חג חלוקה שמח!

עגנון

New member
חג חלוקה שמח!

היום, כ"ט בנובמבר, היום בו קיבלה עצרת האו"ם את ההחלטה על חלוקת ארץ ישראל. האם היום הזה עדיין אומר לכם משהו? מה?

גרי רשף

New member
היום בו הוחלט על הקמת מדינה יהודית

..ומדינה פלסטינאית בארץ ישראל. מישהו אמר פעם שהפלסטינאים לא פיספסו מעולם הזדמנות לפספס הזדמנות. זו היתה כנראה הראשונה שבהן: היהודים יצאו בריקודים והם פתחו באש עוד באותו הלילה. אין לי כוונה לפתוח בדיון פוליטי, וזו היתה הערה היסטורית ללא הבעת דעה בענייני אקטואליה.

העובדה שקיבלנו בסוף השבוע חוברת

עם "100 מושגי יסוד בציונות" והעובדה שצהלות השמחה בתמונות ארכיוניות של היישוב היהודי נראות לרבים מאיתנו כלקוחות מפלנטה אחרת , מעוררות בי תחושה שאם היה מדובר בתקופתנו אנו, לא היינו זוכים למדינה משלנו.

יש דוגמאות רבות נוספות

מישהו יודע באיזה יום ניתנה הכרזת בלפור? מטבע הדברים אנחנו זוכרים ומזכירים את מה שעשה לנו עמלק, וכן פרעה ואנטיוכוס, וכולם יודעים באיזה תאריך עברי נשרף בית המקדש, וזה ממשיך לכך ש"את השירים היפים ביותר שומעים רק ביום הזיכרון" כי הכי עצוב הוא הכי יפה. ניתן להפיק מזה נסיון להסביר את הנהיה בישראל אחרי התרבות האירופאית על כריסמס והפאבים וכל מה שבה, יתכן ובתרבות האירופאית (בניגוד ליהודית ולמוסלמית) יש לגיטימציה מלאה לשמוח. במסורת היהודית שמחים רק כתגובה לקטסטרופה שהוסרה מעלינו וגם אז צריך לשבת יפה ולאכול בפה סגור. אנקדוטה לגבי הכרזת המדינה, אמנם העם יצא במחולות אבל כשהגיעו הדברים לכנס את המועצה הזמנית התברר לבן גוריון שאין רוב בעד ההחלטה, הוא העביר את היום בנסיונות שכנוע (לשון נקיה להפעלת לחצים) עד שהצליח לגייס רוב דחוק להחלטת ה' באייר.

אטיוד5

Active member
בעיניין האחרון הזה ...

מי היה נגד? זה היה נגד גורף נגד הקמת מדינה או נגד ניסוח כזה או אחר בהכרזה? הסיבה שאני שואל - מישהו פעם אמר לי שנציגי מפ"ם היו נגד. אבל לא מצאתי סימוכין.

עד כמה שאני זוכר

זה היה בימי המדינה בדרך ולפיכך עדיין לא היו מפלגות, אבל אני לא בטוח בכך. את הנקודה הזאת שמעתי בתוכנית טלויזיה ולפי המוזכר בה המתנגדים היו חלק מאנשי הזרם המרכזי בתנועות הפועלים (לימים מפא"י), אלה שסברו שלישוב היהודי עדיין אין הכוח הדרשו על מנת לעמוד במערכה, בדומה לטיעון של ממשלת ארה"ב כנגד החלטת ה-29 בנובמבר.

בספרו "סיפור על אהבה וחושך" ../images/Emo20.gif

מביא עמוס עוז את הזכרונות האישיים שלו מאותו לילה, ואת האווירה בשכונה ובירושלים הנצורה באותם ימים. קטע מרגש מאד, מומלץ גם למי שלא סולח לעמוס עוז על דעותיו ההומניסטיות. ולשאלתך (שמתקשרת גם לשרשור של וונוס על השבת), עבורי מועד שאינו מצויין בכלי התקשורת (שידורים מיוחדים, גליונות מיוחדים) ואינו קשור בדרך כלשהי לטיפול בילדים, עובר בדרך כלל ללא תשומת לב מיוחדת. כך עם י' בטבת, כך עם י"ז בתמוז וכך עם 29 בנובמבר.

למעלה