חדוות העשייה

חדוות העשייה

מעשייה על עשייה.. ואומנם יש בה מכשפה,ופייה,אבל גם מוסר השכל,כנהוג במשלים... בת הטוחן` טחנת קמח הייתה לטוחן,ומאפייה צמודה.את הקמח שטחן,אפתה ביתו ללחמים טעימים.וכשהייתה לשה את הבצק,הייתה מזמרת זמר יפה: הוי,קמח,שמרים, מים ובייצים! אם אוסיף סוכר,ומלח, הבצק ייתפח לבטח!. בתנור יזהיב, מאפה מרהיב... ומכשפה אחת,שמעה את הזמר,את קולה היפה,הלחן המופלא-וחמדה אותו לעצמה. היא הופיעה בפני בת הטוחן,והציעה לה עיסקה:הזמר הזה,תמורת עושר מופלג."לכי לך מכאן! אין אני עושה סחר-מכר עם מכשפות!.והזמר הזה,הוא שלי,ואיתי תמיד יישאר!"-השיבה בת הטוחן.אך המכשפה,הייתה ברייה עיקשת.היא חזרה והציעה את העיסקה.שוב ושוב,יום יום,במשך שנה תמימה... אך גם אז,נענתה בשלילה.היא לא אמרה נואש,והמשיכה להטריד את בת הטוחן שנה נוספת... עתה אמרה בת –הטוחן:"קשה לדמיין עושר ששווה את הזמר הזה... אומנם העבודה בטחנה קשה,אך לא אתן את הזמר,ולו בעבור חיי נוחות ורווחה". המכשפה המשיכה להציע את הצעתה המפתה,ובמשך השנה השלישית,אמרה בתחילה בת הטוחן כי:"הזמר שווה מיליון מטבעות של זהב".ובסופה,הסכימה למוכרו תמורת אלף ואחת מטבעות זהב... באותו יום שבו נחתמה העיסקה,שבתה הטחנה והמאפייה. לא היה צורך עוד להרוויח את הלחם,במכירת לחם... תחילה,הייתה בת הטוחן מרוצה עד מאוד-איזו עיסקה מוצלחת!. לא תצטרך לעבוד עוד יום אחד בחייה!! אולם,הזמר חסר לה.היא הרגישה ריקה בלעדיו.וחייה הלכו ונראו עגומים יותר ויותר... כשטיילה יום אחד לייד המאפייה,מנסה להזכר בזמר ההוא,שנדמה כבר מעורפל בזכרונה,פגשה אותה פייה."פייה טובה!-לו רק יכולת להחזיר לי את הזמר שלי!.את כל העושר שקיבלתי,הייתי נותנת עכשיו בעבור הזמר שאבד לי בסיכלותי!". ענתה הפייה:"אם באמת את נחושה בדעתך,יישנה דרך.קיראי לאביך לטחון קמח לשבעה לחמים,ואחר-כך אפי אותם". עשתה בת הטוחן כעצתה.והנה פלא-משערבבה את חומרי הלישה,החלה מפזמת את אותו זמר... "פייה טובה!.איך הצלחת להחזיר אליי את הזמר??"-שאלה משתאה. צחקה הפייה:"את הזמר,החזרת את...מה שאבד לך,היה חדוות העשייה. הזמר היה חלק ממנה,וכשהפסקת להכין,לעבוד,-הוא נעלם... אך משחזרת שוב לאפות,ליבך התמלא שוב,והזמר התחדש". המכשפה הופיע שם,ובכעס לקחה את כל העושר חזרה אליה.אך בת הטוחן,הייתה מאושרת,ושמיחה בחלקה...

'הכשלון שבהצלחה'

