זקוק לעזרה

מוטלה1

New member
זקוק לעזרה

היה לי ויכוח לאחרונה עם מספר חברים, בו ציינתי שהדעה העדכנית אצל הארכיאולוגים, שהמונתאיזם החל בגלות בבל ועד אז הם האמינו שיש כמה וכמה אלים, ו יהוה הוא אלוהי ישראל, ואליו מתפללים, כדי שיגבר על האלים האחרים. ברם, מעשה שטן הצליח ושכחתי מה המקורות לכך מהתנ"ך, וכך יכולתי רק לצטט דברי משה ליתרו, כי גדול אלוהינו מכל האלוהים. אולם שאר הראיות פרחו מראשי. על כן לקראת חג שמחת תורה כל המעונין לזכות במצווה חשובה, אשמח אם יביא לי עוד ציטוטים הן מהתורה והן מהנ"ך, כשבעיקר אני מעדיף מהתורה. כמו כן ראיתי שהפורום נועד לכתבים היהודיים, לכן אשאל גם על ספר הזוהר. מה הראיות שהספר נכתב ע"י משה דה לאון? (אני לא מתכוון לציטוטים ארוכים ומייגעים ממחקרים, אלא בראשי פרקים מי נגד מי.) וכן אם יש לכם המלצה על ספר טוב על הנושא. תודה וחג שמח

hillelg

New member
אויש. מזה לא נכון...

זו לא "הדעה העדכנית אצל הארכיאולוגים" - שכן אין זו דעה עדכנית, ולארכיאולוגיה אין כל קשר לעניין. זו דעתם של ולהאוזן וחבריו, מלפני מאה וחמישים שנה. הארכיאולוגיה דוקא מדברת על שרידי מונותיאיזם כבר בתחילת ימי הכנענים (האל ´אל´, המרוחק, היושב ב´אפיק תהומותיים´, ושאין לו כל ייצוג במערכת הטבע), שהלכה ונטשטשה עם הדורות, והוחזרה עם בואו של עם ישראל אל במת ההיסטוריה. הדברים שציטטת הם דברי יתרו למשה, והוא היה כידוע לפני כן עובד אלילים, וזה הביטוי המציין את התגיירותו והכרתו בגדולת אלהי ישראל. ההשקפה שציינת אכן היתה מקובלת בקרב הרבה מהעם בישראל, שלכן כל תקופת בית ראשון עבדו גם לאלהי ישראל וגם לאלהי העמים האחרים, אך כל אימת שמוזכרת גישה זו במקרא, היא מוזכרת כדי להתקיף אותה ולומר שהיא הסיבה לגלות. ראה, למשל, ירמיהו מ"ד. רצית מקורות לעניין? בבקשה: דברים ד, לה: "אתה הראת לדעת כי ידוד הוא האלהים, אין עוד מלבדו"; שם, שם, לט: "וידעת היום והשבת אל לבבך כי ידוד הוא האלהים בשמים ממעל ועל הארץ מתחת, אין עוד"; שמואל א ז, ג-ד: "ויאמר שמואל אל כל בית ישראל לאמר אם בכל לבבכם אתם שבים אל ידוד, הסירו את אלהי הנכר מתוככם והעשתרות, והכינו לבבכם אל ידוד ועבדהו לבדו ויצל אתכם מיד פלשתים. ויסירו בני ישראל את הבעלים ואת העשתרת ויעבדו את יהוה לבדו". מלכים א ח, ס: "למען דעת כל עמי הארץ כי ידוד הוא האלהים, אין עוד". מלכים א יח,כא: "ויגש אליהו אל כל העם ויאמר עד מתי אתם פסחים על שתי הסעפים, אם ידוד האלהים לכו אחריו, ואם הבעל לכו אחריו...". מלכים ב יט,טו: "ויתפלל חזקיהו לפני ידוד ויאמר, ידוד אלהי ישראל ישב הכרבים אתה הוא האלהים לבדך לכל ממלכות הארץ, אתה עשית את השמים ואת הארץ". ישעיהו לז,טז: "ידוד צבאות אלהי ישראל ישב הכרבים, אתה הוא האלהים לבדך לכל ממלכות הארץ, אתה עשית את השמים ואת הארץ". ישעיהו מה,יח: "כי כה אמר ידוד בורא השמים הוא האלהים, יצר הארץ ועשה הוא כוננה, לא תהו בראה, לשבת יצרה; אני ידוד, ואין עוד". ואפשר עוד להאריך בכך, אך דומני שדי בזה. ולגבי הזוהר: אין חולק על כך שר´ משה די-לאון הוא אשר הפיץ ברבים את הזוהר. הוא עצמו טען שלא הוא כתבו, אך ישנן עדיות סותרות בעניין זה. בכל מקרה, ישנה בעיה גדולה לומר שהוא כתב אותו מדעתו - קודם כל, כי בשאר חיבוריו הוא לא מתקרב לשאר-הרוח של הזוהר, ודבר שני, כי יש כמה מקומות שהוא מצטט את הזוהר בחיבורים שלו, והוא מבין את דבריו לא נכון. כך שהדבר לא ברור.

שי999

New member
תשובה למוטלה

יש מי שטוען שהמונותאיזם הוא המצאה מאוחרת, אך אני לא בטוח בכלל שזו הדעה העדכנית במחקר. הראיות שלה אינן משכנעות (למשל הפסוק "מי כמוך באלים ה´"). פרופ´ יחזקאל קויפמן המפורסם טען בתוקף שהמונותאיזם הוא עתיק יומין ושעם ישראל מעולם לא הכיר עבודת אלילים. הוא הצביע על כך שהמקרא אפילו לא מתאר נכונה את פולחן האלילים ומציג אותו כפולחן פרימיטיבי של פסלים. משתמע שהמקרא בכלל לא הכיר את פולחן האלים האמיתי. באשר לזוהר - גרשום שלום מוכיח בצורה משכנעת מאין כמוה שדה ליאון כתב את הזוהר. תקציר מרתק של ההוכחות ניתן לקרוא בערך "זהר" באנציקלופדיה העברית.

למעלה