חבל מאוד

חי אדר

New member
עוד נקודות

א. איני יודע כיצד אתם מסיקים מדבריי כי נוכרי נחשב לכסיל. על מנת להסיר ספק אבהיר את עמדתי. כל מי שמכיר את השיג והשיח של חכמים בוודאי מכיר ויודע,כי תשובות החכמים נאמרים בהתאם לטיב השאלה של השואל.כאשר החכם מבין כי השואל אינו בר הכי,ושאלתו היא לא ממש מכוונת לעצם הידיעה,אזי החכם משיב לו בהתאם לרמתו הוא,ואינו עונה לו תשובה ארוכה ומפורטת. מאידך כאשר החכם מבין מהשואל,כי הוא מבין עניין,אזי התשובה ניתנת בהתאם.בלשון חכמים,התשובה מהסוג הראשון נקראת ענה כסיל כאיולתו. וזה מבלי הבחנה אתנית. הכסיל יכול להיות יהודי,גוי,גדול,קטן,.על מנת לסבר את הדברים ראו, בהגדה של פסח בתשובות ארבעת הבנים.לכל אחד ניתנת תשובה שונה,בהתאם לטיב השאלה והשואל.על רקע זה אגש להסביר את תשובתו של הילל. יושם אל לב,כי השואל מבקש ללמוד את התורה על רגל אחת נשאל את עצימנו. כלום יבא אדם לאוניברסיטה,ויבקש ללמוד את הרפוה על רגל אחת,הנראה לכם כי יזכה לתשובה רצינית ושקולה? או שמא יענו לו תשובה מפני הנימוס,שתספק את אי הבנתו. אם הדברים ברורים לגבי לימוד רפואה שזה מקצוע,אזי כל שכן לגבי התורה.כאשר מישהו בא ומבקש ללמוד על רגל אחת משמע שהוא אינו מוכן לתת את המשקל הראוי לדברים.לכן הילל ענה לו בהתאם. מה ששנוי עליל אל תעשה לחברך. כלומר היפנה אותו למצוות חברתית, בבחינת דרך ארץ קדמה לתורה. ולא כל הרוצה ליטול את השם יבא ויטול. ב.איני מבין מה פירוש ואהבת לרעך כפשוטו? ומי שאינו ריע מה דינו לא נאהב אותו? וכיצד אנו מגדירים מהו ריע ומי לא? ומה זה כמוך? יש אנשים סדיסטיים בעולם,ולגביהם להתאכזר זוהי האהבה. היכן מעבירים את קו המבחין ?ובמה תבא לידי ביטוי האהבה? לכל זה יש צורך בפרשנות. נמצא שלבסוף מגיעים למסקנה אשר אמרתי כי ביסודה של התורה שבכתב מובלעת ההכרה בתורה שבעל פה. ג. נכון אילו בני אדם היו שומרים על כך לא היה צורך בחוק ומשפט. אולם המציאות שונה מהאידיאל. האדם הוא אדם. מעצם היותו מורכב מחומר,הוא חשוף ומסוגל לעשות כל רע,וכן גם טוב.אולם מאחר והדבר בספק,ולא ידוע אנה פניו מועדות. לכן יש צורך בחוק ומשפט על מנת לשמור את החברה ולהגן עליה.יתר על כן,החוק בא להגן גם על האדם מפני מה שהוא מסוגל לעולל לעצמו,בשטף תאוותיו,וילידי דמיונו.

