חברה‎!‎

השיסער

New member
חבר'ה, מה נפלתם עליה?

יש מושג כזה של מי ש'הורתו בקדושה' ו'הורתו שלא בקדושה'. יש מושג של 'בני נידה' וכו' וכו'. הספרים הקדושים עוסקים במאפיינים של בני נידה. לכו תעשו שיעורי-בית לפני שאתם מתקיפים ו/או מגחכים.

בן הצבי

New member
רצית שיעורי-בית? קבל.

לגבי "הורתו בקדושה" ו"הורתו שלא בקדושה", עד היום ראיתי שמתייחסים בהלכה בביטוי זה רק לגבי ולד שאימו נתגיירה לפני או אחרי ההריון, לא לגבי "בני נידה". לגבי בן נידה כתוב כך: "ומה שכתוב בזהר ובזהר חדש שהעיקר תלוי בשעת תשמיש דווקא מה-שאין-כן בני עמי-הארץ כו' היינו משום שאין לך נפש רוח ונשמה שאין לה לבוש מנפש דעצמות אביו ואמו וכל המצות שעושה הכל ע"י אותו הלבוש כו' ואפי' השפע שנותנים לו מן השמים הכל ע"י לבוש זה ואם יקדש את עצמו ימשיך לבוש קדוש לנשמת בנו ואפילו היא נשמה גדולה צריכה לקידוש אביו כו' אבל הנשמה עצמה הנה לפעמים נשמת אדם גבוה לאין קץ בא להיות בנו של אדם נבזה ושפל כו' כמ"ש האר"י ז"ל כל זה בליקוטי-תורה פ' וירא ובטעמי מצות פ' בראשית". (ספר התניא, חלק ליקוטי-אמרים, סוף פרק ב') אני גם מכיר אישית סיפור בו בחור הלך לבקש ברכה מהאדמו"ר שלו עבור בחור שהיתה אצלו ירידה ברוחניות (מחסידות אחרת) והאדמו"ר שלו ענה - מה אעשה ואמו לא היתה במקוה? הבחור שהיתה אצלו את הירידה שאל את אביו, והתברר שאמנם היו אז אחרי חזרתם בתשובה, אך טהרת-המשפחה עוד לא קיבלו על עצמם... אך כל-זה כמובן בשטח "הנסתרות להוי' אלוקינו". עינינו רואות בחורים ובחורות שאבותיהם ואמותיהם תמימים וטהורים, יראי-שמים ומקפידים על קלה כבחמורה, ועם-כל-זה בניהם ובנותיהם ירדו ונמצאים ברמה רוחנית מבישה. ומאידך אנו רואים בחורים ובחורות שהוריהם בעלי-תשובה או אפילו סתם מסורתיים, וילדיהם התחזקו ונמנים על ציבור היר"ש ולומדי התורה, ללא חילוק כלל וכלל בינם לבין בניהם וצאצאיהם של גזע תרשישים. אלה הם "הנגלות לנו", ולפסול מישהו בשידוכים בגלל "שמי יודע באיזה מועדון עשו אותה" כפי שהתבטא באזניי אברך מבוגר מירושלים, זה מגוחך בעיניי, לא נורמלי, ואף לא הגיוני, והא ראיה, שע"פ נגלה דתורה אין שום חילוק כלל וכלל בשום פנים ובשום אופן לכל דבר שבקדושה בין מי שהינו בן נידה לבין מי שאינו.

השיסער

New member
לא מתאים לך לפספס גמרא וטור מפורשים.

קח אוויר, כי אני הולך להאריך: הגמרא בנדרים דף כ עמוד ב אומרת: "וברותי מכם המורדים והפושעים בי" - אמר רבי לוי: אלו בני תשע מדות, בני אסנ"ת משגע"ח: בני אימה, בני אנוסה, בני שנואה, בני נידוי, בני תמורה, בני מריבה, בני שכרות, בני גרושת הלב, בני ערבוביא, בני חצופה. וכתב הטור אבן העזר סימן כ"ה: "בני נידוי - בני נדה אע"פ שאינו ממזר מן התורה. ויש מפרשים: שהוא או היא בנידוי שאסורים בתשמיש המטה". ובדרכי משה שם: "חוץ מהבא על הנידה וכו' – והרמב"ם פרק ט מהלכות איסורי ביאה כתב דפגום מיהא הוי ובתשובות הרא"ש כלל ל"ב סימן י"ו משמע דאפילו לכהונה אינו פגום, וכן משמע בסימן אלף ר' בתשובות הרשב"א ונראה דאף הרמב"ם לא קאמר דפגום לכהונה דהא לא מני ליה בפרק י"ח לענין איסורי כהונה וכן משמע פרק החולץ דבמקום שאין האשה זונה אין הולד פגום לכהונה אלא רצה לומר שפגום ואינו משפחה מיוחסת וראוי להרחיק, אבל לא מכח איסורא". שוב, שים-לב לסיום דבריו: "שפגום ואינו משפחה מיוחסת ו"ראוי להרחיק", אבל לא מכח איסורא". זהו דרכי משה ידוע. לעניין הלכה, כתבו האחרונים שאין להימנע. אולם אל תשכח את הדרכי-משה, הטור והגמרא הנ"ל, ומייד בתגובות אביא את פירוט דעת האחרונים. באחד השו"תים מתבטא ממש בחריפות נגד הנושא בני נידה. מייד. בכל-אופן, ז-ה שיעורי בית, והשורה האחרונה בדבריך אינה נכונה בעליל.

