תודה על המחמאה (נדמה לי ../images/Emo13.gif)
די מאוחר והיה לי יום ארוך... וגם אני רק בנאדם וטועה לפעמים. אכן התייחסתי לכלי-דם, בגלל מקרה שהתפרסם לפני שנים בעיתון כלשהו על אדם שעשה צ´י-קונג
ומת בגלל שהיטה את הראש אחורה, מה שגרם אצל אותו אדם לחסימת עורקים למוח ולשבץ מוחי. בעיתון צויין שזה מקר נדיר, וכך כתבתי גם אני. לגבי הבדיקות הרפואיות - אם אתה רואה את שיטתך כשיטה לספורטאים, ודאי שצריך לעשות אותן; מדריך שלא יודע לבדוק בעצמו צריך לדרוש מכל תלמיד אישור בריאות מרופא. אבל כשהתחלתי ללמוד הייתי אחרי ניתוח ברגל אחת עם המלצה לניתוח בשניה, ועם עוד כמה צרות שעדיף לא לזכות בהן; אם המורה שלי היה דורש ממני אישור בריאות, הייתי היום נכה, כי האימון בטאי-צ´י העמיד אותי על הרגליים אחרי שכל דבר אחר לא עזר; בתהליך ארוך, כואב וקשה שהיה שווה כל רגע. היום אני מלמד, ובין תלמידי יש אנשים שמצבם הרפואי קשה משלי - אחד מהם מגיע לשיעור בכיסא גלגלים. כך שכנראה שהגישות והמטרות שלנו בעיסוק שאנחנו קוראים לו אמנויות לחימה פשוט מאוד שונות, ודי ברור שלא נשכנע אחד את השני...
לגבי הקבוצה בה אתה לומד, אציין מראש שאני פשוט לא מכיר אתכם ואת שיטתכם. אני מקבל את דבריך, אבל אני לא בטוח שאתם מקרה מייצג. הרשה לי סיפור קטן: אביה של זוגתי לשעבר בגיע לבית-חולים עם פריצת-דיסק בגב התחתון. הרופאים בדקו אותו והודיעו לו שצריך ניתוח דחוף להוציא את הדיסק הפרוץ. אבל מה לעשות והאיש פוחד ממחטים יותר משהוא פוחד מכאבים? הוא הודיע לרופאים שהוא ילך לעשות ספורט והכל יסתדר. הרופאים הודיעו לו שאם הוא ירוץ, מצבו יחמיר עד כדי נכות. הוא הלך לרוץ. במשך כעשר שנים הוא רץ כ-10 ק"מ ביום, השתתף בכמה מיני-מרתונים ואף זכה במדליות. יש אנשים שהורסים את כל הסטטיסטיקות... אבל האם אתה, כפיזיותרפיסט, תמליץ לאיש הבא שיגיע אליך עם פריצת דיסק לעשות ג´וגינג? מגיעים אלי, לשיאצו וגם לטאי-צ´י, הרבה אנשים שעסקו בפעילויות שונות, מבלט קלאסי דרך ריצות-שדה ועד אמנויות לחימה שונות, וכולם סובלים מפציעות שחיקה. לרובם, אגב, סיפור דומה:
"בזמן שהתאמנתי זה לא כאב לי. כשהפסקתי זה התחיל." לכן אני עומד על דעתי, עם הסתייגות אחת:
בקבוצה שבה אתה לומד, מתאמנים (כנראה) בצורה בטוחה (אני מניח שכך גם אתה מלמד). אבל עד כמה שאני מבין בשיטות מחקר, 20 איש, בלי קבוצת ביקורת, זה לא "קבוצת מחקר לא רעה", כי הם מייצגים רק שיטת-אימון אחת של מורה אחד בתקופה אחת. שמעתי שדורון נבון שילב בשיעורים שהעביר את שיטת פלדנקרייז; מה לגבי בתי-ספר שלא עשו זאת (היאבקות, ג´ו-ג´יטסו, ג´ודו...)? הרי דורון הכניס את שיטת פלדנקרייז כדי למנוע נזק שהיה נגרם בלעדיה; הוא עצמו נאלץ ללמוד את השיטה בגלל פציעות באימונים... אני חוזר שוב לנושא של התלמידים שעזבו, שלא התייחסת אליו. אם תבדוק נגנים בתזמורת תמצא (הפתעה!) שיעור גבוה של בעלי כשרון מוזיקלי; אבל הם לא מדגם מייצג לכל מי שאי-פעם התיישב ליד פסנתר. אם תבדוק שחקני כדורסל מקצועני, תמצא שיעור גבוה (
) של אנשים מעל 2 מטר גובה; אבל הם לא מדגם מייצג לכל מי שאי-פעם שיחק כדורסל בשביל הכיף. יש כאן תהליך דמוי-ברירה-טבעית של "הישארות המתאימים": בעלי כשרון מוזיקלי נשארים במקצוע הנגינה, והשאר עוברים לדברים אחרים; גבוהים (עם עוד תכונות כמובן) נשארים בכדורסל, והשאר עוברים לדברים אחרים. ברוב אמנויות הלחימה, בקבוצה
טובה, מתמידים במשך שנה בסביבות 20-30% מאלה שהגיעו לשיעור נסיון (את הנתון הזה שמעתי מניר מלחי, רוני קלוגר ואיתן בן מאיר, בלי שאחד ידע על השני; וגם ממדריכים אחרים, מנוסים אבל אולי פחות ידועים).
מבין אלה שנשארו שנה, אולי 10% יתמידו 10 שנים. כלומר, כשאתה מדבר על 20 אנשים המתאמנים כ-15 שנה, אתה מדבר על
אחוזים בודדיםמאלה שהגיעו לשיעור נסיון. האם ידוע לך על מחקר שבדק מה מצבם הבריאותי של אלה שעזבו אחרי שנה/שנתים/3/4/5/... - 1. מה היה מצבם הבריאותי בזמן העזיבה; 2. מה מצבם אחרי שנה; 3. אחרי חמש שנים; 4. עשר שנים; 5. וכך הלאה... ? כי בלי הנתונים האלה (למיטב הבנתי הדלה בשיטות מחקר), קבוצת המחקר שלך מספקת נתונים הרלוונטיים רק לאחוזים בודדים מהאוכלוסיה הכללית. לדעתי, אלה שהתמידו באמנויות לחימה מעל 10 שנים הם מדגם מייצג רק לעצמם. התכונות שגורמות לאדם מסויים להישאר בזמן שעשרות אחרים עוזבים הן כל-כך מיוחדות, שלדעתי פשוט אי-אפשר לגזור מהם על כלל האוכלוסיה. לגבי אלפי שנות היוגה, שוב, גם כאן חסרים נתונים לגבי אנשים שהתחילו והפסיקו. כמטפל בשיאצו, מגיעים אלי לא מעט אנשים שסבלו מבעיות אורחופדיות שונות בגלל עיסוק ביוגה - כולל בעיות צוואר שהם שייכו ישירות לעמידת-ראש "לא נכונה". אז מי מייצג נכון את היוגה? המורים ליוגה שעומדים על הראש ואומרים שהכל בסדר - או אלה שהפסיקו לעשות יוגה, כי אצלם לא הכל היה בסדר? ********************** כמו שציינתי למעלה, כנראה שהגישות שלנו די שונות ולא נשכנע אחד את השני ... לילה טוב (על המבחן אדע ביום ה´) דוד