זכויות יוצרים

BellA עלמה

New member
זכויות יוצרים

והבילבול שזה יוצר נושא זכויות יוצרים באינטרנט די חדש ולדעתי לא כלכך יודעים איך להתנהל עם זה. לדוגמה Kaza ו אי מיול (האם אין כאן הפרה של זכויות יוצרים? או הUtube ואפילו המקרה האחרון בתפוז לדעתי בעוד כמה שנים ידעו יותר איך להתיחס לנושא זכויות יוצרים והגנתם יהיו עורכי דין שיתמחו בחוק ואינטרנט עד אז צריך להזהר שמפרסמים יצירות מקוריים/אישיים בנט

Kiru

New member
בהחלט יש תחומים אפורים,

אבל יש גם המון תחומים שרוב הגולשים חושבים שהם אפורים כשלמעשה מי שמכיר קצת את הדין בזכויות יוצרים, יודע שהם ברורים מאוד. גם בבלגן האחרון בתפוז שמתי לב שיש גולשים שכלל לא היו מודעים לכך שאסור להשתמש בתכנים שהם מעלים לאינטרנט, ולכן לא הבינו על מה התעורר כל הרעש. גם עורכי דין שעוסקים בתחום יש, אגב, לא מעט. עם המשפט האחרון שלך אני מסכים, אבל פחות בגלל שיש בעיות בחוק ויותר בגלל הפן המעשי: תמיד צריך להיזהר לחשוב איפה כדאי לפרסם תוכן מקורי, בעיקר אם זה תוכן שחשוב לנו להיות אלה שמחליטים מה יקרה איתו.

e-magine

New member
אם היית כותבת את זה

לפני 10 שנים, הייתי מסכים איתך. נכון שיש יותר עורכי דין שמתמחים בנדל"ן ובתאונות ובעבירות תנועה מאשר בדיני אינטרנט, אבל זה גם עניין של דרישת השוק. לידיעתך, בתפוז פועל שנים פורום של משפט האינטרנט.

BellA עלמה

New member
עדיין תחום זכויות יוצרים

באינטרנט הוא די אפור ולא ברור(ראה דוגמה אי מיול וקאזה) למרות שישזכויות יוצרים על שירים וקליפים אני עדיין יכולה להכנס ולהוריד שירים של פינק פלויד או נינט בלי לחשוש שיגיעו אלי. תראה גם מה קורה עכשיו עם הבלוגים של הפרדסהתפוזים אם התחום היה שחור לבן זה לא היה קורה

e-magine

New member
בוודאי שאת יכולה

כי זה חוקי. זה שאת לא יודעת שזה חוקי, לא הופך את זה ללא חוקי. זה שיחצני אקום, אליס ועוד כל מיני חכמולוגים מטעים את הציבור ומנסים להעלים מעיניו את האמת, לא הופך לבן לאפור. חוץ מזה, מה לעשות? אני מבטיח לך שיש עוד הרבה עניינים משפטיים שאת ורוב הציבור לא יודע, לא כולם משפטנים ואם משפטים היו עניין כל כך פשוט, אז אולי היו לומדים את זה בבי"ס, לא באוניברסיטאות ומכללות. במילים אחרות, זה שמשהו (אולי) לא ידוע או לא ברור לציבור הרחב, לא הופך את זה ללא ברור. קחי למשל פיסיקה, כימיה, מתמטיקה. אני לא יודע כמעט כלום במדעים האלה. האם זה הופך אותם למשהו לא ברור ואפור?

Kiru

New member
באמת צריך ללמד משפטים

בביה"ס. כמו שאפשר ללמוד כימיה ברמה תיכונית וברמה אקדמית כך גם עם משפטים, וזה גם הרבה יותר פרקטי.

