זסקה ונבואות הזעם שלו לגבי עתיד המקצוע שלנו

בימים האחרונים נתקלתי בכמה תגובות של ״זסקה״ לכל מיני פוסטים בלינקדאין לגבי עתיד מקצוע התכנות לאור ההתקדמות הבינה המלאכותית. מבחינתו היכולות הנוכחיות ובעיקר הכיוונים אליהם מתקדמת הבינה תהפוך את המקצוע של מתכנתים לדי מיותר. לא רק שהדרישה למתכנתים תרד משמעותית בלי קשר לרמת הניסיון שלהם (כלומר אפילו מתכנתים ותיקים וטובים ישארו ללא עבודה) - אלא המשכורות הגבוהות בתחום ירדו משמעותית.

אמנם יש הרבה ״אופטימיים״ שמנסים להציג את הסיטואציה בתור ״הבינה המלאכותית לא תגנוב את העבודה למי שידע לעמוד לצידה״, אבלאני נוטה להאמין פה לזסקה.

הוא לא היחידי שחושב כך. בפברואר האחרון פורסם ראיון עם המנכ״ל של למונייד שבעיניו הבינה המלאכותית תייתר לא מעט מהעבודות שקיימות כיום בשוק, בעיקר עבודות ״צווארון לבן״. הדבר יוביל למשבר אבטלה חריף, אולי בדומה למה שקרה בתחילתה של המהפכה התעשייתית - אבל אז, המכונות היו גלמים כך שאנשים יכלו לעבור מייצור ידני ללהיות עובדים שמתפעלים את המכונות שהתחילו לייצר במקומם. בעולם שבו האינטיליגנציה המלאכותית לא רק תחליף אותנו אלא תוכל גם לנהל את עצמה - אנחנו נהפוך למיותרים.

הכתבה כן מזכירה את העובדה שהכלכלה מתבססת לא רק על ייצור אלא גם על צריכה, אבל לא ממש נותנת פתרונות על איך נוכל להישאר צרכנים כשכבר לא נהיה יותר יצרניים. יש כמה הצעות אוטופיות - אבל לא משהו שנשמע ישים, במיוחד לא ההצעה שאנשים יהפכו ליזמים, בין השאר כי יזמות היא לא בהכרח עניין של בחירה - אלא של יכולות שיש למעטים מאוד.

כדי לסיים את הפוסט בנימה יותר אופטימית - אני זוכרת שבתחילת דרכו של האינטרנט, כשרבים פתחו חשבון אימייל והתחילו לשלם חשבונות אונליין - רבים ניבאו את מותו של הדואר. אבל אז מישהו המציא את הקניות אונליין, והמשלוחים האלו הצילו את הדואר, לפחות לעת עתה (עד שחברות השילוח הפרטיות יצליחו לתת שירות טוב משמעותית ממנה).

האם לדעתכם המהפכה שהבינה תביא איתה תהיה משבר - או הזדמנות?

vinney

Well-known member
אנשים תמיד מפחדים שהגבינה תזוז להם. ובצדק, כי היא תמיד זזה.

אבל מפה עד לנבואות הזעם שכולנו נשאר מובטלים עוד ארוכה הדרך. תקראי למשל את זה. הנסיון האישי שלי עם כלי פיתוח מבוססי AI הוא שאם אני לא יודע מה אני עושה - גם הAI לא ידע. דברים טריויאליים - ברור, בשביל זה הוא טוב. אני עכשיו כבר לא צריך לחפש את הסינטקס הנכון של השפה בה אני כותב (במיוחד אם זה לא השפה בה אני כותב בדרך כלל, אבל ביננו - גם ב++C אני כבר לא כותב כזה הרבה, אני בעיקר עסוק במצגות ואקסלים). אני גם לא צריך לחפש רפרנסים לספריות פופולריות שאני צריך להשתמש בהם.

אבל כשנתקלתי השבוע בבעיה במשהו קצת פחות מפורסם מהדבר השלישי בפופולריות בגיטהאב, כל מה שהAI יכול היה להציע לי זה מחזור של כמה פוסטים בודדים שכבר הספקתי למצוא בעצמי.

