חדשה בעניין

danigl

New member
כרגיל, הכמות הרגילה של שטויות והשמצ

אשכר יקירי לא אתייחס לנושא המנטרות שעליו כתבת. אלו פשוט שטויות במיץ. מה עושה הויפאסנה? לא בירבורים - אנא, הוכחות אובייקטיביות. איך מסמיכים מורה לויפאסנה? כמה זמן זה לוקח? מי מסמיך אותו? למה בפרסום בטיים אאוט התל-אביבי כתוב על מחיר של בין 760 - 960 ש"ח לקורס ויפאסנה? זה מזכיר לי 'חינוך חינם'. זן בודהיזם, ויתר הדברים שאפשר לעשות חינם, מה התוצאות המוכחות שלהם? כשתענה לי על אלו, אדע שאתה טיפונות רציני. תודה דניאל

REBURN

New member
דניאל שלום

אני חושב (נראה לי הגיוני ) שתשובתך נובעת מחוסר ידע והדבר הגיוני משום שאתה מתמחה בתחום מסויים אחד (tm) להיות מורה לויפאסנה בישראל חשוב לדעת שקיום יש רק 4 מורים מוסמכים לויפאסנה(בישראל) מתוכם אם אינני טועה 1 ישראלי שלנו (אני לא מעודכן כמה חודשים ייתכנו שינויים) בדומה לטכניקה אותה הינך מלמד בכדיי להיות מורה לטכניקת הויפאסנה זה תהליך מורכב טיפה יותר מטכניקת tm לא בגלל המומחיות אלה בגלל השוני בתפיסת החיים ראשית בכדיי ללמוד הוראת ויפאסנה ניגשים למרכז העולמי שם יושב ס.נ. גואנקה (מקביל של tm מהרשי מאג יוגי) ועוברים הדרכה לא קלה בכלל של מספר חודשיים אני מכיר 2 מורים (זרים) שהם מדהימים אבל אדם שמרצה למעשה מייצג את הויפאסנה בכול העולם ונשלח להרצאות בכול העולם לקורסים בני 10 ימים קורס בסיסי וישנם קרוסים למתקדמים (קשה מאוד כ-60 יום) זה לא חיים קלים בכלל אבל האנשים משום מה מאוד מרוצים שמחים וגורמים לך להעריץ אותם ולרצות ללמוד אבל זהו שינוי דרך חיים ולכן אתה מתאפס במהרה האנשים עוברים גם רענון במרכז ההדרכה העולמי אחת לכמה זמן ונבחנים ועוברים חוות דעת של משתתפים (בקיצור לא ממש פשוט) שוב ישנם מבחני קבלה בדומה למבחני של tm (האדם מקדיש את כולו ללימוד הטכניקה) ומה שציינת לא מובן לי כי הוא לא קיים אולי סתם הונאה של אדם פרטי ולא של האגודה אני מכיר הרבה אנשים שאומרים שהם מלמדים tm אבל הם לא ממש מורים מוסמכים(כמוך) שוב אני מכבד אותך ואת ידיעותיך מעריך את הטכניקה אותה אתה מלמד אנא דברים שאינך יודע אל נא תזלזל בורות משנים בידע -ידע שלא קיים משנים בכושיות, לא עונים על שאלות אם לא יודעים את התשובות =ולכן לא טועים בתשובה כמו שאינני מתיימר לדעת על TM כך אל נא תציג מידע על טכניקה שאינך מומחה בא הודעה זו נשלחה בהערכה ולא בזלזל רק תיקוני מידע שכולנו נחכים כאחד
יום טוב ושליו דודו

hary_i

New member
תודה על המידע

הבעיה של ויפאסנה שיש עוד כמה טכניקות שקוראות לעצמן ויפאסנה. לגבי מורים שאינם מוסמכים ל TM אני לא יודע, אני יודע שיש בארץ כמה עשרות מורים שהוכשרו לכך. אם יש מי שמתימר ללמד TM ואינו מוסמך הדבר הינו חמור מאד!!!