חי אדר

New member
עוד נקודות

א. איני יודע כיצד אתם מסיקים מדבריי כי נוכרי נחשב לכסיל. על מנת להסיר ספק אבהיר את עמדתי. כל מי שמכיר את השיג והשיח של חכמים בוודאי מכיר ויודע,כי תשובות החכמים נאמרים בהתאם לטיב השאלה של השואל.כאשר החכם מבין כי השואל אינו בר הכי,ושאלתו היא לא ממש מכוונת לעצם הידיעה,אזי החכם משיב לו בהתאם לרמתו הוא,ואינו עונה לו תשובה ארוכה ומפורטת. מאידך כאשר החכם מבין מהשואל,כי הוא מבין עניין,אזי התשובה ניתנת בהתאם.בלשון חכמים,התשובה מהסוג הראשון נקראת ענה כסיל כאיולתו. וזה מבלי הבחנה אתנית. הכסיל יכול להיות יהודי,גוי,גדול,קטן,.על מנת לסבר את הדברים ראו, בהגדה של פסח בתשובות ארבעת הבנים.לכל אחד ניתנת תשובה שונה,בהתאם לטיב השאלה והשואל.על רקע זה אגש להסביר את תשובתו של הילל. יושם אל לב,כי השואל מבקש ללמוד את התורה על רגל אחת נשאל את עצימנו. כלום יבא אדם לאוניברסיטה,ויבקש ללמוד את הרפוה על רגל אחת,הנראה לכם כי יזכה לתשובה רצינית ושקולה? או שמא יענו לו תשובה מפני הנימוס,שתספק את אי הבנתו. אם הדברים ברורים לגבי לימוד רפואה שזה מקצוע,אזי כל שכן לגבי התורה.כאשר מישהו בא ומבקש ללמוד על רגל אחת משמע שהוא אינו מוכן לתת את המשקל הראוי לדברים.לכן הילל ענה לו בהתאם. מה ששנוי עליל אל תעשה לחברך. כלומר היפנה אותו למצוות חברתית, בבחינת דרך ארץ קדמה לתורה. ולא כל הרוצה ליטול את השם יבא ויטול. ב.איני מבין מה פירוש ואהבת לרעך כפשוטו? ומי שאינו ריע מה דינו לא נאהב אותו? וכיצד אנו מגדירים מהו ריע ומי לא? ומה זה כמוך? יש אנשים סדיסטיים בעולם,ולגביהם להתאכזר זוהי האהבה. היכן מעבירים את קו המבחין ?ובמה תבא לידי ביטוי האהבה? לכל זה יש צורך בפרשנות. נמצא שלבסוף מגיעים למסקנה אשר אמרתי כי ביסודה של התורה שבכתב מובלעת ההכרה בתורה שבעל פה. ג. נכון אילו בני אדם היו שומרים על כך לא היה צורך בחוק ומשפט. אולם המציאות שונה מהאידיאל. האדם הוא אדם. מעצם היותו מורכב מחומר,הוא חשוף ומסוגל לעשות כל רע,וכן גם טוב.אולם מאחר והדבר בספק,ולא ידוע אנה פניו מועדות. לכן יש צורך בחוק ומשפט על מנת לשמור את החברה ולהגן עליה.יתר על כן,החוק בא להגן גם על האדם מפני מה שהוא מסוגל לעולל לעצמו,בשטף תאוותיו,וילידי דמיונו.

חי אדר

New member
עוד נקודות

giingiit

New member
מסכימה עם כל מילה!

