זקוקה לעצות

galite41

New member
זקוקה לעצות

שלום לכולם, שמי גלית ולפי גילי (41) אני כבר יכולה להיות עוד מעט סבתא, אבל רק בזמן האחרון קרה לי הנס ואבחנו אצלי סוף סוף את הבעיה שהפריעה לי המון שנים. ועל זה אפשר אולי להגיד: "טוב מאוחר מאשר אף פעם". טוב, אז לאחר שנים רבות של סבל ובעיקר של נטילת תרופות אין סופיות שלא עזרו בכלום, איבחן אותי נוירולוג כ- ADHD ונתן לי ריטלין. בהתחלה קיבלתי 10 מ"ג, אחר כך 20 מ"ג ועכשיו 40 מ"ג בשחרור מושהה. קודם כל ברור שהריטלין הפך את חיי לטובה! אבל יש לי כמה שאלות ואשמח אם תענו לי. 1. האם אצל כולם צריך מידי פעם לעלות במינונים של ריטלין? 2. האם יכול להיות שריטלין עושה גלי חום? (אני עדיין צעירה יחסית) 3. שמתי לב שהאורגזמות שאחרי הריטלין חזקות הרבה יותר מאורגזמות לפני ריטלין. ממש הבדל של שמים וארץ. האם זו אחת התכונות של התרופה, או שזו רק תחושה סובייקטיבית? 4. עלות התרופה איננה זולה. האם יש דרכים להוזיל את מחירה? תודה גלית

zivadina

New member
עצות

קודם כל, ברוכה הבאה. אני אובחנתי בגיל 45, ולכן אני חושבת שאף פעם לא מאוחר לשפר את אכות חיינו. את לא עלית הרבה במינוני הכדורים. הנה ההסבר: כל סוג כדור נמדד לפי גודל המנה ומשך ההשפעה. גודל המנה תלוי בעיקר במשקל, ומשך ההשפעה תלוי בסוג הכדור ובקצב חילוף החומרים שלך. בדרך כלל עם עליית הגיל, יש ירידה בקצב חילוף החומרים, ואז גם מקטינים את המנה. לעומת זאת, נהוג להתחיל ריטלין במינון נמוך, ואז להעלות בהדרגה עד למינון ש"עושה לך טוב" וגם הכי פחות תופעות לוואי. כך,בהתחלה קיבלת "ריטלין רגיל" שהוא מנה של 10 מ"ג למשך כ-4 שעות. כנראה שאחר כך קיבלת "ריטלין SR20" שהוא מנה של 8 מ"ג למשך 8 שעות. ואחר כך קיבלת 2XSR20 שזאת מנה של 16 מ"ג למשך 8 שעות. בקשר למשך ההשפעה: יש אנשים שמשך ההשפעה ה"רשמי" נכון לגביהם, ויש אנשים שמשך ההשפעה ה"רשמי" הרבה יותר קצר אצלם (תלוי בקצב חילוף החומרים שלהם). הריטלין הרגיל מתחיל להשפיע אחרי כחצי שעה, וה-SR אחרי כשלושת רבעי השעה. כדאי שתתחילי לעקוב אחרי תגובותייך, כדי להבין אחרי כמה זמן מן הנטילה הכדור מתחיל להשפיע עלייך, ולמשך כמה זמן הוא משפיע עלייך. כך תוכלי לכוון את נטילת הכדור לזמנים שבהם את זקוקה לו ביותר. רק תקפידי לא לאפשר לו להשפיע עלייך אחרי שעות הערב, כדי לא לפגוע במנגנון השינה שלך. בקשר לעלות התרופה: הריטלין איננו בסל התרופות למבוגרים, ולכן כל קופה נוקטת במדיניות עצמאית לגבי סיבסוד סוגי הריטלין השונים. מצורפת טבלה עם מחירי התרופות בקופות השונות, וגם חומר קריאה שעשוי לעניין אותך.