REBURN

New member
חידודים../images/Emo26.gif

הארי שוב הציע לך את הדעה שאמרתי לדני דבר שלא יודעים לא אומרים ובטוח שמנהל פורום שהוא אדם רשמי בפורום דברייך פשוט לא נכונים במהותם וכמנהל שמציג דעות מהותיות רצויי שתבדוק את מידע זה ולא להציג טעויות והכפשות שנעשו במזיד או בטעות לא מכוונת 1 וויפאסנה יש דרך אחת אתה יכול לקרוא גם לדמיון מודרך ויפאסנה אבל עדין זה לא ויפאסנה 2 כמו שמישהוא בדמיון מודרך ישתמש במנטרה זה לא הופך אותה ל-tm כך אותו הדבר 3 ישנם שתיי מקומות שמלמדים ויפאסנה בישראל העמותה הבינלאומית ועמותת תובנה שתיהם מלמדים בדיוק את אותה הטכניקה (מנסיון אני מכיר טוב את שתי המקומות ועברתי בשניהם הדרכה) כול אחד בדרך שונה (לא בטכניקה) אלא בגישה של הלימוד א העמותה מלמדת 10 ימים מרוכזים קורס מאוד רציני 4 ימים מקדימים של אנאפנה ולאחר מכן למידת הטכניקה 5 ימים נוספים יום מנוחה יחדיו של כול החניכים ב עמותת תובנה מלמדת בשביל מי שמחפש למידת הטכניקה בקלילות שוב אותה הטכניקה רק ללא שתיקה ללא עשרה ימים דרך שונה ומעניינית אבל הטכניקה עדין אותה הטכניקה בערך דבר דומה במכסת השעות של tm ארבעה ימים כמה שעות ביום חלק מהמורים למדו בחו"ל אצל ס.נ גואינקה והם מוסמכים לכול דבר אני לא מכיר את כול המורים אישית בסה"כ 2 והם למדו הכשרה מלאה במרכז הבינלאומי לויפאסנה הויפאסנה למעשה היא טכניקה בסיסית שלומדה ע"י בודהה שהועברה מדור לדור אלפי שנים (לא אכנס להיסטוריה על הדרך המיוחדת שנשתמרה בשנים על ידי הקיסר ההודי וכיו"ב) זוהי דרך אחת בלבד שבודהה הגיע להארה אני מוכן להסביר את מהות הטכניקה זוהי טכניקה אחת בלבד ומי שאומר אחרת פשוט קם יום אחד והמציא משהוא וקרא לה ויפאסנה לבדו אבל עדין זו לא וויפאסנה (היה כאן חניך שנחסם לפני המון זמן הוא המציא משהוא אבל זוהי לא וויפאסנה ) אפשר להסביר רבות על הטכניקה מאמרים של בודהה והמון חומר אבל אני לא מרצה ולא נציג רשמי ואין לי זכות ללמד טכניקה שאינני מוסמך או להציג דעה ברשת בדיוק כמו שדני לא מסביר על הטכניקה ברשת זה פשוט נכון לא להציג טכניקה ברשת שוב מי שמעוניין אני מוכן להסביר לו במסרים מהי הטכניקה מהותה כיצד עושים איכן ניתן לעבור קורסים ולהציג את המידע כאן בפורום אני פחות מעוניין כי אני יודע שפשוט יהיו ריבים ככה זה בפורום בשנתיים האחרונות שאני צופה כאן (וחבל מאוד שכך) ואין לי כוחות נפשיים מיותרים וחבל על מאמצי מי שבאמת מעוניין בטכניקה עצמאית יוזם חיפוש ודרך ללמוד לכן הארי כנציג רשמי בפורום אנא המנע מלהציג מידע מוטעה במזיד או יותר נכון בשל חוסר ידע דברים שאיננו יודעים אל לנו לומר ידע צוברים במקומות הנכונים וכמו שלמדת על tm דרך האגודה אותו דבר אם הינך מעוניין ללמוד על ויפאסנה ישנה אגודה בינלאומית וסניף בישראל הם אנשים נחמדים מאוד שוב הארי למרות הנחישות בדברי והחידוד דברי נועדו רק לשיפור המידע וסילוף טעויות בכדיי שכוונלו נהיה חכמים יותר ושלווים יותר שוב הארי אני מעריך אותך המון שנים קבל את דברי רק כהצגת מידע ולא בנימה אישית ביקורתית
שלום