הייתי מוסיפה דבר קטן לאלו שלא מכירים אולי את הביטוי ומשמעות ה- "ואהבת לרעך כמוך". למה התורה לא אמרה "ואהבת את רעך כמוך אלא השתמשך באות ל? הסיבה לכך היא, שיש אהבה שהיא ברגש ויש אהבה שהיא בנתינה. ה "ל" מבטאת עשיה כי ל היא ל של עשיה. כמו בללכת, לשבת וכו´. כש ל באה בתחילת מילה היא מבטאת עשיה ואם כך, כיצד ניתן לאהבו בעשיה אם אהבה זה רגש? אלא שכאן הכוונה היא שונה. כפי שנאמר "בעקבות המעשים נשמכים הלבבות" כלומר, כשאדם גומל חסדים לאחרים, כשאדם נותן מעצמו לאחרים הוא אוהב את אלו שנתן להם. אתן דוגמא אישית. בקבוצה שלמדתי איתה לפני כשנה היתה בחורה אחת שמאד עיצבנה אותי. כל פעם שהייתי אומרת משהו, היתה לה תגובה שממש עיצבנה ולא רק לי, לכולם. לא היתה נותנת לאף אחד לשאול שאלות, רק לה היה מותר והיא באמת שעיצבנה את רוב הקבוצה. כמה שלא ניסיתי להמנע מלהתעצבן עליה לא הצלחתי והתחיל להיות לא נעים בקבוצה בימים שהיא היתה באה. באחד השיעורים דובר בדיוק על נקודה הזו של נתינה. כשאדם נותן למי שהוא לא אוהב, הוא לומד לאהוב גם את האדם השנוא עליו. מדובר היה אז על משלוח מנות של פורים. החלטתי שאת זה אני חייבת לנסות. ובאמת נפגשנו בבוקרה של אחת השבתות בבית כנסת ובנה הפעוט נרדם על הכיסא והיא לא הצליחה להתארגן עם חפציה לצאת מבית הכנסת לאחר תום התפילה. במקום להתחמק ממנה כפי שעשיתי עם אז, ניגשתי אליה ולקחתי מידה את חפציה ועזרתי לה לצאת מבית הכנסת. היא נתנה לי כזה חיוך של הכרת הטוב שפשוט נמסתי ומאז הפכנו באמת להיות חברות ולמדתי להתעלם מהקטעים המעצבנים. ואהבת "ל"רעך כמוך - אהבת הנתינה לזולת. אהוב את הזולת כאילו היה הוא אתה. אל תיתן לו את מה שאתה צריך אלא את מה שהיית צריך לו היית אתה הוא. זהו שורש העשיה של הביטוי ומי שיכול להביא את עצמו לתת גם לאלו שהוא לא אוהב רגשית, הרי שבעקבות המעשים ימשכו הלבבות וכך אפשר ללמוד לאהוב את כל עם ישראל. שבת שלום תמנה

giingiit

New member
"על תעשה לרעך את השנוי עליך" זה

נה שאמר הלל הזקן לנוכרי שרצה ללמוד את התורה על רגל אחת. הכל טוב ויפה לפרש דברים כפי שמתחשק אבל ישנם קווים כלליים להבנת אגדות חז"ל ומי שחושב שניתן להבינם מהפשט טועה. ובקשר לתקשור - התקשור אם לא נעשה לפי גדרים מאד מדוייקים כמותו כעבודה זרה וזה איסור מדאורייתא. תקשור שלא מדרך הקדושה הוא תקשור מדרך הס.א. חבל שאתם מתעסקים בזה. התשובות באות מכוחות שליליים, לא חיוביים ואת הנזקים אינכן מסוגלות לחוש אבל זה משאיר אצלכם נזקים ויותר מזה אין ברצוני לפרט. רק שזה עבודה זרה.

ללא ויכוחים מיותרים...

מי קבע את "הגדרים" המאוד מדוייקים ? אנחנו בעל ואישה ולא שתי נשים. אינך יכולה להביע את דעתך ביחס למה שאינך יודעת ולא רוצה לדעת. גם להבין אגדה כבר קשה לנו ? גם לאגדה יש פרוש....אין יותר פשט בעולם? הכל חייב להיות כל כך מפורש. ומישהי בפורם הזה טענה לפני מספר ימים שהוקיעו אותה על דעותיה בפרומים אחרים , אז לאן את בדיוק מכוונת את תשובתך זו ? הדאגה שלך ביחס אלינו אכן מבורכת אך אילו הבנת את משמעות המילה הפשוטה "קודש" אולי היינו יכולים לדבר באותה שפה. שכן העיברית היא שפת הקודש, אך מהו קודש , את יודעת...נסי, חפשי במילון, ואם לא אשמח לתת לך את מה שאנו יודעים ביחס למילה "קודש".

giingiit

New member
ורק כדישלא יהיו אי הבנות

אי אפשר לדעת מהודעותיכם אם אתם זוג או שתי נשים או שני גברים. משום מה נראה היה לי ששתי נשים אבל כמובן שטעות זו מאד פגעה בכם לפי התגובה ה"עויינת" ואני מתנצלת. לא היתה כוונתי לפגוע בכם בתגובותי. אני מבינה את המילה קודש טוב מאד ולא ממילון אבן יהודה אלא משפת ה"קודש" ולימודי קודש. אני מבינה גם את המושג סיתרא אחרא וגם את המושג עבודה זרה. אנחנו אכן לא מדברות באותה שפה כי יש עברית שהיא שפת הקודש ויש עברית שהיא העבריתהנפוצה כיום והמרחקביניהם הוא גדול מאד. בכל מקרה - התנצלות אחרונה על הודעתי אם משהו בה הרגיז אותכם. לא זוהיתה כוונתי. לילה טוב תמנה

