חוברות מא"י

כ חיים

New member
חוברות מא"י

תחום מיוחד שיש לי חיבה מיוחדת אליו הוא חוברות ישנות שנדפסו בא"י שלפני הקמת המדינה ובשנותיה הראשונות.
לאחרונה יצא לי לחטט בארגזים מלאי ספרים ישנים שהוצאו מבית ישן במושב שדייריו כבר נפטרו לפני קרוב לשלושים שנה ומאז אף אחד לא התגורר שם. מתברר שבעלת הבית שהייתה ממייסדות המושב בסוף שנות העשרים הייתה חובבת ספרים ונהגה להרבות בקריאה בזמנה הפנוי (המצומצם מאד, י"ל). הספריה בבית זה הייתה מורכבת מספרות יפה וכן מספרי הגות משלנו ומשל הוגי דעות מהעולם הגדול וכן ספרי קודש לא מעטים. לצערי רוב הספרים שהיו בספריה של בית זה היו במצב קשה מאד שלא ניתן היה להכניסם הבייתה ולכן רובם הגיעו, למרבה הצער, למקום אשר שם משליכים חפצים אשר אין חפץ בהם.
בין הספרים הרבים שם מצאתי גם כמה חוברות קטנות אשר כפי שציינתי קודם יש לי עניין רב בהם. בתקוה שיש כאן אנשים נוספים המתעניינים בתחום זה, אציג לפניכם כמה מהחוברות שמצאתי:

חוברת אחת שמאד שמחתי לה היא בעצם פנקס או יותר נכון לוח שנה והמיוחד שבו הוא שהוא יועד לחייל העברי שהתגייס לצבא הבריטי, בעיצומה של המלחמה - 1942. באותה תקופה התנהלו קרבות מרים במדבר המערבי והיה חשש כבד שהגרמנים יביסו את הבריטים ויפלשו לא"י. הרבה מאד מבני הישוב התגייסו אז לצבא הבריטי אלא שהבריטים צרפו את רובם הגדול לחילות העזר ולא ליחידות הלוחמות. יחידות כמו יחידות תובלה, הנדסה, רפואה וכד', מעטים גוייסו לצי הבריטי או ליחידות קומנדו מיוחדות.
הלוח הוצא ע"י ה"ועד הארצי למען החייל היהודי" שממנו התפתח לאחר שנים הועד למען החייל בצה"ל. יש בו הרבה מידע מעניין על מה שקורה בארץ בתחומים שונים - התיישבות, תרבות, מידע על קק"ל ועוד.

guysoffer

New member
מעניין

יש סיכוי לקבל סריקה/צילום של המפה עצמה ?

הצילום הנל מאוד מטושטש.. חוץ מת"א וחיפה קשה לקרוא משהו.

תודה,
גיא.

כ חיים

New member
נסיון סריקה נוסף

לצערי לא יצא הרבה יותר מוצלח.
בכ"א, אין שמות ישובים מלבד שלושת הערים הגדולות אלא ציון של חבלים בארץ - יהודה, השרון, עמק חפר, עמק זבולון, עמק יזרעאל והגליל.

לא ציינתי אתמול אבל שם החייל רשום בעפרון למעלה והוא ברוך פנסטר מיחידת הבאפס. כן מצויין מספרו האישי.

guysoffer

New member
תודה רבה !

אין הפתעות, אבל מעניין היה לראות בכל מקרה.

גיא.

כ חיים

New member
קריאה לחייל העברי

קריאה וברכה לחייל העברי מאת ההסתדרות הכללית.

כ חיים

New member
גם פרסומות יש בפנקס

פרסומות שבצידן ברכות לשנה החדשה לחייל היהודי. כאן ברכה מאת "תנובה".

כ חיים

New member
חוברת אחרת - כה לח"י

במלאת י"ח שנים להקמת "הסתדרות הפועל המזרחי בא"י ב1940 יצאה חוברת המתארת את פעולותיה של הסתדרות הפוהמ"ז בא"י עד אז. את הישובים שהקימה, מידע על גופים שונים בתנועה כמו ארגון מורי הפוהמ"ז, התאחדות בעלי מלאכה דתיים, עתונות, הוצאות ספרותיות ועוד כהנה וכהנה.

כ חיים

New member
רשימת הפרסומים הספרותיים

שהתפרסמו ע"י ספרית "תורה ועבודה" מיסודה של הסתדרות הפוהמ"ז (כאמור ב1940).

כ חיים

New member
פנקס של חברה קבלנית לבנין

הפנקס חלק לחלוטין ואין בו כל מידע אבל בכל זאת, פריט מעניין מא"י של פעם.

כ חיים

New member
לבסוף, חוברת לימוד נהיגה לאופנועים וקטנועים

זו כבר חוברת מאוחרת, משנות הששים. חוברת ללימוד תיאוריה לאופנועים וקטנועים עם הסברים מפורטים מאד במכונאות ובמבנה הכלים וכן בחוקי התנועה המיוחדים לכלים אלו. למי שלא זוכר או יודע הקטנועים שנעו אז בכבישי הארץ היו מסוג וספה ולמברטה שכיום הם כבר רכבי אספנות. גם האופנועים שנעו אז הם, כמובן, רכבי אספנות . אם איני טועה דגמי האופנועים אז היו בריטים, אמריקאים ואירופאים אחרים כמו נורטון, מצ'לס, בי.אס. איי , במוו, ד.ק.וו וכמובן הרלי דיווידסון ועוד. היפנים טרם הגיעו אז.

כ חיים

New member
בתוך החוברת הפתעה

דף עם תמרורים ובצידו השני הוראות להתנהגות הולכי רגל ורוכבי אופניים.
צריך להזכיר שהחוברת נכתבה ע"מורה הנהיגה דן בן דוד ונערכה ע"יגד פרידלר.

powo

New member
תודה חיים. פריטים מעניינים

חסר הריח של היושן.אולי יום אחד יהיה

מציאות פנטסטיות!!!

ג רפאל

New member
ספרים צריכים טיפול

אחרי 30 שנה בלי שנגעו בהם -בארגזים- לחות ותולעים יעשו בהם שמות ודינם לשריפה.
חבל.

לי יש עניין בכל דברי דפוס - למרות שאיני אוסף חוברות\עתונים וכד'.

גרשונוב

New member
יפה מאוד. אני שמח בשביל החוברות

עם כל מצוקת הדיור ומחירי הנדל"ן, כבר נהיה קשה לתאר חללים עזובים שכאלה.

אני זוכר שכשהייתי צעיר הייתי עושה סיורים במבנים נטושים בנווה צדק.
בימינו, עוד רגע יגבו כסף בכניסה לשכונה.

למעלה