זכויות אמנים

זכויות אמנים

הסיפור שלנו מתחיל עם מתלמדת צעירה ב-NPR, בת 21, כנראה לא אינטליגנטית במיוחד שהחליטה לכתוב מאמר על הדור שלה שאוהב מוסיקה ומאזין למוסיקה. מאזין אך לא צורך. מתוך ספריית האייטיונז שלה עם 11,000 אלף שירים היא מודה שקנתה רק 15 דיסקים במהלך חייה. המאמר כאן:
http://www.npr.org/blogs/allsongs/2012/06/16/154863819/i-never-owned-any-music-to-begin-with

כתגובה, דייויד לוורי, גיטריסט וסונגרייטר של קמפר ואן בטהובן (לא, אני לא מכיר אותם, אבל מסתבר שהיו להקת אינדי-רוק מחתרתית בשנות ה-80) כותב לה באופן אישי את דעתו בנושא. הוא יוצא בצורה די חריפה נגד תרבות "השיתוף בחינם" של מוסיקה ומסביר כיצד זה פגע ופוגע באמנים, מעניק קצת נתונים סטטיסטיים ודי קוטל אותה. המאמר כאן:
http://thetrichordist.wordpress.com/2012/06/18/letter-to-emily-white-at-npr-all-songs-considered/

אלא מה, התגובה של לוורי גוררת תגובות נגדיות ברשת כמו למשל הכתבה הבאה שפרסה נתונים משכנעים לא פחות:
http://tropicsofmeta.wordpress.com/2012/06/26/emily-white-killed-vic-chesnutt/

אז ככה, באופן אישי אני רוכש דיסקים כי אני אוהב להחזיק בעותק פיסי של המוסיקה. עם זאת, הדיון הזה בילבל אותי לחלוטין ואני באמת שלא יודע באיזה צד אני נמצא. לשני הצדדים טיעונים טובים. אני מרגיש שאני מאוד רוצה להיות בצד של זכויות היוצרים אבל מצד שני דבר כזה דורש אמצעים כמעט אבסורדים בעולם מציאותי שכנראה לא יכול לעמוד בדרישות האלו. האם באמת על כל השמעה של שיר במסעדה צריך לשלם לאמן? האם הפצה של מוסיקה ביוטיוב לא עוזרת לפרסם את האמן? איך מגיעים לכל הפיראטים והמורידים הלא חוקיים, נזרוק את כולם לכלא?

מצד שני, עד כמה העניין הזה של ההורדות באמת פוגע בכיס של האמנים? עד כמה זה קטע קריירות של אמנים? אולי הם בכלל לא צריכים להתלונן ולהרוויח מהופעות/מרצ'נדייז וכו'?

האם להוריד שיר מהאינטרנט זה משול לגניבת אייפון מחנות אפל או שזה דומה להתבוננות על תמונה של צייר בן-זמננו שעלתה לאינטרנט?

הרשת גועשת על המקרה הנ"ל בשבועות האחרונים אבל במקרה זה גם משהו שמעסיק (וטורד) אותי בזמן האחרון.
יאללה, מי רוצה להתחיל את הוויכוח הזה שיגמר איפשהו בהשוואה לנאצים?

Zohar 01

New member
(המשפט האחרון)

העלת פה שאלות מעניינות. האמת היא שלגביי, מתישהו התחלתי לחשוב אם זה בסדר שאני מורידה שירים (לא משנה שאני כבר לא מורידה כי אין לי אימיול), ומתישהו הגעתי למסקנה שנראה לי שזה לא בסדר, אבל אני ממשיכה לעשות את זה כי אני רוצה לשמוע את השירים ואין מה לעשות. אבל מצד שני, אני לא מבינה בנושא הזה מספיק בשביל לקבוע איזושהיא עמדה. מקווה שהרבה יענו לך, זה נושא מעניין.

