חווית הפורים שלי

לא אנוס

New member
חווית הפורים שלי

איכשהו, בגלל שלא יכולתי להשתתף השנה במסיבות פורים למיניהם, עלו לי לראש מחשבות על חווית הפורים שלי מהילדות החרדית,
שאלתי את עצמי האם לילדיי חסרה חוויה של פורים ברחוב החרדי, אתם יודעים, מין פורים חזק, נושך, בועט, כזה שתופס אותך מכל פינה החל מט"ו בשבט וצועק "פורים בא".
ניסיתי לאפיין את חווית הפורים החרדית ולהבין מהו התבלין שהיה שם. ופתאום הבנתי.
הפורים החרדי הוא החג הכי אנושי שילד חרדי יכול לחוות.

יום אחד בשנה שבו:
יש תרבות פנאי.
חטאים נסלחים בקלות.
מותר לפרוץ גבולות.
מותר להתלבש קצת אחרת.
מותר ורצוי להשתולל.
ובמגזרים מסוימים אפילו מותר לחייך יותר משיעור מלא לוגמיו.
המבוגרים קרובים יותר לילדים.
אפשר לעשות דברים "מהנים" וזה לא ביטול תורה.
מותר להגשים קצת פנטזיות.
לא צריך להיות "כל כך" רציני.
מותר לשתות "אלכוהול".

וכנראה שיש עוד כמה דברים.
אז זו החוויה המרכזית של פורים שחוויתי בילדותי. יום אחד בסך הכול "אנושי" יותר.
אני חושב שבעולם חילוני השנה כולה היא "אנושית" יותר, פחות קפדנית ופחות חתומה בגבולות, ולכן חווית הפורים, היא מצחיקה, מבדחת, משעשעת וצוהלת, אבל היא לא משמעותית באותה המידה שחווית הפורים משמעותית לילד חרדי.

זה מה שחשבתי. משום מה הרגשתי צורך לשתף.

פורים שמח אחים.

פורים שמח גם לך

אני לא יודעת למה אתה קורה "תרבות פנאי"
ואיפה ראית שחטאים נסלחים בקלות דווקא בפורים?
אבל בחייך אח, במגזר החרדי מותר כל השנה לשתות אלכוהול
ולהתלבש אחרת? ממ.. נו שוין, מה אחרת? עדיין מקפידים על כל כללי הצניעות גם בתחפושת.
ולחייך?
סליחה, אולי אני גדלה באיזור חרדי שונה משלך אבל בואו לא נגזים! המשפחה שלי והחברים שלי (לפחות הם, לא יודעת מה קורה בקהילות אחרות) מחייכים וצוחקים וסימפטיים כל השנה לא רק בפורים.

חג פורים הוא החג הכי שמח שילד חרדי יכול לחוות, מה קשור אנושי?
ברור שזה חג פחות קפדני וחתום אבל זה לא קשור לאנושי זה פשוט שמיייח.

שיהיה פורים שמח לכולנו

התגעגנו לכתיבתך

אפשר לומר על בסיס המשפט "מה שקורא בווגאס נשאר בווגאס" גם מה שקורה בפורים נשאר בפורים.

שמחה ששיתפת

אתה מעביר יפה את התחושה, לא זכור לי כנערה שהרגשתי שמותר לי להשתחרר אבל כן היתה תחושת קנאה קלה בגברים סביב שקיימו את מצוות היום והשתחררו קלות מהעול הדוסי.
היום הזה הוא בהחלט הזדמנות להרבה ילדים (גדולים וקטנים) לטעום ברמה מסוימת מפנטזיות כמו קלות ראש, תחפושות וכאלה.

כרגע אני ממש מתלבטת מה נחשב תחפושת במצבי, האם לבוש פרוץ או דווקא תלבושת ימי הסמינר?

חויות הפורים שלי מהבית...

אז עכשיו אני בבית חוגגת פורים יחד עם כולם.
ששאלו אותי למה התחפשתי עניתי שברור שלחרדית.
היום יש לי היתר לשתות יין ואמא שלי צעקה עלי לא לפתוח בקבוק כי זה יהיה יין נסך אז אמרתי לה שלא תידאג אני אסיים הכול!!
קיצער דוקא יום יפה היום

חלושעס

New member
בטח לא נסך אולי "סתם יינם"

ובהנחה שמדובר ביין מבושל, אפילו לא "סתם יינם".

פיטרמן

New member
משמעות היום בעיני הילד החרדי

לילד חרדי ברור שהשמחה בפורים היא על זה שהיהודים ניצלו מגזירתו של המן הרשע ואותו תלו על העץ, אך כשגדלים וקוראים את פשט הכתוב במגילה מבינים שעיקר החגיגה היא יותר על הנקמה שהיהודים עשו בגויים בהריגת 75800 איש, תארו לכם שהגרמנים היו חוגגים יום מסויים לציון השמדת 7500000 יהודים, חוץ מהמספר אין הבדל גדול.

בסגנון למדני אפשר לתרץ את זה בכך שהשמחה בפורים היא על כך שהגויים פסקו מליהרג שהרי החג מצויין ביום שנחו מההריגה (י"ד אדר בפרזות וט"ו אדר בשושן) ע"ד החגיגה בל"ג בעומר שביום זה פסקו תלמידי ר"ע מלמות. וצ"ע.

פיטרמן

New member
השאלה האם כל האלפים האלה רצו להרוג אותך

ולך תוכיח כזה דבר. לפי המסופר במגילה השנאה ליהודים היתה רק מצד המן ואילו שאר הגויים חיו טוב עם היהודים, וזמן קצת קודם לכן הם אפילו סעדו יחדיו במשתה אחשורוש.

די לפולמוס הנצחי על הריגת גוים ורשעים

עוד מעט יתחילו לרחם פה על בכורי מצרים ואז על תלמידי רבי עקיבא ואין לדבר סוף.
הבה נשאיר את הדיון החשוב הזה מאחורינו כי הוא פשוט מוצה עד תום.

למעלה