BellA עלמה

New member
הורדת שירים זה חוקי

אז למה כל הסיפור שהיה בזמנו בnapster? לא בטוחה שזה חוקי אבל כפי שכתבתי תחום אפור

e-magine

New member
זה רק מוכיח שאת אכן

לא מכירה את הנושא (בדיוק כמו רוב הציבור). משפט נאפסטר עסק בהעתקת שירים לשרתי חברת נאפסטר והעמדתם לרשות הציבור להעתקה, משפטי גרוקסטר וקאזא עסקו בהעמדת שירים וסרטים להעתקה מתוך מחשבים אישיים. אף אחד מהמשפטים האלה וגם אף משפט אחר לא עסק בהורדת שירים וסרטים. מעולם לא הועמד לדין מישהו על הורדה אלא רק על העלאה. אגב, אני יכול לתת לך מאות דוגמאות של סוגיות משפטיות בכל מיני תחומים, ולא תדעי את התשובה. זה לא יהפוך את התחומים האלה בהכרח ללא ברורים או לאפורים, כלומר, יש כאלה שהם אפורים ויש כאלה שלא, אבל מידת ידענותו של הציבור בתורת המשפט לא מקנה להם את הגוון האפור או הבלתי ברור.

BellA עלמה

New member
ומה אם מה שקורה

לאחרונה בתפוז בנושא הבלוגים והמאמרים בפורמים? לדעתי מכון שהחוק לא ממש ברור זה נותן פתח לתפוז "לתרגם" אותו איך שהוא רואה לנכון. למשל מאמר שאני כתבתי ומנהלת הפורום מעלה אותו לפורום שלה נגיד כתבתי מאמר לפורום הזה נגיד שקפטן אינטרנט פונה אלך כדי לעלות את אחד המאמרים שאני כתבתי ככתבה בעיתון. הקרדיט ינתן לפורום כאן הבעייה המאמר הוא שלי אני יישות נפרדת מהפורום לי לא ינתן קרדיט אלה לפורום הזה ותפוז תפוז משתמשים במאמר שלי כדי לעשות פרסום לעצמם כן נושא זכויות יוצרים ניתן לתרגם איך שכל אחד מאיתנו רואה לנכון הנ'ל היא רק דוגמה בלבד