danigl

New member
תודה על התשובות

דודו שלום הנימה שלי בהודעה הקודמת, היתה אולי קצת.... על כך אני מתנצל. השאלות היו ממש מרצון להבין. הסברת טוב מאוד. על כך תודתי לך. העניין הוא שכמדברים על תודעה, כל שיטה, כל טכניקה, כל מדיטציה, במידה ולא לומדים את זה ממי שיודע מה הוא עושה, מעבר לצל צילו של ספק, זה יכול להיות לא רק מסוכן, אלא ממש הרסני. לכן היו השאלות שלי איך מסמיכים מורה לויפאסנה. אתה בודאי מודע לכך, שיש לא מעטים שאולי לילה קודם חלמו משהו, התעררו אומרו לעצמם: 'איזה יופי! המצאתי מדיטציה חדשה.' זה, לפחות, מאוד לא רציני. יכול להיות שמדובר במתחזים, אבל אני ספרתי באינטרנט הישראלי למעלה מ-20 אנשים שברזומה שלהם (רייקי, תובנה, מדיטציה וכו'), הם מציינים גם שהם מורים לויפאסנה. שוב, אם זה כך, המצב הוא חמור איתם. מי שמלמד TM ואיננו מורה מוסמך, או שאיננו פועל באמצעות האגודה הבינלאומית למדיטציה בישראל, מרמה את תלמידיו, מסכן אותם בצורה קשה ביותר, ו...עובר על החוק. מדיטציה טרנסנדנטלית היא מילה רשומה (חוקית) עם זכויות. מי שאיננו מורה מוסמך מטעם מהרישי והאגודה, איננו יכול להשתמש בה. יחד עם זה, לפני שמטילים דופי במישהו, יש היום למעלה מ-50 מורים מוסמכים ישראליים (חלקם אינם פעילים, 'יצאו לפנסיה', או מבחינת גיל או אחרת.) אם אתה רוצה לברר לגבי מישהו, אתה יכול לפנות אלי בנדון. שוב, הרבה תודות על העומק והרצינות של התשובה שלך. דניאל

אורג

New member
יש להם הרבה חסרונות

למורים של הויפאסנה. הם לא מודעים להבדלים בין הברהמצ'יירה לבודהצ'יטה , הם לא מבינים את הסיבות בגללן הטאואיזם פוסל את עיקקרון הדהרמה. אני מכיר אותם והייתי שמח מאוד אילו הם היו מקבלים הדרכה יותר מעמיקה בנושאים הללו כי יש להן השלכות מעשיות מסויימות. מצד שני , למרות שלא ברור גם לי מי הסמיך אותם , אני יודע שהם מבינים במדיטציה יותר ממך ולמרות ההסמכה שלך. הטענה שלך היא שאין בידם הוכחות אובייקטיביות לשיטה שלהן והטענה היא שההסמכה שלך למעשה חסרת משמעות. עכשיו במקום להתקוטט במסורת הפורום הזה , אני מציע שנערוך ניסוי מדעי אובייקטיבי. חכה עד שיצטברו אצלך עשרים תלמידים בהמתנה לקורס. חלק את הקבוצה הזאת לשניים לפי חתך אחיד (גיל , מין , מצב בריאותי וכד'). עכשיו מה שנעשה זה ככה. קבוצה אחת תלמד קורס מ"ט אצלך וקבוצה שניה תלמד אצלי. אני כבר מתוודה שמעודי לא עברתי הכשרה כלשהי אצל המהרישי אבל המ"ט היא אכן טכניקה פשוטה ביותר. כל אחת מהקבוצות תלמדנה מ"ט ומ"ט בלבד אבל יהיו כנראה שני הבדלים בין שני הקורסים שלנו. אני לא חייב שום דבר לאגודה הבינלאומית למדיטציה לכן אני אוכל להציע לקבוצה שתלמד אצלי , הנחה משמעותית במחיר. ההבדל השני הוא שאתה טוען שאתה צריך שש שעות כדי להעביר את הקורס ואילו אני אסתפק בשעה (עם כל תלמיד). זה יהיה הניסוי. אוקיי? אחרי שנתיים שלוש אתה מוזמן לקחת את חברי שתי הקבוצות הללו ולבצע עליהן את כל הבדיקות המדעיות שתרצה. גיל כרונולוגי , גיל ביולוגי , גלי מוח , גלי אתר. כל דבר שנבדק או שלא נבדק באופן אובייקטיבי אתה מוזמן לבדוק ונראה אילו שינויים יהיו בין שתי הקבוצות. עד כאן? ניסוי מדעי כמו שאתה אוהב. אתה מרים את הכפפה? אני מחכה בכיליון עיניים לתשובתך. אני מצטער רק שלא אוכל להביא תלמידים בעצמי , כי רצה הגורל ואין בקרב מכרי מישהו שרוצה ללמוד מ"ט.