בינתיים

הדעה שלי נוטה לצד שאומר שזה לא בסדר לגנוב/להעתיק/לשתף מוסיקה.

אבל זה אומר שגם סרטים, סדרות, משחקי מחשב (טוב, את זה אני כבר לא באמת עושה) וכו' אני לא צריך להוריד. ההחלטה בסופו של דבר של כל אדם צריכה להיות החלטה ערכית. אם הוא מגיע לתובנה שזה ערכי לשתף/להעתיק - סבבה. אם הוא מגיע לתובנה שזה לא בסדר לגנוב - גם סבבה. אבל אני חושב שצריך לחשוב על הדברים האלה ברצינות. מצד שני, זה נושא די סבוך אז המציאות/קלילות שבהורדה היא זו שכנראה מכריעה בינתיים.

Zohar 01

New member
נראה לי שאנשים נוטים להכריע לטובת כן

להריד כי "כולם עושים את זה, אז זה כנראה בסדר". ואולי בכל זאת זה נכון, כמו שאמרתי, לא בדקתי מספיק את הנושא כדי להגיע להחלטה.

Barmelai

New member
זה מזכיר לי דיונים ממשטרים אפלים...

את הלינק השלישי שנתת לא היה לי כוח לקרוא. אבל קראתי את הבלוג של הבחורה ואת התגובה של דיויד לוורי. אני לא משוכנע שהיא לא אינטליגנטית במיוחד, כמו שאתה אומר. הייתי אומר שיש לה את הביצים להודות, בהתנדבות, ללא הצטדקות ודמגוגיה, כן, אני חמדנית, אני לא משלמת כי אני יכולה ואם לא תחזיקו אותי אני אמשיך ככה.

דווקא בדברים של לוורי אני מוצא דמגוגיה. עיקר דבריו, למי שלא קרא (ולא טרחתם, אני יודע) הם כדלקמן:
1. זה לא תפקיד השלטון לאלץ אתכם להתנהג בצורה אתית ומוסרית אלא תפקידכם.
2. אתם משלמים בשמחה לתאגידים וחברות שעוזרים לכם לבזוז את האמנים (על מחשבים, אתרי שיתוף והורדה, מנועי חיפוש), ורק לאמנים, שבקושי שורדים אם בכלל, אתם מסרבים לשלם.

ובכן, לוורי היקר, בוא לא ניתמם: שנינו יודעים, שאף אחד לא היה משלם על הלפטופ, הסמארטפון, או חבילת הגלישה, אם זה היה אפשרי.
בדיון הפילוסופי על אתיקה, מוסר וערבות הדדית בין צרכני ליצרני המוזיקה, נבלעת, או מוכחשת, נקודה אחת: זוהי כן אחריות הממסד להגן על זכויות האמנים מפני הצרכנים. בדיוק בשביל זה קיים שלטון מסודר.

הנקודה שלי היא זו: אם שיר הוא קניינו של הכותב, לפחות לפרק זמן מסויים, הרי שזהו רכוש כמו כל רכוש אחר, נניח אייפד או אופניים.
מדוע אתם, האמנים, מצפים מהממסד לעזור לכם להגן על רכושכם הפיזי, אבל כשזה מגיע לרכוש הרוחני, אתם באים בטענות להמונים?

כל בני האדם חמדנים. גם אני, גם אתה, גם האמנים הנגזלים. אי אפשר להישען על מידת המוסריות של מליוני בני אדם, להניח לפתחם רכוש של מישהו אחר ללא כל פיקוח ולנסות להגן עליו ע"י בקשה "נא לא לבזוז".
זה לא עובד ככה. זה אווילי לחשוב שזה יכול לעבוד. זה אף פעם לא עבד, משחר האנושות. לכן יש אמצעי אכיפה וענישה. לכן יש שלטונות שאתה משלם להם מיסים ובתמורה הם שומרים עליך ועל רכושך.

