חדש כאן...

TillE

New member
חדש כאן...

שלום. חדש בעולם הסוכרת. עדיין בשלב ההכחשה

אשמח לתמיכה וגם לתשובות לכמה שאלות שמציקות לי. קצת רקע:
בן 43, בריא, שמן, בלי היסטוריה משפחתית של סוכרת (אבל עם היסטוריה של בעיות לב)
בעקבות תקופה קצרה של מתן שתן מוגבר (שהפסיקה בינתיים) פניתי לרופא משפחה, שעשה בדיקת דם. ערכי גלוקוז מפחידים (מעל 300 בצום).
מייד פצחתי בדיאטה, חזרתי לפעילות גופנית. ערכי הסוכר התמתנו, אבל עדיין גבוהים (נעים במהלך היום בין 85 אחרי פעילות גופנית של שעה ועד קרוב ל200 אחרי ארוחה). רופא המשפחה נבהל מהתוצאות, וגם מהעובדה שמצא קטונים בשתן. מיד רשם לי גלוקופז' במינון מקסימלי (3 פעמים ביום). עוד לא התחלתי לקחת. מחר אני נפגש עם רופא סוכרת. טרם בדקתי A1C.
אין לי סימפטומים בולטים של היפרגליקמיה, ואני מרגיש טוב במהלך כל היום.

שאלותיי:
- עושה רושם שרופא המשפחה לא הצליח להחליט אם אני סוג 1 או 2. מה הפרוצדורה הסטנדרטית להבחנה ביניהם?
- האם המינון ההתחלתי של המטפורמין סביר? האם זה בסדר/מקובל להתחיל במקסימום ואז לרדת אם זה מתאפשר?
- בהנחה שהעניין לא התחיל מהיום, האם יש דרך לדעת כמה זמן אני סובל מכך? האם זה משנה? האם יש בדיקות שכדאי לעשות כדי להעריך נזקים שנגרמו עד עכשיו ו/או לייצר "בייסליין" למעקב בהמשך?
- מה כדאי לשאול את האנדוקרינולוג?
- מה דעת חברי הפורום על שיטות טבעיות לאיזון? אני יודע שזה נושא רגיש ונפיץ אבל אשמח לשמוע דעות לכאן ולכאן.

TillE

New member
ועוד שאלה - תנודות רמת הסוכר במהלך היום

האם יש בהן הגיון או תבניתיות? למשל, אתמול ב 8 בערב הייתי 85 אחרי שחזרתי מהליכה יומית, היום בבוקר 126, נשמע סביר והרבה פחות מתחילת היום בימים הקודמים. ארוחת הבוקר שלי כללה כוס יוגורט עם בצל ותפוח אחד - לא יותר מדי פחמימות. שלוש שעות אח"כ... בום! 172. שעה וחצי אח"כ (בלי אוכל, תרופות או כל דבר אחר), 124....

כאמור אני חדש בעניינים, ומנסה למצוא הגיון בשגעון. יש איזשהם גורמים שמשפיעים על התנודות האלה (מעבר לדברים הברורים של אוכל גורר עליה, פעילות גופנית גוררת ירידה)? האם לכבד יש נטיה לייצר סוכר בשעות מסויימות? בתגובה לתנאים מסויימים?

IrisPeleg

New member
יש הגיון

משערת שיצאת לפעילות גופנית בלי לאכול.
לכן, גופך היה זקוק לאנרגיה והכבד יצר גלוקוז. זאת כנראה הסיבה לעליה ברמה.
אלא אם כן ההליכה היתה מאומצת מידי וגרמה לסטרס...

ארוחת בוקר שכוללת יוגורט ותפוח מכילה הרבה פחמימות.
האם מדובר בגביע גדול או קטן יש יוגורט?

מנה פחמימה (פרוסת לחם, חצי כוס אור מבושל) מכילה 15 גרם פחמימות.

תפוח בינוני מכיל 20 גרם פחמימות (לא חשוב הצבע)
גביע קטן שי יוגורט מכיל 6 גרם פחמימות וגביע גדול מעל 10 גם פחמימות.
כלומא ארוחת בוקר כזאת מכילה כשתי פרוסות לחם רגיל.
אחרי האכילה הלבלב מפריש אינסולין (הרבהמידי או פחות מידי).
האינסולין גורם לירידה ברמת הגלוקוז בדם.