אז אני לא כזה דואג כמו זסקה. זה כלי, כלי מעניין, מועיל אם משתמשים בו נכון, ובסופו של דבר מעלה את רמת האבסטרקציה של שפת פיתוח משפות פורמליות שאנחנו משתמשים בהם עכשיו לפרומפטים ושפה טבעית. אבל לשפות פורמליות יש יתרונות מאוד חזקים על פרומפטים ושפות טבעיות, וזאת נקודת החולשה של הAIים. בסופו של דבר, כבר שנים שלא יצא לי לדבג משהו באסמבלי, ועם הAI אולי גם אנשים יפסיקו לדבג ב++C. אבל העבודה - עדיין אותה עבודה. והמעבר מאסמבלי לפורטרן לא ייתר מתכנתים, להיפך. וכשעברנו מפורטרן לכל השפות המודרניות - לא נהיה פחות מתכנתים, להיפך.

משכורות? זה כבר הרבה יותר קשה לנבא, אבל בדרך כלל מי שטוב - ישאר טוב, ואין הרבה טובים.

נערך לאחרונה ב:
אנשים תמיד מפחדים שהגבינה תזוז להם. ובצדק, כי היא תמיד זזה.

אבל מפה עד לנבואות הזעם שכולנו נשאר מובטלים עוד ארוכה הדרך. תקראי למשל את זה. הנסיון האישי שלי עם כלי פיתוח מבוססי AI הוא שאם אני לא יודע מה אני עושה - גם הAI לא ידע. דברים טריויאליים - ברור, בשביל זה הוא טוב. אני עכשיו כבר לא צריך לחפש את הסינטקס הנכון של השפה בה אני כותב (במיוחד אם זה לא השפה בה אני כותב בדרך כלל, אבל ביננו - גם ב++C אני כבר לא כותב כזה הרבה, אני בעיקר עסוק במצגות ואקסלים). אני גם לא צריך לחפש רפרנסים לספריות פופולריות שאני צריך להשתמש בהם.

אבל כשנתקלתי השבוע בבעיה במשהו קצת פחות מפורסם מהדבר השלישי בפופולריות בגיטהאב, כל מה שהAI יכול היה להציע לי זה מחזור של כמה פוסטים בודדים שכבר הספקתי למצוא בעצמי.

אז אני לא כזה דואג כמו זסקה. זה כלי, כלי מעניין, מועיל אם משתמשים בו נכון, ובסופו של דבר מעלה את רמת האבסטרקציה של שפת פיתוח משפות פורמליות שאנחנו משתמשים בהם עכשיו לפרומפטים ושפה טבעית. אבל לשפות פורמליות יש יתרונות מאוד חזקים על פרומפטים ושפות טבעיות, וזאת נקודת החולשה של הAIים. בסופו של דבר, כבר שנים שלא יצא לי לדבר משהו באסמבלי, ועם הAI אולי גם אנשים יפסיקו לדבג ב++C. אבל העבודה - עדיין אותה עבודה. והמעבר מאסמבלי לפורטרן לא ייתר מתכנתים, להיפך. וכשעברנו מפורטרן לכל השפות המודרניות - לא נהיה פחות מתכנתים, להיפך.

משכורות? זה כבר הרבה יותר קשה לנבא, אבל בדרך כלל מי שטוב - ישאר טוב, ואין הרבה טובים.
אף אחד טוען שמחר בבוקר המאטריקס תדפוק לך בדלת ותחטוף אותך כי חסרה לה בדיוק בטריה.

אבל האם באמת אפשר להסיק מהעובדה שכיום הוא ״רק כלי״ ודומה יותר לשפה טבעית - שהוא ימשיך להיות כזה? מדובר על כלי חזק שבאמת לא רק שיפר את היכולת לחסוך מאיתנו דברים טריוויאלים - אבל לא רק. הוא בעצם מאפשר גם לאנשים ״לא טכניים״ לייצר לעצמם תוכנה בסיסית גם בלי ידע בתכנות.

נכון שסביר להניח שכשאותה תוכנה תצטרך להתמודד עם סקייל גדול וסקיילינג למערכת מבוזרת, הכלים האלו לא יוכלו לעזור להם יותר - עכשיו. אבל האם אתה יכול להגיד בבטחון מלא שעוד חמש או עשר שנים לא יהיו לאייג׳נטים את היכולות האלו?

