זקוקה לעצתכם

anat30g

New member
מעבדת שינה

אני לא מומחית בנושא של שינה, רק אמא עם ניסיון של 4 ילדים... מהתיאורים שלך לאורך כל השרשור עולה קושי שאולי איננו התנהגותי אלא פיולוגי וטעון בדיקה לעומק - אולי אפילו במעבדת שינה... ילד בגיל שנה וחצי צריך לישון, בזמן שינה פועלים הורמונים מסויימים שחשובים להתפתחות הפיזית של הילד - אי אפשר לוותר לו על שינה, הילד לא הולך לישון בשביל שלאמא ואבא יהיה קצת חופש ממנו, אלא כי הוא זקוק לשינה הנ"ל להתפתחותו, לשלוותו ולשפיות דעתו... לכן אולי כדאי ללכת לרופא ולבדוק את הנושא לעומק. ענת

נעה גל

New member
אבל היא אומרת שאין בעיה בשינה עצמה

אלא רק ללכת לישון. אם אני לא טועה מעבדות שינה מיועדות לכאלה שהשינה שלהם לא רגועה או סובלים מנידנודי שינה.

דסי אשר

New member
מעבדת השינה אכן בודקת אם יש בעיה

פיזיולוגית, באמצעות מוניטור(שעון קטן שמוצמד ליד של הילד), או שהבעיה היא התנהגותית. נכון, הילד ישן היטב, אבל לא מספיק זמן. וכאן משמעות השינה וחשיבותה. בזמן השינה, לא מופרשים הורמונים(פעם חשבו שמופרש הורמון הגדילה). אלא מופרשים חלבונים מורכבים, נקראים ציטוקינים, המשתתפים המערכת החיסון הכללית. חוסר שינה מספקת, עלולה לפרגוע ביכולת החיסונית של ילד(וגם אדם בוגר). לשינה תפקידים רגשים קוגניטבים רבים, אורך השינה משמעותי בהחלט- ונירית בעצמה מציינת כמה הילד עצבני בגן, אם לא ישן מספיק, ומה עשו בגן כדי לאפשר לו לתפקד ולהתפתח כמו כל ילד. אילו היה ישן מספיק בלילה, בגיל של שנה וחצי, קרוב לוודאי שלא היה זקוק לאותה שנת בוקר של 20 דקות. אבל במצבו, הוא זקוק מאד. דסי

דסי אשר

New member
ליאת, מהחומר המקצועי שקראתי

לקראת הכנת עבודה על בעיות שינה בגיל הרך, נכתב בכמה מאמרים, עם תוצאות מובהקות, שהורמון הגדילה לא מופרש ברמות יוצאות דופן בעת השינה. במקרה הזה אלה הן אמונות הסבתא בלבד. הוא מופרש, אבל שעות שיא ההפרשה אינן בשינה. אם היה הדבר נכון, וכידוע לך- % לאחוז גדול של תינוקת ופעוטות יש בעיות הקשורות לשינה(לא במקרה כתבתי את העבודה. בעלי המקצוע מדווחים על 35 %, שהם רק מהפונים לעזרה) = רוב הילדים היו להם הפרעות בצמיחה, בגדילה, משום שלא הפרישו מספיק הורמון. לעומת זאת, בהחלט רואים בעיות של קשב, אי שקט, מחלות תכופות, קושי לקלוט חומר חדש ולעבדו- כאשר יש בעיות סביב נושא השינה. דסי

