סיכום שלי ליום העיון
ובכן, ביום ב', 28.11.05, התקיים יום עיון בגנאלוגיה, מארגונה של חג"י. נושא יום העיון: "שורשים משפחתיים בארץ ישראל והעולם", כאשר הכוונה היתה להתרכז במצאי הקיים בארץ. להלן הסיכום האישי שלי, על פי נושאי ההתייחסות שנראים לי ראויים.
סדר וארגון לדעתי, ארגון היום לקה בחסר ונעשה בצורה שנראית על פניה חובבנית למדי.
1. עברית שפה קשה
הדבר התחיל עוד בשלב הפרסום, כאשר פרטי היום אשר פורסמו באתר היו מלאים בשגיאות מיותרות בעברית. הארכיונאית של זכרון יעקב הופיעה כתלמה
חבור (במקום "בחור"); מנהלת המוזיאון בחדרה הוצגה ללא שם משפחה (שמה המלא: נינה רודין); המושב הראשון הוכתר בשם ארכיוני
המשובות הראשונות - כל אלו רק במושב אחד
בנוסף, דווח כי יחולקו תעודות
הוכרה, הופיעה שמה של נעמי
יזהר (במקום "יצהר"), פורסם מושב אודות
האמפיריה העות'מנית והרצאה אודות "מפקדי מונטיפיורי ו
צאציהם המודרניים (כאשר הכוונה היתה לצאצאי המופיעים במפקדים ולא לצאצאי המפקדים). והגרוע מכל, מבחינתי, הופעתה של המלה גנאלוגיה בצורות שגויות ואף לא הופעה אחת נכונה (היו שם:
גניאלוגיה, גניאולוגי ואולי עוד שפספסתי). ארגון גנאלוגי שפועל בעברית ומארגן יום עיון על המצאי הגנאלוגי בישראל - ראוי שיקפיד על עברית נכונה. אני ממש לא רואה בזה בעיה טכנית של הגהה.
2. מהלך היום בגדול, ניסו המארגנים במקום לשמור על לוח הזמנים, וזאת ייאמר לזכותם. מסיבות שונות, היו עיכובים בלו"ז (למשל: הרכבת מירושלים איחרה, ויחד עמה איחרו מקבלי תעודות ההוקרה). אני אישית, למרות שהצד הייקי שייך למשפחתה של ה -
, חסיד גדול של עמידה בזמנים. מושב אחד לפחות התנהל
ללא יו"ר, והדבר נראה בעיניי בלתי אפשרי. היו"ר אחראי על ניהול מכובד של המושב, על הצגה מסודרת של המרצים, על הקפדה על לוחות הזמנים שנקבעו, ועל כך שהמושב כולו ייראה כאילו מישהו תכנן אותו ומקפיד על כך. לפחות במושב אחד, היו בעיות טכניות שמנעו הצגת החומרים שהביאו איתן המרצות. לא משנה מהן הסיבות לכך או מי אשם - זה לא היה אמור לקרות. יצוין לטובה הנסיון לארגן מחוץ לאולמות תצוגה למען המשתתפים - תצוגת חומרים של חברת "ברק". על התוצאה קשה לי להעיד, כיוון שלא ניגשתי לדוכן.
3. אוכל ושתיה בהפסקות הקפה, הוגשו בחוץ מאפים ומיני כיבודים, לצד שתיה חמה בהכנה עצמית. שתי עמדות עם שולחנות ארוכים היו אמורות להקל על העומס, ובגדול זה היה בסדר. ארוחת הצהריים היתה, מבחינתי, בלתי מאורגנת בעליל. תור ענק השתרך לאורך הקפיטריה, בעיקר לאור העובדה ש
רק קופה אחת עבדה. אני לא מתייחס למחיר הארוחה (45 ש"ח למנה עסקית: מרק+מנה עיקרית+שתי תוספות), לאיכות האוכל (סביר למדי) או לכמויות האוכל (קטנות למדי), אלא לכך שאחדים נאלצו לעמוד בתור חצי שעה ויותר. צריך לזכור שרבים מן המשתתפים היו אנשים מבוגרים. מה אפשר היה לעשות אחרת? לדאוג מראש לפתיחה של קופות נוספות, לארגן עמדות חלוקה מחוץ בחלל הגדול, להזמין קייטרינג, ואולי אף להגיע מראש להסכם עם קפיטריות נוספות הסמוכות ל"בית התפוצות" בתוך מתחם האוניברסיטה.
4. הישראלים והנימוסים אין דבר כזה. ישראלים ונימוסים לא הולכים ביחד. נדמה היה שרבים מן הקהל אינם מבינים את כללי הנימוס הבסיסיים הקשורים בניהולם של מושבים בכנס שכזה. הערות מן הקהל במהלך ההרצאה, הפניה של שאלות בלתי רלוונטיות בעליל למרצים, צלצולי סלולר (אם כי נדירים, יחסית) - כל אלו אין מקומם במקומותינו. אני כולל זאת בסעיף הארגון, משתי סיבות: א. חשוב, כנראה, להבהיר מראש את ה"כללים" הבלתי כתובים האלו למשתתפים; ב. חלק מאלו שהעיר הערות בלתי רלוונטיות היה מן הצוות המארגן...
לסיכום, אני ממש לא חושב שעצם קיום האירוע הוא סיבה מספיק טובה לחגוג ולהתעלם מ"בעיות טכניות" למיניהן. אם היה כשל אחד (ואפילו אם היו שניים) - הייתי עוצם עין, אך אוסף כזה הוא כבר הכלל אשר מעיד על היוצא מן הכלל, ולא להיפך
מיד המשך...