חג שמח באיחור קל

חג שמח באיחור קל

מדי ראש השנה ופסח אני שולח לחבריי ברכה בענייני לשון, התחלתי במצגת וגיליתי שאפשר להפוך אותה לסרט ולהעלות ליוטיוב, אז תיהנו!
חג חירות שמח!
 

trilliane

Well-known member
מנהל
תודה! מעניין מאוד מבחינה אטימולוגית

אם כי מעט צרם לי מבחינת התקינות הלשונית (משלב, כתיב) במיוחד כשמדובר במצגת בענייני לשון.
&nbsp
כמו כן חסרה לי בסרטון הבהרה שהשורשים של 'חֹר' (ח-ר-ר) ו'חוּר' (ח-ו-ר, הקשר לחיוורון נשמע הגיוני) שונים ולא בהכרח קשורים. למי שלא בקיא בהתנהגות השונה של הגזרות זה יכול להיראות דומה (בפרט שבכתיב חסר הניקוד מוסיפים וי"ו כך או כך) אבל ע"ו וע"ע נוהגות כאן אחרת, וההבדל בין החולם החסר לשורוק הוא מהותי.
&nbsp
אגב, אתה יודע שניתן לצרף סרטון יוטיוב ישירות לתוכן ההודעה ולא רק כקישור? (באמצעות הלחצן "וידאו" בתחתית).
 

Assiduous

New member
תודה על המידע. האם תוכל בבקשה להסביר את הנאמר בסוף המצגת?

"אז איך זה שכל אלה שחוגגים בפסח את החירות שלנו,
לא חושבים שהיא מגיעה גם לשכנינו?"
&nbsp
במה דברים אמורים?
 

trilliane

Well-known member
מנהל
למיטב הבנתי זו הייתה רמיזה פוליטית ואנחנו פורום א-פוליטי

אנא לבנו את הסוגיה במסרים ולא כאן,
 

trilliane

Well-known member
מנהל
הכול יכול להיות, אבל ספק רב... אתן להדיוט לאשר (או להכחיש)

ואם תרצה לקבל ממנו הסבר מעבר לכך, אבקש שתעשו זאת במסר אישי, כאמור.
 
תודה והבהרה

ראשית, מדובר בברכה המיועדת לחברים ועמיתים, שרובם אינם חובבי לשון, ולכן היא כתובה בסגנון דיבורי ולא אקדמי.
שנית, כשמי כן אני - הדיוט גמור, ולכן ייתכנו טעויות. הקשר בין ח-ו-ר וח-ר-ר, ובין ח-ו-ר לחיוור, אכן אינו וודאי אך אפשרי בהחלט.
ולסיום: כמובן שלא רציתי להכניס פוליטיקה לפורום החביב שלנו (גם בלי פוליטיקה לפעמים הרוחות פה סוערות למדי
), אך מכיוון שמרבית המצגת לשונית ורק המסך האחרון קצת פוליטי, הרשיתי לעצמי ואתם מוזמנים להתעלם ממנו
 

trilliane

Well-known member
מנהל
מעבר לסגנון, כואב לי בעין לקרוא מילה כמו "שחרור" ביו"ד...

זה הכתיב ביום יום, ממש לא אקדמי. דווקא כשמסבירים על לשון, שורשים וכו' נראה לי שנכון יותר להקפיד על כתיב נכון (ואם צריך להשתמש בניקוד עזר, הרי בלאו הכי מילים רבות במצגת מנוקדות).
 
אומרים שהכי טוב לשים תיון על העין


אבל האמת שלא הייתי בטוח לגבי שיחרור/שחרור בכתיב מלא...
אז זו טעות?
 

trilliane

Well-known member
מנהל
|פרצופון עם תיון בעין| אם אתה לא בטוח, שאל בני ונען!

מבחינת הכתיב התקני זו אכן טעות. תוספת יו"ד בכתיב המלא (לא מנוקד) לא לפני שווא נח. לכן ב"שחרור" זה ממש צורם; ב"שעבוד" יש חטף פתח בעי"ן (אבל על תקן שווא נח...) ולכן עקרונית גם שם אין צורך ביו"ד (וגם אין טעם להחריג), אבל זה קצת יותר נסבל.
 
למעלה