המקורות שלמדתי מהם גורסים אחרת

דסי יקרה בקורס שנתי שלקחתי בשנה שעברה במסגרת לימודי בווינגייט, בשם: "פיזיולוגיה של המאמץ אצל ילדים", שהעביר ד"ר אלון אלייקים מבי"ח מאיר, למדנו בין היתר על הורמון הגדילה. הנה ציטוט: "ההיפופיזה (יותרת המוח) מפרישה את הורמון הגדילה. היא מפרישה בתקופות מסויימות, בפולסים. עיקר ההפרשה של הורמון הגדילה נעשה בלילה, בשינה עמוקה. לילד יש בערך 5-6 התפרצויות כאלה בלילה." השאלה היא מה ההגדרה של ילד עם "בעיות הקשורות בשינה". ילד שקשה לו להרדם, או שישן בשעות לא שגרתיות, אין זה אומר שבהכרח לא יגיע למינימום של 5-6 פעמים של שינה עמוקה בלילה אחד. מעבר לכך - הורמון הגדילה מופרש גם ביום. למשל בעקבות פעילות גופנית. וככל הידוע לי, אכן יש מקום לדאגה אם ילד אינו ישן מינימום מסויים של שעות, בשל ההשלכות על ההתפתחות והגדילה שלו.

דסי אשר

New member
למדנו אצל מורים שונים, וקראנו

מחקרים שונים. אני תלמידתו של פרופ´ אבי שדה, מומחה השינה הבנילאומי, שגם מפעיל מעבדת שינה באוניברסיטת תל אביב. ניתן למצוא את האתר שלו באינטרנט. אני לוקחת בחשבון, כמו בכל המדעים המדויקים, ולאו דווקא מדעי החברה, שתוצאות המחקרים משתנים. ראי המחקר החדש על התועלת / הנזק שבלקיחת תרופות הורמונליות בגיל המעבר, כאשר בעבר אמרו לנו שבגיל המעבר, אשה תהיה מועדת להתקפי לב באותה שכיחות כפי שהגבר, משום שאינה מוגנת יותר על ידי האסרטרוטגנים. תוצאות המחקר החדש = הגלולות המסויימות שנבדקו במחקר, על נשים שלקחו אותן מעל 4 שנים, וכלן היו בנות 63- נמצאו כגורמות שבץ מוחי, התקפי לב, עליה משמעותית בהתפתחות סרטן השד, עם כמה יתרונות- בינהן מניעה של אוסטאופורוסזיס(שידענו), ומניעת סרטן המעי. ילד שהולך מאד מאוחר לישון, כי הוא מסרב להרדם, שעות השינה שלו מצומצמות. שלבי השינה השונים ממלאים תפקידים שונים בהתפתחות הילד- מעבר להפרשת/אי הפרשת הורמון הגדילה או הציטוקינים שהזכרתי. באותה מידה, ילד שמתעורר הרבה פעמים בלילה, גם הוא נמצא חסר, לא רק חסר שעות שינה, אלא חסר את אותו רצף של מעגל השינה הדרוש למילוי תפקידי השינה השונים. אני חושבת ששתינו חושבות אותו הדבר (רק מקורות המידע שלנו שונים....). דסי

דסי אשר

New member
אין לי ספק, שזה משהו הרגלי התנהגותי

כמו שכתבת, עצם זה שציינת שבגן אין בעיות. אולי תתחילי בכך שתבדקי עם הגן מה הם עושים- שזה הולך להם. יש בעיה עם תפיסת העולם שלך, ששונה כנראה במעט מתפיסת העולם של הצוות בגן(בלי ששאלתי אותם), כי כנראה הילד קולט את השוני, ולכן מגיב אליהם אחרת מאשר אליך. הבעיה הנוספת, היא האמונה הברורה שלך, לגבי מה שאת קוראת -זרימה עם הילד, שכיום את מרגישה, שלפחות בנושא השינה, אתם והוא משלמים את המחיר. אין לי מה להציע לך, מעבר לדברים שנאמרו, ובמיוחד מה שנעה כתבה, שהם הולכים לישון לרוהב מוקדם, והילדים אתם. נשמע מאד הגיוני - גם אני במשפחתון כך עוזרת לילדה אחת להרדם. אני יודעת שהיא עייפה, בבית התהליך קשה מאד(לדברי האם). אני נשכבת על ידה על המזרון שלה(לא קוראת עיתון...), והיא תוך שניות נרדמת. נראה לי, כמו שמשהיא אחרת כתבה, שחוץ מלנסות את המיטה החדשה, קרוב לוודאי שהרגלי אי רצון ללכת לישון לא יפתרו על ידי המיטה החדשה. אני מאמינה, שכאשר תהיה מספיק זמן במשפחתון(יחסית חדשה), לאט לאט אתרחק בגופי, כל יום בסנטימטר מהמזרון שלה, עד שנגיע למצב שהיא נרדמת על המזרון בלי שאני שוכבת לידה. דסי