danigl

New member
אורג, אתה הורג אותי

צהריים טובים אורג. אתה מציין שמות, שלא רק לי, שלא מבין כלום במדיטציה, אבל אני משוכנע שלחלק מכלל באי הפורום, אינם מובנים. כך שאליהם לא אוכל להתייחס. (הכוונה לברהמצ'יירה, לבודהצ'יטה, למה אתה מתכוון ב'עיקקרון הדהרמה' וכו') כל מדריכי הויפאסנה עליהם אתה כותב, יכולים להבין הרבה יותר במדיטציה ממני, אבל אני מבין ב-TM. כל מה שרק ניתן להבין. להיות מורה מוסמך ל-TM, זה להיות מסוגל ללחוש למישהו משהו באוזן... והוא באינסוף, במוחלט. בסמאדהי, מתנסה באטמה שלו, ב-Self, בנירוואנה. או איך שתרצה לקרוא לזה. לגבי 'המחקר' שאתה מציע. לא תודה!!!! אני לא אאפשר לך, אלא אם מהרישי יסמיך אותך כמורה ל-TM, לנסות וללמד משהו, בטענה שזה TM, דומה ל-TM, על-יד TM. אני גם לא אעשה את זה לאנשים שבאו בתום לב, לחפש משהו טוב. גם אין שום סיבה לעשות זאת. לא צריך להמציא שוב את הגלגל. זה כבר נעשה בעשרות רבות של מחקרים. מחקרים על TM שנעשו בשיטת ב-blind fold. נלקחה קבוצה, שחולקה לקבוצות משנה. כשאחת הקבוצות למדה TM. אף אחד לא ידע לאיזו קבוצה הוא משתייך. בדקו אובייקטיבית מה קורה עם כל הקבוצות. מה התוצאות. העליונות של TM היתה בלתי מעורערת. לפחות באחד מהמקרים, פרופסור שפיתחה שיטה של הקלה לאזרחי גיל הזהב (הגיל ממוצע בתחילת המחקר, שערך 10 שנים, היתה בסביבות 85, אני לא זוכר בדיוק). לרוע מזלה, היא בחרה את TM כאחת מקבוצות הביקורת. התוצאות של מי שהשתתף בקבוצת TM, היו פי כמה וכמה גבוהות מכל יתר הקבוצות. בהיותה איש מדע רציני, היא אפילו פרסמה את המחקר, כמחקר על TM. אתה רוצה נסיון, סחתיין. הצג לאנשים שאתה הולך ללמד אותם מדיטציה כלשהי. לא בשם TM, כי אז גם תעבור על החוק. בדוק אובייקטיבית מה קורה לאותם אומללים, בכל תחום שהוא, מה שתבחר, והשווה לאחד, או לכמה, מתוך מאות מחקרים שכבר נעשו על TM, איך הם משתווים. בעתיד הקרוב, אמצא 2 - 3 מחקרים כאלו של blind fold ואצרף אותם לפורום. יום טוב דניאל

אורג

New member
אני הצעתי מחקר

שלטעמי עומד בכל הקריטריונים המדעיים האפשריים. נכון שאולי שמבחינה סטטיסטית קבוצה בת עשרה אנשים אינה עומדת בקריטריונים של מדגם מייצג אבל צריך להתחיל ממשהו. אני חושב שמחקר כזה יוכל לההבהיר נקודה חשובה מאוד והיא האם ההסמכה שלך באמת משמעותית. אם את לא מעוניין לערוך אותו סימן שיש לך מה להסתיר. יום טוב ותודה.

danigl

New member
אני לא חושב שקראת את דברי

אורג היקר אין שום סיכוי, שאסכים לקשר אותך ל-TM. צודק?? הלוא אין לך שם קשר ל-TM, אתה לא מורה ל-TM. מה רע באובייקטיביות של מה שהצעתי? שאתה תיקח כמה אנשים שאתה רוצה, עשרה, חמישים, עשרת אלפים. למד אותם מה שאתה רוצה. רק!!! אל תקרא לזה TM. את התוצאות של מה שקורה לאנשים אלו, השווה לכמה (לפחות 3 - 4) מתוך מאות המחקרים שאתה תבחר לגבי TM. וראה מה ההבדל. כבר אמרתי בעבר, בפורום הזה. יש שיטות של מדיטציה שבחרו, דבר אחד ספציפי ש-TM עושה (בדרך כלל, הפקת גלי אלפא), הראו שגם השיטה שלהם עושה משהו דומה, וטענו ש...הנה...בדיוק TM. את זה לא נעשה. בשביל האובייקטיביות. אתה רוצה, במידה ויהיה בזה עניין בינלאומי, אוכל לקחת קבוצת אנשים שלמדו או ילמדו אצלי, ולהיות קבוצת הביקורת באותם קריטריונים. הרם אתה כעת את הכפפה. דניאל

