זקוק למידע שלכם

זקוק למידע שלכם

אני מעריך שמדי שבוע אתם מקבלים הודעה דומה לזאת ועל כך אני אתנצל מראש. מי זה תקופה שאני רוצה לקדם רעיון למשחק . אבל תהליך הפיתוח לא ברור לי . נכון לעכשיו כל מה שיש לי להציע הוא רק את הרעיון( שאני אישית מאוד מאמין בו). אני מעריך שלפיתוח משחק יש שלבים מאוד ברורים , הייתי רוצה לדעת, מה אדם כמוני שיש לו רק את הרעיון צריך לעשות? מאיפה הכל מתחיל? אני מאוד אשמח לשמוע טיפים מאנשים שכבר מבינים בכל מה שקשור: * מה הסיכויים להצלחה? *האם בכלל להכנס לזה מלחתחילה? אני מעריך שאתם צריכים לדעת כמה שיותר על המשחק, אבל כמובן שקשה מאוד לתת פרטים (אני מקווה שברור למה..) מה שאני כן יכול להגיד זה: *מדובר במשחק רשת *עד כמה שאני מבין לא מדובר בפרוייקט קטן , המשחק דורש משאבים שיהיה חג שמח ותודה מראש.

Yotam Noy

New member
קצת על תהליך הפיתוח

שלום וברוך הבא. השאלה שלך דווקא לא שכיחה כמו שהיית מצפה, אבל זה לא משנה. אני אנסה לענות לך כמיטב יכולתי. משחק מתחיל בקונספט. רעיון. את זה אתה אומר שיש לך. אתה צריך שהוא יהיה מגובש, ואתה צריך לדעת פחות או יותר איך המשחק יעבוד ומה הוא יכלול. את הקונספט כדאי לך לכתוב למסמך קונספט, כמו שמוסבר במאמר הזה: http://www.gamasutra.com/features/19991019/ryan_02.htm את מסמך הקונספט כדאי לך להראות לכמה אנשים שעליהם אתה סומך, לשמוע מהם משוב. לפעמים לאנשים אחרים יכולות להיות הברקות שאתה לא העלית על דעתך. אחרי שהקונספט כתוב, מגובש וסגור - הגיע הזמן לכתוב מסמך אפיון למשחק, באנגלית Game Design Document. אתה יכול לחפש על זה בגוגל ולמצא מלא חומר, אבל הנה מקום טוב להתחיל: http://www.gamedev.net/reference/list.asp?categoryid=23 ראה הוזהרת, אנשים לומדים שנים איך להיות מעצבי משחקים (Game Designer). חפש את זה בגוגל ותראה כמה חומר יש על זה, ואז תבין שזה לא צחוק. מסמך האיפיון הוא אחד הדברים הכי חשובים ביצירת המשחק, לדעתי. אני למדתי עיצוב משחק, כך שהמקצוע שלי זה לכתוב את המסמכים האלה, אז אולי אני לא אובייקטיבי. אני יכול רק לגלות לך שהחברה שאני עובד בה הוציאה כבר שני משחקים לסלולר. את הראשון הם יצרו בלי מסמך אפיון ולקח להם שנתיים(!!). הלקח העיקרי שהם למדו זה שהם צריכים מעצב משחקים, ובמקרה יצא שזה אני. כתבנו מסמך אפיון, ולקח שלושה חודשים להוציא את המשחק השני (נמכר באורנג' ישראל וב- Ovi של נוקיה). מסמך האיפיון מאפשר לכל המעורבים בפרוייקט לחשוב על המשחק בפרטי פרטים, לפני שהתחילה העבודה היקרה והארוכה של גראפיקה ותכנות. זה מאפשר למתכנתים להגיד "אין בעיה, נחשב את בפרבולה" (?) ולגרפיקאים