אין אי הבנות, יש דעות שונות

וזה לגיטימי בכל ויכוח. אנחנו מודעים לחלוטין למושג "סיתרא אחרא"(הצד האחר- האפל)ואין לנו כל קשר ל"עבודה זרה" (מי המציא את זה?)(העבודה היחידה שלנו היא עבודה רוחנית - למען האדם באשר הוא אדם ולמען האמת) . לצערי לא ניתן לנהל ויכוח בשפת הקודש ולכן אנו נאלצים לדבר בשפת חולין. אני(לורי) אוהבת את השפה העיברית ברמה אותה קשה לתאר ברובד הנוכחי. השפה המדוברת היא השפה עליה גדלתי והתחנכתי, על פי אמות מידה וערכי מוסר רבים. שפה זו היא המקנה לך ולי את היכולת לקרוא שיר, סיפור אוכל דבר אקטואלי אחר, אנני רואה בה טומאה או רפש. אין לי בעיה עם שפת הקודש , היא מובנת לי לחלוטין, רק שאינה השפה המדוברת בימנו ב"ארץ הקודש" ולמילה קודש...בשפת היום יום, זו שאינך מעריכה כל כך, משמעות הקודש הינה ההקדשה, הקדשה גזורה מהמילה "להקדיש" לתת...להעניק...להאציל.. כן, רוח הקודש היא רוח הנתינה האינסופית זו הנותנת ללא כל תמורה, רק ממקום של אהבה אינסופית... ...ובכל זאת בהמון אור ואהבה, סול ולורי.

giingiit

New member
בכל טוב ויפה במה שכתבתם

ואני מסכימה עם רוב מה שנכתב על ידכם אולם!!!! אם הינכם באים לשפוט מילה שנכתבה בשפת הקודש (לא השפה היום יומית שהנכם אוהבים אלא השפה שבה נכתבה התורה), כדי להבין למה היתה הכוונה (כמו במילה נוקם) עליכם להסתכל על הכתוב בשפה שבה הוא נכתב ולא בשפתכם. בכל זאת ישנם הבדלים. הבאתי מאמר בשבילכם שיסביר את כוונתי בשפת הקדש ואולי יעזור קצת להבנת כוונותי. כשאני שופטת משהו שנכתב באנגלית, אני מתיחסת למילה הכתובה באנגלית, לא למה שאני חושבת שהיא צריכה להיות בעברית. אותו דבר אני עושה כשאני מתיחסת למילה שנכתבה בתורה. אני מתיחסת למשמעות שלה התכוונו ולא למשמעות שיש לאותה מילה כיום. זה הכל. קודש אגב, זה להיות מובדל. כל מה שקדוש אינו כדברי חול. השבת מובדלת משאר ימות השבוע והיא קודש. קודש=מובדל. הניסיונות שלכם לפרש את המילים באמת מאד מענינות ויפות אבל במקרה הזה הכוונה בקודש שונה ממה שפירשתם. לילה טוב תמנה

אנחנו אוהבים את שפת התורה לא פחות

מהשפה המדוברת.כאשר אנו קוראים את התורה אנו פשוט מבינים את הכתוב, מה לא ברור בזה...נראה לי שהדרך בה למדת לקבל את התורה הינה קבלתה כעובדה קיימת ללא שאלות. אנו יודעים כי מהות הקבלה הינה מהות גבוהה מאוד אך בכדי שנוכל להתמודד עלינו גם להבין.(לצערנו עד כה כל הזרמים הדתיים בהם נתקלנו לא הביאו אותנו להבנת הפרשנות כתורה מסיני, אלא כפרשנות שהותאמה לדור בה נכתבה, ובזה אין כל פסול)לאחר שנבין את שקיבלנו, ובסיני כתוב שקיבלנו את עשרת הדיברות, ולא כל דבר אחר,נוכל לפעול על פי הבנה זו.(אנו מבינים את גישתך הקנאית לדת , אנו יודעים שבשל העובדה שהעובדות הכתובות הן קלות לעשיה,(עשרת הדברות - ערכי מוסר, שלא התאימו למי שזה עתה יצא מעבדות לחרות, תחושת החופש לאחר שחרור, היא תחושה של פריקת עול) היה צורך לחנך את העם , עם העבדים שהיינו במצרים , ולספק להם חוקים שהתאימו להבנתם. האם נכונים חוקים אלה, חוקי המדבר לעם עבדים , בימנו? אנו חשים את היציאה מעבדות לחרות יום יום, אנו תקוה שכזו היא גם תחושתך. חרות ואהבה, סול ולורי

