חדשות לימור:

Idan91

New member
חדשות לימור:

מסתבר שהתעורר לו ויכוח בנוגע לפנטזיות של שרת החינוך שלנו. (שהיא גם שרת התרבות...) ותהיתי - מה דעתכם בנושא?

גנגי

New member
תודה, יקירתי,

שקישרת אותי לגנבים מוואי-נט, אלה שרוצים ממני כסף על קריאת השטויות שלהם, רק כי אני נמצאת רחוק. התוכלי להדביק את הוויכוח ההוא כאן למעני?

Idan91

New member
את יכולה גם סתם לקרוא ב"ידיעות

אחרונות..." מדביקה: האם לקום בפני המורים? ויכוח לוהט התנהל היום בין הורים, מורים ותלמידים בשאלת ההצעה החדשה של משרד החינוך, לחייב את התלמידים לקום עם כניסת המורים לכיתות. במשרד החינוך סבורים שזה חשוב, ויש גם תלמידים התומכים בכך. דווקא אנשי המקצוע משוכנעים הרבה פחות סיגל מגריסו ואטילה שומפלבי סערה רבתי היום (ג') במערכת החינוך בעקבות הצעת משרד החינוך לחייב תלמידים לקום עם כניסת המורים לכיתות. מורים, הורים ותלמידים פתחו בויכוח לוהט בנושא - בין היתר מעל דפי התגובות של ynet. במשרד החינוך מתעקשים שמדובר במהלך חשוב. והדעות? לכאן ולכאן. "זה רעיון לא חכם לעסוק בשולי ובחיצוני ולא במהות", טוען ד"ר נמרוד אלוני, מרצה לפילוסופיה של החינוך בסמינר הקיבוצים. "חינוך של אמת צריך לגעת במהות ולא בסמלים". מנהגים כמו קבלת המורה בעמידה, טוען אלוני, קיימים בחברות טוטליטריות, בין אם מדובר בקומוניזם של השמאל או בפאשיזם של הימין. "זה לא עושה את הפרטים או את החברה לתרבותית יותר ובטח שלא דמוקרטית יותר. מי שרוצה שהנוער בישראל יהיה יותר מנומס ויפתח יכולות חשיבה - זה בא מתרבות פנימית". האחריות, טוען אלוני, נופלת על המבוגרים: "על ההורים, החברה ולא פחות מזה הפוליטיקאים שצריכים לשדר רספקט בסיסי לתרבות ועל המורה שעליו להקרין נועם הליכות ועושר תרבותי. לצערי, במקום לקדם אותנו זה מחזיר אותנו לעולם השלישי", הוא אומר. "זה הוקוס פוקוס" שירין גבאי, יו"ר מועצת התלמידים והנוער הארצי, כלל לא משוכנעת שקימה בפני המורים תשפר את מעמדם הרעוע. "זה עלול ליצור דיסטנס בין התלמידים למורים - וגם דאחקות. זה צריך להיעשות בשיתוף עם התלמידים. בכיתה ד' היתה לי מורה שהתעקשה שנעמוד - ולא ממש כיבדנו אותה. בכלל, זה די לא מתאים לתקופה". פרופ' אורית איכילוב, מבית הספר לחינוך באוניברסיטת ת"א אומרת כי מעמד המורה הוא בעייתי: "זאת נקודת התורפה של מערכת החינוך. הפתרונות של משרד החינוך זה הרבה פעמים פתרונות של 'הוקוס פוקוס', ומבחינת התלמידים זה יכול פשוט לעורר גיחוך. מתי בחברה שלנו מביעים כבוד למישהו על ידי קימה? זה מאוד זר, וודאי לא ישנה את מעמד המורה. צריך ליצור בבית הספר תרבות של כבוד הדדי והתחשבות". לביאה, תלמידה עולה לכיתה י"א, דווקא תומכת ברעיון: "אני בעד, כי אני חושבת שאצלנו בבית ספר התלמידים מתייחסים מתיחסים בזלזול למורים. בכיתה יש הרבה תלמידים ש'לא שמים' על המורים וזה לא בסדר - אבל זה גם נראה לי חינוך מהבית. דווקא אבא שלי זוכר את כל הדברים שהוא למד בעל פה". אופיר הכהן מת"א, העולה לכיתה ט' סבורה: "תלבושת אחידה זה עוד בסדר, אבל לקום לפני מורה זה הגזמה. המורה הוא בן אדם ולא צריך להשפיל את התלמיד. יש מורים שאני מכבדת גם ככה - וזה לא יגרום לי לכבד מורים שלא". אבל יש מי שעבורו לצעד הזה יש משמעות. מורה ממרכז הארץ אומרת ל-ynet: "לקום כשהמורה נכנס לכיתה - זה בטח לא טיפול לעומק בבעיית סמכויות המורה. כדי לשנות משהו באמת, על התלמידים לעבוד תהליך הפנמה של כבוד בין בני אדם. מהניסיון שלי, תלמידים שיש להם בעיות בקבלת מרות ומשמעת ימשיכו לעשות בעיות. בתחילת השיעור, אם נחייב אותם לעמוד - הם אולי יעמדו, אבל בהמשך השיעור הם עדיין יעשו בעיות". סוף שעת האפס שרת החינוך, לימור לבנת, סקרה היום בפני ועדת החינוך של הכנסת את מוכנות מערכת החינוך בישראל. בין היתר, סיפרה לבנת כי תבוטל שעת האפס, תיקבע תלבושת אחידה, תוקם סיירת מיוחדת שתבדוק כי הורים אינם משלמים "תשלומי הורים" מוגזמים, יימשך פרוייקט השאלת ספרי לימוד ורכישה מרוכזת, לאחר שהשלטון המקומי תרם 25 מיליון שקל לטובת העניין, תמשך הפעלת מועדי ב' וחורף בבגרויות במקצועות המתמטיקה ואנגלית וכן לימודים בסמסטר קיץ. כמו כן, סיפרה לבנת כי כל תלמיד המתחיל את לימודיו בכיתה א' יצטרך להביא אישור כי עיניו נבדקו. מנכ"לית משרד החינוך, רונית תירוש, התייחסה בתום הדיון לעניין המשמעת בבתי הספר ואמרה: "בשנים האחרונות חלה נסיגה במערכת החינוך בכל הקשור למשמעת וסדר, והיטשטשו הגבולות של מה מותר ומה אסור. אנחנו רוצים להכניס אווירה אחרת ולקבוע מה הם הגבולות". שר החינוך לשעבר, חכ" יוסי שריד, תקף את התוכנית של משרד החינוך, ואמר בוועדה: "מדובר בגינונים שנועדו להסוות את הקיצוצים. מסתירים קיצוצים, אז ממציאים כל מיני דברים. אני לא בטוח שיש מקום לנוסטלגיה. אני לא בטוח שצריך את העניין הזה של הקימה, כדי לכבד את המורה. אוי למורה שזקוק לקימה כדי שיכבדו אותו. במערכת החינוך מעדיפים לטפל בטפל ולא בעיקר".