בגן אין הרבה "בעיות" שיש בבית

אין לו בעיה להרדם די מיידית עם הנחתו במיטה. אין לו בעיה לאכול בישיבה ליד השולחן בלבד בעוד שבבית הוא "חייב" להסתובב עם האוכל ביד. אין ספק שהגישה של המטפלת שונה מהגישה שלנו בבית. אולי היא עובדת על פני השטח אבל זוהי אשליה. אילו הייתי נוהגת לחנך את הילד כמו המטפלות, החיים בביתנו היו פחות נעימים ליותם וגם פחות לנו.

דסי אשר

New member
אכן, כאן הבעיה, כפי שציינת תפישת

העולם שלך. איני באה לחלוק על תפיסת העולם שלך, רק לחזור ולציין לך= מהו המחיר, בנוגע לשינה, שמשלם יובל וגם אתם משלמים. זהו מחיר יקר, במיוחד ליובל, שצריך עוד להתפתח. אתם כבר התפתחתם די הרבה, למרות שתמיד יש מקום לעוד. לגבי אכילה ליד השולחן- יש לה היביטים בטיחותיים(ראי הוראות של "בטרם"). ילד שהולך עם אוכל בפה, עלול ליפול, עלול להחליק, עלול להחליט לרוץ- ואז יש בעיה כאשר יש לו אוכל בפה. כל זה מעבר להרגלי אכילה, נימוסי שולחן, אי לכלוך הבית באוכל. האם נראה לך שהוא לא מאושר בגן משום ששם הוא הולך לישון כאשר משכיבים אותו לישון, או אוכל ליד שולחן, כמו שאר הילדים? אני שומעת הרבה הורים כותבים ומדברים על "זרימה" עם הילד, ועולות לי תמיד הרבה מאד שאלות לגבי מהות הזרימה, סיבותיה המודעות והלא מודעות, והמחיר שכל השותפים למושג ה"זרימה" בסופו של דבר משלמים. אני " זורמת " עם הפעילות המשחקית, קוגניטיבית, יצירתית של הילדים. אני הולכת אחריהם. אני לא מובילה. לפעמים, אני גם יוזמת פעילויות, אבל במינימום, וזורמת אתם בפעילות שהם יוצרים מהפעילות שהוצעה על ידי. אבל אם משהיא תמשוך שערות לילד אחר- לא אסכים שזה ימשך=לא אזרום. אם משהיא מחליטה לנגן על הפסנתר בעודה עומדת על הכורסא(עליה מותר ואפשר לעמוד), אני אזהיר, אסביר מדוע לא מנגנים בפסנתר מהכורסא, ואסגור את הפסנתר. הצעד לא מעורר צעקות, לא מעורר אי נעימות. אם היא היתה ילדה אישית שלי, הייתי מאפשרת לה ללמוד מהנסיון(תוצאה הגיונית/טבעית) = מה קורה כאשר מנגנים בפסנתר כאשר עומדים על הכורסא = נופלים מהכורסא. הילדה מנסה אותי פעם אחר פעם, וכבר למדה את המילה לסגור= הרווח כולו שלה. אם היא תרצה להזיז את שולחן האוכל כאשר שאר הילדים יושבים מסביב= לא אסכים. אמצא פתרונות טכניים שלא יאפשרו לה פעולה זו. מצדה= מאד מעניין להזיז קדימה ואחורה את השולחן העגול,לשמוע את הרעש, לראות איך האחרים בוכים... יש ילדים, המגיעים אלי, עם קשיים בהרדמות, כל כך "מבוססים" שאיני