איך להתאמן בבית (ארוך מאוד...)
יש פה בעצם 2 שאלות: 1. האם לעשות או לא? הכל תלוי במורה שלך ובך (להלן פירוט). 2. אם כן לעשות, אז מה לעשות? (פירוט יותר למטה בהודעה). למה זה תלוי במורה שלך? ====================== ראיתי מורים שחלק גדול מהשיעור שלהם מוקדש לכושר גופני (חימום, גמישות, ריצה, כפיפות בטן, שכיבות סמיכה ועוד ועוד...). ראיתי גם מורים שמלמדים 3 פעמים בשבוע, כשפעמיים מתוך ה- 3 לומדים בעיקר אומנויות לחימה (ורק קצת חימום וכושר) ובפעם השלישית זה שיעור כושר ומשקולות. אבל גם ראיתי מורים שמלמדים פעמיים בשבוע, ורק חלק קטן מהשיעור מוקדש לחימום וכושר ורוב השיעור הוא לימוד אומנויות לחימה. לכן, זה תלוי כמה שיעורים בשבוע יש לך (2, 3 או יותר?) וכמה מתוך השיעורים מוקדש לכושר. למה זה תלוי בך? =============== כי זה תלוי כמה ימים פנויים יש לך (אם יש לך 2 שיעורים בשבוע בשעות הערב, אז האם ב- 5 הימים האחרים בשבוע אתה פנוי או שיש לך עיסוקים אחרים? יש פה הרי אנשים עם ילדים, או אנשים שעובדים עד מאוחר וכו'), וכמה שעות פנויות יש לך בכל אחד מהימים הפנויים (חצי שעה? שעתיים?) אז מה עושים? ============ א. אני ממליץ לך כן להתאמן מחוץ לשעות השיעור. ב. קודם כל תתייעץ עם מישהו מומחה לכושר (או עם המורה שלך), כדי שלא תפגע בעצמך. ג. תזכור (חשוב מאוד) לעשות חימום של לפחות 5-10 דקות לפני כל סוג כושר שאתה עושה לבד. ד. חשוב מאוד לעשות בסוף האימון מתיחות (לא מתיחות של גמישות, אלא להתמתח). איך עושים: תרים את 2 הידים צמודות מעל הראש, ותמתח אותם לכיוון התיקרה (תנסה "להיות" כמה שיותר גבוה). אותו דבר תעשה עם הידים לכל הכיוונים. המתיחות האלו חשובות מבחינת הגוף (יש לזה הסבר מקצועי מה זה בדיוק עושה לגוף אחרי אימון, אבל את זה תוכל לשאול את המומחים). איזה אימון לעשות? ================= אני חושב שצריך לעשות 4 דברים: כושר, משקולות, סיבולת לב-ריאה וגמישות (יש כמובן חפיפה מסויימת בין ה- 4). 1. כושר: הכוונה לכפיפות בטן, שכיבות סמיכה, וכו'. ברור שחלק מהכושר מפתח גם שרירים (ולכן יש חפיפה עם סעיף 2 להלן), אבל חלק מפתח גם סיבולת שריר, או דברים אחרים. 2. משקולות: מאוד חשוב לפתח שרירים בכל חלקי הגוף, גם לעוסקים באומנויות לחימה. אם יש לך מנוי לחדר כושר אז זה טוב. אם אין לך, תוכל בהשקעה כספית לא גדולה (50-500 שקל) לקנות משקולות מסוגים שונים שיעזרו לך להתאמן בבית. תזכור ששרירים צריכים מנוחה, ולכן אם אתה מתאמן על שריר מסויים, תן לו אחר כך 2-3 ימי מנוחה (לא להתאמן כל יום על אותו שריר). המומחים יוכלו גם להסביר לך למה שרירים ברגליים, למשל, יעזרו לך לביצוע שפאגט (כלומר - לגמישות!) למרות שזה עשוי להפתיע חלק מהאנשים. 3. סיבולת לב-ריאה: ריצה, אופני כושר, וכו'. זה חשוב כדי לפתח סיבולת לב-ריאה (ויעזור לך בקרבות/רנדורי לא להגיע למצב שאין לך אוויר). מה שאתה עושה בשיעור זה טוב, אבל לא מספיק. ריצה 2-4 פעמים בשבוע יכולה לעזור. שים לב שזה טוב אם אתה רוצה גם להוריד שומנים בגוף (חוץ מזה שזה משפר סיבולת לב-ריאה). חשוב מאוד: אם אתה עוסק באומנות לחימה הדורשת גמישות ברגליים (טאיקוונדו, וגם קראטה, קונג-פו וכמעט כל אחת שיש בה בעיטות. אני מניח שגם קפואירה) אז אל תרכב על אופני כושר או אופניים בכלל. זה לא טוב. זה יהרוס לך את הגמישות ברגליים. שוב, יש לזה הסבר, אבל תשאל את המומחים. 4. גמישות (אימוני מתיחות וכו'. לא להתבלבל עם המתיחות שעושים אחרי האימון). אני מניח שמלמדים אותכם בשיעור תרגילים של גמישות, אז פשוט תעשה אותם גם בבית. בניגוד לשרירים (שצריך לתת כמה ימי מנוחה לשריר בין אימון לאימון ואסור לעשות כל יום) בגמישות אין בעיה (אתה יכול אפילו כל יום). שים לב לעשות חימום טוב לפני זה, כדי לא לקרוע שריר או גיד ברגל. איזה עוד תרגילים אפשר לעשות לגמישות? יש בפורום עכשיו שרשור (פתיל) בדיוק בנושא הגמישות, ונתתי שם גם מאמרים בנושא. חשוב, במיוחד בנושא זה, להתייעץ עם המורה שלך או עם מומחה כי קל להיפצע בתרגילי גמישות, ופציעה כזו תנטרל אותך מאימוני אומנויות לחימה לתקופה ארוכה. בנוסף לכל זה, שים לב לנושא האוכל לפני ואחרי אימון (גם אימון שאתה הולך לשיעור וגם אימון שאתה עושה בבית). זה מ-א-ו-ד חשוב לתוצאות שתגיע אליהם. יש יש בפורום עכשיו שרשור (פתיל) בדיוק בנושא האכילה לפני/אחרי אימון, אז תקרא מה שאני ואחרים כתבו שם. בני