זכרונות ילדות

נייטי

New member
זכרונות ילדות

מאוד מסוקרנת אם גם אצלכן יש חזרה קטנה לזכרונות ילדות שלא ידעתן שאתן זוכרות בעקבות הפצעתם של הילדים. לי תמיד היו זכרונות ילדות משלבים מאוד מוקדמים. מן תמונות כאלה של סיטואציות מסויימות בכל מיני נקודות בילדות המוקדמת שלי (אפילו מגיל שנתיים בגן שהייתי בו). לאחרונה, צפו ועלו לי זכרונות חדשים, כלומר אני יודעת שהם תמיד היו בזיכרון רק שהמון זמן לא נזכרתי בהם. מקומות, ונקודות בילדות המוקדמת מאוד, שמתחברים לי פתאום נורא חזק. נראה לי שזה קשור מאוד לתומר, לזה שאני כאילו חווה איתו את הילדות שלו וזה מחזיר אותי קצת לילדות שלי. והנה סיטואציה אחת של ילדות של תומר, שנמהלת בשלי ומעוררת זכרונות: ביום ראשון אחה"צ לקחתי את תומר, דניאל והכלבים, לטיול בחורשה ליד הבית שלנו (החורשה שתומר קורא לה ג'ונגל). היה לנו אחר צהריים מגניב בטירוף. ממש בלינו בחורשה יותר משעתיים של חוסר עשיה מוחלט אבל דיברנו ושיחקנו ותומר צחק המון וגם פחד וגם השתולל ושיחקנו במשחקי דמיון מגניבים, ודניאלי נהנתה מהביחד, ואיך שהוא יצא שמהטיול הקצר שתכננתי בחורשה נהיה לנו סוג של הרפתקאה וזה מילא את כל אחר הצהריים שלנו בכיף. בלילה שכבתי במיטה ופתאום נזכרתי בחורשה שהייתה לנו ליד הבית כשהייתי ממש קטנה, חורשה שעברנו בה המון, בדרך לגן, בדרך לחוגים, בדרך למרכז הקניות, היא פשוט הייתה בדרך לכל מקום (כלומר תמיד זכרתי את החורשה, אני יודעת שהיא שם אבל לא היו לי זכרונות ספציפיים מיוחדים ממנה). נזכרתי בסיטואציה שלי על הידים של אבא שלי (כנראה בדרך לגן), ואחת הכלבות שלי נעלמה ואבא שלי חזר אחורה איתי בידיים לחפש אותה. היא לא באמת נעלמה אלא סתם הלכה לרחרח איפה שהוא אבל זה כנראה הטריד אותי וזה ממש נצרב לי בזיכרון. לדעתי הייתי אז בת כשלוש. נזכרתי גם איך פעם, כשהייתי כבר גדולה יותר, חמש אולי, הלכתי בחורשה, מזדנבת אחרי אמא שלי שדחפה את העגלה עם אחותי התינוקת, ונתקלתי בילדה עצובה שצעקה לסבתא שלה, ואני ממש זוכרת את הפנים של הילדה, ממש פרטים קטנים, ומה היא לבשה, ואני זוכרת שעמדתי והסתכלתי בה כמה דקות טובות. שוב, מן תמונה כזאת, של סיטואציה, של מצב, בתוך החורשה הזאת והכל כ"כ חי וזה מדהים אותי ומרגש מאוד לדעת שהילדים שלי מחיים ככה זיכרונות ילדות ובטח עוד יבואו רבים כאלה ככל שהילדים יגדלו. ואני לא מפסיקה לתהות, איזה סיטואציות יצרבו להם, לילדים שלי בראש. מה מהתמונות הם יזכרו ואיך הם יזכרו. השבוע תומר הכין איתי חביתה, ותוך כדי הוא פתאום אמר: "הלכתי ליומולדת של X ורציתי לפתוח את המתנה שלה וX לא רצתה שאני יפתח לה ואת לא הסכמת לי ובכיתי מאוד". אכן היו דברים מעולם. הם היו לפני לפחות חודשיים, ביומולדת של קרובת משפחה, ואכן לא "הסכמתי לו", שהוא יפתח את המתנה שלה, והוא אכן בכה אבל לי כל הסיפור הזה לא זכור כדרמה, והוא גם לא בכה מאוד ומעולם לא דיברנו על זה ואני בקושי זוכרת את המקרה הזה, ולדעתי אם הוא לא היה אומר את שמה של קרובת המשפחה (ויש לה שם ממש לא שכיח ואני בשוק שהוא זכר אותו כי אנחנו לא נפגשים הרבה), לא הייתי מבינה בכלל על מה הוא מקשקש. אבל הוא זוכר, וברור לי שהתמונה הזאת צפה ועלתה לו משום מקום (כי מה הקשר בין חביתה למתנה של X), ואני משערת שזאת תמונה שתשאר שם. אני לא כותבת את זה כי אני מיוסרת או מוטרדת אלא כי זה קצת משעשע אותי, וקצת מסקרן אותי ובעיקר עושה לי מן חיוך מטופש של נוסטלגיות. אז מה איתכן? שתפו בזיכרונות שלכן, שנמהלים באלה של הילדים שמעוררים אתכן.אפשר לזרום עם שרשור הנוסטלגיה שלכן לאן שבא לכן.