'הכשלון שבהצלחה' השטן והמלאך שוב התערבו בינהם.השטן פתח ואמר:"בני-האדם לעולם אינם מרוצים .גם כשההצלחה מאירה להם פנים,הם חסרי מנוחה,וממשיכים להתלונן".המלאך,טען כמובן שלא כך... "אוכיח לך זאת".אמר השטן.ושניהם הסכימו,לקחת אדם אחד-שייבחר בצורה אקראית-ולהעניק לו שגשוג... הם יחזרו אליו,לבקורת,כחודש מאוחר יותר,וכשנה אחת בדיוק מיום שהתחילו להפיל לרגליו פירות של הצלחה. יירדו שניהם לעולם.בלתי נראים או נשמעים לאוזן אנושית,כמובן... ובקסמים וניסים שרק בני העולם העליון יכולים,התחילו לשנות את חייו,של ירון.... "יש לו בית דפוס קטן"-דווח המלאך,שטרח והכין תחקיר קטן על האיש שלהם. "ובכן...-הרהר השטן בקול-קודם כל,נדאג לו להזמנת עבודה גדולה".המלאך הנהן."אך זכור,סיכמנו שאנחנו מתערבים בחייו למזל-טוב בלבד,ולא מעניקים לו שום תקלה,או מזל ביש.ההתערבות הייתה על אדם שההצלחה מאירה לו פניה,ואף צרה גדולה לא נופלת עליו משמיים בו בזמן".השטן גיחך."אל תדאג...אומנם תפקידי לרוב הוא לקלקל,ולהזיק,אך הפעם אין צורך בזה...האיש הזה יהיה אומלל,גם אם לא אכשיל אותו ולו פעם אחת". למחרת,קיבל ירון הזמנה גדולה להדפסת קטלוג לפתיחת מלון מפואר... כראוי למלון יוקרתי,הקטלוג היה מהודר,והרווח הצפוי לירון,היה פי כמה מעסקאות אחרות שעשה עד אותו יום... ירון מיהר ובישר בשמחה לאשתו על המזל הטוב שנפל בחלקו.הוא ניגש מייד לעבודה. עברו ארבעה ימים,הפרוייקט הזה גזל ממנו זמן רב.הוא חזר לביתו מאוחר מאוד בכל ערב.אשתו,אמרה לו בלילה הרביעי,כשחזר קרוב לחצות:"הלוואי ולא היית זוכה בהזמנה הזו... אני כבר לא זוכה לראות אותך כאן בבית!.הילדים שואלים עליך,ולך כבר אין זמן לשחק עימם,ולהשתובב,כמו שנהגת לעשות בכל ערב...".ירון נדהם-העבודה הזו תאפשר להם לרכוש כמה דברים שהתאוו להם זה זמן רב.ובנוסף,בוודאי תביא עימה לקוחות רבים אחרים עמידים-כל אותם אנשים המוזמנים לפתיחת המלון,אם ייתרשמו לטובה מההזמנה שלו,אולי ייזמינו גם הם עבודות אצלו... הוא שתק-עניין אחר הטריד את מחשבותיו,עכשיו כשחשב על כך,הקטלוג הזה חייב להיות מושלם... זו הזדמנות שאסור לפספס אותה... את השעות המעטות שנותרו לו עד הבוקר,הוא התקשה לישון.הדאגה שמא תפול טעות,לא נתנה לו מנוח. הוא קם מהמטה רגוז מאוד-שלוב גרוע של עייפות,ודאגה,גרמו לו זאת. עבר עוד שבוע.הקטלוג היה להצלחה...הוא קבל שבחים מהלקוח.סוף סוף,אחרי עשרה ימים לערך,הוא נשם לרווחה,והרשה לעצמו מעט מנוחה. הזמנה נוספת התקבלה.מלקוח שהוא עובד עימו כבר שנים.תמיד שמח לקבל הזמנה כזו-מדובר בכרטיסי ביקור.עבודה לא קשה,ומהירה.אך הפעם,הרגיש תחושה קלה של אכזבה-אחרי הפרוייקט המפואר שעשה,ההזמנה הזו נראתה עכשיו עלובה כל-כך... הוא ניגש לעבודה באי-חשק.אולי לכן,המועד לסיומה עבר-והוא לא השלים אותה-וטעות או שתיים,שקל להבחין בהן,נפלו בה.הלקוח כמובן כעס.והודיע,שמעתה ייפנה לדפוס אחר. אך אותו יום,האיר לו המזל פנים שוב-אכן,כפי שקווה,אחד ממוזמני טקס הפתיחה של המלון,ביקש להזמין אצלו עבודת דפוס.היה זה מנכ'ל של חברה גדולה,וירון התעתד להפגש עימו במשרדו,ביום שלמחרת.הוא נתקף בהלה-אין לו אף בגד ראוי ללכת עימו לאיש בכיר שכזה... הוא ייצא לקנות לו חליפה טובה,וביקר גם אצל הספר.אשתו-כשראתה אותו באותו ערב,החלה לחשוד בו: עבודה עד שעות מאוחרות,תספורת חדשה,בגדים מגונדרים...ההתנהגות השחצנית שלו בזמן האחרון... עוד באותו ערב,הטיחה בו: "יש לך אישה אחרת...בגלל זה אתה מסתובב פה כתרנגול נפוח..." כמובן שנתגלעה בינהם מריבה גדולה.וירון הגיע לפגישת העסקים מוטרד,וחסר סבלנות כתוצאה מכך. לא ייפלא,אם כן-שההזמנה בוטלה.הלקוח העתידי חשש שלירון לא יהיה אורך הרוח הדרוש לפרוייקט... הנה עבר לו חודש.השטן והמלאך יירדו שוב,לבחון- האם האיש שהייטיבו עימו שמח וטוב לב? הם מצאו אותו,על סף פרידה מאשתו,ללא הלקוח הקבוע שהיה לו,ומאוכזב קשות מהעבודה שהפסיד באותה פגישה."החיים הארורים האלה"-שמעו אותו אומר. "נצחת"-הודה בשקט המלאך.שניהם יידעו,שאין טעם לחכות לראות מה יישתנה במצב רוחו בעוד שנה...

למעלה