חברה מי מוסיף לספר על,

על הרצאתו של משה בכר

שלום קרידוס, חבל שלא הגיעו כולם, אשתף אתכם בחלק מחוויותי מההרצאה של משה בכר, הגענו שעה קודם, ראשונים,לשמור מקומות כדי שנשב יחד כולנו חברי פורום הלאדינו. שמענו את ההרצאה, על תרופות סבתא מפיו של משה בכר, (היה חסר לי רק, הרקע האישי שלו מה הביא אותו להיות מרצה בלאדינו) פרט לזה הוא העביר את ההרצאה בצורה הומוריסטית ביותר, בטבעיות ובעניין. אין מילים כמה צחקנו, וכמה נהננו מערב זה,ובהזדמנות זו אודה לך מאי55 על הערב המהנה, שאליו הגענו בזכותך. משה בכר לימד אותנו אנטומיה גוף האדם ותרופות סבתא שונות ומשונות,לתחלואים, ששימשו לריפוי לפני כמאה שנים ויותר. גם כיום ישנם עדיין אנשים שנעזרים בתרופות אלו.(טיבעונים) הוא התחיל מתרופות לכאב ראש, לוקחים תפוח אדמה חוצים אותו לשניים משאירים את הקליפה, קושרים חזק עם בנדנה וכעבור כמה שעות נעלם הכאב, אותו דבר אפשר לקשור ללא התפוח אדמה.( היה עוד משהוא אולי שום תקנו אותי אם שכחתי). תרופה דימום מהאף, לפי הנחיר מרימים את הזרוע למשך כמה דקות עד שפוסק הדימום, לכינים,(לא היה חפיף) לוקחים נפט חומץ (בקהל אמרו גם שמןזית) מורחים על הראש מסרקים במסרק סמיך כדי להוציא את הכל, חופפים עם סבון מנורה טבעי זה מה שהיה, והראש חדש. לכאבי שינים, תבלין ציפורן. אם לא עוזר הולכים לספר, בגלל שהספר לבש חלוק לבן הוא גם עקר שינים כואבות. שואל הספר איזה שן כואבת (בזמן כאב עלולה לכאוב שן ליד רפלקס) עוקר הספר את השן הכואבת הרי הספר מורשה יש לו חלוק לבן.אם אחרי שבוע לא חלף הכאב חוזרים לספר ואז הוא עוקר עוד שן ואומר שהשן החולה הדביקה את השן הבריאה, אז עוקר הספר גם את השן הזו, ונקוה ששאר השינים לא נדבקו. למניעת כאבי אוזנים לילדים כדי שההורים ישנו טוב בלילה, בזמן חפיפת הראש האוזנים צריכות להיות אטומות בצמר גפן כשלפניכן מחטאים את האוזן בשמן, לאחר החפיפה, שואבים עם הפה את שאריות המים מהאוזן. לכאבי גרון ,שותים מיץ לימון סחוט. לחזרת (מחלת ילדים) מורחים עם צמר גפן שכבה דקה של משחה שחורה עוטפים בצמר גפן וקושרים. לאדמת, (מחלת ילדים) מלבישים את הילד בבגד אדום,קונים לו סוכריות אדומים ונותנים לו לאכול. כאב בטן, מורחים את הבטן בספירט סגול, בקבוק מים חמים, אם אין בקבוק מגומי בימים ההם אז לבנה או רעף מחממים אותו ומניחים. לניקוי הגוף טהרה, שמן קיק, או מלח אנגלי. לשיעול, לאכול חמאה כדי לרכך את השיעול. להטלת שתן(מי שיש לו בעייה של עצירה בדרכי השתן)להרתיח שער של תירס עם מים ולשתות. (איך אומרים בלדינו שער של תירס? לברווה דה ...איס? זה לא מואיס) כאבים בכליות שער תירס, פטרוזיליה ורזמרין להרתיח עם מים ולשתות. לדלקת פרקים חול חם. ויש עוד , לעצירות כתוצאה מאכילה של יום שבת, זה סיפור בפני עצמו, מי מתנדב לכתוב אותו עם, הפילפולים המצחיקים? יש גם לעין הרע. וסיפור על הדודה החולה מאד, שחשבו שהיא עומדת למות ובאו להיפרד ממנה לבסוף היא קברה את זו שסיפרה שהיא חולה, על הסיפורים והתרופות שלא כתבתי אשאיר לשאר החברים להוסיף ולספר. אני הולכת לישון לילה טוב .

elazar2

New member
../images/Emo150.gifלאילת האחת

1 - תירס זה מאיס או מאיז ה מ בקמץ 2 - משה בכר הוא לזכרוני סטנדאפיסט ראיתי אותו בהופעה במופע לרגל חודש הלדינו לפני כשנה

may55

New member
elazar2 משה בכר הוא מרצה וידען

גדול בספר מעם לועז ונכון שהוא גם מספר בחסד מצחיק ומרתק אך הכינו שנתתה לו לא מתאים

elazar2

New member
../images/Emo57.gifל may55

לא התכוונתי לפגוע כתבתי שזה מזכרוני ואולי טעיתי בכל מקרה שום פרנסה אינה מקפחת את בעליה וסטנד אפיסט שמביא שמחה ללב עושה טוב לבריות

חברה מי מוסיף לספר על,

החוקניסטית שהסתובבה בסימטאות סלוניקי, שביוון בשכונות המגורים של היהודים, ביום ראשון בבוקר? (חוקניסטית מלשון חוקן)לא לשכוח תאורים. יו נו טיינה טיימפו פרה אסקרביר,פורקה אמנינה וה אוניר מי איג'ו דה מאימי בי דה סטנו סונידוס (ארה"ב) נו וי- אזא דוס אניוס,(לא ראיתיו שנתיים) לאיזי קומידה קה מי איג'ו לפלזר. יו אסטוי לוורנדו אלה קוזינה דיה אנטרו, לאיזי מונצ'ס קוזס דה קומר. "ברכה אי סלו" אלוורמוס קרידוס, אי שבת שלום א טודוס.