עושה דבר פרט להנחת הילד העייף במיטתו, כאשר הוא לידי, והוא יושב או עומד במיטה, שקט או בוכה, ובסוף אחרי ניקור ארוך- נרדם. היה לי ילד, שהיה עומד שעה, מנקר בעמידה, רגליו שהיו מאבדות מהטונוס שלהן עקב תהליך השינה, היו מתכופפות, והוא היה כמעט נופל לישיבה. המסכן, התעורר, המשיך לנקר, עד שניקר מספיק חזק כדי ליפול ולהרדם. הוא למד להרדם בכוחות עצמו, הוא היה מאד נינוח מכך שישן, ויכול היה לשחק ולחקור את העולם. כאשר לא ישן, היה עסוק בלבכות, בלא לעשות דבר, משום עייפותו הרבה. לא רק אחד כזה שהה אצלי, היו עוד, והייתי מדווחת להורה שהילד בוכה לעיתים קרובות, לא חוקר, לא משחק, רק שומר על מעט כוחותיו להחזיק מעמד. אני לא חושבת שילדים שלומדיםאצלי לישון, מסכנים, באותה מידה, כמו הרבה הורים, אני לא חושבת שאם הם לומדים שאוכלים ליד השולחן- הם מסכנים. אני, באופן אישי, משום בעיה התנהגותית שלי- הבאתי על עצמי השמנה מיותרת , שיכלה להגיע למצב של סיכון קרדיאלי (לבבי). למה בעיה התנהגותית? מגיל צעיר מאד, מאז שאני קוראת, אני חייבת לאכל משהו יחד עם קריאה (איך נראים הספרים של ילדותי...). כאשר גדלתי, וחילוף החמרים שלי אינו כפי שהייתי צעירה, וגם כמות האנרגיה שאני מוציאה בעבודתי במשפחתון- אינה זהה לעבר- החלטתי לפנות לדיאטטיקנית קלינית. מעבר לכך שנתנה לי דיאטה להורדה במשקל, למדתי "לאכל על מנת לאכל", ולקרוא בלי חתיכת מאכל ביד או בפה. הבעיה היא התנהגותית, התוצאות הן פיזיות ורגשיות= השמנה, דימוי עצמי שנפגע... דסי לתפיסתי- לא מגיע לו מצב כזה. מגיע לו להנות מהסביבה החברתית, הרגשית, הלימודית בה נמצא.

galit31

New member
מנסיוננו

ענבר (היום בת 4 וחצי) סירבה בגיל דומה בכל תוקף להכנס למיטת התינוק שלה עד שקנינו מיטת נוער ושמנו אותה במקום מיטת תינוק כולל טקס של "את כבר גדולה ישנה במיטה של גדולים כמו אחותך הגדולה" (אבל אפשר גם "כמו אבא ואמא") והפלא ופלא זה עבד כמו נס מאז הילדה נכנסת למיטה כל ערב בין 8 ל-9 בערב שומעת סיפור או שניים (או שלושה
) ואני יושבת לידה עד שהיא נרדמת או עד שהיא מוכנה שאלך מהחדר ולא שאין לפעמים בעיות והצגות וקשיי הירדמות אבל השגרה הקבועה נשמרת וד"א גם ליד אלמוג בת ה-8 וחצי אני עדיין יושבת בערב עד שהיא נרדמת או נותנת לי ללכת

דליה.ד

New member
ניסית לקבל הפניה למעבדת שינה?

אצלינו בקיבוץ היה ילד כזה שנשלח בגיל הזה למעבדת שינה, לא יודעת איזה הוקוס פוקוס עשו אבל פתרו את הבעיות.

למעלה