בן הצבי

New member
נו, טוף.. נגזר עלי להתדיין ארוכות..

בכוונה כתבתי שע"פ נגלה אין חילוק בשום דבר שבקדושה בין בן נידה לבין מי שאינו, מאחר שלהלכה אכן כך. התעלמתי מכל הדיונים למיניהם, והאמת היא, כי חשבתי שלא תדע עליהם וכך הדרך תתקצר, הבה אודה ואתוודה... :) אבל אכן למסקנה אין הדבר משתנה. אין מי שפוסק להלכה להרחיק בן נידה מדבר שבדברים, חוץ מכנראה הדרכי משה שהבאת, שעל לשונו בענין אכן לא ידעתי. מהאגדתא בגמרא שהבאת א"א להוכיח כלום, כי אם בני חצופה צריכים להרחיק, וגם בני שיכורים, לא נסיים.. ‏ לפועל, אין להרחיק בשידוכים בגלל דבר כזה. אלא אם כן אתה מחפש יחוס, כפי שדוקא בחב"ד עדיין נפוץ, מה שאצלכם ב"ה לפי מה שאני יודע כבר לא.

השיסער

New member
עיי' באחרונים בסמוך.

אין לי עניין להתדיין ארוכות. בוא רק נסכים שהגיחוך שלך לדבריה של הכותבת לא היה במקומו.

בן הצבי

New member
נו, טוף.. נגזר עלי להתדיין ארוכות..

בכוונה כתבתי שע"פ נגלה אין חילוק בשום דבר שבקדושה בין בן נידה לבין מי שאינו, מאחר שלהלכה אכן כך. התעלמתי מכל הדיונים למיניהם, והאמת היא, כי חשבתי שלא תדע עליהם וכך הדרך תתקצר, הבה אודה ואתוודה... :) אבל אכן למסקנה אין הדבר משתנה. אין מי שפוסק להלכה להרחיק בן נידה מדבר שבדברים, חוץ מכנראה הדרכי משה שהבאת, שעל לשונו בענין אכן לא ידעתי. מהאגדתא בגמרא שהבאת א"א להוכיח כלום, כי אם בני חצופה צריכים להרחיק, וגם בני שיכורים, לא נסיים.. ‏ לפועל, אין להרחיק בשידוכים בגלל דבר כזה. אלא אם כן אתה מחפש יחוס, כפי שדוקא בחב"ד עדיין נפוץ, מה שאצלכם ב"ה לפי מה שאני יודע כבר לא.

השיסער

New member
והנה התייחסות האחרונים:

1. הרב משה שטרנבוך, "שערות נשים", בתוך: דת והלכה (ירושלים תש"ל) עמ' ט' בעמ' כב – כג "ששמעתי... בשם הגאון ה"חזון איש" זכר צדיק לברכה, על אחד שהציעו לבתו תלמיד חכם מופלג מאד עם יראת ה' טהורה, אבל הוא בן הנדה רחמנא ליצלן, ובמקומו אחר בן תורה שאינו דומה לו כלל בתורה ויראה, אבל ממשפחה כשרה בלי פקפוק, והשיב רבינו זצ"ל... שבן הנדה דפגום היינו שנדבק בו מזוהמא וטומאת הנדה, ועל כן צריך כיבוס והגעלה, אבל לתלמיד חכם גדול הנ"ל התורה ומעשים טובים כבר טיהרו והגעילו אותו לגמרי, והן אמת שאם היה בשורשו טהור, היה עומד היום במדריגה גבוהה פי כמה, ומכל מקום גם עכשיו עולה הרבה על אחר שלא התקדש בתורה ומצות כדוגמתו. ולכן ייעץ... אף שהוא בן הנדה מכל מקום עדיף, והוא במדריגה יותר (וגם הלא זכה לטהר עצמו), והבטיח שיזכה לבנים טובים וצדיקים ממש". 2. הרב יעקב ישראל קנייבסקי, קריינא דאיגרתא כרך ג' עמ' ע - עא, איגרת נ"ד בעה"י יום א' פרשת האזינו התשכ"ט בשמוע קול שופר לחיים טובים יוחק בספר מע"כ הרב היקר... שיחי' לאוי"ט אחדשכ"ת. מכתבו קיבלתי והנה על פי דין אין שום פסול אפילו לכהן כשר (בת הנדה) וכל שכן לישראל. ואמנם כתוב בסימן ד' בשם מהרש"ל שהבן נדה הוא חצוף ומקולקל. ושמעתי בשם רב גדול אחד שאמר דמכל מקום הלא כל אדם יש לו בחירה לתקן עצמו ומכיון שאנו רואים שמסר עצמו לתורה ושמדותיו מיושרות חזינן שתיקן עצמו עד כאן שמעתי. ובכל אופן להלכה אין בזה שום שאלה שהדין פסוק ומבואר שהולד שלהם כשרים גמורים. ובעיקר הדבר אינו ברור שהוא בן הנידה דאם נתעברה בקיץ אפשר שרחצה בנהר מקודם. והשי"ת יעזור שיהיה הכל לטובה ולברכה... יעקב ישראל קנייבסקי בשתי תשובות האחרונים זצ"ל הנ"ל מבואר שאע"פ שהם פגומים וכו', מ"מ אין להימנע. ומנגד, הנה תשובת הגאון ר' משה פיינשטיין ז"ל: שו"ת אגרות משה חלק אה"ע ד סימן יד אם יש למנוע מלישא אשה שחוששין שהיא בת הנדה והיא צנועה ובעלת מדות טובות. כ"ז סיון תשל"ח. מע"כ נכדי היקר והחביב מאד הרה"ג מוהר"ר יעקב טענדלער שליט"א. הנה אחיך הרה"ג מוה"ר מרדכי שליט"א אמר שנשאלת מאחד שראה שידוך שהציעו לו בתולה צנועה ויקרה יראה את השי"ת ומדקדקת מאד בדיני התורה ובעלת מדות חשובות ואוהבת תורה ולומדיה, אבל הוריה אינם שומרי תורה שא"כ היא בת הנדה שבלשון הרמב"ם רפט"ו מאי"ב כתב שהבן ממנה פגום ואינו ממזר, וכן הוא בש"ע אה"ע סימן ד' סעי' י"ג שכתבו כל רבותינו מפרשי הש"ע שאין הכוונה לדינא, שהיא כשרה אף לכהונה והביאו מד"מ ומהרש"ל ותשובת הרא"ש ותשובת רשב"א וזה פשוט וברור אבל הכוונה שהוא מקולקל וראוי להרחיק מהם, אם יש לו לחוש לזה בבתולה זו להמנע מלנושאה בשביל זה אף שהיא צנועה ויקרה ובמדות טובות כדלעיל. הנכון לע"ד מה שהשבתי לאחיך הנ"ל דאף אם נימא שמבת הנדה ממש אף אם היא צנועה ויקרה ובעלת מדות טובות כאשה כשרה וחשובה, נמי היה צריך להתרחק משום דאולי יש לחוש שאף שהיא מתגברת על טבעה ומתנהגת כראוי מצד שהיא יראה את השי"ת מ"מ יש לחוש לבניה ובנותיה שלא יוכלו לעמוד נגד יצרם , וגם אולי כוונת פגום הוא מחמת שנולד בעבירה, מ"מ כשלא ידוע ודאי יש לנו לסמוך שאינה בת הנדה אלא אשה שנולדה בהיתר, דהא טבילת נדה אינה צריכה כוונה להטהר... יש עוד המשך. שנייה..

השיסער

New member
לסיום,הנה דבריו החריפים של ה'זקן אהרון' זצ"ל:

"אבל שומר נפשו ודאי דראוי להתרחק מהם בכל האפשר, דבני הנדה הם המורדים והפושעים והעזי פנים שבדור, שהנביא ניבא עליהם שהגלות יכלה אותם, וכמו שאמר הכתוב וברותי מכם המורדים והפושעים דאלו בני הנדה, ואם כי בש"ס גריס בני נידוי, אבל הטור גריס בני ינדה, ומי זוטר מה שכתב הכרמב"ם דפגום ומקולקל הוא וראוי להרחיק מהם וכמו שכתב בדרכי משה אה"ע סימן ד', ואלמלי לא נכתב כזה בש"ס ופוסקים דצריכים רחוק, מעצמנו היינו אומרים כן, דאיך אפשר למשפחה כשירה להתדבק עמהם, בהיות שחטאתם על עצמותם ונפשותם תמיד, ולעולם לא יוכלו לרחוץ מחלאת הטומאה אשר עליהם, ונפש טמאה תשרה בהם, כדאיתא בזוהר הקדוש פרשת שמות: זרע דאתיליד בההוא שעתא משכין עליו רוח מסאבא, וכל יומוי יהון במסאבו, דהא בנינא ויסודו דיליה איהו במסואבא רב ותקיף וכל מסאבא דעלמא, ויהיו רשעים מבטן, כדכתיב: זרו רשעים מרחם. ואנן מה נענה אחרי דברים חוצבים להבות אש קודש שיצאו מפה קדוש".. הרב אהרן וואלקין, שו"ת זקן אהרן, חלק ראשון, אה"ע סימן ס"ה.