אלעד2

New member
שמישהו יסביר לנמרוד אלוני

שנוגעים במהות באמצעות הסמלים. לא צריך בשביל זה דוקטורט.

Idan91

New member
ומה אתה חושב

על הרעיון כולו? (אני אשמח את תנמק...)

אלעד2

New member
אני חושב שראוי לעמוד

במסורת היהודית זה דבר מושרש, לפחות בכל הקשור למי שמלמד תורה. מצד שני המורה /רב לא צריך לחפש יותר מדי את הכבוד הזה. שני הצדדים האלה משלימים. וראי בקישור המצורף את הנושא כפי שהוא מוזכר בהלכות תלמוד תורה לרמב"ם.

Idan91

New member
לא כל מה שמושרש

במוסרת היהודית הוא טוב. ובכלל, אם מדובר במוסרת היהודית - מה על המגזרים שאינם יהודיים בארץ? בבתי הספר שלהם לא צריך לעמוד? הרעיון הזה, לקום כשהמורה נכנס לכיתה, אילולא היה כה מצחיק, היה עשוי לעצבן אותי. כבוד זה בוודאי לא יסמן. הכי הרבה - דאחקות מצד חלק מהתלמידים, וכעס מצד התלמידים מאותגרי חוש ההומור.

המוזרה

New member
אותי הרעיון מפחיד.

