זכורני..............

זכורני..............

ימי חורף כאלה. בהם האוויר זך ונקי לאחר סופות הגשם. בדרכים ובמדרכות נקוות השלוליות. שמש חמימה מפציעה לה בין קרעי עננים. סבתא יושבת על בנקטיקו קטן על המדרכה בפתח החצר. בוררת אורז, או מנקה תרמילי שעועית ירוקה. ואני, ילד קטן בא לבקר אותה. "בוא בוא "היא אומרת במאור פנים " בוא תשב כאן לידי" ומיד מחליקה על פני אבן גדולה , מרובעת, חלקה מרוב יושבים. מיד אצה, פורשת עליה שמיכה (לבל יתקרר ישבני הענוג) ומביאה תפוז גדול , כתום וריחני. ביד אמונה חורצת את קליפתו. אט אט קולפת אותה מעל הפרי. באצבעות קצרות, מחורצות מרוב עבודה , רכות וחמימית םולחת את הפרי לפלחיו. "הנה" שמה בצלחת לפני " הנה, קח תאכל, תראה כמה טעים". ואני יושב. מתחמם בשמש. נותן בפי פלח עסיסי וכבר מציף אותי מתקו של הפרי העסיסי.................................. מאז חלפו שנים.............. יותר מיובל................ אבל אין ערב לפי יותר מתפוז מתוק ביום חורף חמים ..............

המילה "בנקטיקו" הרסה אותי..........

היא מזכירה לי כל כך הרבה מבית אבא ואמא... בעצם מזכירה לי תרבות שלמה שלשמחתי חזרתי אליה בשנים האחרונות ודווקא בעקבות פורום לאדינו בתפוז....ונראה לי שכל הסבתות של פעם היו דומות...גם לי היתה סבתא כזאת- רחומה, רכה ואוהבת בין שימלותיה הייתי מתכרבלת ועל חום אהבתה מתענגת....
ברוך בואך לפורומנו איש- נראה לי יהיה מעניין איתך - על כל פני כניסתך מרשימה ומפרה.

maxima

New member
אשתורי...נהנתי לקרוא...ונראה

שצדקה חונה שכל הסבתות דומות כי גם לי היתה סבתא כזו וממנה למדתי גם אני לחרוץ את התפוז מה שאני נוהגת לעשות גם כיום.

דרדרית

New member
אשתורי, ניתן לראות את התמונה כאילו

היא מתוך סרט. הסבתא, הנכד, התפוז שסבתא חורצת... דרך כתיבתך מעניינת. השפה ציורית. אבל מהו הבנקטיקו הזה? באיזו שפה? התוכל להסביר ל"בורה" שכמותי?

yaely2

New member
מנהל
אני והסבתא ישבנו בצוותא ../images/Emo168.gif

ערב טוב לכולם, הבנק עם כל התוספות לשורש זה, הוא דבר שיושבים עליו. ביידיש "בענקל" (האות ע' אינה בשורש אלא אות ניקוד) בגרמנית בנק = ספסל. באנגלית בנצ' ובלאדינו בנקטיקו. בתקופת המשנה היו קוראים לחלפן הכספים "שולחני" כי הוא היה יושב ליד שולחן ברחוב ומתעסק בכספים. מאוחר יותר ארצות אירופה, שגם בהם ישבו על ספסל או כסא ברחוב ועסקו בכספים קראו למקום בו ישב החלפן "בנק" כי הוא ישב על בנק (כסא, ספסל) והתעסק עם הכספים. מכאן השם ב נ ק עד עצם היום הזה. אוי, לו הייתי רוטשילד..

emmy5

New member
נהנית מהסיפורים , אבל יש לי הרושם

שאני חייתי בירח ...כל הילדות שלי עשיתי בעיר הבירה של רומניה ,זמן מלחמה או אחרי המלחמה , שלטון הקומוניסטים ..לא בנק ..לא כסף ..אלה זכור לי תורים ארוכים לכל דבר .. ..האם אנחנו חיים בפורום נוסטלגיה? זה סימן ההזדקנו ..וחבל . מנורה מה עם הטיול העתידי שלנו ? נר שישי לחנוכה , חג אורים שמח !!!!

bimbo.

New member
אשתורי הפרחי.....

נהניתי מאוד מהסיפור שלך
העלית על נס את הסבתות שלנו, שהיו מיוחדות במינן. זן מיוחד שכבר (כמעט) לא קיים. היום הן כבר אחרות, אם כי אוהבות ודואגות.

yaely2

New member
מנהל
רק רציתי לספר מאיפה באה המילה "בנק"

שלום אמי שלום כולם,
לא יודעת מדוע את מודאגת לגבי זיקנה.

emmy5

New member
יעלי , אצטרך לחפש לי בנק בטיילת

זה צחוק שחור , אחפש לי ספסל בטיילת ומקל סבא ..בינתיים מחפסת לי תמונות עליזות שימתיקו לי את הזמן ..

למעלה