ייתכן מאוד שאתה צודק, והשימוש בכלים יהפוך להיות ״התכנות החדש״. אבל גודל ההבדל פה בין התכנות הישן לחדש יהיה כזה משמעותי - שמתכנתים שעוסקים כיום בתכנות של דברים טריוויאליים כנראה לא יהיו מסוגלים להתמודד עם הדור החדש שכן ידרוש את היכולת להתמודד דווקא עם הבעיות המורכבות יותר שבני אדם יידרשו אליהן. זה לא דומה למצב שבו רמת האבסטרקציה של שפות התכנות עלתה, כי מתכנת אסמבלי טוב כנראה יהיה מתכנת טוב גם בפורטרן - ואז יהיה מסוגל לעבור יחסית בקלות לתכנות מובנה עצמים.

BravoMan

Active member
אף אחד טוען שמחר בבוקר המאטריקס תדפוק לך בדלת ותחטוף אותך כי חסרה לה בדיוק בטריה.

אבל האם באמת אפשר להסיק מהעובדה שכיום הוא ״רק כלי״ ודומה יותר לשפה טבעית - שהוא ימשיך להיות כזה? מדובר על כלי חזק שבאמת לא רק שיפר את היכולת לחסוך מאיתנו דברים טריוויאלים - אבל לא רק. הוא בעצם מאפשר גם לאנשים ״לא טכניים״ לייצר לעצמם תוכנה בסיסית גם בלי ידע בתכנות.

נכון שסביר להניח שכשאותה תוכנה תצטרך להתמודד עם סקייל גדול וסקיילינג למערכת מבוזרת, הכלים האלו לא יוכלו לעזור להם יותר - עכשיו. אבל האם אתה יכול להגיד בבטחון מלא שעוד חמש או עשר שנים לא יהיו לאייג׳נטים את היכולות האלו?

ייתכן מאוד שאתה צודק, והשימוש בכלים יהפוך להיות ״התכנות החדש״. אבל גודל ההבדל פה בין התכנות הישן לחדש יהיה כזה משמעותי - שמתכנתים שעוסקים כיום בתכנות של דברים טריוויאליים כנראה לא יהיו מסוגלים להתמודד עם הדור החדש שכן ידרוש את היכולת להתמודד דווקא עם הבעיות המורכבות יותר שבני אדם יידרשו אליהן. זה לא דומה למצב שבו רמת האבסטרקציה של שפות התכנות עלתה, כי מתכנת אסמבלי טוב כנראה יהיה מתכנת טוב גם בפורטרן - ואז יהיה מסוגל לעבור יחסית בקלות לתכנות מובנה עצמים.

אומנם לא אותי שאלת, אבל אנצל דווקא הודעה זו כדי לתת את דעתי בנושא, במקום לענות ישירות על השאלה הפותחת:

אני בטוח, ב-100%, שמה שמכונה היום "AI" יישאר רק כלי.
הסיבה לכך היא הצורה שהדבר הזה עובד, ולמרות שקוראים לזה "רשתות נוירונים", ו-"לימוד מכונה", וכו', זה לא דומה כלל לאופן עבודתו של המוח האנושי, ומכאן גם נובעות מגבלות אינהרנטיות של הטכנולוגיה הקיימת.

בינה אין כאן, אפילו ברמה של כלב, ואני לא כותב זאת כדי לזלזל בכלבים חלילה!
בהינתן מחשבים מודרניים, כולל "מאיצי AI" למיניהם שנבנו במיוחד לטחון מטריצות, למיטב ידיעתי, אין לנו עדיין מספיק כוח מחשוב כדי להריץ מודל נוירוני מדויק של מוח של כלב ממוצע.

אם תשימי לב, המרוץ בשנים האחרונות הוא להגדיל את המודלים - יותר פרמטרים, יותר קונטקס, אבל זה גם דורש יותר חומר "לימוד".
וכבר הוכח שדי מיצינו את החומר באינטרנט, ועכשיו המודלים מתחילים לאכל תוצרים של AI קודמים, וזה מוריד מהר מאוד את האיכות של אותם מודלים.