galite41

New member
תודה זיוהדינה ועוד משהו

קודם כל תודה על תשובתך, אני שמחה שאני לא היחידה שאובחנתי כל כך מאוחר. תודה גם על ההפניה שמיד אקרא. חוצמזה, האם ידוע לך על אנשים שחשו הבדלים באורגזמה או שהיו להם גלי חום? שוב תודה גלית

galite41

New member
ועוד שאלה

האם צריך לקחת את התרופה יום אחרי יום או שצריך לעשות הפסקות? שאלתי את הרופא, והוא אמר שצריך לקחת כל יום, אבל משום מה הוא לא נראה לי החלטי לגמרי.

zivadina

New member
אופן לקיחת התרופה

ריטלין לא צריך לקחת ברציפות. זאת תרופה שמשפיעה כחצי שעה עד שעה לאחר נטילתה, ללא קשר אם לקחת אותה אתמול ושלשום. מבוגרים יכולים לשקול לפני איזו משימה כדאי להם לקחת את הכדור: האם לפני העבודה, לפני לימודים, לפני משימה מסוימת ועוד. מבוגר שמתקשה בתפקוד בכל הימים, עדיף שייקח ריטלין בקביעות. אני לא לקחתי במשך 4 שנים, ורק בשנה האחרונה התחלתי לקחת לעבודה. באשר לתופעות הלוואי ששאלת אותי: היות שאינני לוקחת ריטלין באופן רצוף, והיות שאני בגיל "משוגע" (50), קשה לי לדעת מהי השפעת הכדור ומהי השפעת הגיל.

galite41

New member
סוגי ריטלין

זיוה, אני מתנצלת שאני כזאת טרחנית, אבל כורח המציאות מחייב אותי לשאול האם שימוש בריטלין רגיל בכל כמה שעות משתווה לשימוש בריטלין עם שחרור מושהה? ההבדל במחיר הוא פשוט אסטרונומי....

galite41

New member
דליה, לגבי שאלת האור...

האם אני יחידה במינה, או שיש עוד נהנים????

גילADD

New member
סליחה על ההתערבות הבוטה...

למרות שאני "רק" גבר... אצלי - למרבה הבעסה העמוקה - הריטלין פשוט רצח את התחום לגמרי. האור נמצא במרתף, גם נפשית וגם פיזית. יש עצות, משהו?...

zivadina

New member
סוגי ריטלין

יש מספר סוגי "ריטלין": ריטלין רגיל 10 מ"ג, ריטלין SR20, ריטלין LA20/30/40, קונצרטה 18/36/54. כל סוג מכיל את החומר הפעיל methylphenidate אשר ארוז באופן ייחודי. בריטלין "רגיל" החומר נמצא בצורתו המקורית. בשאר הסוגים החומר ארוז כך שישתחרר בצורה איטית יותר כדי להשפיע למשך יותר זמן. באופן כללי, זהו אותו החומר, אבל כל גוף מפרק אחרת את האריזה, ולכן ההשפעה של כל סוג היא אחרת על כל אדם. באופן כללי, השחרור המבוקר של הסוגים ארוכי הטווח, מאפשרים למנוע את תופעות הלוואי האופייניות לחומר. כדי לדעת מהו הסוג המתאים לך, צריך לבדוק מהי המנה הטובה לך של "ריטלין רגיל", ואז להמיר אותה לגודל מנה זהה בסוג ארוך טווח. למשל, מנה של 10 מ"ג ריטלין רגיל (4 שעות), זהה ל-קונצרטה36 (12 שעות). להבדיל, היא דומה ל-SR20 (מנה של 8 מ"ג למשך 8 שעות) או LA20 (מנה של 8 מ"ג למשך 8 שעות). יש אנשים שמגיבים הכי טוב לריטלין רגיל, יש אחרים שמגיבים הכי טוב לריטלין LA, ויש שמגיבים הכיטוב לקונצרטה. ה-SR נחשב לא אידאלי, אבל במשפחתי הוא עובד מצוין, ואני משתמשים בו בגלל היותו מסובסד לילדים. בקשר למחירים, אם את ב"כללית מושלם", יש אפשרות לקבל "ריטלין רגיל" מסובסד. כנ"ל אם את במכבי, שמסבסדת "רגיל" ו-SR למבוגרים. בשאר הקופות, ככל הידוע לי, אין סיבסוד למבוגרים בתרופות הבסיסיות האלו, ויש סיבסוד לסוגים שאינם בסל הבריאות.