כאן אני מוצא את הדמגוגיה של לוורי. אתה יכול להטיף לזולתך לערכי מוסר, זה טוב וחשוב. אתה לא יכול לבנות על זה. העולם לא מורכב רק מנזירים טיבטים. אם לא עומדת לרשותך שום דרך להגן על רכושך הפיזי או הרוחני, אז זהו החוק היחיד.

melancholy man

New member
מוסר זה דבר יחסי

פעם חשבתי, שהעניין כאן נורא פשוט, זמר/להקה מייצרת מוצר, המוצר הזה עולה כסף ליצור ושווה ערך לכסף, לכן "לקיחתו" בחינם ללא אישור היוצר, היא מעשה לא מוסרי.
העניין הוא, שהאומן יוצר מוזיקה, מישהו קונה ולעתים גוזל ממנו את הזכויות בכסף וכן מתחיל לעשוק אותו ואת הצרכן, בעולם של וויניל, זה היה רע הכרחי, היום זה גזל פשוט, שמעכב את היצירה, פוגע ביוצרים ואת מה שהוא עושה לארנקי (וישבני) הצרכנים, כל מי שקנה תקליטים באופן כפייתי (כלומר בסיבות הגיל שלנו) יכול להעיד ממקור ראשון.
שינוי טכנולוגי מצריך שינוי אקסיומות כלכליות וחשיבה אחרת, חברות המוזיקה חייבות להפטר מהגישה של המאזין כפרה שואבת ולחפש מקורות הכנסה אחרים (למשל, פרסומות באתר שמציע הורדות חינם, קהילות של מעריצים שמוכרות לחבריהם מוצרים נלווים וכרטיסים להופעות וכו') בטווח, האומנים המצליחים ימשיכו להיות מולטי מיליונרים, חברות המוזיקה יפסידו קצת ואמנים חדשים ינסו לפרוץ באופן חינמי דרך הרשת.
כך או כך, כדור הארץ ימשיך להסתובב סביב צירו וסביב השמש, השמש תזרח כל בוקר, העצים יצמחו, ביבי יבחר לעוד קדנציה מייאשת וכן, אנשים ימשיכו לעשות מוזיקה כי זה צורך ואנשים ימשיכו לצרוך אותה ומישהו ימצא דרך גם לייצר מכל ההתרחשות הזאת כסף.

Barmelai

New member
בסופו של דבר

אם הורדות החינם לא יצליחו להרוג את המוזיקה ותעשיית המוזיקה תתעשת, יתגבש מודל אלטרנטיבי שיוכל להפגיש בין הצרכנים והסוחרים בלי למוטט כלכלית אף אחד מהצדדים.
אני מניח שזה יהיה משהו כמו רשת של עננים שתהיה בשליטת 2-3 תאגידי ענק, לא קשה לנחש מי הם יהיו. מעבר הסחורה יהיה בין מנויים והמנויים יהיו האמנים והצרכנים גם יחד. בהבדל, שהמנוי של האמנים יאפשר להעלות מוזיקה. המנוי הצרכני יאפשר הזרמת מדיה לכל סוגי המכשירים שיוכלו לנגן אותה, ובחינם. על כך ישולמו לאמן תמלוגים. הורדת קבצים תחשב לקניה ועליה יקבל האמן אחוז מסויים.

מודל עסקי שכזה יוכל להכיל גם פודקאסטים, תחנות רדיו ומוזיקה, פלייליסטים (ע"ע מיקסטייפים), הכל תחת קורת מנוי אחת, ולהגיב בזמן קצר לכל התפתחות חדשה בתחום.
והעיקר - לא יהיה עושק צרכנים, רוב המוזיקה תהיה חופשית ואמנים יתוגמלו, בצניעות אך ביעילות ובשקיפות, על כל סטרימינג והורדה.

מה שאני רוצה לומר הוא שאנחנו נמצאים כרגע בקו התפר שבין מודלים - המיושן שכבר לא עובד, והחדש שעוד לא הומצא. תקופת החינם לא תוכל להמשך עוד זמן רב כי כולנו (אולי חוץ מתומר) כורתים תחתינו את הענף.

