חודש מודעות

חודש מודעות

ספטמבר הוא חודש מודעות לכמה סרטנים. קבוצת סרטני הדם (לימפומות, לוקמיה ומיאלומה) וסרטן הערמונית. למרות שבאופן אישי לוחץ מאוד חשוב לי לקדם את המודעות לסרטני הדם (אני בדיוק סוגרת שנת רמיסיה ראשונה מלימפומת הודג'קין), אני רואה לנכון לפרסם דווקא את סרטן הערמונית. תאים סרטניים בערמונית נמצאים אצל הרוב הכמעט מוחלט של הגברים מעל גיל מסוים. כמובן שלא כולם חווים מחלה פעילה או חלילה מתים מסרטן הערמונית, אבל זהו בהחלט סרטן שמחייב מודעות וגילוי מוקדם. בגלל הבושה האפשרית שמונעת מגברים רבים לפנות לאורולוג כשמשהו מרגיש לא ממש נוח בפרוסטטה ובגלל אופיו האינטימי של הסרטן הזה - מקרים רבים מגיעים לאבחון בשלבים מאוחרים מדי. גברים יקרים - כמו שאנו הנשים ממששות את עצמנו באופן תקופתי - אנא - היו מודעים לפרוסטטה שלכם... זה מסוג האיברים שלא שמים לב לקיומם עד שהם מפשלים - ויותר עדיף שלא יפשלו. אני מפרסמת את הפוסט הזה כאן, בגלל שרציתי להפנות אתכם לאתר ה"septembeard" שנועד לאסוף תרומות למרכזים שמטפלים במחלה כמו גם לעורר מודעות גברית באמצעות פעולה פשוטה של חוסר גילוח במשך כל ספטמבר. האתר הוא בהחלט אמריקאי - המרכזים הרפואיים הם אמריקאיים - ומאחר ופה יש הכי הרבה גברים שחיים בארה"ב - נראה לי מקום נכון. אני נחשפתי לאתר הזה כשחברי לעבודה לשעבר פתחו קבוצת תרומה במסגרת תחום העיסוק שלהם ומפיצים את המידע והמודעות. ובנימה אישית - לגבי כל סרטן, ומנסיוני האישי - אם משהו מרגיש לא נכון בגוף: גוש, מיחוש עקשן, כתמים בעור, שיעול טורדני וכואב, ירידה ספונטנית במשקל, הזעות לילה, גירודים - או כל דבר שלא נראה תקין - לא לדחות למחר! לכו לרופא היום! עדיף להיות מאובחן כהיפוכונדר מאשר לא להיות מאובחן בזמן עם סרטן. היום, בדיעבד - אני שמחה שהתעקשתי ששפעת חוזרת ונשנית וחוזרת ונשנית ובלוטת לימפה נפוחה יותר משבועיים הן סרטן והכרחתי את הרופאים להוציא לביופסיה כשכבר שקלו להפנות אותי לפסיכיאטר - כי הסתבר שצדקתי. וגם בלוטת לימפה ניידת וכואבת היא סרטן (כי הרופא אמר שאין מצב). אז תהיו בריאים ומודעים.

לא בהכרח

אבל להיות מודע לסימנים שצריך להיות מודע אליהם כדי לתפוס מקרה די אפשרי של פעילות סרטנית בפרוסטטה. את האמת? אין לי מושג איפה בדיוק נמצאת הפרוסטטה... אין לי אותה

Gidi Shemer

New member
הפרוסטטה היא בלוטה

שחובקת את צנור השתן שלך ונמצאת בדיוק מתחת לשלפוחית השתן. הדרך למשש אותה מתחילה בחלק התחתון-אחורי של הגוף וטיפוס מעלה מעלה (תדמיין בעצמך) אני יכול להמליץ לך לחפש בגוגל, אבל סביר להניח שרוב הלינקים יובילו אותך לסרטי פורנו ואומרים שזה לא יפה...