אין כאן באמת בינה - יש כאן מכונה שיכולה בצורה יעילה להפוך קלט מסוים לפלט רצוי, ע"י חיפוש בטבלת הקשרים ענקית.
מתכנת אמתי, אחד שאינו "קוד מונקי" פותר בעיות.
בין אם זה בעיה קטנה של עיכוב של כמה שניות בטעינת מסך מסוים, ובין אם זו בעיה גדולה של איך להנגיש למשתמש את מה שהוא אשכרה מחפש מתוך מליוני אפשרויות.

גם אם המודלים הנוכחיים ישתפרו על לרמה שהם מסוגלים למצוא את חתיכות הקוד הכי טובות ולחבר אותן בסדר הכי נכון כדי ליצור לאדם ללא ידע בתכנות את האפליקציה שהוא רוצה, הם לעד יוכלו לבנות רק מיקס של קוד שבן אדם כבר כתב ופרסם ברשת.

האם זה אומר שחלק גדול מתעשיית התכנות יעלם כי כולם כותבים את אותו הדבר?
אני לא חושב כך!
קל ליפול לראיה כזו אם מבלים את רוב הקריירה בתחום מאוד נישתי, או תחומים מסוימים בהם אכן אין התקדמות מבחינת מוצרים.

אבל בראייה רחבה יותר, בהחלט תישאר עבודה לבני אדם, כל עוד לא ימציאו AI אמתי - כזה שמסוגל לסמלץ מוח אנושי ברמה מקבילה או טובה יותר.

אני לא זוכר מי זה היה, אבל אחד ממנהלי תחום רכב אוטונומי באחת החברות המפורסמות כתב את הבדיחה הבאה ברשת חברתית כלשהי:
"יש לי שתי בנות. את אחת לימדתי לנהוג ע"י זה שנתתי לה לצפות במיליון שעות של סרטונים של אנשים נוהגים, ואת האחרת לימדתי בכמה שעות ע"י שיעורים מעשיים ברכב אמתי, ואיכשהו האחרונה נוהגת יותר טוב..."

אז עם כל הכבוד לזסקה, מניסיוני עם "AI" בתכנות, ומניסיוני עם אנשים שאין להם ידע בתכנות וניסו להשתמש ב-AI ליצירת אפליקציה שלמה, וכל מה שיצא לי ללמוד על התחום, אני אסתכן בלצאת ליצן, ואכריז פה: כבודו מקשקש בקומקום!

אני יודע שתחזיות טכנולוגיות הוציאו אנשים גדולים ומפורסמים ממני בצורה מאוד מצחיקה, אבל אני באמת לא רואה עתיד ל-"AI" הנוכחי בתור משהו יותר מתקדם מצ'ט בוט וחיפוש איכותי.
והשאלה אם בכלל יצליחו לגרום לזה להיות כלכלי, כי כרגע רוב החברות שמספקות שירותי AI, מתקשות להצדיק כלכלית את כוח העיבוד הנדרש.
ברגע שהערך הספקולטיבי יגמר, והם יצטרכו להראות רווחים, הבועה תתפוצץ.

הפרבולה1

Well-known member
אני יודע שתחזיות טכנולוגיות הוציאו אנשים גדולים ומפורסמים ממני בצורה מאוד מצחיקה, אבל אני באמת לא רואה עתיד ל-"AI" הנוכחי בתור משהו יותר מתקדם מצ'ט בוט וחיפוש איכותי.
והשאלה אם בכלל יצליחו לגרום לזה להיות כלכלי, כי כרגע רוב החברות שמספקות שירותי AI, מתקשות להצדיק כלכלית את כוח העיבוד הנדרש.
ברגע שהערך הספקולטיבי יגמר, והם יצטרכו להראות רווחים, הבועה תתפוצץ.

אגב עם התפשטות תעשית הבוטים , אני עדין מעדיף לקבל שרות במענה טלפוני ממישהו אנושי מאשר מבוט.

