זכרונות

הומינר

New member
זכרונות

התחלתי לכתוב לפני פחות משנה, בעיקר ביידיש, כי כאשר נתקלתי בפורומים של תפוז, נתקלה עיני באתר יידיש, ומאחר ובילדותי דיברתי יידיש, סקרן אותי האתר, וגלשתי אליו, ומאז אני כותב תגובות, הערות, וסיפורי ילדות, סיפורי ילדות, כי הרי אני לא כבן שבעים שנה, כאמור בהגדה של פסח, כי אם, הרי אני בן שבעים שנה, ולא מזמן גיליתי את המחשב, ולא מזמן גיליתי את האינטרנט, ולא מזמן גיליתי שיש מתעניינים במה שאני כותב, ומאחר וילדי ונכדי אינם דוברים יידיש, הרי כתיבתי מצתמצמת לזרים בלבד, והייתי מעוניין שגם הם יקראו, ילמדו ויבינו, וישכילו, וידעו את כור מחצבתם, ואבקש את רשות מנהלת האתר, לכתוב באתר זה את כתיבתי הצנועה, ואשמח לכל ביקורת בונה, תודה

EYTAN155

New member
זה יכול להיות מעניין , אולי בזכות

זה אני אלמד אידיש.

הומינר

New member
סיפור מס 1

מעשה בגאנג'ע אבי ר' זלמן חיים הומינר ז"ל, נקרא על שמו של סבו מצד אימו, ר' זלמן חיים ריבלין, ואבי היה מספר לנו הילדים את הסיפור עם הגאנג'ע. ר' זלמן חיים ריבלין, ממשפחת ריבלין הידועה, היה גר בעיר העתיקה בירושלים, קרוב לבית הכנסת "החורבה " בשמה המלא " חורבת רבי יהודה החסיד " למה בית כנסת זה נקרא חורבה, זה סיפור בפני עצמו. והסיפור שלנו הוא: כבר מאוחר בלילה, אבל מנורת הנפט עדיין דולקת על שולחנו של ר' זלמן חיים, טרם סיים את לימודי התורה שלו, ברחוב כבר חדלו הולכי רגל, והוא שקוע בלימודו, והנה הוא שומע רחש בדלת הכניסה לבית, בתחילה חשב כי נדמה לו, אולם כאשר הדבר חזר על עצמו שוב ושוב, הבין כי מישהוא זומם להיכנס לבית ללא נטילת רשות, זאת אומרת גנב. דלת הכניסה היתה מורכבת משני כנפיים, אשר האחת היתה בדרך כלל סגורה, ורק החצי השני היה בשימוש יומיומי. הדלת הסגורה כיצד סגירתה, קירות הבתים בירושלים העתיקה, עוביין כמטר, משקוף הדלת היתה עבה מאוד, כאשר הדלת היתה נפתחת, היא הייתה נפתחת עד לקיר המשקוף, ועל קיר המשקוף באמצעו, היה קבוע בקיר טבעת ברזל עבה, ובטבעת ברזל זו, היה מושחל מוט ברזל אשר מצד אחד דמוי טבעת. נכנסת בטבעת. והמשכה מוט ארך אשר בקצהו, קיפול המוט בצורה שאפשר היה להשחיל מוט זה בטבעת נוספת אשר היתה קבועה בגב הדלת, כאשר היו מגיפים את הדלת היו משחילים את מוט הברזל לתוך הטבעת אשר על הדלת. מוט הברזל קבוע עכשיו בצד אחד בטבעת שעל הקיר, והצד השני קבוע בטבעת אשר בכנף הדלת, כך שנוצר משולש אשר קבע את הדלת ללא אפשרות פתיחה מבחוץ, וכך בלילה כאשר רצו לסגור את פתח הבית, היו משחילים את שני המוטות, והדלת סגורה. זאת כלפי אנשים הגונים, אנשים אשר אינם הגונים, אינם נרתעים מפני סגירות למיניהם, הם מחפשים את הדרך על מנת לפתוח דלתי אזרחים שלווים, ולהנות מרכושם של אחרים ללא רשות. ר' זלמן חיים הבין כי באיש כזה יש לו ענין, אבל חשב כי מוט הברזל אשר שמו הערבי הוא " האגאנג'ע " יעמוד לו למגן, וכי הגנב לא יוכל לפתוח את הדלת. ברם לא כך מחשבתו של הגנב, הוא התחיל לפרוץ חור בדלת, באיזור מוט הברזל, על מנת להכניס את היד, ולשחרר את מוט הברזל מאחיזתו, ולפתוח הדלת. תושייתו של ר' זלמן חיים, עמדה לו בעת הזו, והוא נטל חבל קשירה, והמתין כי הגנב ישלים את מלאכת פתיחת החור, עד כדי הכנסת כף היד לתוך החור ולחפש את מוט הברזל, ר' זלמן חיים תפס את ידו של הגנב, וקשר אותו לאותו מוט ברזל "הגאנג'ע" כך שלא יוכל להרים את מוט הברזל, אולם גם לא יוכל למשוך את ידו החוצה. הגנב יכול היה לבלות את הלילה קשור לדלת, כי טלפון טרם היה נמצא בירושלים, על מנת להזעיק את המשטרה, ולכן נטל ר' זלמן חיים את מנורת הנפט והעמידה מתחת לידו של הגנב, תחילה זה היה נעים מאוד בקור של ירושלים, אולם אט אט החל החום להתגבר, עד כי הגנב פרץ בצעקות כאב, ןצעקותיו הזעיקו את השוטרים.

EYTAN155

New member
סיפור נפלא ! בדיוק סיימתי עכשיו

לקרוא את הספר "על חוטאים וחטאים" מאת דוד תדהר. הספר יצא לאור בשנת 1925 ולפני כמה שנים יצאה מהדורה חדשה ככתבה וכלשונה של המהדורה הראשונה. כל הספר עוסק במקרים שונים שהוא טיפל בהם כקצין משטרה בירושלים. אין לי ספק שלסיפור שלך היה יכול להיות מקום של כבוד באותו ספר. בכל מקרה ישר כוח ושלח לנו עוד סיפורים כאלו. בברכת שנה טובה לך ולכל משתתפי הפורום איתן

למעלה