כמה הערות אם יורשה לי

אני בד"כ קורא סמוי פה, אבל כיון שהנושא קרוב לתחום עיסוקי המקצועי החלטתי להגיב. לגבי סרטן השד: ההמלצה העדכנית היא דווקא להימנע מבדיקה עצמית. בדיקה כזאת יכולה להיעשות במסגרת ביקור שיגרתי אצל רופא, אך בעיקרון ההמלצות העדכניות מדברות על ביצוע סריקת ממוגרפיה מגיל 50, ואם יש גורמי סיכון (כגון הסטוריה משפחתית) גם מגיל צעיר יותר. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20978442 אי נוחות בפרוסטטה זה משהו שקצת קשה להרגיש. הסימפטומים הראשונים הם בד"כ תכיפות או כאבים במתן שתן, קושי להתחיל או לשמור על זרם קבוע של שתן ועוד. אם סובלים מסימפטומים כאלה או שיש דם בשתן כדאי ללכת להיבדק. מצד שני, ברוב המקרים הסימפטומים הנ"ל הם תוצאה של הגדלה שפירה של הערמונית ולא של סרטן. אין אפשרות לבצע בדיקה עצמית של הערמונית. רופא יכול למשש את הערמונית בבדיקה רקטלית. בדיקה כזאת אכן יכולה לעתים להעלות חשד לסרטן הערמונית, אבל זו לא בדיקה מהימנה במיוחד וברוב המקרים מה שיתגלה לאחר בדיקה נוספת הוא הגדלה שפירה של הערמונית. הגילוי המוקדם של סרטן ערמונית הוא לרוב בבדיקת PSA (שבודקת רמה של חלבון מסויים בדם) אם כי לאחרונה יש מחלוקת לגבי יעילות הבדיקה. הדיאגנוזה הסופית נעשית לרוב ע"י ביופסיה. http://wiki.medpedia.com/Prostate_Cancer#Signs_and_Symptoms

ממה שאני יודע

מחקרים קליניים לא מצאו הבדל בשיעור התמותה מסרטן השד בין נשים שביצעו בדיקה עצמית לכאלו שלא, אבל כן מצאו עליה במספר הביופסיות שנמצאו שפירות. כלומר, השורה התחתונה היא כנראה תוצאה של שיקולי עלות/תועלת: אין הוכחות לערך מוסף של הבדיקה מבחינת גילוי מוקדם/טיפול אבל היא מביאה לעליה במספר הביופסיות הבלתי נחוצות.

זה נשמע הגיוני

מעבר לשיקולי עלות, רופאים לא מיומנים מספיק, שזה לא דבר נדיר. לא רק בתחום הזה.

Ayelet CA

New member
באמת?

בעבר ההמלצות היו לבצע ממוגרפיה החל מגיל 40. אז שאני אפסיק? בכל פעם משנים את זה... לא מעט נשים גילו את הגוש בבדיקה עצמית כך שזה בהחלט משהו שלא צריך להפסיק אותו לדעתי (אבל אני לא רופאה) לגבי סרטנים רבים, לא רק בשד, יש DEBATE מתמשך בנוגע לסריקות וגילויים מוקדמים. הרבה פעמים מתגלה משהו שאולי כלל לא היה מתפתח ובכל זאת מטופל כי מצאו אותו, והטיפולים יכולים להיות אגרסיביים למדי, לעיתים עם השלכות מזיקות.

ואין סימפטומים גופניים

שיכולים להעיד על משהו לא תקין ולגרום לאיש אחראי ללכת ולבקש את אותה בדיקת דם? אני מודה שלא גיגלתי את נושא הפרוסטטה לעומק ואין לי מושג בזה כמו שיש לי מושג לגבי הסימפטומים שנראים חסרי חשיבות באופן גורף של סרטני דם, אבל נראה מאוד, איך נקרא לזה, מבאס, שאין שום סימן שעליו אפשר להגיד ״כן, יש לי את זה ואת זה״ ובעקבותיו להזמין בדיקה, אפילו אם היא רקטלית ומדכאת בפני עצמה!? מה יביא רופא משפחה להזמין בדיקות לגילוי סרטן בערמונית? האם יש אפשרות לזהות תסמינים באופן עצמאי? האם אין דרך להיות מודע לתופעות? (אגב - לא התכוונתי שגברים צריכים למשש את ערמוניתם)

כשאתה קם 10 פעמים בלילה

לעשות פיפי או כששום דבר לא יוצא ויש לך אצירת שתן, זה סימן די מורגש שיריץ כל אחד לרופא, כי זה סימן שהפרוסטטה מוגדלת. מה שקורה להרבה גברים מגיל מסוים, ללא קשר לממאירות. העתיד וורוד.

למעלה