בונגרו

New member
כמושתמי

הסיפור על תומר אגב החביתה הזכיר לי הקשר אחר של זיכרון ילדות שהעלו אצלי הבנות. הן נוהגות לכנות מאכלים שונים בכינויים משלהן, חלק באופן זמני וחלק נשארו לתמיד. זה למשל גורלו של ה - סתא (סלט תפוחי אדמה) ובמיוחד המשפט האהוב: "תגידי לסבתא שתכין לנו סתא". כשאני הייתי ילדה היה לנו בבית את ה "כמושתמי". שנים, לא ידעתי איך בני אדם רגילים מכנים את המאכל האהוב הזה. הסיפור הפשוט הוא שיום אחד הגיעה תמי, קרובת משפחה, לבקר אצלנו והכינה לארוחת ערב לחם מטוגן, כזה שטובלים בביצה ומטגנים ובסוף מכינים מין חביתה מקושקשת מהשאריות. מכיון שלא נמסר לנו שם רשמי למאכל המופלא, ביקשנו מאז מההורים להכין "כמו שתמי" הכינה והכינוי נדבק. לילדים שלי, אגב, כבר אמרתי שלמאכל קוראים כמושתמי וכך הנצחתי את השם. החלק המענין בכל הזכרונות האלה הוא נקודת המבט. גם עכשיו כשאני חושבת על תמי עומדת במטבח שלנו, אני רואה את התמונה מגובה של ילדה קטנה. כיום אני גבוהה מתמי בראש וחצי אבל התמונה שנצרבה לי היא מגובה המותניים שלה. וזה המקום להגיד: תמי, תודה. אמנם לחם מטוגן עושה רע מאוד לכולסטרול שלי ולדיאטה בכלל אבל הוא מחזיר אותי תמיד לילדות עם ריחות טובים והרגשה חמימה של בית.

נייטי

New member
גם אצלנו יש את הדברים שעוברים הלאה

במשפחה שלי קוראים לנזלת הגושית שמתאספת בנחיריים בשמות של חיות. לדוגמא: "אוי, יש לך דובי גדול באף, בוא נוציא אותו", וכך גם אני, מוצאת את עצמי מוציאה לתומר מהאף ג'ירפות, פילים, היפופוטמים ולפעמים אפילו דובי פנדה
. תומר תמיד מבקש להסתכל על החיות שיוצאות לו מהאף ונמצאות על הטישו, ויש לו כל מיני תובנות מעניינות לגביהן. אני תוהה, כמה מהדברים ההזויים האלה יעברו הלאה. ויש ימים שאני שומעת את אמא שלי מתוכי, לפעמים במשפטים טובים ולפעמים במשפטים פחות טובים ויש ימים שאני שומעת את עצמי מתוך תומר ולא תמיד בדברים הטובים ואני רואה איך אנחנו מעבירים הלאה את כל מה שהעבירו לנו לטוב ולרע.

נאשא

New member
באוזניים אצלינו זה../images/Emo205.gif../images/Emo205.gif

והנה עוד זכרון ילדות: הייתי בת 5 בערך, ואמרתי בשיא הטבעיות לילדה שישבה לידי בגן שיש לה
באוזניים. הו מיי גוד, איזו טעות זאת הייתה! היא פרצה בבכי איום ולא יכלו להרגיע אותה. אני חושבת שלא עזר שהסברתי לה שזה לא באמת
אלא טינופת...

נאשא

New member
זוכרת יום כיפור אחד

בו אחותי עפה מהאופניים על הפינה של המדרכה והגיעה הביתה עם ראש משולש מרוב שהתנפח לה
. אמא שלי תפסה את הדבר הראשון החזק והישר שהיה לה, סכין קצבים
, ועם הצד הכניסה לה את הבלוטה חזרה. אני והחברות שלי ושלה היינו בטוחות שהנה היא רוצחת אותה
מאז כל פעם שאני "דוחפת" ת'
ות שלהן חזרה למקום אחרי חבטות ראש רציניות (כמו זאת שהייתה לגורונה היום), אני נזכרת בזה.