חי אדר

New member
דרוש הסבר

משום מה העמדה שלכם נסוגה מדי פעם לכיוונים שונים. בתחילה יצאתם מתוך הנחה שמקבלים את כל התורה,והספק היה לגבי התורה שבעל פה. כעת עולה כי לא את כל התורה אתם מקבלים,אלא רק עשרת הדיברות.ובתוך כדי דיבור עולה מדבריכם שגם עשרת הדיברות אינכם מקבלים.שהרי לטעמכם מצוות אלו,ניתנו לעם עבדים בעבר,ועתה אתם מרגישים יציאה מעבדות לחירות בכל יום? לשון אחרת אתם בהצעתכם מבקשים להוציא את התורה מהרלוונטיות שלה. אלא שאתם צועדים לפי ´תורת השלבים´.אם לא כך הוא:כיצד אתם מסבירים את התנודות השונות הנחשפות מדי הודע אחת לרעותה הטובה ממנה בגילוי עמדתכם החבויה בין השיטין. ללא כוונת לפגוע,הרושם שבליבי,כי אתם מזוהים עם קבוצת עדי י-ה ..וה. אם

כפי הנראה לא הבנת...

עמדתנו לא נסוגה היא מאוד מוצקה ולא נוצרה במהלך הויכוח. מעולם לא טענו כי אנחנו מקבלים את כל מצוות התורה. דנו בתורה שבע"פ ובתורה שבכתב. הטיעון היה שלטעמנו נכון יותר לקבל את התורה שבכתב, אך גם במקום זה קיימות אינסוף סוגיות. מאחר וכל סוגיה שהעלנו עד כה התפרשה כפרשנות חדשה ולא כדעה עצמאית, מין הסתם כך ימשיך להראות הדיאלוג בנינו , אלא אם תוכל להבין את המושג הפשוט "דעה עצמאית" אין אנו מזוהים עם " עדי יקוק" . אין אנו מקבלים כל תפיסה קנאית או אחרת. אנחנו לא רוצים להנחיל "תורה חדשה" מאחר ולדעתנו התורה מצויה בתוך כל אחד מאיתנו. מי שמוכן ל"התעמת"(ולא מלשון מריבה אלא ממקום של רצון ונכונות להבין גם את מה שקיבלנו)מעלה למעשה את רמת התורה למקום גבוהה יותר. אין כל פסול שאדם באשר הוא אדם ינבור בתוכה , גם אם אינו פרשן מוצהר.אנחנו יהודים, נולדנו כאן בארץ ישראל, אני(לורי) דור ראשון בארץ, סול דור 13 בארץ. כך שאהבתנו לארץ, למהותה , להסטוריה שלה ולתורתה, אינה מוטלת בספק בענינו. בברכת שבת שלום,סול ולורי. על שאר התגובות אענה לך עם צאת השבת, מפאת הכבוד שלנו לאמונתם של אחרים. אגב, השבת שלנו היא שבת של מנוחה מלאה ועיסוקים רוחנים, אותם אנו אוהבים.

חי אדר

New member
לסול ולורי,על דעה עצמאית

לטעמי כל אדם רשאי לנבור בתורה ולמצא בה את אשר הוא מבקש למצא. עם זאת כאשר מתייחסים אנו לגבי דפוסי המסורת ההילכתית,מתעוררת בעיה מסויימת. לפיה מי שרואה עצמו כהולך בתלם זבו צעד עם ישראל לאורך השנים,אזי מבחינה דתית,על מסורת לא שייך למצא לה תחליפים אלא על פי הכללים שבה המסורת גיבשה לעצמה. מאידך מי שרואה עצמו כמשיל מעליו את המסורת אזי רשאי הוא בהתאם לרצונו להטעין את המקרא פירושים לפי תפיסתו העולה חדשים לבקרים. לטעמי במישורים שאינם נוגעים באורח ישיר בהלכה,אזי החירות ניתנה ואפשר לפרש ביד רחבה.

