חדש במאמרים: חוקי המשחק

חדש במאמרים: חוקי המשחק

"חוקי המשחק", המאמר המעולה של רורי א. מילר, תורגם לעברית ע"י pinibs והוכנס לקטגורית המאמרים בפורום. מומלץ בחום!
לפיני!

pinibs

New member
תודה דוד ../images/Emo13.gif

וגם הקפצה קלה, מה יש... פיני

avima

New member
שאלה כללית לגבי עובדות

האם משהו יכול לאמת את העובדות המופיעות במאמר ? באופן ספציפי - קשר חד בין דופק לאיכות ביצוע ? ואם זה נכון האם הגברת הכושר (והורדת קצב הלב) יגרמו לשיפור התגובה ? כמובן שכושר הוא טוב באופן כללי - אני שואל על הפן הספציפי - כושר טוב = קצב לב נמוך = תגובה יעילה יותר ?

amir_aikido

New member
הערה והסתיגות עד כמה שאני מבין

הדופק משמש כאן במדד לכמות האדרנלין יחסית לאותו אדם ולא קשור בכלל לכושר טוב. שאלתי את המורה שלי על הנושא הזה, והוא טען שהיכולות דווקא משתפרות תחת לחץ של "מצב אמת". אישית, אני חושד שהמציאות יותר מורכבת, יש אנשים שיכולתם עולה כתוצאה מהאדרנלין (עד גבול מסויים של דופק לפחות) ויש אנשים אצלהם היא יורדת. כעקרון הטענה שהיכולת יורדת כ"כ מהר מעט מוזרה לי מהסיבות הבאות: א. הרבה מאוד אמנויות לחימה בונות על יכולות מאוד עדינות, איזון מדוייק של תיזמון, הערכת מרחק משולב בתנועה לא פשוטה בכלל. ב. התפקיד של תגובת האדרנלין הוא התמודדות טובה יותר עם מצבי לחץ פיזיים מבחינה התפתחותית. לכן, אני מוכן לקבל שהיכולת תחת לחץ תרד אצל אדם חסר מיומנות, אבל קשה לי יותר לקבל ירידה מהירה כ"כ אצל אדם מיומן כפי שמתוארת במאמר. כמובן שכנגד הטיעון הראשון שלי ניתן לטעון שאמנויות הלחימה התפתחו רק עבור החלק מהאוכלוסיה שיודע להשאר רגוע ו/או שמפתחי האמנויות האלה לאבינו מה הם עושים ... אבל טענות כאלו נראות לי מאוד בעיתיות. אמיר

avima

New member
חשדתי שהכוונה היא לשימוש

בפעילות הלב כאינדיקטור פיסיולוגי למצב נפשי אבל זו בדיוק הנקודה - האם זה רק זה ? לדוגמא - אחרי אימון קשה (בסוף) יש מצב שאנשים מתפקדים קוגניטיבית הרבה פחות טוב ("חוסר חמצן למוח"). לדעתי האימון מעלה דופק משמעותי אבל לא בטוח שיש הפרשה כה גדולה של אדרנלין. יתר על כן - להסתמך על פרמטר יחיד (דופק) כאינדיקטור למצב ההפרשות ההורמונלי נראה לי (במבט שטחי וללא הרבה ידע) קצת מוזר. בכול מקרה קראתי ונהניתי - בהחלט שווה לקרוא (ובעיקר אם הנחות הבסיס נכונות )

זה כי אתה מסתמך על התוצאה בתור סיבה

העלאת דופק באימון אינה שקולה להעלאת דופק כתוצאה מאדרנלין - זה נכתב במפורש. לגבי כמויות האדרנלין בהן מדובר (תגובה לאמיר) - המדד שבו מדובר על איבוד שליטה מוטורית עדינה הוא "מהצד השני" של הגבול של רמת אדרנלין "סבירה" אם הבנתי נכון את המאמר. קח בחשבון שהעלאת הדופק ב20% ללא כל פעילות גופנית, אלא אך ורק כתוצאה מאדרנלין, פירושה שלא היה מדובר בכמות נמוכה, כנראה.

למעלה