לשאול שאלות כמו "אתה רוצה שהציפור תיראה מאיימת או מצחיקה?" מסמך האיפיון לא צריך להיות גמור כדי שהגראפיקאי יתחיל לתת Concept Art, או כדי שהמתכנת יתחיל לבנות את התשתית למשחקיות הבסיסית של המשחק. לדעתי עדיף שמסמך האיפיון יהיה גמור, אבל אני מכיר אנשים שעושים את זה אחרת, וזה עובד. מה שחשוב, זה שהם יעבדו רק על הדברים הבסיסיים ביותר. כל מיני דברים מיוחדים יותר יכולים להשתנות תוך כדי כתיבת המסמך, וחבל שיעבדו על משהו סתם. עכשיו מגיע שלב הפיתוח עצמו - כתיבת הקוד, יצירת האנימציות והכנסתן למשחק, יצירת סאונד וכו'. כאן זה כבר דומה מאוד לפיתוח של כל פרוייקט תוכנה. המתכנתים נתקלים באיזו בעיה, אומרים שזה ייקח יום לסדר, מטפלים בזה תוך שבוע, וממשיכים. הגרפיקאים קראו את המסמך האיפיון של המשחק והבינו ממנו דברים שאתה לא חשבת שאפשרי להבין, וכל מיני שטויות כאלה. שלב הפיתוח הוא ארוך ומייגע, אבל גם כיף מאוד. לפחות בשבילי. יש כל מיני דברים שאתה מגלה שלא עובדים טוב (המשחק פשוט לא כיף), וצריך למצוא להם פיתרון. בשביל מעצב משחקים זה תענוג. באיזשהו שלב המשחק שלך מגיע לשלב ה"אלפא". אלפא זה כשהמשחק שלך מוכן, עם כל הפיצ'רים, ולא הולכים לשנות בו יותר שום דבר. לא מוסיפים לו ולא גורעים ממנו. אז מתחיל שלב בקרת האיכות, Quality Assurance, או בשמו המאיים - QA. בדיקות מקיפות ומייגעות עד דמעות של המשחק, בכדי למצוא בו באגים, תקיעות, נפילות, אנימציות שמתנהגות מוזר, או הודעות שגיאה שגורמות למתכנתים לתלוש שערות (שלך או שלהם). יש שאומרים שזה הדבר הכי חשוב במשחק. אני שונא את זה. כשמסתיים תהליך הQA, ברוב המשחקים מגיע שלב ה-בטא (ברוב המקרים, כי יש כאלה שמדלגים עליו). לתת לשחקנים לשחק במשחק, כאלה שלא מכירים אותו, ויעשו איתו דברים לא צפויים בעליל. זה תמיד מעניין לראות מישהו שלא מכיר את המשחק שלך נוגע בו בפעם הראשונה. טיפ קטן: חברות המשחקים שאני הכי מעריך בעולם (Valve ו-Ubisoft Montreol, למי שתהה) משתמשות בבדיקות משחקיות במהלך הפיתוח שלהן. ברגע שיש להן ביד משחק שאיכשהו עובד (אפילו שלב אחד), הן נותנות לאנשים שלא מכירים אותו לשחק, ורואות איך הם מגיבים. אנחנו עשינו את זה עם המשחק החדש שלנו (נסענו לבית-ברל ונעזרנו בסטודנטים שלהם), והדברים שלמדנו שם הועילו בצורה בלתי רגילה. כשנגמר שלב הבטא המשחק מוכן. עכשיו הגיע שלב השיווק וההפצה, ובזה אני לא מבין יותר מדי. אם אתה רוצה עוד מידע, פרסמתי פה איזה פוסט על מלא מאמרים. חפש קצת בפורום ואני בטוח שמהר מאוד תמצא אותו. אני מקווה שעזרתי ולא בלבלתי, ואם תחליט להרים את הפרוייקט הזה - אז המון בהצלחה!

קודם כל המון תודה.