אסטרלו

New member
../images/Emo45.gifהיה לי כיף ענק!!!

איילה הטיבה לספר את שהיה - שמתם לב מי מספר? זו שהיא לא לדינואית בכלל! - איילה , הנה אני מצדיעה לך!
תודה למאי על שהביאה אותנו לשם. נהנתי מאוד לפגוש את החברים שהיו וכמובן ממר משה בכר. התענגתי על הלאדינו הקולחת שלו, התיאורים המצחיקים שרובם הזכירו לי את בית סבא וסבתא. היה כיף

מואיס

New member
בואנס טדרס הטודוס גם אנחנו לונה

ואני (כמו שאומרים הגששים
) נהננו מאוד לפגוש את החברים ולשמוע את משה בכר שהביא את הדברים בצורה כל כך יפה מעניינת ומצחיקה. מוס פישימוס דה ראייר. נזכרנו במנהגים ישנים ולמדנו דברים שלא הכרנו. בהזדמנות זאת גם הבנתי את שסיפרה פעם אנג'ליקה והסבירה אסטרלו, פור סו פאמיאה כה סטוביירון סרקה דה לה מר אי קונטרון לוס בורקוס, שזה מנהג שבו סופרים את נקבי הגוף של הילד כסגולה לבריאות. קהל המאזינים כל כך צחק והשתתף שמשה בכר בקושי הצליח להרגיע את הרוחות ולהמשיך הלאה. היה בלתי רגיל. תודה לך מאי אל שהשתתפת באירגון הערב הזה והזמנת אותנו לקחת בו חלק

רותי ב.

New member
אני דורשת "שידור חוזר"

של כל הסיפורים שהוא סיפר, במפגש הקרוב. זה בסדר שאני קצת מקנאה בכל מי שהיה שם?????
גם אני רוצה......

בנגלה

New member
שאלה בקשר לשפה...

אני לא בדיוק הבנתי מה שכתבת בספניולית- אשמח אם תפרשי לי... בנוסף.. אני רוצה לשאול על הקטע: "יו נו טיינה טיימפו".. הצורה הנכונה של הפועל לא צריכה להיות "טנגו"? (יו נו טנגו טיימפו)

צודק בהחלט צריך להיות "טנגו"

או שהתבלבלו לה האותיות והכוונה היתה נו טנייה טימפו - כלובר לא היה (בעבר) זמן

חבר'ה אני נהנית מהסיפורים של אתמול

בערב, עשיתי הכל כדי לפנות לי שמן 0 ושה היה מבצע) ובכל אופן התפקשש לי חבל- תודה לכל אלה שמפרטות ומספרות על הערב. וכמובן למאי המארגנת. אלה אוטרה ווס יו וה סר לה פרימירה סולו דמה חבר דה אנטס

אסטרלו

New member
בנגלה, עבורך...

קח בחשבון שאיילה אינה לדינואית מלידה ולכן גם אם היא כותבת קצת "עקום" כולנו נסלח לה ונברך את האומץ שלה לכתוב: "אין לי זמן לכתוב לכם מאחר ומחר מגיע בני ממיאמי ביץ' לא ראיתיו שנתיים. עשיתי לכבודו אוכל שהוא אוהב. אני עובדת במטבח יום שלם והכנתי הרבה דברים לאכול"

בנגלה

New member
תודה רבה...

שערתי לעצמי שזאת הסיבה לטעות.. שאלתי מפני שרציתי להיות בטוח שאני צודק... הרי ברור שאני אפס לידה בלאדינו..

רחילו

New member
סיפור החוקן

משה בכר התחיל את סיפורו בהשוואת חדר האמבטיה של היום שניתן למצוא בה אגרטל יפה עם פרחים או סבוניות מעניינות לעומת חדר האמבטיה דאז שבכניסה היה תלוי חוקן ענק עם צנור גדול וזה "פיאר" את חדר המבטיה. ואז הוא עבר לסיפור על הקהילה היהודית שידועה בהאבסה של יום השבת, זה התחיל בבוקר שחזרו מבית הכנסת היו פותחים בדזיונו לאחריו היו מנשנשים בוטנים (קירקיקיס) עם בירות ועוד מיני מזון "כבד", בצהריים אכלו את החמין, ולאחריו שוב בוטנים, בירות ועוד, וכך במשך כל היום רק אכלו וזה גרם להם להרגשה רעה ועצירות נהיה להם "טפון". ואז היה צורך באיודה (חוקן - וגם עזרה). תחילה היו מנסים חוקן עם ה"אגס" זהו חוקן קטן ,כשלא עזר היו מנסים עם החוקן שמפאר את חדר האמבטיה, עם הצינור הארוך יותר, וכשלא עזר והאדם היה על סף עילפון היו מזעיקים את ה"סייר" ( אחות מן המנזר הקרוב) שהיה מתלווה אליה בריון כשעל גבו תלוי חוקן ענק, ולפקודתה היה מגביר את כמות החוקן. רק לאחר ששמעו את המטופל שאומר: אואוחחחחחח, ידעו שהצליחו לעזור לו.

למעלה