נייטי

New member
לא זכרון ילדות אבל זכרות נערות

כשבוע לפני מלחמת המפרץ הראשונה (כן, איפה שהוא ב-1991) נסענו כמה חברים להחלקרח ברמת גן לחגוג את סוף העולם תוך כדי החלקה על הקרח (היינו מאוד דרמאטיים). האיש שלי עשה פירואט ישר לתוך הקרח (כן, כן, כבר ב-91 חגגנו את סוף העולם ביחד). יצא לו בונגלה בגודל של הר חרמון בול במצח. כשחזרנו אליו הביתה, אבא של האיש שלי נבהל נורא, פחות מעוצמת המכה אלא בעיקר מהעובדה שמסכת האב"כ לא תוכל להיות הרמטית עליו עם כזה בונגלה. אז הוא לקח סכין קצבים ודחף לו את הר חרמון חזרה לראש ונשארה שם רק גבעת האירוסים. בחיים לא אשכח את המחזה הזה. הגורונה בסדר? הראש במקום?

דיא

New member
את לא באה לי טוב ../images/Emo8.gif

יחד עם ההודעה של עתליה - זה עוד אחד מהדברים שהבנתי שלבועז לא יהיו כמו שלי יש. הוא פשוט לא יכול לגבש את החוויות שלו למשהו שגם יתפוס צורה בעתיד. אולי בעוד כמה שנים. זה חלק מההבנה שלי ש"גם ילד מוסכניק זה מצויין". לי יש זכרונות מגיל מאוד צעיר. חלקם מן הסתם מתווכים, למרות שעל חלק ניכר מהם ההורים שלי טוענים שהם לא סיפרו לי על זה. אני זוכרת את עצמי עם דלקת ריאות, בגיל שנתיים וקצת, עם סבא שלי. הוא היה כבר בפנסיה אז הוא לקח אותי לעיירה טיפולית עם מעיינות חמים. אני זוכרת את עצמי חלושה (כנראה מהחום), יושבת על צעצוע פלסטיק של חמור/ארנב צהוב עם גלגלים אדומים וסבא שלי מושך אותי. הצעצוע הזה נשאר אצלי שנים רבות ואף פעם לא הבנתי איך יכולתי לשבת עליו, הוא הרי כה קטן. לפני 5 שנים נסעתי לשם עם חברה מהארץ (היא באה מוינה ואני הייתי בעבודת שדה) וזכרתי איך להגיע ממקום למקום וגם את חלק מהמקומות עצמם (וזה השתנה ב30 השנים האחרונות, למרות שלא המון). כשלילדים היו אבעבועות נזכרתי בזה. אני זוכרת את הגור שהגיע יום חורף אחד לדודים שלי, אותו חורף בו נולד להם עגל. אני זוכרת המון דברים ולפעמים הם צצים בכל מיני צמתים של אינטראקציה סביב הילדים (אני אבל לא זוכרת בכלל בכלל תינוקות סביבי. מדהים)

נייטי

New member
אני מתנצלת ../images/Emo201.gif באמת. לא בציניות.

המשפט הראשון שלך עשה לי קווטש. כשכתבת את זה פתאום קלטתי מה המשמעות של זכרון בלי מלים לתאר אותו. אני מצטערת. גם לי הזכרונות שיש הם לא המתווכים. סביב הסיפורים של אמא שלי על הילדה שהייתי אני משוכנעת שבניתי תסריט וזה לא שאני באמת זוכרת, כי זה יותר מידי מתואם עם האופן שבו היא מספרת. הזכרונות ה"אמיתיים" שלי הם בעיניי אלה שלא סיפרו לי עליהם. למה את חושבת שזה מוזר שאת לא זוכרת תינוקות סביבך? כשאני חושבת על זה אני גם לא זוכרת תינוקות.

טאניוש

New member
יש לי ילד שלא שוכח כלום...