אגיב לך לפי בקשת e-magine

ומתוך רצון להבהיר לך קצת את הנושא, שברור לי לגמרי שאינו מוכר ואינו מובן לך כלל. לא מתוך רצון להתנצח איתך. אכן מתוך ההודעה הקודמת שלך עולה שאינך מתמצאת בנושא דיני זכויות היוצרים. מההודעה הנוכחית עולה כי אינך מתמצאת כלל בתורת המשפט. הדבר כשלעצמו איננו חריג, הבעיה היא שאת מנסה להפגין איזהו ביטחון עצמי שאין לו ככל הנראה על מה להתבסס. כמו בכל תחום ידע אחר, לפעמים דברים שלא ברורים לאדם הממוצע חסר המומחיות (מה שנקרא, ההדיוט) ברור לאיש המקצוע הממוצע ומה שלא ברור לאיש המקצוע הממוצע, ברור למומחה הבכיר, לחוקר ולמרצה באוניברסיטה). ויש גם דברים שלא ברורים גם לגדול המומחים ועדיין צריכים לימוד ומחקר. לגבי שאלתך הרטורית, "מה קורה לאחרונה עם הבלוגים והמאמרים בפורומים" לא ידוע לי למה את רומזת. לגבי האמירה שלך שהחוק לא ברור - נכון, יש בו אלמנטים לא ברורים, אך לא בנושא המדובר. שני חוקי זכויות היוצרים (החוק מ 1911 והפקודה מ 1924) אינם נמצאים "על אי בודד", אלא הם חלק מפירמידת הנורמות של מדינת ישראל. יש חוק שנקרא חוק הפרשנות ויש ספרות משפטית עניפה המסבירה כיצד מפרשים סעיפי חוק ובוודאי שסעיף חוק מנדטורי לא יפורש לפי אותם עקרונות כפי שיפורש סעיף חוק חדיש. בכל מקרה צריך להבין שני דברים: 1. את הנורמות המשפטיות החרותות קבע המחוקק (ולא משנה כרגע איזה) ואת הפרשנות המחייבת, מוסמך לעשות רק בית המשפט המוסמך ולא מישהו אחר. 2. דיני זכויות היוצרים הם חלק מענף שנקרא דיני הקניין הרוחני, שהוא ענף משנה בענף שנקרא דיני הקניין, שהוא ענף משנה בגזע שנקרא המשפט האזרחי, בו יש עוד גזעים שצומחים במקביל, כגון דיני החיובים, וכל הגזעים האלה צומחים מתוך שורשים שהם חוקי היסוד, לרבות חוק יסוד הכנסת, חוק יסוד השפיטה חוק יסוד כבוד האדם וחרותו וחוק יסוד חופש העיסוק. בלי להבין את כל המבנה, את עקרונות החקיקה והשפיטה, כולל דרכי הפרשנות השיפוטית, אי אפשר להבין יותר מידי בדיני זכויות היוצרים. בתוח חוקי זכויות היוצרים, קיימות שתי זכויות נפרדות: 1. זכות היוצרים, שהיא זכות כלכלית במהותה 2. הזכות המוסרית, שהיא לא כלכלית במהותה אך היא יכולה להצמיח סעד כספי במידה והופרה. חשוב גם לציין כי זכויות אלה, כמו זכויות אחרות, למשל זכות הבעלות במטלטלין, ניתנת להעברה וגם מכילה בחובה את הזכות לעשות דיספוזיציות שונות בנכסים נושאי הזכויות (אם יש לך נכס מטלטלין, את יכולה למכור אותו, להשכיר אותו, להשאיל אותו, להרשות שימוש בו, להוריש אותו, לתיתו במתנה, להשתמש בו וגם להשמיד אותו - בכפוף לכל דין) עד כמה שראיתי, לא נאמר בשום מקום בתקנון שהגולשת מוותרת על זכותה המוסרית, מכאן שבודאי שהטענה שלך בדבר יחוס המאמר שלך לתפוז או לפורום, מעולם לא היה לה שום בסיס עובדתי. אם בכל זאת, תפוז או כל גורם אחר יעשה מעשים שאת כה חרדה מהם, קרי יקחו יצירה שלך ויפרסמו אותה ללא רשותך, הדבר יהווה פגיעה בזכויות היוצרים שלך. אם יוסיפו חטא על פשע וגם ייחסו את היצירה למישהו אחר, או לא ייחסו אותה לך, תוכלי בוודאי לפנות לעו"ד, לשכור את שרותיו ובעזרתו לתבוע את המפרים ואת המעוולים ואם תצליחי להוכיח את תביעתך והנתבעים לא יצליחו להוכיח הגנה כדין (ולא אוכל כרגע לפתח דיון גם על ההגנות), בוודאי שתזכי לפיצויים הולמים גם על הפגיעה בזכות היוצרים וגם על הפגיעה בזכות המוסרית שלך. שאלת התקנון היא בעיקר שאלה בתחום דיני החוזים האחידים, קרי האם קביעת תנאי שנכתב בתקנון איננו תנאי מקפח בחוזה אחיד. אילו היה מובא הנושא לבית המשפט, היו סיכויים טובים שבית המשפט היה קובע כי התנאי אכן מקפח ולכן בטל. בינתיים כל הנושא כנראה ירד, כי לפי מה שקראתי, התקנון הקודם הוחזר וגם ניתנה הצהרה כי אין מפעילי האתר כל כוונה להשתמש בתכני הגולשות ללא הסכמתן מראש.

simplex

New member
יש משהו שעדיין לא ברור לי

יש אמנם בחוק רשות להעתיק באופן פרטי לקלטת מבלי שהדבר יחשב כהפרה של זכויות יוצרים, ואמנם זכויות היוצרים מתייחסים יותר למי שמעמיד לרשות הרבים, אך יש שם גם סעיף שאומר שאם אני משתמש במודע בחומר שיש לגביו הפרה של זכויות היוצרים, אז גם אני עובר עבירה. והבנתי שהגדרת הקלטת לצורך העניין אינה כוללת העתקה דיגיטלית.