באמת אין מילים . קראתי והבנתי הרבה על התהליך . הבעיה האישית שלי , שאני לא יודע מאיפה אני אמור "להביא" מתכנתים וגרפיקאים. אם אני מבין נכון יש 2 אופציות 1) לחפש מתכנת וגרפיקאי, להראות להם את הפוטנציאל במשחק ואז לעבוד ביחד 2) לפתוח חברה או משהו בסיגנון ולשלם למתכנתים וגרפיקיאים משכורת חודשים כמו בכל עבודה. עכשיו השאלה - איפה לחפש מתכנתים וגרפיקאים ? איך אני אמור לדעת אם הם טובים לפרוייקט? והשאלה הכי חשובה ,שהיא קצת אישית אם אתה יכול ,כנס למצב שלי לדקה ותגיד לי מה אתה היית עושה? אתה כאחד שעובד בתחום, יודע מה הסיכויים להגיע למוצר בסופו של דבר וזה חשוב לי לדעת . שוב תודה!

Yotam Noy

New member
בכיף.

בקשר לאופציות לגבי העסקת גרפיקאים ומתכנתים, חוץ משותפות או פתיחת חברה יש אופציה שלישית של להעסיק פרילנסרים, בתשלום לפי פרוייקט, עם חוזה עבודה חתום. תשלום חלקי בתחילת עבודה, יתרת תשלום בסוף, וכל העסק הזה. אבל בהקשר הזה הייתי רק בחלק שמקבל שכר ונותן שירות, אז אין לי הרבה לתרום מהצד של המעסיק. כדאי לך להתייעץ עם עו"ד או רואה חשבון לפני שאתה הולך על אופציה כזאת, ובעיקר לברר את הנושא של זכויות יוצאים. אתה לא רוצה שהגרפיקאי יתבע חלק מהרווחים כי האנימציה שייכת לו... איפה לחפש? בפורומים שמתעסקים בגראפיקה ותכנות, או פשוט לפרסם מודעת דרושים באיזה AllJobs או משהו כזה. גם לא תהיה לך בעיה למצוא מישהו עם ניסיון, יש עכשיו אנשים שמחפשים עבודה בייאוש ופשוט לא מוצאים. אני יודע, כי חיפשנו לא מזמן מישהו לעבודה זמנית של תיקוני גראפיקה קטנים, וקיבלנו טונות של קורות חיים של מנהלים אומנותיים עם ניסיון של שנים. קצת מדכא, אבל אני סוטה מהנושא. איך לדעת אם הם טובים? זו שאלה מצויינת. לגבי גרפיקאים - לכל גרפיקאי יש תיק עבודות. אתה צריך להסתכל עליו, ולהחליט אם הסגנון מוצא חן בעיניך או לא, אם העבודה נראית לך מקצועית, והאם לגרפיקאי יש את הכישורים שאתה צריך. אם יש לו ניסיון בגראפיקה למשחקים זה יתרון משמעותי, אבל לא הכרחי. לגבי מתכנתים אני לא כל כך יודע. אולי מישהו אחר פה רוצה לענות על זה? באמת, איך יודעים אם מתכנת מתאים לעבוד על המשחק שלי? אולי אני אשאל מחר בעבודה... לגבי השאלה האחרונה שלך: בהנחה שהקונספט של המשחק והעיצוב שלו טובים - משחקים קמים ונופלים על ניהול. ניהול נכון של משאבים, כלומר - אנשים, זמן וכמובן כסף. אם יש לך את כישורי הניהול הנחוצים, אני הייתי מתחיל מחקר מקיף בפורומים ובגוגל על תהליך פיתוח משחק (כבר התחלת) ומחפש טוב טוב אם יש כבר משחק דומה לזה שאני חושב עליו (תתפלא איזה פדיחות קורות כשאתה משוכנע שיש לך רעיון מבריק ומגלה שכבר יש משחק כזה וקוראים לו Boomblox... נשבע לכם שחשבתי על זה לבד!!). הסיכויים להגיע למוצר הם פונקציה של המוטיבציה והיכולות שלך. יש איזה דיבור על 4 מתוך 100 משחקים שיוצאים לפועל, אבל אני חושב שזה מדבר על משחקים שעולים מיליונים, ולא על יוזמות עצמאיות של בודדים חדורי מוטיבציה. לסיכום - בארץ אין הרבה ניסיון, אבל יש הרבה כישרון והרבה רצון. אני קורא מאמר אחד ביום על עיצוב משחקים, כי אין לי כל כך ממי ללמוד, ואני מעדיף לא ללמוד מהטעויות שלי אם אפשר לדלג על זה. אתה יכול אולי לחפש מאמרים על הפקת משחקים (Production), בהם מדובר יותר על ניהול תהליך הפיתוח (אם אתה מוצא מאמר טוב תודיע לי). בהצלחה.