בימים האחרונים נתקלתי בכמה תגובות של ״זסקה״ לכל מיני פוסטים בלינקדאין לגבי עתיד מקצוע התכנות לאור ההתקדמות הבינה המלאכותית. מבחינתו היכולות הנוכחיות ובעיקר הכיוונים אליהם מתקדמת הבינה תהפוך את המקצוע של מתכנתים לדי מיותר. לא רק שהדרישה למתכנתים תרד משמעותית בלי קשר לרמת הניסיון שלהם (כלומר אפילו מתכנתים ותיקים וטובים ישארו ללא עבודה) - אלא המשכורות הגבוהות בתחום ירדו משמעותית.

אמנם יש הרבה ״אופטימיים״ שמנסים להציג את הסיטואציה בתור ״הבינה המלאכותית לא תגנוב את העבודה למי שידע לעמוד לצידה״, אבלאני נוטה להאמין פה לזסקה.

הוא לא היחידי שחושב כך. בפברואר האחרון פורסם ראיון עם המנכ״ל של למונייד שבעיניו הבינה המלאכותית תייתר לא מעט מהעבודות שקיימות כיום בשוק, בעיקר עבודות ״צווארון לבן״. הדבר יוביל למשבר אבטלה חריף, אולי בדומה למה שקרה בתחילתה של המהפכה התעשייתית - אבל אז, המכונות היו גלמים כך שאנשים יכלו לעבור מייצור ידני ללהיות עובדים שמתפעלים את המכונות שהתחילו לייצר במקומם. בעולם שבו האינטיליגנציה המלאכותית לא רק תחליף אותנו אלא תוכל גם לנהל את עצמה - אנחנו נהפוך למיותרים.

הכתבה כן מזכירה את העובדה שהכלכלה מתבססת לא רק על ייצור אלא גם על צריכה, אבל לא ממש נותנת פתרונות על איך נוכל להישאר צרכנים כשכבר לא נהיה יותר יצרניים. יש כמה הצעות אוטופיות - אבל לא משהו שנשמע ישים, במיוחד לא ההצעה שאנשים יהפכו ליזמים, בין השאר כי יזמות היא לא בהכרח עניין של בחירה - אלא של יכולות שיש למעטים מאוד.

כדי לסיים את הפוסט בנימה יותר אופטימית - אני זוכרת שבתחילת דרכו של האינטרנט, כשרבים פתחו חשבון אימייל והתחילו לשלם חשבונות אונליין - רבים ניבאו את מותו של הדואר. אבל אז מישהו המציא את הקניות אונליין, והמשלוחים האלו הצילו את הדואר, לפחות לעת עתה (עד שחברות השילוח הפרטיות יצליחו לתת שירות טוב משמעותית ממנה).

האם לדעתכם המהפכה שהבינה תביא איתה תהיה משבר - או הזדמנות?
מצחיק כולם מוטרדים שיחליפו אותם אבל לא מוטרדים מהיום שבו ייעלמו מעל פני האדמה ... הייתי משקיע בלמצוא תרופה למחלת הזקנה, זה הרבה יותר וודאי שיקרה מאשר שמישהו יחליף אותך ואם יחליפו, תדאגי היום לשמור את כספך כדי שתוכלי לאכול מחר

hadooper

New member
לדעתי עם היכולות הנוכחיות, הטכנולוגיה הזו עדיין לא יכולה להחליף מהנדסים, אבל היא יכולה לחתוך להם הרבה מאד מהעבודה ובכך גם להצריך פחות מהם. בעוד, כאשר היא כן תוכל, זה יבוא לידי ביטוי בהחלפה של המון בעלי מקצועות אחרים עוד קודם לכן, או במקביל.

אבל עדיין, העובדה שהיא טרם מחליפה מהנדסים, לא אומר שהיא לא פוגעת בצורך בהם מכיוון אחר לחלוטין, שהוא הכיוון העיסקי... היא הרי מהווה כשלעצמה מעין ״תוכנה אולטימטיבית״ או ״תוכנה גנרית״. ובכך גורמת לשוני בדפוסי הצריכה של תוכנות מכל הסוגים, אך בעיקר הורגת הרבה מעולם ה SaaS. מה שמביא בתורו להפחתה ניכרת בצורך לפתח תוכנות ייעודיות מסוגים אלו.