אורג

New member
המחקר שאתה מציע

בקריטריונים המדעיים לדעתי כי מבחינתי חשוב לבצע אותו רק על אנשים המצהירים שברצונם ללמוד מ"ט ומוכנים לשלם את הסכום. אני חושב שהנקודה הזאת חיונית מכיוון שלדעתי חלק מהצלחת הטכניקה תלוי בציפיות שהאנשים תולים בה. זאת הצעתי האחרונה בעניין, המחקר כפי שהוא או לא כלום. כל מחקר אחר לגביי טכניקה אחרת לא יוכיח האם ההסמכה שלך בעלת משמעות. אני טוען שאין לה משמעותת ואני מוכן להוכיח זאת דרך המחקר הזה. לא טכניקה אחרת, לא מחקר אחר. זאת הצעתי. נקודה.

hary_i

New member
אם לא שמת לב

הדרך שאתה מציע כוללת גם עברה על החוק, את זה דניאל כתב בהודעה אחרת. אז גם לגרום לאנשים להפסיד את הדבר שהוכח וגם לעבור על החוק? האמת שהדבר שהכי מטריד אותי הוא לגרום לאנשים להפסיד את הטכניקה שהוכחה למעלה מכל ספק. למה אני אומר להפסיד? כי שמעתי על לא מעט אנשים שלמדו TM אצל כאלו שאינם מוסמכים ללמד והתוצאות היו במקרה הגרוע כאב ראש ובמקרה הטוב כלום. ומדובר על עשרות אנשים שהיו מוכנים לשלם כך שזה ממש דומה למחקר שלך. אני לא מבין מה אתה בכלל מנסה להוכיח ולמה? כל אחד שילך ללמוד את מה שהוא רוצה. דניאל מציג את טכניקת המדיטציה הטרנסנדנטלית שאותה הוא יודע היטב ומוסמך ללמד, הוא מציג בצורה אוביקטיבית ביותר מדוע היא נותנת את מה שהיא מתיימרת לתת. כל אחד יכול לבחור איזו טכניקה הוא רוצה. אבל במקום להציג טכניקות אחרות בצורה דומה, כדי שאנשים יוכלו לבחור, אתה ועוד אחרים עסוקים באנטי כל הזמן, האם שאלת את עצמך למה?

אורג

New member
אני אסביר גם לך

בתקווה שדני הבין. אני הצעתי מחקר מדעי מדוייק שיהיה מבוסס על קריטריונים מאוד ספציפים כדי להוכיח דבר אחד והוא שאני , שלא עברתי שום הסמכה ושום קורס באגודה הבינלאומית למדיטציה , מסוגל ללמד מ"ט בדיוק כמו מורה שהוסמך אצל המהרישי בעצמו. בכדי שהמחקר יהיה מאוזן ויביא לתוצאות מדוייקות הוא צריך להתבצע על אנשים שעברו הרצאת מבוא ואחריה הביעו את רצונם להשתתף בקורס מדיטציה טרנסטנדלית. אני חושב שזה ברור. אני הייתי בטוח שאתה ודני תתלהבו מאוד מהרעיון הזה כי אם הקבוצה שאני אלמד תראה תוצאות אחרות מהקבוצה שדני ילמד אזי זה יוכיח את הטענה שלכם לגבי הלימוד אצל מורה מוסמך. אבל לא. אתם בוחרים להסתתר אחרי כל מיני טענות פרוצדורליות , ושולחים אותי לכל מיני מחקרים אחרים שבכלל לא נוגעים לנקודה אותה אני רוצה להוכיח. אז תשמעו, לי אין בעיה עם החוק. אם יתבעו אותי אני מוכן להגן על עצמי בבית המשפט ואני משוכנע שבית המשפט יזכה אותי. זאת ההזדמנות שלכם להוכיח קבל עם ועולם את העליונות של הלימוד אצל מורה מוסמך . למה אתם פוחדים ממנה?