סעיף 3ג לפקודה קובע לאמור:

3ג. שימוש פרטי וביתי (תיקון: תשנ"ו) לא תהיה זו הפרה של זכויות יוצרים ומבצעים לטבוע או לשעתק יצירה על גבי קלטת לשם שימוש פרטי וביתי שלא למטרות מסחריות. יש פסיקה של בית המשפט העליון הקובע כי CD הוא קלטת. סוג הפעולה הטכנולוגית בכלל לא משנה. זה כולל הקלטה דיגיטלית. אם CD כן ברור שגם DVD. לדעתי (לא מעוגן בפסיקה גם כרטיס זיכרון פלאש. אבל לא דיסק קשיח מותקן במחשב. ברגע שהקוק מעניק הגנה, ההגנה גוברת על עקרונות אחרים בחוק. זאת המשמעות של הגנה.

simplex

New member
קודם כל תודה.

אנסה לאתר את הפסיקה של העליון על ה- CD. אבל עדיין אני (למרות שאינני עורך דין) קצת חושד לגבי הטענה של e-magine, שהורדה של שיר שיש לגביו זכויות יוצרים, ללא הסכמת בעלי זכויות היוצרים, היא דבר שחוקיותו אינה מוטלת בספק בארץ. ראשית, (ומבלי להתייחס לעובדה שתוכנות שיתוף הקבצים כגון e-mule שמות כל מה שהורד (ואפילו אם זה עדיין לא ירד במלואו) בתיקיית שיתוף) הרי כאשר אני מוריד שיר מאתר אל המחשב שלי, אני מוריד אותו אל הדיסק הקשיח, וגם אם שיעתוק של יצירה שהשגתי כחוק (למשל מחבר או מתוך שידור רדיו) לדיסק הינו חוקי, עדיין, הורדה שלו יצירה מאתר פומבי באינטרנט או מרשת שיתוף קבצים פומבית, כאשר ברור לי שהיא הועלתה לאתר/לרשת שלא בהסכמת בעלי זכויות היוצרים (במישרין או בעקיפין), אל המחשב שלי, אני לא רואה שנוסח החוק מכשיר את זה, באופן שאינו מוטל בספק. הרי יש הסעיף שמדבר על כך ששימוש בחומר שיש לגביו הפרה של זכויות יוצרים, ביודעין הינו עבירה, ואני מניח שהחוק שמתיר שיעתוק של חומר כזה לקלטח, אינו מגן על הורדה שלו מאתר פומבי ביודעין שהחומר הועלה לאתר תוך הפרת זכויות היוצרים. יתכן והתשובה נמצאת באותה פסיקה שאינני מכיר.

simplex

New member
צדקת

אכן התמוגגתי ממש מקריאת הרשימה. תודה לך ותודה למיכאל בירנהק. לא ידעתי שמותר "להנגיש" פומבית, ואשמח לדעת שאכן יש עדיין מודעות לחשיבות האיזון בין זכויות היוצרים לאינטרס הציבורי. נראה לי שבארה"ב חל בשנים האחרונות צמצום בכל מה שקשור לשימוש הוגן (למשל ה- DMCA שמגן על יכולתן של חברות לאכוף הגבלות שימוש באמצעים טכנולוגיים).

simplex

New member
אז איפה הגבול בין הפצה להנגשה?

אוקיי, אני שם את היצירה באתרים שאינם שלי, אך שמאפשרים העברה של התוכן ממני אליהם. זו הפצה? לחילופין, אני שם את היצירה באתר שלי (בין אם שיושב במחשב שלי שבו יש תוכנת שרת WWW, ובין אם שיושב על ווב-ספייס שלי) זו רק הנגשה? לצורך העניין אין הבדל בין הנגשה דרך אתר שיושב על המחשב שלי, ובין הנגשה דרך תוכנת שיתוף. האם עניין חוקיות ההנגשה הפומבית נבחן במבחן בית המשפט העליון?

simplex

New member
אופס

אני רואה עכשיו שהחוק לא ממש מבדיל בין הנגשה להפצה, כך שהדיון כנראה לא ממש רלוונטי.

זה עשוי להפוך לרלוונטי

במידה והצעת החוק הממשלתית תתקבל. ההנגשה היא אולי המאפיין העיקרי של העידן הדיגיטלי.

