זכוכיתאי?

trilliane

Well-known member
מנהל
ובכן, עד היום מעולם לא כיניתי אותו כלל...

אבל ע"ס השרשור נראה ש"אומן זכוכית" מתאים (לא הייתי אומרת "אמן" כי יצירת כלים בשיטה שתיארת היא אומנות ולא אמנות).

יאקים2

New member
אני שמח על הבהרתך.

עם זאת, אני משוכנע שגם לך ידוע שההבחנה בין אומן לאמן היא עניין להגדרות סבוכות, ערטילאיות, מעין משהו אפור, ולא שחור-לבן.

trilliane

Well-known member
מנהל
לאו דווקא, וודאי שלא במקרה הזה שבו מדובר בהכנת כלים

ולא ביצירות אמנותיות, ולכן חד משמעית אומן ולא אמן.

יאקים2

New member
את כל כך נחרצת, בטוחה וחד-משמעית,

כך שבזה נסתם הגולל על דיאלוג אפשרי.

trilliane

Well-known member
מנהל
במקרה הזה? כן. הכנת כלים אינה אמנות

ואני אומרת את זה בתור מישהי שלמדה אמנות פלאסטית (פורמלית) ומכירה את ההגדרות המקובלות. יש הפרדה בין אמנות שימושית (אומנות) שנעשית לצרכים מעשיים לבין אמנות שנעשית לצורך היצירה עצמה.

יאקים2

New member
איני רוצה, חלילה, לחךוק על דעתך הנחרצת,

מה עוד שלמדת אמנות פלסטית, ואני לא...
עם זאת, ישנם כלים שהם מלאכת מחשבת, ובכל זאת הם כלים, שאפשר, אם רוצים, להשתמש בהם אם לא יומומית, הרי בחגים ובמועדים.
צ'הולי הדגול ייצר גם כלים...
ומתחום האמנות הפלסטית זכורני - היה סרט פארודי על כל הפלצנים שמומחים עאלק בהבנת ציור ובפרשנותו. היה זה סרט לפני כשלושים שנה, כמדומני.
בסרט העמידו למבחן את מומחיותם של מבקרי אאמנות דגולים. הכניסו אותם לאולם גדול שעל רצפתו היה מונח בד לבן גדל ממדים צבוע כולו בבליל של צבעים ותת-גוונים. היו מן המבקרים שניתחו את היצירה כמשהו יצירתי, מקורי ואפילו גאוני והיו שלא ידעו מה לומר וגמגמו...
רק הצופים ידעו את האמת: הציור היה פרי השתוללותו של סוס דוהר באולם על פני צבעים שהיו מונחים בערמות בפינות שונות של האולם.....
והאמת היא שהייתי בגוגנהיים לפני שנה וראיתי מסמר חלוד תקוע על בד יוטה ממוסגר - בגוגנהיים!

trilliane

Well-known member
מנהל
אין קשר למלאכת מחשבת או לכלים חגיגיים, זה לא הקריטריון

יאקים2

New member
שמא תסבירי להדיוטות שכמותי

מהו בכל זאת הקריטריון?
ומדוע אינך מוצאת לנכון (אני יודע שתשובתך תהיה כתמיד "איני חייבת לענות על כל שאלה")
להגיב על שני התיעודים (הסרט ומוצג המוזאוני בגוגנהיים) לגבי מהותה ופרשנותה של אמנות?

trilliane

Well-known member
מנהל
כבר כתבתי

"יש הפרדה בין אמנות שימושית (אומנות) שנעשית לצרכים מעשיים לבין אמנות שנעשית לצורך היצירה עצמה."
&nbsp
לגבי הגוגנהיים, לא ראיתי שום שאלה בדבריך... ולא ברור לי איך אני יכולה להתייחס ליצירות אמנות שלא ראיתי (בפרט שזה פורום השפה העברית ולא פורום אמנות).

אי לך יאקים, שככה מתעלם אתה מהודעותיי
.

וכי לא ראית את הודעתי במעלה השִרשור על אודות אָמן הזכוכית (שכתבתיו במודע בצורה שגויה אוֹמן, כדי למנוע את הקוראים מלטעות ולקראו AMAN (מעשה רבין
)) וכן על אוּמן הזכוכית?