galite41

New member
מחירי תרופות

זה בדיוק העניין. ריטלין רגיל עולה לי רק 12 שקל ואילו שחרור מושהה עולה קרוב ל-180 שקל... הבדל ענק.

zivadina

New member
מחירים

אם הריטלין הרגיל טוב לך, את יכולה לקחת את המנה המתאימה לך 3 פעמים ביום, היות שההמלצה היא על משך השפעה של עד 12 שעות ביום. (מעבר ל-12 שעות עלולים לפגוע במנגנון השינה). ההמלצה היא לא לקחת את הכדור ה"רגיל" אחרי שעות אחה"צ, כדי לא לפגוע בשינה.

lybmann

New member
בגלל המחיר שאמור להיות נמוך

נרשם לי רטלין רגיל ואני צריך לקחת אותו כול 4 שעות.כדי שאני "בסדר" במשך כול יום העבודה. רציתי גם לשאול אם זה יהיה מוגזם לבקש מהפסיכיאטר כמות יותר גדולה של כדורים כי אני לומד כול יום בערב אחרי העבודה. ואז זה יהיה כאילו אני לוקח ב 7:30 ב 13:30 ואז 16:30 לפני שאני זז ללימודים כדי להיות קשוב ומרוכז יותר בלימודים?

zivadina

New member
זה בסדר גמור

מותר לקחת ריטלין עם השפעה של עד 12 שעות ביום, שזה כמו ריטלין "רגיל" 3 פעמים ביום. שים לב לא לקחת את הריטלין האחרון מאוחר מדי, כדי שלא יפגע לך בשינה. (16:30 זה זמן סביר מאוד לכדור האחרון).

lybmann

New member
או קי ../images/Emo51.gif

אבל רציתי לשאול עוד משהו. לקיחת כמות כזאת של רטלין רגיל באופן קבוע יכולה לגרום לגרום לפגיעה בכבד או להיתמכרות? כי הרבה אנשים אומרים לי את זה ואני לא חושב שהם מבינים ושזה רק מיתוס. מה את אומרת?

lybmann

New member
יש לי שאלה לגבי המחירים והסיבסוד

לי נאמר שרטלין רגיל מסובסד למבוגרים בכללית שיש להם מושלם. וכך גם כתוב בקובץ שצירפת. אחרי שחצי מבתי המרקחת בכ"ס סירבו לתת לי את הכדורים בטענות שנות ומשונות, ועד שמצאתי מישהו שהסכים לתת וגם במינון ל10 ימים במקום 30 ימים. הייתי צריך לשלם מחיר מלא כ 48 שקלים עבור 20 כדורים. הרוחקח טען שאין סיבסוד בכללית למבוגרים ורק לילדים או נוער עד גיל 18 ואני בן 30. אז מה עושים? האם צריך שיהיה רשום על המרשם שהתרופה מסובסדת או שזה היה רק חוסר ידע של הרוקח??? אשמח לקבל תשובה כי זה מתסכל.

zivadina

New member
הרוקח טעה

בכללית יש סיבסוד של ריטלין 10 מ"ג למבוגר, אם המבוגר משיג אישור של מנהל המרפאה. אני השגתי אישור זה ובימים אלה קניתי את הריטלין המסובסד הראשון שלי מזה 3 שנים. בקש מרופא המשפחה לפנות למנהל המרפאה ולבקש אישור זה, ולצרף את מכתבו של הפסיכיאטר/נוירולוג שאבחן אותך.

למעלה