קלטת

היי דורון, לגבי קלטת ישנו ויכוח כפי שידוע לך. בעוד שהיוצרים לעיתים (הפדרציה ושרה פרזנטי במקרה בו אני נתקלתי) טוענים בעוז שלצרכי סעיף 3ג אינו קלטת באותה נשימה הם טוענים ש-CD הינו קלטת לצורך הוכחת הזכויות שלהם (כך לפחות הם עשו במקרה שאני מכיר אישית). בית המשפט הישראלי בפרשת עיריית חולון קבע ש-CD הוא קלטת ונותרת השאלה מה קורה באמת בהורדה לדיסק קשיח. האם הוא קלטת? לטעמי, כפי שבעבר חוק זכויות היוצרים פורש לא בצורה דווקנית אלא בצורה שנועדה להגשים את מטרותיו, הרי במקרה של הורדת שירים על דיסק קשיח יש לפרש את המוצר הנקרא דיסק קשיח לצרכינו אלה כמו קלטת מהטעם שהוא משמש למטרות שאינן דווקא קשורות במחשב אלא כתחליף לאמצעי הקלטה אישי, שהוא קלטת (לפחות בתפקוד הספציפי הזה). העובדה שהטכנולוגיה שונה במעט מלשון החוק אינה צריכה להכריע. החוק קבע את אשר קבע בתקופת קלטות האודיו האנלוגיות, ונועד לקבוע בעצם מאילו מכירות יקוזז התשלום שישולם אחר כך ליוצרים. מכיוון ש"קלטת" ששימשה אז לגיבוי מחשב לא היתה אמורה לשמש להקלטת שירים ולמעשה לא היה נעשה בה שימוש להפרת זכויות היוצרים, אזי קלטת כזו לא נחשבה כ"קלטת" לצרכי החוק. אם ככה מדוע לא להחיל את החוק הקובע תשלום מעין מס על אמצעי זכרון - קלטת - גם על דיסקים קשיחים? אכן אין סיבה מדוע לא. אמנם, זה יפגע בכולנו שכן מחירי הדיסקים הקשיחים יתייקרו ב-5%, אולם זה יתן פרנסה בכבוד ליוצרים שאת יצירותיהם אנחנו גוזלים (אין מילה אחרת). לטעמי זו אוזלת ידם של היוצרים. כיום החוק אינו חל אפילו על CD במובן שהיוצרים אינם מקבלים את התמלוגים המגיעים להם והקבועים בחוק. אין זה אומר שמי שצריך להפגע הוא המשתמשים. יתכבדו היוצרים, יגישו בג"צ. ברור לי שהמדינה לא תוכל לטעון ש-CD אינו קלטת כיוון שהוא דיגיטלי ולא אנלוגי (שהיא עמדתה כעת). לכן לדעתי בסופו של דבר, גם CD וגם דיסק קשיח צריכים להחשב כקלטת לצרכי החוק, וכל עוד הקלטה עליהם היא לצרכים פרטיים - היא מוגנת והיוצרים צריכים להיות מפוצים. (בהתאם דרך אגב, לטעמי אין זו הפרת זכויות יוצרים בישראל להעלות לרשת שירים ויצירות, בדיוק באותו אופן שחוק דומה יושם בקנדה והיוצרים מקבלים תגמול בעוד ששיתוף קבצים שם אינו אסור). האמור לעיל אינו חוות דעת משפטית מחייבת אלא דעתי האישית בלבד שאינה כובלת ואפילו לא אותי, ואין להסתמך עליו. למאמרים שלי על זכויות יוצרים.

Kiru

New member
אבל החוק מוציא בפירוש

מהכלל אביזרים המיועדים לשימוש במחשב, ודיסק קשיח הוא כזה והיה כזה גם בשעת התיקונים לחוק. לי אישית מאוד קשה להאמין שבית משפט יוציא פסיקה מהפכנית כל-כך שלכאורה מנוגדת ללשון החוק, כשקיים לובי חזק של יוצרים כמו שיש כיום.

למעלה