קצת על תהליך הפיתוח
שלום וברוך הבא. השאלה שלך דווקא לא שכיחה כמו שהיית מצפה, אבל זה לא משנה. אני אנסה לענות לך כמיטב יכולתי. משחק מתחיל בקונספט. רעיון. את זה אתה אומר שיש לך. אתה צריך שהוא יהיה מגובש, ואתה צריך לדעת פחות או יותר איך המשחק יעבוד ומה הוא יכלול. את הקונספט כדאי לך לכתוב למסמך קונספט, כמו שמוסבר במאמר הזה:
http://www.gamasutra.com/features/19991019/ryan_02.htm את מסמך הקונספט כדאי לך להראות לכמה אנשים שעליהם אתה סומך, לשמוע מהם משוב. לפעמים לאנשים אחרים יכולות להיות הברקות שאתה לא העלית על דעתך. אחרי שהקונספט כתוב, מגובש וסגור - הגיע הזמן לכתוב מסמך אפיון למשחק, באנגלית Game Design Document. אתה יכול לחפש על זה בגוגל ולמצא מלא חומר, אבל הנה מקום טוב להתחיל:
http://www.gamedev.net/reference/list.asp?categoryid=23 ראה הוזהרת, אנשים לומדים שנים איך להיות מעצבי משחקים (Game Designer). חפש את זה בגוגל ותראה כמה חומר יש על זה, ואז תבין שזה לא צחוק. מסמך האיפיון הוא אחד הדברים הכי חשובים ביצירת המשחק, לדעתי. אני למדתי עיצוב משחק, כך שהמקצוע שלי זה לכתוב את המסמכים האלה, אז אולי אני לא אובייקטיבי. אני יכול רק לגלות לך שהחברה שאני עובד בה הוציאה כבר שני משחקים לסלולר. את הראשון הם יצרו בלי מסמך אפיון ולקח להם שנתיים(!!). הלקח העיקרי שהם למדו זה שהם צריכים מעצב משחקים, ובמקרה יצא שזה אני. כתבנו מסמך אפיון, ולקח שלושה חודשים להוציא את המשחק השני (נמכר באורנג' ישראל וב- Ovi של נוקיה). מסמך האיפיון מאפשר לכל המעורבים בפרוייקט לחשוב על המשחק בפרטי פרטים, לפני שהתחילה העבודה היקרה והארוכה של גראפיקה ותכנות. זה מאפשר למתכנתים להגיד "אין בעיה, נחשב את בפרבולה" (?) ולגרפיקאים לשאול שאלות כמו "אתה רוצה שהציפור תיראה מאיימת או מצחיקה?" מסמך האיפיון לא צריך להיות גמור כדי שהגראפיקאי יתחיל לתת Concept Art, או כדי שהמתכנת יתחיל לבנות את התשתית למשחקיות הבסיסית של המשחק. לדעתי עדיף שמסמך האיפיון יהיה גמור, אבל אני מכיר אנשים שעושים את זה אחרת, וזה עובד. מה שחשוב, זה שהם יעבדו רק על הדברים הבסיסיים ביותר. כל מיני דברים מיוחדים יותר יכולים להשתנות תוך כדי כתיבת המסמך, וחבל שיעבדו על משהו סתם. עכשיו מגיע שלב הפיתוח עצמו - כתיבת הקוד, יצירת האנימציות והכנסתן למשחק, יצירת סאונד וכו'. כאן זה כבר דומה מאוד לפיתוח של כל פרוייקט תוכנה. המתכנתים נתקלים באיזו בעיה, אומרים שזה ייקח יום לסדר, מטפלים בזה תוך שבוע, וממשיכים. הגרפיקאים קראו את המסמך האיפיון של המשחק והבינו ממנו דברים שאתה לא חשבת שאפשרי להבין, וכל מיני שטויות כאלה. שלב הפיתוח הוא ארוך ומייגע, אבל גם כיף מאוד. לפחות בשבילי. יש כל מיני דברים שאתה מגלה שלא עובדים טוב (המשחק פשוט לא כיף), וצריך למצוא להם פיתרון. בשביל מעצב משחקים זה תענוג. באיזשהו שלב המשחק שלך מגיע לשלב ה"אלפא". אלפא זה כשהמשחק שלך מוכן, עם כל הפיצ'רים, ולא הולכים לשנות בו יותר שום דבר. לא מוסיפים לו ולא גורעים ממנו. אז מתחיל שלב בקרת האיכות, Quality Assurance, או בשמו המאיים - QA. בדיקות מקיפות ומייגעות עד דמעות של המשחק, בכדי למצוא בו באגים, תקיעות, נפילות, אנימציות שמתנהגות מוזר, או הודעות שגיאה שגורמות למתכנתים לתלוש שערות (שלך או שלהם). יש שאומרים שזה הדבר הכי חשוב במשחק. אני שונא את זה. כשמסתיים תהליך הQA, ברוב המשחקים מגיע שלב ה-בטא (ברוב המקרים, כי יש כאלה שמדלגים עליו). לתת לשחקנים לשחק במשחק, כאלה שלא מכירים אותו, ויעשו איתו דברים לא צפויים בעליל. זה תמיד מעניין לראות מישהו שלא מכיר את המשחק שלך נוגע בו בפעם הראשונה. טיפ קטן: חברות המשחקים שאני הכי מעריך בעולם (Valve ו-Ubisoft Montreol, למי שתהה) משתמשות בבדיקות משחקיות במהלך הפיתוח שלהן. ברגע שיש להן ביד משחק שאיכשהו עובד (אפילו שלב אחד), הן נותנות לאנשים שלא מכירים אותו לשחק, ורואות איך הם מגיבים. אנחנו עשינו את זה עם המשחק החדש שלנו (נסענו לבית-ברל ונעזרנו בסטודנטים שלהם), והדברים שלמדנו שם הועילו בצורה בלתי רגילה. כשנגמר שלב הבטא המשחק מוכן. עכשיו הגיע שלב השיווק וההפצה, ובזה אני לא מבין יותר מדי. אם אתה רוצה עוד מידע, פרסמתי פה איזה פוסט על מלא מאמרים. חפש קצת בפורום ואני בטוח שמהר מאוד תמצא אותו. אני מקווה שעזרתי ולא בלבלתי, ואם תחליט להרים את הפרוייקט הזה - אז המון בהצלחה!