בסופו של דבר, אם העולם צריך פחות תוכנה, אז הוא צריך בהכרח פחות מהנדסי תוכנה...

נערך לאחרונה ב:
אנשים ככלל לא מאוד טובים בלחזות לאן הטכנולוגיה תלך ונוטים לעשות אקסטרפולציה למצב הנוכחי - היום AI עושה X, עוד שנה הוא יעשה 10X. אתמול התחתנתי, מחר כבר יהיו לי שתי נשים - מספיק לקרוא מדע בדיוני משנות השישים: מלא מסע בחלל ואנרגיה אטומית, אבל כמעט אף אחד לא חזה את מהפכת התקשורת. זה לא מאוד מעניין מה כל מני מנכ"לים אומרים היום, בדגול רובם מנסים להדליק את המשקיעים, לרובם גם אין באמת הבנה אמיתית של הטכנולוגיה. אנחנו היום נמצאים בנקודה שחברות שופכות הרבה מאוד כסף כדי להוביל את השוק והרבה מאוד מהשרותים שאנחנו משתמשים בהם ניתנים במחירי הפסד תוך הבטחה שבעתיד נצליח לפתח מודלים זולים מספיק או שפשוט מישהו יהרוג את רוב המתחרים ויוכל להפוך את זה לכסף - לפעמים זה עובד, לפעמים לא. מספיק להזכר בהייפ של הרכב האוטונומי - ב-2018 כל החברות הבטיחו שב-2023 כברתהיה לנו אוטונומיה ברמה 5...

אז לא הייתי ממהר להבהל - אולי באמת בסוף המכונות יחליפו את כולנו אבל הוודאות שבה אנשים קובעים את זה די מגוכחת. במקרה הגרוע אפשר להיות אינסטלטור, סתימות בביוב זו בעיה שעדיין לא פתרו.

user32

Well-known member
מנהל
אמרו אותו דבר כשיצאו שפות תכנות דור שלישי, ואחר כך כשיצאו כלי פיתוח WYSIWYG Drag and Drop למיניהם וכולם דיברו על "תכנות וויזואלי" (ד"ש משנות ה90). וההודים שהיו אמורים לחסל את המקצוע או לפחות את המשכורות כבר 25 שנה בתחום ועוד לא ראיתי את זה קורה.
אני מוכן לשים כסף על זה שבעוד כמה שנים מישהו יבוא עם רעיון מבריק ו"מהפכני": במקום לכתוב מלל ארוך ומעיק בפרומפטים מייגעים, המצאנו כלי חדש: כתיבת פקודות בשפת קוד! למשל במקום לכתוב Increment this number by one אפשר פשוט לכתוב x++ וזה חוסך המון זמן!!! מי היה מאמין? :sneaky:
ממש כמו שאימוג'ים שהם קודים עם משמעות מאחוריהם מחליפים את השפה הכתובה שזה בעצם רגרסיה מהא-ב' הפונטי לכתב חרטומים של מצרים העתיקה. לAI אין תודעה, אין הבנה, בסוף זה עיבוד שפה וזה הכל. אבל בהחלט מהפכני לעבודה היומיומית כפי שהרבה טכנולוגיות עשו מהפכות (אני התחלתי לתכנת למשל כשהאינטרנט עוד לא היה קיים).