רוציםפ כבוד למורים? אחלה. רוצים ערכים עוד יותר אחלה אבל יש דרך לעשות כל דבר. ראשית, כדי שתלמידים יכבדו את המורים, רצוי שהמורים יכבדו את המקצוע שלהם, שמשרד החינוך יכבד את המורים ושהמורים יכבדו את תלמידיהם. משכורתם של המורים צריכה להיות ראויה, סטודנטים המתכוונים ללמוד הוראה צריכים להיות מסוגלים לעמוד בדרישות חמורות לפחות כמו אלה של הפקולטות היוקרתיות באוניברסיטאות וכיו"ב. אלו רק דברים קטנים על קצה המזלג, שיביאו למצב שהוראה תהפוך להיות מקצוע מכובד ונערץ. המצב היום הוא כזה שכל בחורה שלא מצליחה להתקבל לאוניברסיטה - הולכת ללמוד בסמינר למורות, כמוהן יש כאלו שמראש בונות על העובדה שחופשותיהן יהיו חופפות לאלו של ילדיהן וזה המניע שלהן ללמוד הוראה. רק אחרי שהמורים יכבדו את מקומם, ורק אחרי שמשרד החינוך יכבד את מוריו, רק אז יכבדו התלמידים את מוריהם. כמו שכבר אמר מישהו - בשביל כבוד צריך לעבוד. לקום לכבוד המורה לא יביא תלמידים לכבד אותו יותר, שירת התקווה מדי בוקר והצדעה לדגל לא יביאו לאהבת המדינה או לפטריוטיזם. זכורים לי ימי בית הספר העליזים.. היה לי מורה אחד (רק אחד
) שכיבד אותנו, שהתייחס אלינו בכבוד ובהערכה, בגובה העיניים. האמינו לי הוא לא איבד כהוא זה מהסמכותיות שלו, במבחנים שהוא ערך מותר היה להסתכל בספרים ובמחברות אבל אף לא אחד מהתלמידים לא חשב להעתיק. אחרים, שניסו לקבל כבוד "בכוח" מצאו קרפדות במגירות שלהם, נעצים על הכיסא ודבק מגע על השולחן. בקיצתור לימור - הכדור בידייך. את המהפכה התחילי בבית.

nutmeg

New member
ואותי מפחיד

שלימור שרת החינוך. מצד שני - באופן אגואיסטי לגמרי אני יכולה להגיד שטוב שאני כבר לא בעסק ושילדי גדלו.

TalReshef

New member
והרי מי שיסבול מכל זה הם המורים

רק תדמיינו לכם את הסיטואציה כן, כן, עכשיו נו, אני מחכה

Idan91

New member
האמת?

קשה לי להאמין שמורה כלשהו שלי ידרוש את זה, גם אם זה יכנס לתוקף. אחרי הכל - יש בזה מן הפתטיות.

גרי רשף

New member
במלה אחת- מסכים..

..ובשתי מילים- לא מסכים! (נו טוב- עם חלק כן ועם חלק לא). 1. המחשבה שעצם הקימה תשפר את מעמד המורה היא מגוחכת (משחק מילים שכזה- התלמידים יעמדו למען מעמד המורה..): אפשר להבין שאנשים קמים לכבוד מי שהם מכבדים אותו, ולא שהם מכבדים את מי שהם קמים לכבודו.. כתבתי כאן לאחרונה כמה מילים על בילבול סיבה ומסובב. 2. מצד שני- ההתנגדות נובעת מתוך אותו זילזול שאני מאוד לא אוהב: "למה מי הוא המורה הזה שאני אקום לכבודו? כולה מורה..". אם מישהו מההורים/ תלמידים/ אזרחים חושב שהעובדה שהוא מזלזל במורים (או שם להם קרפדות במגירה) מוכיחה משהו לגביהם- הוא טועה; ושאף אחד לא יספר לי שהכל באשמת המורים. 3. מצד שלישי- ככלל (כלומר- בהכללה גסה) המורים רחוקים מאוד מלתת דוגמה אישית בהתנהגותם. אינני יודע אם נהגי אוטובוס או עורכי דין או פקידי בנק או פועלי יצור צריכים להיות טובים יותר מהאחרים, אבל מורים שמעמידים תביעות בפני תלמידיהם ומתיימרים לחנך אותם- חייבים לעמוד לפחות במה שהם דורשים (ולדעתי בהרבה יותר). ושאף מורה לא יספר לי שהכל באשמת התלמידים וההורים. 4. מצד חמישי- מה יש להתפלא? בתנאים כאלה מי הולך להיות מורה? 5. מצד חמישי- התנאים הרבה פחות גרועים ממה שנדמה (בהתחשב בחופשות, בקיעות ובתנאים הסוציאליים), וטעות לחשוב שמי שמרוויח יותר זוכה לכבוד רב יותר. להיפך- מקללים אותו יותר ושונאים אותו יותר. מישהו אוהב את עובדי חברת החשמל? מישהו מעריך מעומק ליבו את מנהלי הבנקים? השביתות התכופות הן אלו שפוגעות במעמד המורים ומציגות אותם כרודפי בצע ציניים. 6. ושאף אחד לא יספר לי שהכל באשמת לימור לבנת, למרות שאני מבין שזה מאוד IN ללגלג עליה ולהגות את שמה הפרטי במלעיל.