ולמתן תוקף לעדיפות אמן הזכוכית על נפח הזכוכית, הנה דבר הגוגל בנושא:
אמן זכוכית - 3440 מופעים
נפח זכוכית - 1420 מופעים

יאקים2

New member
בזה אני מתחטא לפניך ;קבל אדם ופורום;

או בלשון המקרא בפי המאמין (כמדומני, איוב) בפנותו אל בוראו: חטאתי, מה אפעל לך, נוצר האדם!
איך יצתה לי כזאת שהתעלמתי בשוגג (כדכתיב: ולכל העם בשגגה) מהודעתך.
אכן, ראיתי הודעתך, והראיה: הערתי לך בעניין הכתיב הנכון.
גם לדעתי מתאים יותר אמן זכוכית מחברו "נפח זכוכית, אך חברינו, איתי וטריליאן, הצביען על האפשרות האחרת
ואיתי הגדיל לעשות בהביאו את דבר האקדמיה...
ועם זאת, כמוך אני דבק בוורסיה של האמן, ולא בזו של הנפח.
ובינינו, איני כל כך מתלהב לסמוך על מבחן הגוגל, כי בעצם על מה זה אמור להצביע?
חג שמח לך, כדכתיב: והיית אך שמח!

שרוי לךְ, מחול לךְ
. והערותיים: 1. נתעלמה מעיניי הערתך

בעניין הכתיב הנכון, ועד לרגע זה איני מוצאה. האר נא את עיניי. כי לו ראיתיה, הייתי מסביר את מקורה (כפי שאמנם עשיתי בהודעתי האחרונה).
2. אל תקרֵי דְבר האקדמיה אלא דִבּר האקדמיה, כי זמנה של אותה קביעה כזמנם של עשרת הדברות (בערך) - 1939. ויתרה מזו, עניינו של נפח הזכוכית דנן הנו בארלנמיירים גרידא, ואין עתותיו פנויות למעשי צ'יהולי.

יאקים2

New member
הערותיי - על שום מה?

הרי בזוגי עסקינן, ודינו של הדיבר הראשון הנו" לעולם יהא הזוגי זוגי של היחיד, ולא של הרבים...
ואידך, זיל גמור.
ולגבי הכתיב של אמן, אתה כתבת אומן ואפילו הוספת ניקוד של החולם מעל הוי"ו.. אבל בוא נניח לזוטות מעין אלו.
ולסיום, נהניתי, כתמיד, מחידודיך הנאים.

זה כבר נשברו הלוחות הראשונים ותחתיהם באו לוחות חדשים (ובהם

גם דיברות חדשים):
מתוך החלטות האקדמיה (ההדגשה שלי):
"2.2.2 שמות בסיומת הזוגי
דרך המלך לגזירת צורות הזוגי היא מצורות היחיד, כגון רַגְלַיִם, שְׂפָתַיִם, אַמָּתַיִם, נְקֻדָּתַיִם ועוד. עם זאת בעברית לתולדותיה מוכרות צורות זוגי שבבסיסן עומדת צורת ריבוי, כגון דְּלָתַיִם, לְחָיַיִם, טְפָחַיִם,[2] לוּחוֹתַיִם, חוֹמוֹתַיִם. צורות על דרך זו מותרות, וחלקן אף אין נוהגת כנגדן צורה אחרת."

יאקים2

New member
צרור תודות שוב.

עם זאת, אני נוקט את דרך המלך, למעט צורות בודדות שבהן המקור ליצירת הזוגי הוא דווקא צורת הרבים.
חג שמח

trilliane

Well-known member
מנהל
לא היה לפניי שום מקור, אני דוברת עברית מלידה

וזה השם שאני מכירה לאדם שעוסק בניפוח זכוכית – נפח/מנפח זכוכית.
אתה יכול לשאול אנשים או לבדוק בגוגל ולגלות שלא המצאתי דבר.

&nbsp
מכיוון שאתה טוען שאינך יודע לחפש, הנה כמה דוגמאות:
http://he.ikariam.wikia.com/wiki/נפח_זכוכית
&nbsp
"בעל המקצוע המכין כלים אלה מכונה "נפח זכוכית". זאת גם משום שהוא מנפח את הזכוכית המומסת באוויר וגם משום שטכניקה זו שאלה כמה מהכלים המשמשים את נפחי המתכת."
https://he.wikipedia.org/wiki/זכוכית
&nbsp
אודות בועז מיה - נפח זכוכית
http://www.unique-light.co.il/aboutus.asp

nevuer

New member
כך בלשון חז"ל

אבל בעברית החדשה - רק מי שמתעסק בשמשות וכד'. כך על פי רב-מילים ואבן-שושן.

אני מניח

שבאב"ש בסך הכול כתוב שזגג במשמעות יוצר זכוכית מקורו בספרות חז"ל, ואילו במשמעות יוצר שמשמות וכד' מקורו בעברית המודרנית (ללא המילה "רק"), הלוא כן?
בכל אופן, מכיוון שהמקצוע העתיק כמעט עבר מהעולם, אין פלא שכמעט לא משתמשים במילה זו במשמעות המקורית.

למעלה