ההנאה שבפרשנות...

ניתן לראות את האהבה לחקר התורה , כפרשנות "חדשות לבקרים"ניתן לקבל היבט זה ברמה הנמוכה אותה אתה מנסה להציג, כמשחק או תפריט בעבור שיעמום. יתכן וקשה למי שמקובע כל כך על אותה הלכה עתיקת יומין להבין את אותם אוהבי חידושים , ותפיסת עולמו ביחס אליהם הינה תפיסה משוחדת מלכתחילה, שכן הקיבעון לא יתן סיכוי לפן נוסף , מעבר להיותו שעשוע. לא כך הדבר,וחבל שאינך נותן דעתך העצמאית , ללא ציטוטי פרשנות למיניהם ומדבר באופן חופשי יותר. לחשוב אין פרושו לחטוא. אור ואהבה, סול ולורי

חי אדר

New member
מהי פרשנות

דומני כי מסקנתכם נובעת מהעדר הבחנה יסודי בין פרשנות טקסט רעיוני,לבין פרשנות טקסם בעל איפיון משפטי.בפרשנות טקסט רעיוני רשאי האדם לתן דרור לכל הגיגיו ורעיונותיו.ברם כאשר מדובר בטקסם בעל אופי משפטי,נדרשת מידה מרובה של ריסון ואיפוק מהפרשן. עליו איפה לנסות להתחקות אחר כוונת המחוקק תוך נאמנות לאמור בטקסט באופן המגשים את מטרת החוק החרות,ולא על מנת לאיין את מובנו המעשי. על ציר של הבחנה זו נכתבו דבריי בהודעתי. ומתגובתם אני למד,כי הבחנה זו כנראה מיטשטשת אצלכם.

מכך נובע...

שאתה רואה את התורה כ"טקסט בעל אופי משפטי"ועלינו "להתחקות אחר כוונת המחוקק"...,"באופן המגשים את מטרת ה חוק ה החרות . כן התורה לא מיטשטשת לנו , אנו פשוט לא קוראים אותה כספר חוקים בלבד. היכן נמצאת החירות של החוק בתפיסה שלך ביחס לטקסט . הרי אתה לא נותן חירות אמיתית לאיש מלב ההלכה על כל פרשניה.(שהיו בני אדם ללא כושר נבואי כל שהוא שהרי הנבואה ניתנה לשוטים)

giingiit

New member
כן בטח

תיכף תספרי לנו שהכריחו אותך ללבוש רעלה שהמרצה לא יראה אותך

giingiit

New member
חשבתי שחסרת בתשובה

ולפי איך שאתה כותב, כנראה שלא עשית זאת עדיין ולא סתם אני אומרת את מה שאני אומרת. אני מכירה הרבה מאד בעלי תשובה ובעל תשובה לא היה כותב "ההיסתבכויות שיש לכם אלא היה כותב לנו כי בעלי תשובה (לפחות אלו שעשו תשובה) רואים את עצמם כחלק מהעולם הדתי, לא החילוני. אולי אתה התחלת זרם חדש ביהדות, לא יודעת. ואם הפורום הוא מה שיקבע לגביך אם תלך או לא לסמינר כנראה שלא ממש רצית ללכת אם בכלל רצית או שבאמת קל להשפיע עליך ואז בכלל הייתי מציעה לך לא להסתובב בפורומים בהם יכולים לעשות לך שטיפת מוח. אולי תיכנס לפורום לעניני השפה העברית ותשאל אותם מה זה שטיפת מוח ומה זה היפנוזה ואחר כך אם עדיין תחשוב שיכולים לשטוף לך את המוח או להפנט אותך כנראה שאתה יותר תמים משאתה מנסה להציג את עצמך פה. בכל אופן - בהצלחה בכל דרך שתבחר בה. בברכה תמנה

למעלה