בן הצבי

New member
כמעט ונסתתמו טענותיי.

או.קיי, הצלחת לשנות אצלי קצת את התפיסה. ועם כל זה, גם מכל מה שהבאת יוצא שלפועל, אם מדובר בבחור או בחורה יר"ש כרגיל, אין להימנע כלל, גם לפי דברי הסטייפלער וגם להחזו"א. ‏ וקצת דיעה פרטית, אם אפשר - קשה לי להתרגל למחשבה, לפסול מישהו בשל עברה שעברו הוריו כאשר לדינא היא לא פוסלת אותו.

השיסער

New member
לא איכזבת גם הפעם.

יש לך תרבות וויכוח שגורמת לך להודות בטעותך אם אכן הוכח שטעית. ובכל-אופן, העניין שלי היה להגן על הכותבת הנכבדה מהלגלוגים של החברים. אני חושב שעשיתי זאת כיאות.

בן הצבי

New member
תודה.

אכן, אני משתדל להודות בטעותי כאשר זה קורה. עד עכשיו אני חושב על הדברים שהבאת, ומאוד קשה לי עם הטקסטים הללו. אתה מכיר אותי וירטואלית כבר כמה שנים, ואתה בטח מתאר לעצמך כמה הם נוגדים את נטיותיי הטבעיות לשפוט אנשים. אך מה אעשה ותורת ה' היא, אצטרך פשוט לשתוק.

השיסער

New member
אבל מה חדש בעצם?

למה אתה מבין את העניין עם פסולי החיתון כמו ממזרים וכו`? גם שם הם לכאורה לא אשמים במה שההורים שלהם עוללו.

בן הצבי

New member
כנראה פסיכולוגית,

מגיל קטן אני יודע מה זה ממזרים, וחשבתי שזה נורמלי עוד לפני שחשבתי שזה לא אמור להיות נורמלי. זה רעיון חדש, ויותר מזה - אתה מדבר כאן על רובו המכריע של עם-ישראל, אפילו על רבנים בישראל שחזרו בתשובה בעצם.

דlס

New member
אפשר שמות של רבנים לדוגמא כמובן בלי

רצון לפגוע בשום קהילה או רב

בן הצבי

New member
יש כמה,

הרב הרוש (ברסלב) כמדומני חוזר בתשובה, ונדמה לי שבכל חוג הוא מוכר כת"ח. ה"בית לחם יהודה" לא בא מבית חרדי, אך אינני בטוח אם חילוני או כפה סרוגה. יש גם ראש כולל מהמגזר הליטאי בירושלים שחבר שלי למד אצלו, רק שכחתי את שמו. יהודי ת"ח, מיוחד מאוד. מבית חילוני למהדרין. ומסתמא שיש עוד שלא באים לי לראש כרגע.

דlס

New member
ערכתי בירור קצר יש לי חבר ברסלב

הוא אמר לי שהרב הרוש נולד כחרדי במרוקדו וכשהם עלו לארץ הציונים ימ``ש קילקלו אותם. אז הוא לא דוגמא אגב הוא אומר שאמו ואביו (של הרב הרוש ) בעלותם ארצה כן נשארו חרדים. תבדוק את זה ותענה לי אם זה נכון זה מעניין אותי אם זה נכון

בן הצבי

New member
תודה.

אכן, אני משתדל להודות בטעותי כאשר זה קורה. עד עכשיו אני חושב על הדברים שהבאת, ומאוד קשה לי עם הטקסטים הללו. אתה מכיר אותי וירטואלית כבר כמה שנים, ואתה בטח מתאר לעצמך כמה הם נוגדים את נטיותיי הטבעיות לשפוט אנשים. אך מה אעשה ותורת ה' היא, אצטרך פשוט לשתוק.

Corall

New member
אני חושבת גם.

ועל כך, תודה לך. זה באמת הרגשה של כבשה בין שבעים זאבים. /tapuzforum/images/emo8.gif רק שלא הייתי מוותרת. והייתי מביאה קצת מקורות, אם אתה לא היית עושה את זה. כי, לא חלמתי את זה בלילה. גדלתי על זה.

למעלה