שמע ברמלאי!

הרעיון לאתר כזה כמו שאתה מציע פה הוא גאוני! כלומר, זה די פשוט, והכל כבר די קיים רק אין אף אחד שעדיין עושה את זה. או אולי אני פשוט לא מכיר. דיברו בכתבות הנ"ל על אתר spotify אבל אני לא יודע בדיוק איך הוא עובד.

ברמת העיקרון, אתר שמעניק לכולם סטרימינג חינם של שירים - אשר מספר הקלקות ייתן לאמנים תמלוגים (גרושים, אבל זה די הוגן לדעתי), והורדות יהיה ממש כמו קנייה של סינגל/אלבום/וואטאבר - זה פשוט הדבר המושלם. ככל שאמנים יביאו יותר גולשים לדפים שלהם, ככה הם ירוויחו יותר. כל אתר שכזה יתחרה על האומנים ועל שירות טוב לגולשים.

אם הייתי מתכנת וערמומי כמו צוקרברג - עכשיו הייתי בונה את האייטיונז-פייסבוק של עולם המוסיקה.

כמובן שעדיין תהיה בעיה של אתרים שיציעו הורדות בחינם. את זה אני לא רואה דרך לעקוף.
אגב, עכשיו אני נזכר שקראתי ש-spotify הוא די כזה (לא יודע אם מציעים שם הורדות) אבל הוא גם לוקח מלא שירים מאמנים שלא נתנו את אישורם על כך...

Zohar 01

New member
אז קדימה, לך על זה.

אולי זה הסטארט אפ החדש. יעשה אותך אדם עשיר.

Barmelai

New member
רק תזכור שבסוף אתבע לך את התחת

ספוטיפיי הוא בדיוק מה שרע ונצלני בגרסת הסייבר של המוזיקה. מצד שני, הדרך לגן עדן רצופה בכוונות רעות, או משהו כזה.

arieltr

New member
לא רוצה להרוס לברמלאי ת'סטארט-אפ

אבל זה לא כך כך יעבוד

1. אם אנשים יוכלו לעשות סטרימים ולשמוע שירים ואלבומים חינם דרך העננים שלכם באופן שתהיה הזרמת מדיה חופשית לכל צ'יפ בבית, באוטו או במלונה, אז למה בעצם הם ירצו להוריד=לרכוש את זה?
למה לשלם כסף עבור משהו שמסופק חינם ותמיד שם?

2. בהנחה שמה שכתבתי בסעיף 1 איננו נכון ולא הבנתי אתכם בכלל, אז נזרום הלאה. לא סובל הורדות, אבל אחרי שהקשבתי בלייב סטרימים ישר לצ'יפ במוח, הנה הורדתי את האלבום החדש שניק דרייק שיחרר שבוע שעבר. רכשתי. שילמתי כסף. מהכיס שלי לכיס של התאגיד. מזומן אונליין. אז עכשיו השאלה היא מה ימנע עכשיו ממני לצרוב את האלבום הלוהט הזה לכל החברים, השכנים, השכנות ומשפחותיהם שחולים לדרייק על התחת, ויושבים לי על הצוואר?

אז עכשיו לא רק האמן ימשיך לקבל בופקס, הוא כבר רגיל ליחס הזה.
התאגידים יהיו אלה שיוכלו אותה בטווח הארוך, וסביר להניח שיגיעו למסקנה שלא היה שווה להם להיכנס לסיפור הזה מלכתחילה.
צרכן המוסיקה שירצה לא לשלם ולא להוציא כסף מכיסו וסיבותיו יהיו אשר יהיו, סמכו עליו, הוא כבר ימצא יחסית בקלות איך לעשות את זה.
אוהבי המוסיקה יהיו כנראה היחידים שיקנו וישלמו בלב שלם על מה שהם באמת אוהבים. והם גם יעדיפו להעביר את הכסף ישר לאמן ולא לעננים. אבל אלה יהיו מיעוט.

