זקוקה לעזרה

גן העדן

New member
זקוקה לעזרה

בני בן 4+7ח'. מגיל צעיר חשבנו שהוא שמאלי. לאחרונה אני מרגישה שלא נח לו עם יד שמאל והוא התחיל להשתמש גם בימין . השאלה האם בעיה בצד דומיננטי משפיעה על התחום השפתי שח הילד? איך לעזור לו למצוא את ידו הדומיננטית? אודה לכם על התיחסותכם.

נעה גל

New member
אני חושבת שאת צריכה לפנות לאיש

מקצוע - בעיקרון, את לא אמורה לעזור לו למצוא את היד הדומיננטית שלו - זה מהלך טבעי בדרך כלל. אני, באופן אישי לא יודעת על השפעות בתחום השפתי (כי אני פשוט לא מבינה בתחום) אבל, אני יודעת שיש קשר בין בעיות כלשהן לחוסר עקביות בשימוש ביד. כלומר, אם ילד כותב תמיד ביד שמאל וגוזר ביד ימין (כמו הבת שלי) - זה נחשב לבסדר אבל, אם הוא לפעמים כותב ביד שמאל ולפעמים ביד ימין, מגיל מסוים זו יכולה להיות אינדיקציה לבעיה.

אפרתש

New member
נעה - בתך מושלמת!

גם אני כותבת בשמאל וגוזרת (או תופרת, או זורקת כדור) בימין. בתך היא הבן אדם הראשון שאני שומעת עליו שעושה כך! ואני מסכימה עם נעה - גם אם יש קשר בין שמאליות/ימניות להתפתחות שפה, הרבה יותר חשוב לתת לילד ללכת עם הנטיה הטבעית שלו. אל תנסי לגרום לו להיות ימני מתוך מחשבה שזה יעזור לו לפתח שפה.

יש עוד../images/Emo70.gif

לאבא שלי גם אין יד דומיננטית אחת, הוא עובד וכותב בידיים שונות. הוא גם יודע הרבה שפות. אז האם יש קשר בין שמאליות/ימניות להתפתחות שפה? מה שכן, הוא בן 92. אז האם יש קשר בין שמאליות/ימניות לבין אריכות ימים?

kokopeli

New member
אני לא מביהנ למה מטריד אותך

דווקא הקשר בין הצידיות לבין התפתחות השפה. האם יש לילד בעיה שפתית, ואת מסיקה מזה שזה בגלל שעוד לא נקבעה לו הצידיות? עד כמה שידוע לי (יש לי ידע מסויים בתחום) אין קשר בין צידיות להתפתחות שפתית. בנוגע לשאלתך השניה - אין שום צורך לעזור לו למצוא את הצד הדומיננטי שלו. להיפך- התערבות רק עלולה להזיק. בנך נמצא בגיל שעדיין נורמלי שהצידיות לא נקבעה סופית, ומעבר לכך, ישנם אנשים שהם דו-צידיים וזה בסדר גמור (אומרים שהם אפילו אניטיליגנטיים יותר, כי יש להם אפשרות להשתמש באופן שווה בשני צידי המוח) ובכל זאת - מה שעלייך לודא הוא שבמסגרת שבה הוא נמצא (גן, חוג וכו') לא העירו לו על השימוש ביד שמאל, ושהשימוש בימין בא אך ורק ממנו, ולא משום התערבות מבחוץ. החלפת צידיות באופן מלאכותי (כמו שהיו עושים פעם) יכולה להוביל לתסכולים, ועד לקשיי למידה ואפילו בעיות יציבה. אבל אם זה בא לו באופן טבעי - זה בסדר גמור המון אור
ואהבה

קרני12

New member
ואצלנו

ביתי בת 6 ומגיל 3 היא נימצאת בריפוי בעיסוק וגם לה אין עדיין צד דומיינטי אין טעם לנסות להרגיל אותו לצד מסויים. בקשר לשפה - ביתי מדברת מגיל שנה היו לה 40 מילים והיא מאד מאד מפותחת בצד הוורבלי ויש לה אפילו קליטה לשפות. היא לומדת אנגלית מהטלויזיה (ואני מדברת לא רק על אוצר מילים אלא גם על צירופים שלמילים). אני לא חושבת שישנו קשר בין היכולות המוטוריות לבין היכולת הוורבלית אבל אם את רואה איזשהו עיקוב קל את יכולה לפנות או לקלינאי תקשורת (בעיניין השפה) או למרפא בעיסוק (שאני יכולה להמליץ בחום-אם תרצי). קרני

דומיננטיות המיספריאלית

75% מהאנשים הם ימניים- כלומר, ההמיספרה השמאלית (מח) היא הדומיננטית והיא זו ששולטת על יד ימין. איזורי השפה שלהם גם הם בהמיספרה השמאלית הדומיננטית. 25% מהאנשים הם שמאליים- עדיין אצל 70% מהשמאליים אזורי השפה נמצאים בהמיספרה שמאלית. אם את חושדת שלבנך בעית שפה כדאי לפנות לקלינאית תקשורת. הטיפול יתמקד במישור הקוגנטיבי- שפתי ולא בתחום המוטורי.

anat30g

New member
יש קשר

למיטב ידיעתי ולאור הניסיון שהיה לנו עם הבכור - בעיה או מחסור בצד דומיננטי בגוף משפיע על התחום השפחתי - בד"כ מוביל לגימגום, זה גמגום שונה מגימגום רגיל - כי הוא מופיע בגיל מאורח יחסית - קרוב ל4 אחרי שהילד כבר גמר לגמגם את הגמגום ההתפתחותי ואפילו דיבר בסדר... והטיפול בגמגום הזה משולב - אנחנו טופלנו אצל קלינאית תקשורת - יחד עם פיזיוטרפיסטית התפתחותית וגם אצל ריפוי בעיסוק - במקביל. וזה עבד. הילד מצא לעצמו צד דומיננטי והוא לא גימגם יותר.

מענין!

רק הערה קטנה. גמגום איננה בעיה שפתית כלל וכלל. מדובר בהפרעה בדיבור.

כדאי לטפל

אינני יודעת אם תהיה בעיה שפתית, אבל בעיה כל שהיא בתיפקוד הגיוני שתהיה. הרעיון מאחורי יד דומיננטית הוא שיד אחת מובילה והשניה מסייעת. אם אין דומיננטיות, הידיים "רבות" ולא מצליחות לתפקד באופן טוב ויעיל. לכן יש חשיבות לטיפוח דומיננטיות. עדיין יש מקרים בהם לפעולות מסוימות יד אחת דומיננטית ולאחרות השניה. אך גם פה קיימת עיקביות. ילד גוזר בימין או בשמאל. לא בשתיהן. רפוי בעיסוק עוזר לקדם את הנושא. ידוע גם ששמאלים מחליטים מאוחר יותר על הדומיננטיות שלהם.

למעלה