שוב תודה

למדתי הרבה הצעד הבא שלי לפני שאני מתחיל לפרסם מודעות או לחפש אנשים , הוא לגשת לאנשי מקצוע שיגידו לי את דעתם. נכון, יכול להיות שהמשחק שלי באמת מדהים אבל לא בר ביצוע . עכשיו אני רק צריך לחפש איזה גרפקאי ומתכנת בסביבה שלי להראות לו את החומר . ולחפש כמה חובבי משחקים לשמוע את דעתם על המשחק. תודה רבה לך בכל הלב!

iphonica

New member
מידע ממש מעניין!

היי, אני חדשה בתחום עיצוב משחקים וההסבר שנתת מאוד מעניין. תודה! נ.ב אני גם חושבת שubisoft מעולים!

iphonica

New member
art concept - מה המידע הדרוש../images/Emo35.gif

היי יותם.. מצטערת על עודף ההודעות בפוסט הזה... אני קצת מתרגלת לפורום..
בכל אופן, המידע שרשמת מאוד מעניין. אני התחלתי באפיון משחק ראשון.פונקציונלית ורעיונית אני יודעת מה אני רוצה מהמשחק. אבל הוא עדיין לא סגור לחלוטין מבחינת טקסטים ועיצוב גרפי. כמה חשוב ל"סגור" את מסמך האיפיון לפני תחילת העבודה מול גרפיקאים? חלק מהגרפיקאים דורשים מידע מאוד מפורט על דמויות והמשחק ומבקשים storyboard לפני שיוכלו לצור סקיצה. השאלה שלי היא כמה לפרט ? מצד אחד אני רוצה עיצוב שיתאים לרוח המשחק ולסגנון עיצוב שאני אוהבת. מצד שני אני לא רוצה "להפיץ" מידע על המשחק שלי.. לפני שבכלל התחלתי לפתח אותו.. מה דעתך?? תודה!

Yotam Noy

New member
זה פשוט תלוי בגרפיקאי.