Barmelai

New member
בוא נחזור לסעיף 1

חינם, למנויים. הכסף יבוא מדמי המנוי ומפירסומים. באשר להזיה שהצגתי, עזוב, אם זה לא יהיה כך זה יהיה אחרת אבל משהו בסדר גודל שכזה יגיע בסופו של דבר. הדרך לגרום לאנשים לשלם (קצת) על מה שאפשר לקבל בחינם, היא לתת לך משהו יותר אטרקטיבי מהחינם: למשל זמינות בכל מקום והזרמה לכל מערכת הפעלה וכל מכשיר שמסוגל לנגן את המדיה. למשל, ברוחב פס ומהירות גלישה, למשל במווצרים נלווים בטכנולוגיה מתקדמת כמו 3D אנד שיט.

או שלא...

The Walrus

New member
יש בזה היגיון מסוים,

אבל צריך למצוא את הפרצה הטכנולוגית שבאמת אי אפשר יהיה להעתיק בחינם. תלת מימד זאת דוגמה טובה, אנשים אשכרה הלכו לאוואטר בקולנוע במקום להוריד אותו, בגלל התלת מימד. חבל רק שזה חרא פטנט והיום לפחות חצי מקהל הקולנוע בארץ לא סובל אותו (אני אישית הורדתי את צעצוע של סיפור 3, במקום ללכת לקולנוע, אך ורק כי לא רציתי אותו בתלת מימד כפי שהוצג בארץ).

פטנט נוסף זה פלייסטיישן 3, עד כמה מפגר שזה נשמע - במשך תקופה מאוד ארוכה פשוט לא הייתה פריצה, ואנשים קנו משחקים כמו ילדים טובים.

ranisharoni

New member
כבר מונעים ההעתקות ע"י DRM

קבצים שחתומים (מורשים) לשמיעה אישית בלבד ולאדם מן השורה קשה לעקוף הגנה כזאת. יש לי מנוי כזה במיקרוסופט זון (הגוסס שזמין רק בארה"ב) שעולה כ 15 דולר בחודש (או פחות לשנה). החתימות\הרשאות זמניות וצריך לחדש אותם כדי להמשיך לשמוע את מה שהורד (קרי הפסקת המנוי תחסום את השירים).

באופן אישי אני מרגיש שע"י מנוי שכזה אני מחזיר את חובי לתעשיית המוזיקה במחיר סביר שגם "מתיר" לי להוריד דברים ללא תשלום (המעט שלא זמין בזון) או לשמוע דרך יו-טיוב.

מורנא007

New member
מה הבעיה

אם אפשר לנגן, אז אפשר גם להקליט (באיכות נמוכה יותר) כמו בימים ההם בשנות ה- 70

ranisharoni

New member
זה מסבך את התהליך ביחס לשיתוף קבצים רגיל

כמו כן ניתן להשתמש בווטר-מרק כדי אפילו להקשות יותר.
כל זה לא משנה כי מודל המנוי יכול להיות זול מספיק כדי להוריד את המוטיבציה לשימוש לא חוקי (זה למשל הצליח בשירות מנוי הסרטים נט-פליקס בארה"ב).