המוזרה

New member
אז כל המחלוקת

ביננו היא עניין המשכורת - אבל המשכורת היא רק חלק מהעניין. אני אינני חושבת שאם רק יעלו את השכר הכל יהיה בסדר, אבל אם הוראה יהיה מקצוע יוקרתי כמו טיס, אז גם השכר יהיה גבוה יותר, גם המקצוע ימשוך יותר אנשים טובים ובהכרח יהיה מכובד יותר.

freedom rider

New member
אכן מוזר(ה)

האם עלה בדעתך שהשחיקה ביוקרת מקצוע ההוראה נובעת משחיקת שכר המורים ולא להיפך? האם עלה בדעתך שאם שכר המורים שווה לשכר מטאטאי הרחובות, גם יוקרת מקצועם תהיה דומה? מה לדעתך הופך מקצוע ל"יוקרתי"?

המוזרה

New member
בהחלט עלה בדעתי

ראה, אני עצמי מורה לשעבר. מה יהפוך את המקצוע ליוקרתי? השקעה במורים. - בחירה קפדנית יותר של סטודנטים שיהפכו למורים, שלא יהיה קל כל כך להפוך למורה. - השקעה במורה גם לאחר שהוא כבר "בשטח" - קרי השתלמויות, לימודי העשרה, תמיכה מקצועית ואחרת כדי להתמודד עם השחיקה וגם קצת יותר חופש, לתת למורה לעבןד ולא לכבול אותו לתכניות לימודים משנת תרפפ"ו (לא להתנפל עלי בבקשה - ברור שיש צורך בתכניות לימודים מגובשות, אבל רק לדוגמה - אם יש ללמד בתיכון רומן רוסי אחד, יש לתת למורה אפשרות לבחור בין אנה קרנינה, החטא ועונשו או רומן אחר - כל זה כדי לעזור למורה לרענן את החומר הנלמד ולהפחית את השחיקה) אמרתי שלדעתי מורים צריכים לקבל שכר גבוה יותר, אבל לא רק בכך תלויה יוקרתם.

freedom rider

New member
מה עם הצד הרביעי?

וברצינות. כתבת: "וטעות לחשוב שמי שמרוויח יותר זוכה לכבוד רב יותר. להיפך..." כלומר - לשיטתך כל שצריך לעשות כדי להאדיר את יוקרת מקצוע ההוראה זה לקצץ להם עוד בשכרם, וגם בתנאים. ביבי לא יכל לומר את זה יותר טוב ממך. הערת משהו לגבי סיבה ומסובב - אני חושש שאתה בילבלת כאן את הסיבה והמסובב. האם חוסר הכבוד לגבי עובדי חברת החשמל ומנהלי הבנקים נובע משכרם הגבוה, או מסיבות אחרות? (אולי הם רודפי בצע ציניים?) מדוע השכר הגבוה אותו משתכרים טייסים, למשל, לא פוגע ביוקרתם המקצועית?

גרי רשף

New member
גם לא אמרתי ההיפך..

זה שאני לא חושב שתוספת שכר תוסיף להם כבוד אינה אומרת שאני כן חושב שהורדת שכר תוסיף להם כבוד. אני גם לא חושב שצריך לקום לכבודם, אבל אני גם לא חושב שצריך להתיישב לכבודם.. כל זה אינו קשור. השביתות של המורים בטוח תרמו לשיפור תנאי העסקתם, אבל הן אלו שקיבעו את מעמדם כסחטנים ציניים שלא יפספסו אף תחילת שנה לאיום בהשבתות, ומה שכתבת על עובדי חברת החשמל ומנהלי הבנקים תקף גם לגבי המורים. את כל זה אינני כותב לך כאזרח ממורמר עוכר מורים, אלא כמי שעבד בהוראה במשך 12 השנים האחרונות ואת האצבע המאשימה מפנה למי שהיו נציגי ודרדרו את מעמד המורים למקום בו הוא נמצא היום מתוך מחשבה שכל שביתה נוספת תשפר את תדמיתם, שלו לדבר על החקירות הפליליות נגד אברהם בן-שבת (מזכיר הסתדרות המורים שהודח) ורן ארז (יו"ר ארגון המורים שכתב האישום נגדו בדרך).

מוזר.

אמורים היו לקום, לא? אבל אם הם לא קמים - שטות לעורר וִכּוח צִבּורי בשאלה הזאת. זהו רק פרט אחד מִנּי רבים בכל עניַן "ירידת הדורות". וכוחים ודרישות-במפיע לקום לא יושיעונו לא כאן ולא בשום ענין פרטי או כללי אחר.

למעלה