יש לבדוק אחרי שעתיים. סביר שאחרי שלוש שעות, הירידה כבר התחילה והרמה היתה יותר גבוהה.
סביר שאחרי 4.5 שעות הרמה תגיע ל-124 גם בלי תרופות (הלבלב מיצר אינסולין).

וכמובן שגם בבצל יש פחמימות

השאלה היא כמה אכלת ממנו (כמה בצל כבר אפשר לאכול?
), אבל בצל נחשב לירק פחממתי יחסית...

IrisPeleg

New member
פחמימות בבצל

בבצל בינוי כ-5 גרם פחמימות. בגדול 10 גרם פחמימות.

כמה הוא אכל כמו שאת בעצמך כתבת ובצדק....

IrisPeleg

New member
דעתי

הקביעה של סוג 1 או סוג 2 הינה לפי בדיקות דם:
c-peptide ונוגדנים כגון GAD.

לוקח זמן עד שיש תוצאות.
כדאי לערוך בדיקות, רישומים ולהיפגש עם רופא מומחה לסוכרת אנדוקרינולוג.
יתכן שאין צורך בשלושה כדורים. הבדיקות בבית. יראו זאת.
צריך רופא מומחה לראות את הרישומים.

אני בעד שינוי הרגלים לשיפור המצב. אם אין לך סוכרת סוג 1 זה אפשרי.
גם איזון של סוכרת וג 2 דורש שינוי הרגלים.

עד שיהו תשובות כדאי להתחיל בשינוי ולקבוע תור לאנדוקרינולוג.

בהצלחה

TillE

New member
תודה על התגובה...

השינוי העיקרי כבר בוצע ברגע שחזרה בדיקת הדם הראשונה. מאז - כבר שבוע, הורדתי בערך כ1000 קלוריות מהתפריט היומי, ומקפיד כמובן על הבחנה בין פחמימות שונות ומרכיבי מזון אחרים. הליכה מהירה של כשעה כל יום. בתקווה להגביר את הפעילות בקרוב. האתגר הוא להתמיד בזה.

IrisPeleg

New member
כל הכבוד

אגב,

הורדה של קלוריות אינה מספיקה. צריך להוריד פחמימות.

דוגמא: בפירות אין הרבה קלוריות אך הם עמוסיפ בפחמימות.

לעומת זאת, באגוזים יש הרבה קלוריות אך אין פחמימות.
אכילה במידה של אגוזים ופחמימות משפרת את איכות הפחמימה.

בהצלחה

TillE

New member
כן... אני מודע לדקויות האלה

הדגש הראשוני שלי היה על הורדה מסיבית של קלוריות כשהמטרה העיקרית היא לרזות. אני גם חושב שכשההורדה היא מסיבית, אז ממילא הכל יורד, ויש פחות עניין של יחסי גומלין.
כמובן שמרגע שהשגתי זאת (וזה היה קל באופן מחשיד), אני באמת מתחיל להתמקד יותר בכל מרכיב, לחפש צירופים שעובדים לי ושאצליח להתמיד בהם. עוד לא הגעתי לשם, אבל אני מודע ומנסה ומתנסה, ועם הזמן בטח יהיו לי שאלות גם בעניין הזה. אני כאמור רק בתחילת הדרך, שהיא כנראה ארוכה ומפותלת.

תומרונתם

New member
מנהל
ברוך המצטרף

אני קוראת את מה שכתבת בכל השרשור הזה, ונראה לי שהסכרת בחרה מקום טוב לנחות בו

כל הכבוד לך על לקיחת המושכות בידים, אין ספק שהאתגר הרציני הוא ההתמדה, וההכרה בזה היא חלק מהפתרון.
נשמח אם תעדכן מחר אחרי הפגישה עם האנדוקרינולוג.
אני די חושדת בטייפ 1 בגלל הקפיצות ל-200 ו-300, אבל אשמח לשמוע מה אומר המומחה.

רוב הסיכוים שאתה סוכרתי סוג 2.

לא נהוג להתחיל מ-3 גלוקופז'. בדרך כלל מתחילים באחד, ואם זה לא עוזר מספיק עוברים ל-2.
כדור אחד משפיע במשך 12 שעות, ובדרך כלל מספיקים 2 ביום. במקרים מיוחדים לוקחים 3 כדורים.
גם תופעות הלוואי יהיו קלות יותר אם תתחיל עם כדור אחד.

הבנתי שמחר אתה אצל מומחה סוכרת, תשאל אותו את כל יתר השאלות.