arieltr

New member
ההזיה שלך דווקא סביר להניח שתצליח

בצורה כזו או דומה.
תראה את עולם התקשורת הסלולרית. כל יומיים יוצא אייפון חדש ואנשים ממשיכים לקנות את הגירסאות החדשות כי הן 'משופרות' בגרם אחד יותר, וזה עוד לפני שהם בכלל גמרו לשלם את האייפון שיש להם עכשיו.
אבל כמובן מקבלים עסקת "שידרוג" (מילת הקסם בשיווק) אשר בה לא באמת משלמים אלא רק עוד 'קצת'. "הדרך לגרום לאנשים לשלם (קצת) על מה שאפשר לקבל בחינם" בהחלט, יש להם את האייפון כבר, אבל ישלמו עוד קצת היום ויקבלו את איפוןS. מחר ישלמו עוד קצת ויקבלו איפון ST. מחרתיים יגרמו להם לשלם עוד טיפונת בשביל לקבל את האיפון STU, ועד יום רביעי הם יעבירו עוד כמה טיפות בשביל לקבל את ה-STUPID.
וכמובן שבתגובה ובמקביל לכך יוצא גלקסי חדש שאם תשלם טיפונת.....
אז כן, השוק בהחלט מוכן ומשומן למודל שלך.

ולכן (1) שתגיע לחיפושים אחר שותפים שקטים שלא מפריעים בפגישות עבודה, רק תגיד...

ולכן(2) לוורי מנסה לשחק על המוסר של כל אחד מאיתנו. הוא יודע שבמלחמה הוא כבר הפסיד מזמן, אז הוא מנסה בקרבות בודדים כדי שירגיש עם עצמו קצת טוב לפני שהוא נופל.

bibi50

New member
הכסף יבוא מדמי המנוי ומפירסומים

ספוטיפיי עובד בדיוק לפי עקרון זה. למאזינים חינמיים מוצעת תקליטיה ענקית משודרגת ומתחדשת מדי יום. בולטים בהיעדרותם הביטלס האבנים פינק פלויד וזאפא ובטח יש עוד אלא שלא חפשתי (כן אני מחובר). ההאזנה מלווה מידי פעם בהפסקות פרסומת אמנם לא באמצע הקטעים אלא בהפסקות שבין הקטעים. המנויים על שרות זה פטורים מפרסומת וכנראה שההיצע גדול יותר אלא שאני לא בדיוק בטוח. מינוי חדשי בסביבות החמישים שקל ואין שום אפשרות להורדות בשלב זה

Celluloid Hero

New member
אכן ריח של דמגוגיה ונאיביות

נודף מההמגילה שכתב. החזקתי מעמד עד שהתחיל לדבר על לפ-טופים, קוי טלפון ומוצרי צריכה בסיסיים אחרים. כאילו שתומס אדיסון, וניקואלי טסלה עשו יד אחת, להמציא מכשירים שטניים שמופעלים בלחשים, כדי לשדוד אותו וחבריו... וזה מצחיק, כי הוא מנסה להוריד את הקרניים, הקלשון והזנב המחודד מחברות התקליטים, ומדביק אותם במקום, לגופים אחרים בלי שהוא שם לב לזה.

וזה לא שאני נגדו או משהו. ואני גם לא נגדה. אני חושב, כמו שאמרת, שהמוזיקה נמצאת בשטח הפקר בימינו, ובשטח הפקר, כל אחד יעשה הישר בעיניו. האמת, אני אפילו את זה לא עושה. יש לי הרגל מגונה מאז גיל 10 לקנות את כל האלבומים שלי, ואני לא רואה דרך אלטרנטיבית טובה יותר להתאהב באמת במוזיקה. אני מבין את הצורך בקבצים, כשמדובר ב OPP וכל מני אוצרות שחברות התקליטים לא רואות סיבה טובה או לא יכולות משפטית להוציא על פלסטיק, וכן יש לי כמה כאלה על המחשב. ואני מבין את הצורך בקבצים בכל הנוגע לניידות- בשביל זה המציאו את נגני ה MP3 למניהם. ואני מבין את הצורך של אנשים בקבצים בכל הנוגע לביצוע סינון של דרעק (זה קורה למשל עם מוזיקה עכשווית, כשיש המון המון דרעק ויחסית מעט אוצרות בים הדרעק והבינוניות). אבל אני לא מבין את הצורך בקבצים כשמדובר בלהתאהב במוזיקה. אז מה, יכול להיות שגם אני נאיבי עדיין.

למעלה