אמרו אותו דבר כשיצאו שפות תכנות דור שלישי, ואחר כך כשיצאו כלי פיתוח WYSIWYG Drag and Drop למיניהם וכולם דיברו על "תכנות וויזואלי" (ד"ש משנות ה90). וההודים שהיו אמורים לחסל את המקצוע או לפחות את המשכורות כבר 25 שנה בתחום ועוד לא ראיתי את זה קורה.
אני מוכן לשים כסף על זה שבעוד כמה שנים מישהו יבוא עם רעיון מבריק ו"מהפכני": במקום לכתוב מלל ארוך ומעיק בפרומפטים מייגעים, המצאנו כלי חדש: כתיבת פקודות בשפת קוד! למשל במקום לכתוב Increment this number by one אפשר פשוט לכתוב x++ וזה חוסך המון זמן!!! מי היה מאמין? :sneaky:
ממש כמו שאימוג'ים שהם קודים עם משמעות מאחוריהם מחליפים את השפה הכתובה שזה בעצם רגרסיה מהא-ב' הפונטי לכתב חרטומים של מצרים העתיקה. לAI אין תודעה, אין הבנה, בסוף זה עיבוד שפה וזה הכל. אבל בהחלט מהפכני לעבודה היומיומית כפי שהרבה טכנולוגיות עשו מהפכות (אני התחלתי לתכנת למשל כשהאינטרנט עוד לא היה קיים).
אני אישית עדיין כן רואה זליגה של תפקידים להודו או מזרח אירופה - למשל כשבתפקיד האחרון שלי הצוות עצמו גדל, הוא גדל בתור צוות נוסף בהודו ולא בהעסקה של יותר מתכנתים פה בישראל.

בנוסף, אותה חברה פיתחה ממשק Drag and Drop בשנתיים שלשו האחרונות כדי לאפשר ללקוחות לפתח בעצמם פיצ׳רים, אבל בסופו של דבר זה גם משהו שהגיע לעבודה השוטפת של המתכנתים.

BravoMan

Active member
אני אישית עדיין כן רואה זליגה של תפקידים להודו או מזרח אירופה - למשל כשבתפקיד האחרון שלי הצוות עצמו גדל, הוא גדל בתור צוות נוסף בהודו ולא בהעסקה של יותר מתכנתים פה בישראל.

בנוסף, אותה חברה פיתחה ממשק Drag and Drop בשנתיים שלשו האחרונות כדי לאפשר ללקוחות לפתח בעצמם פיצ׳רים, אבל בסופו של דבר זה גם משהו שהגיע לעבודה השוטפת של המתכנתים.
זה אנקדוטלי.

אני דווקא ראיתי בשנתיים האחרונות את המחלקה שלי מתרחבת בצורה ממש משמעותית והכל ע"י עובדים מקומיים שאשכרה גם באים למשרד.
גם back גם front ואפילו DevOps.

user214

New member
אביא את דעתו של רוברט מרטין מספרו האחרון. הוא אומר, שטכנולוגיית בינה מלאכותית, כפי שהיא כרגע, לא יכולה להחליף מתכנתים מכמה סיבות:

ראשית, התוצרים שלה לא אמינים, רשתות עושות שגיאות. ישנם יישומים בהם השגיאות הללו ניתן לסבול (לזהות חתול בסרטון יוטיוב), אך במערכות אחרות, כגון אויוניקה אי אפשר להסתמך על ״תקווה״ שהקוד שרשתות ייצר אכן יעבוד. המתכנתים, לעומתם, כן בונים מערכות דטרמיניסטיות.
בנוסף, הרשתות לא מסוגלות לייצר תוכן מקורי: הן יודעות רק לסנטז תוכן קיים. ואם מאכילים אותן זבל, אז מקבלים זבל גם בפלט: GIGO.

הוא גם אומר, שאפילו כאשר גרייס הופר המציאה את הקומפיילר הראשון, המתכנתים הראשונים שכתבו קוד בינארי, נלחצו שהקומפיילר יחליף אותם, כך שהחשש מלהיות מוחלף ע״י טכנולוגיה חדשה הוא לא חדש.

בסופו של דבר, לדעתו, מתכנתים הם details managers והערך שהם מביאים הוא להיות מסוגלים לשלוט על על הפרטים הטכניים הנחוצים ע״מ לממש בעיה מורכבת ומופשטת. יכולת זו חסרה אצל אנשים שהם לא מתכנתים - וגם אצל מערכות אוטומאטיות.

אני רק יכול לנחש, שהכישורים שיידרשו ממתכנתים ישתנו: נצטרך להיות מסוגלים להשתמש בטכנולוגיה החדשה ע״י לייצר קוד, אך הטכנולוגיה לא תחליף אותנו. בעבר אנחנו (המתכנתים) הצטרכנו לעשות אדפטציה מקידוד בינארי לאסמבלי, ואז - לשפות עילית. אם כך, ה - AI הוא רק עוד כלי שיתווסף לארסנל שלנו.

למעלה