TillE

New member
תודה. גם אני הבנתי שכך נהוג ולכן שאלתי...

אגב, זה מצחיק, היום כשהלכתי לבית מרקחת לרכוש את הכדורים, הרוקחת סירבה לתת לי בטענה שזה מינון גבוה מדי ל"מתחילים", ואחרי שראתה שהמרשם הוא מרופא המשפחה. היא שאלה מתי אני נפגש עם מומחה סכרת, וכשהבינה שזה קרוב (מחר, כאמור) אמרה לי שאבוא אליה עם מרשם חדש אחרי שפגשתי את המומחה.

אני יודע שרוב הסיכויים שזה סוג 2, אבל החשדות שלי לפחות (אין לי מושג מה רופא המשפחה חשב) זה שהתסמינים הראשונים (שלא ידעתי לפרש אותם מיד, אבל שמתי לב אליהם מיד) הגיעו בפתאומיות, וגם שבבדיקת השתן נמצאו די הרבה קטונים. שני הדברים האלה אופייניים, גם אם לא באופן מוחלט, לסוג 1. שאר הדברים שיש לי אופייניים לסוג 2.
מקריאה קצרה ברשת הבנתי שאין מבחן מוחלט להבדיל בין השניים.
אני תוהה מדוע - האם אי אפשר פשוט לבדוק אם יש אינסולין בדם? שהרי אם יש סימן שהלבלב עדיין עובד - כלומר סוג 2. ואם אין... נו טוב, ברוו למה אני מתכוון. מה אני מפספס כאן?

תומרונתם

New member
מנהל
בסוג 1 שהתגלה בזמן

עדיין יכול להיות ייצור כלשהו של אינסולין, לכן אי אפשר בוודאות לדעת.
כמו שאיריס כתבה ישנה בדיקת נוגדנים, ומעבר לזה מקווה שלאנדוקרינולוג יהיו תשובות יותר ברורות וספציפיות למצב שלך.

TillE

New member
עדכון ושאלה...

אוקיי - הייתי אתמול אצל אנדוקרינולוג, וגם חזרה בדיקת A1C שכצפוי היתה בשמיים (10.8%). בדיקות הנוגדנים (להבחנה בין סוג 1 ל 2) טרם הגיעו.
הרופא הזהיר אותי מראש שלבדיקה הראשונה של A1C אין הרבה משמעות, כי הרי ברור שמשהו לא בסדר, לא ברור כמה זמן כבר יש לי את זה וברור ששום שינוי שעשיתי בשבוע האחרון לא בא לידי ביטוי, וזה רק סוג של בייסליין.

הרופא הסתכל על מדידות הגלוקומטר מ4 ימים אחרונים ואמר שמצבי לא רע ושלפחות במצבי הנוכחי כנראה לא יהיה לי מסובך להתאזן. הוא גם הזהיר אותי שדברים משתנים וזה שזה קל היום לא אומר שזה יהיה קל בעתיד. הוא הוריד את מינון המטפורמין שרופא המשפחה נתן לי מ3 ל2 פעמים ביום. זהו פחות או יותר. אמר לבוא עוד חודשיים למעקב.

ועכשיו שאלה: בבדיקת הדם שעשיתי בבוקר קיבלתי גלוקוז 152. עשר דקות אחרי הבדיקה הזו בדקתי בגלוקומטר ויצא לי 108. גם בבוקר לפני שיצאתי מהבית היה 107. האם פערים כאלה בין הבדיקות סבירים?

אבו זקן

New member
פערים

הבעיה הזאת מטרידה גם אותי, ואם תחפש בפורום תראה שקיטרתי עליה פעם, ביחוד בגלל שהפערים שאי מצאית בין שני מכשירים ביתיים לא היו עקביים - פעם אחד הראה תוצאה גבוהה מהשני, ובבדיקה אחרת זה התהפך.

מכל מקום, אם אני מבין אותך נכון בדיקת הדם הורידי שעשו לך בקופ"ח הראתה 152 בעוד המכשיר הביתי הראה 107, והמלצת הרופא התבססה על הקריאות של המכשיר הביתי! זה לא נשמע לי מצב טוב, בטח לא מצב שמאפשר לך לחשוב שהכל בסדר עד הפגישה הבאה עם הרופא בעוד חודשיים. אני הייתי מנסה לחזור לרופא עם הנתונים האלה ומבקש בדיקת דם ורידי תכופה יותר עד שהעניינים יתבהרו

למעלה