hary_i

New member
אמרתי לך מה יותר מטריד אותי

לא החוק (זו אחריות שלך) הבעיה שאנשים ילמדו אצל אדם שחושב שהוא יודע ללמד את הטכניקה הזו. אני בתור אחד שמתרגל אותה כבר כמעט 20 שנה ודני כמורה יודעים טוב מאד שהטכניקה הזו מאד מאד מאד מאד (10 פעמים) עדינה ולכן חשוב שהלימוד יתבצע בדרך מסויימת. מי שלא עבר את הדרך הזו וכן היו לא מעט כאלו, אני מכיר כמה, התוצאות הן תמיד או כלום או כאב ראש אז למה לתת לאנשים לסבול או להפסיד? ולמה להוציא שם רע לטכניקה כה מוצלחת? רק בגלל האגו שלך?

אורג

New member
לא האגו שלי

האמת היא העומדת בראש מעייני. הצעתי לכם דרך מדעית ואתם מעדיפים להתחמק ממנה בכל מיני תירוצים. כזה הוא הרושם המתקבל אצלי מההודעות של שניכם. אולי אני צודק אולי לא. הניסוי חייב להתבצע על מנת שהאמת תצא לאור. גם אם זה ניסוי קשה , גם אם הוא מסוכן , האמת חשובה יותר.

zambooky1

New member
אורג שלום

תראה, אתה מאוד צודק בשיטה שאתה מציע. דני והארי לא מתחילים אפילו להבין את הבעיות במחקרים שהם מדברים אליהם. התשובה של דני היא שמספיק שמישהו שהוא מאמין שהוא מדען חשוב אומר שזה רציני אז זה רציני. רציני עד כדי כך שהוא מתחיל לדבר על זה כאילו הוא מבין משהו. וכדי להזכיר: אני מתרגל TM , חושב שזה מעולה אבל אני לא יכול לסבול את מעשי הסדום שדני והארי עושים לה כאן

אורג

New member
שלום זמבוקי

אני מסכים איתך. לא חיוויתי את דעתי על הטכניקה או על התוצאות שלה או על היחס שלה למדיטציות אחרות. נושא ההסמכה הוא נושא שלדעתי ניתן לבדוק וגם חשוב.

danigl

New member
ברוך הבא zambooky1

צהריים טובים zambooky1 מה לדעתך עושה מחקר לרציני? כי, נעזוב רגע את המדיטציה הטרנסנדנטלית, נדבר כללית, על מחקר. לדעתי, מחקר תקף, הוא מחקר שנעשה על ידי גוף רציני, בסבירות סטטיסטית גבוהה, ופורסם בכתב עת מדעי יוקרתי. אבל, אתה צודק במאה אחוז. אני תמיד מתעקש לומר זאת בכל הרצאה שלי בה אני מדבר על TM ומחקר מדעי: אף מחקר בעולם, מאות, אלפי מחקרים, לא יוכלו להתקרב אפילו למה שמרגיש כל מודט - בזמן התירגול, וכתוצאה מהתירגול - אחריו. משום שאנחנו חיים בעידן מדעי (אין ברירה, זהו המצב), ויש רבים שלא מסתפקים רב במילים, בהבטחות, הם רוצים גם הוכחות קונקרטיות, המחקר המדעי קיים עבורם. צר לי שאתה חושב שאני מבצע ב-TM מעשי סדום. אשמח לראות למה כוונתך ולנסות 'לשפר את דרכי'. יום טוב דניאל

danigl

New member
אני מוכן להרים את הכפפה

אורג שלום אבל... בצורה אחרת. ושוב, במידה ולרמה הבינלאומית של האגודה למדיטציה, יהיה בזה עניין. מה שכתבתי קודם, ויותר - double blind fold. אנשים שבאים ל-TM, נאמר להם שלצורך מחקר מדעי, הם יחולקו ל-2 קבוצות. קבוצה אחת תלמד TM, והאחרת לא. היא תלמד 'משהו שמישהו חושב שמאוד דומה ל-TM'. תוך הבטחה שאלו שלא למדו TM, לאחר הניסוי, במידה והם ירצו, ילמדו את הדבר האמיתי. אף אחד לא ידע לאיזו קבוצה הוא משתייך. אי חושב שלדבר כזה יכול להיות סיכוי. אז תחשוב על זה דניאל

למעלה