עוד קצת הרחבה והמלצה
שני הספרים- סוף הדרך והאופרה הצפה- יצאו בנפרד ואף תורגמו בנפרד לעברית. כמה שנים מאוחר יותר החליטו בספריה החדשה לקבץ אותם יחד, וטוב שכך. מה שמשך אותי במיוחד בשני הספרים הוא גישתו הפילוסופית של ג'ון בארת. בשני הספרים הגיבורים מאמינים שלשום דבר אין ערך מוחלט בפני עצמו, כולל לחיים (עמדה שאני מקבל בהחלט) והם ניצבים בפני אנשים ומאורעות שמציבים אתגר בפני תפיסתם (או סתם מסבכים להם את החיים, אם תרצו). ב"סוף הדרך", הגישה הפילוסופית של הגיבור גורמת לו לחלות בשיתוק פילוסופי, כלומר היעדר יכולת לבחור בין דברים (כי ממילא הכל אותו דבר), וכתוצאה מכך לא לבחור בכלום. הרופא שמטפל בו הוא שחור (הספר נכתב בשנות ה-50) שפועל מחוץ למסגרת החוק והרפואה המקובלת. הגיבור עובר ללמד בקולג' נידח בתקווה להתאושש, אך שם הוא נתקל בזוג שהבעל בו הוא ההיפך הגמור ממנו: הוא יודע בדיוק מה הוא רוצה, מסוגל לנמק כל בחירה שלו ובעל עקרונות נוקשים. המפגש מעורר כמה ויכוחים פילוסופיים די מעניינים וגם כמה השתלשלויות עלילתיות די דרמטיות שמובילות לסוף רע. (10 בסולם ריכטר) ב"אופרה הצפה" הגישה הפילוסופית גורמת לגיבור לקום בוקר אחד ולהחליט שזהו היום האחרון בחייו. הספר מספר על היום הזה, ותוך כדי כך, נפרשים חייו בעבר ובהווה. הגיבור הוא עו"ד ולפני מותו הוא מתלבט מה לעשות עם אחד התיקים שברשותו- משפט ירושה מבריק בביזאריותו של חברו הטוב ביותר. יש בידיו ראיה שתאפשר לו לזכות בתיק והוא מתלבט האם החבר אכן ראוי לירושה. במקביל, הוא בוחן את החלטתו עם שכניו הזקנים (מבלי לספר להם אותה) שכל אחד מהם מבטא גישה אחרת לחיים. ואז מגיע רגע האמת... (11 בסולם ריכטר. ספר מושלם.) שני הספרים מבריקים מבחינה פילוסופית, מלאים בהברקות סמליות, חיצי לעג לעמדות פילוסופיות מנוגדות ולאנושות בכללואכזריים בכנותם. ולא, הם לא גרמו לי שום אי נעימות. להיפך, כל משפט הוא מלאכת מחשבת. פשוט תענוג צרוף.