אצלי בחברה אנחנו יוצרים מסמך מיוחד לגרפיקאים (נקרא Art Document), שמרכז את כל המידע שקשור אליהם, בלי כל מיני דברים שמופיעים במסמך האיפיון (לא מעניינת אותם הלוגיקה שקובעת מתי מופיעה כל מפלצת). במסמך הזה מופיעה גם טבלה על כל האנימציות והגראפיקה של המשחק. הדגשתי את זה, כי זו אחת הטבלאות הכי חשובות בעיצוב המשחק. גיליתי בדרך הקשה שכדאי לכתוב את החלק הראשון של מסמך האיפיון, זה שמסביר באופן עקרוני את המשחק, ואז לעבור לטבלה של מסמך האומנות. עם המחשבה על האנימציות של המשחק, עולות כל מיני בעיות פוטנציאוליות, ואז פתרונות. בסופו של דבר המכניקה של המשחק נהיית לך הרבה יותר ברורה. אז הגרפיקאי קורא את מסמך האומנות, ולא מבין שום דבר. אני עובד עם שני גרפיקאים, אחד עובד צמוד אלי, והשני הוא פרילנסר שלא עובד במשרד (למעשה עשינו איתו כבר שני משחקים ועוד לא יצא לי לפגוש אותו). עם הגרפיקאי הצמוד העבודה מתנהלת כך: אני נותן לו את מסמך האיפיון. הוא עושה סקיצה, מראה לי, אנחנו מדברים על זה, ובסוף מגיעים לעיצוב דמות\רקע\כל אובייקט אחר. זה אפשרי, כי הוא יושב לידי. הגרפיקאי הפרילנסר קורא את מסמך האיפיון הרבה יותר לעומק, ואז שולח לי אימייל מטורף עם טונות של שאלות. אחרי כמה מחזורי אימיילים, הוא מקבל מסמך אומנות מעודכן, ומתחיל לשלוח קנספט ארט. ובתשובה לשאלה שלך - כמה לפרט: כמה שאת יכולה. ממילא מסמך האיפיון ישתנה המון עד סוף ההפקה. אני לא מעצב גראפי. אני לא יודע לצייר סטורי בורד, אני יודע לעשות סקיצות מכוערות נורא בפוטושופ ואנימציות פשטניות בפלאש. כשאני כותב דמויות במסמך האיפיון, אני כותב מה האופי שלהן, למי או למה הן דומות, ואם אפשר - מביא תמונות מגוגל או לינקים לסרטים ביו-טיוב. לדוגמא, רצינו פעם איזו מפלצת שרצה מהר ונראית מצחיק, אז שלחנו לגרפיקאי את הלינק הזה: http://www.youtube.com/watch?v=rckm6mxPZIU&feature=related, עם כמה תמונות של הלטאה הזו מגוגל. הוא הבין. בעיקרון, את צריכה לפרט כמה שיותר על הדמויות ועל המשחק, ולתת לגרפיקאי לעשות את הקסם שלו. אם את רוצה דמות אנושית שנראית "מגניבה, צעירה, חכמה אבל קצת מגושמת", והגרפיקאי שלך לא יודע מה לעשות עם זה - תחליפי גרפיקאי. לי אין מושג איך לתת לציור "אופי". בשביל זה משלמים לי לכתוב ולא לצייר. חשוב לתת לגרפיקאי כמה שיותר Style Guides. אם את רוצה משחק בסגנון אומנותי מסויים, ספקי לגרפיקאי כמה שיותר תמונות בסגנון הזה. אם את רוצה משחק אפל ומדכא, הדגישי זאת לגרפיקאי. הוא אמור לדעת איך ליצור אווירה כזו. לגבי שתי השורות האחרונות של הפוסט שלך: מה זאת אומרת "להפיץ"? איך הגרפיקאי יעבוד אם לא תתני לו מידע? ואם את חוששת מסודיות, אז בשביל זה יש הסכמי סודיות. "לפני שבכלל התחלתי לפתח אותו.." - לפתח זו מילה בעייתית, כי שי כאלה שבשבילם לפתח זה "לתכנת את המשחק", ויש כאלה שבשבילם זה להתחיל ליצור אנימציות, לכתוב מסמך איפיון וכדומה (קוראים לזה תחילת הפקה או קדם-הפקה, תלוי באיזה שלב את). טוב. עכשיו אני צריך לחזור לעבוד, אבל אשמח לענות על עוד שאלות.

somebodddy

New member
יש אתר שנקרא sloperama.com

הוא מביא מלא מאמרים שמיועדים לאנשים שרוצים להיכנס לתעשיית המשחקים. אין שם מידע טכני על תכנות או גראפיקה, ובנושא העיצוב הוא נוגע ממש ברפרוף, אבל יש שם המון מידע על הצד העסקי, על איך להיכנס לתעשייה, על חוזים, על זכויות יוצרים, דברים כאלה.

למעלה