לפעמים זה מפחיד. הוא מצא צעצוע וציין שחסר החלק הירוק. את הצעצוע הבאתי לו כשהיה בן שנה. הוא היה תקוע באיזה ארגז לפחות שנתיים. אכן חסר בו חלק ירוק. הוא זוכר ילדים מהמשפחתון, מלפני שנתיים. וודאי את המטפלת. וכל המשפחה שלה. בכלל, הוא פוגש מישהו פעם אחת - וזוכר, גם אם פוגש את האיש אחרי כמה חודשים, או שנה, או שנתיים. הוא מחליף לי ג'י פי אס - כי אם נסענו בדרך מסויימת פעם אחת בפעם השניה הוא כבר מחלק הורעות. אני? גם אחרי 100 פעם לא אגיע לבד. מה הוא יזכור כשיגדל? לא יודעת... הילדות שלו שונה מאד משלי. ויחד עם זאת דומה. גם הוא חווה את הכל בעוצמות גדולות. כשעצוב לו בגן - אני נזכרת איך שנאתי ללכת לגן. כשהחבר פוגע בו - אני נזכרת איך החברה פגעה בי. הוא מתיישב עם הספר ומנסה לפענח את הכתוב - אני נזכרת איך עברתי משלט לשלט ברחוב ודרשתי מאמא ללמד אותי לקרוא את הסיסמאות (ברוסיה הסובייטית הרחובות היו מלאים בסיסמאות, כך למדתי לקרוא בדרך לגן). בחוג שחיה אני נזכרת איך אותי לימדו "לעשות בועות". באמבטיה הוא מבקש לנגב פנים כל פעם שהם נרטבים - ואני זוכרת שעשיתי ממש אותו דבר, פשוט ישבתי בתוך האמבטיה עם מגבת ביד. ובטח שנזכרתי באבעבועות רוח שלי כשהיו לו אבעובעות רוח
. בקיצור, מיליון דברים קטנים. מעניין...

נייטי

New member
מדבים הילד שלך

גם תומר לפעמים מפיל אותי עם הזיכרון שלו אבל לאון שלך נשמע לי אשכרה קומפיוטר קטן. מעניין שכולם זוכרים את הבעבועות הרוח שהיו להם. גם לי יש זכרונות מובהקים וברורים מהשבוע הזה (והייתי אז בת ארבע) אבל זאת מחלה אחת מיני רבות ודווקא אותה זוכרים כ"כ בחדות. כנראה שהפצעים האלה, האיסור לגרד, והמשחה הלבנה על כל הגוף עושה רושם מאוד מזעזע על ילדים קטנים.

טאניוש

New member
אותי מרחו בירוק ../images/Emo5.gif

ברוסיה לא הייתה משחה לבנה... אני זוכרת שסבתא שלי הביאה לי מחברת חדשה לצייר ואיך המחברת התלכלכה לי בירוק. אני חושבת שזו מחלה מאד טראומטית. כשללאון מגרד משהו (עקיצה או סתם מחולצה) הוא שואל בבהלה האם האבעבועות לא יכולות לחזור. אמרתי שזה בערך הדבר היחיד בחיים שאני יכולה להבטיח לו ב-100% - האבעבועות לא יחזורו
. והילד אכן קומפיוטר. מצד אחד, זה כנראה יעזור לו בחיים, מצד שני - כרגע מאד מקשה על האיבחונים שהוא עובר. לכי תביני האם הוא מבין סיטואציה כזו או אחרת או שפשוט זוכר מה צריך לעשות...

פלגיה

New member
יש לי זכרונות

הם לא התעוררו בעקבות ההורות, אלא בעקבות שיחה עם אימא שלי. אימא שלי זוכרת דברים מגיל שנתיים ולפני כן. תמיד התווכחתי איתה שזה לא הגיוני, אבל מבחינת אין עוררין. הזכרונות גם מעוגנים בזמן - כי שלג בחיפה היה רק פעם אחת בחמישים שנה, וגם סבא שלה מת כשהיתה בת שנתיים. והיא זוכרת את שניהם. אז היא אמרה לי שלא ייתכן שאני *לא* זוכרת מגיל שנתיים, בעיקר בגלל שזו היתה תקופה סוערת, בה נולדו אחיותי התאומות, גרנו חודש אצל סבא וסבתא שלי, ואחר כך עברנו דירה. כך הצלחנו יחד לעורר כמה תמונות מזמן מאוד מוקדם בחיי, כמו עגלת בובה שהיתה נורא כבדה, ושהייתי צריכה להרים את הידיים גבוה כדי להזיז אותה. בכל מקרה יש תמונה אחת שחרוטה לי, והיא בערך מגיל שלוש. היום שבו ההורים שלי עשו סדנת חינוך לאחיות שלי, ונעלו את הדלת שלהם. אני זוכרת את האחיות שלי זוחלות על הרצפה עד לדלת של החדר, ונעצרות שם, בוכות.

../images/Emo7.gif

זכרון שמעורר צמרמורת. אם כי אני בטוחה שהוריך מקסימים +++ אם את ביתם!

למעלה