חדש כאן ושאלה

חדש כאן ושאלה

היי, אני אלעד, בן 16 מבת-ים. מצאתי את הפורום הזה משיטוט קצר בתפוז, נחמד לראות שיש פורום לפציפיסטים!
השאלה שלי היא - האם אלברט אינשטיין היה פציפיסט? ממספר מקורות שקראתי, נרשם כי היה שוחר שלום ופציפיסט. מצד שני ידוע כי הוא תמך במאבק נגד הנאצים במהלך מלחמת העולם השנייה. האם אתם חושבים שיש סתירה בין הדברים? במידה ואתם הייתם במקומו, האם הייתם בעלי דעה זהה? תודה ומקווה להשתלב בפורום!

לו הייתי איינשטיין

הי אלעד מכפר חוגלה בבת-ים פציפיזם זה לא מועדון שמחלק כרטיסי חבר שלפיהם קובעים מי חבר ומי לא. כל אחד יכול להצהיר שהוא פציפיסט או לקבוע שאדם אחר הוא פציפיסט או לא. תוסיף לזה שיש יותר ממאה הגדרות מילוניות שונות לפציפיזם ותגלה שלפחות בתיאוריה השאלה לא פשוטה. אבל אם נניח לרגע לפלסף, אינשטיין אכן תמך במלחמה נגד הנאצים, ואפרופו גנדי קרא להפסקת ההתנגדות לבריטים בתקופת המלחמה (הגם שהוא העדיף התנגדות לא אלימה גם להיטלר). איינשטיין ידוע כפציפיסט בעיקר בגלל התנגדותו הנחרצת לנשק אטומי, כלומר פחות בגלל דעותיו בעניין מלחמה בכלל ויותר בגלל התנגדותו לסוג מסוים של נשק. יש הרבה פציפיסטים שמותחים את הגבול בנקודה כזו או אחרת שאינה התנגדות אבסולוטית לכל אלימות בכל מקום וכל זמן, או כמו איינשטיין שממקדים את התנגדותם לאלימות לתחומים מסוימים (אני למשל מתנגד בעיקר לאלימות מאורגנת, אלימות ספונטנית פחות מטרידה אותי). מלחמת העולם השניה ושואת היהודים הם מקרה פופולרי יחסית למקום שבו פציפיסטים מותחים את הגבול. יוני בן ארצי למשל נפל בוועדת המצפון של הצבא הישראלי כי הוא אמר שהוא היה מוכן להשתתף בלחימה נגד הנאצים (אני בטוח שעד היום הם לא מבינים כמה מקוממת ההחלטה הזאת שלהם. ואגב, בפעם הראשונה הוא נפל כי לדעת חברי הוועדה לא ייתכן שלפציפיסט יהיה מראה נוקשה וקול עבה). ואם להתלות באילנות גבוהים בהרבה, אלבר קאמי, הפילוסוף שאני הכי מעריך, היה תומך נלהב של אי-אלימות אבל נלחם במחתרת נגד הנאצים. והאמת, גם אם עמדתי הרשמית היא שעדיף התנגדות לא אלימה גם נגד הנאצים, זה אולי המקרה שבו הכי קשה לבוא בטענות לאלו שלקחו חלק בלחימה (בלי להכנס לפשעי המלחמה של בעלות הברית). לגבי הסתירה, עיקר העבודה מבחינתי היא על הפחתת הפוטנציאל והלגיטימיות של אלימות, כך שמצב כמו מלחמה יהיה אפשרות כמעט לא מתקבלת על הדעת. אבל אם וכאשר מתרחשת מלחמה, כמו בימינו, במיוחד מלחמה שבה צד אחד כל כך יותר חלש ויותר צודק מוסרית, קשה לי לגנות את האלימות שהם מפעילים. אני מגנה, אבל לא באותה נחישות. וכן, אני חושב על הפלסטינים.

pdib

New member
איינשטיין

היה פציפיסט מחד, וריאלי ומאידך, וידע שבמידה ולגרמניה תהיה פצצה גרעינית העולם ימצא בצרה צרורה, ולכן סייע (לא בצורה ישירה של ממש) בפיתוחה של פצצה גרעינית.

למעלה