זיהוי מצולמים

ronrabin

New member
זיהוי מצולמים

בת משפחתי - חנה הבר (1918-2005) נולדה וגדלה בת"א, חיה בניכר בשנותיה האחרונות. מצ"ב תמונת המחזור שלה (מופיעה בשורה השניה מלמטה - רביעית מימין). הבת שלה (נולדה ומתגוררת בחו"ל) מבקשת עזרה בזיהוי בית הספר, התלמידות וצוות המורים על מנת לדעת מעט יותר על ימי נעוריה של אמה (אשר לא סיפרה לה דבר על כך . אשמח ואברך לכל קצה חוט שיעזור לסייע לה . רוני

Melitz

New member
בית הספר לבנות בנווה צדק בניהולו של המורה הידוע יחיאל יחיאלי המופיע בתמונה. תמצא הרבה פרטים על ביה"ס ועל מנהלו בחיפוש גוגלי של "יחיאלי" והצירוף "בית הספר לבנות".

Melitz

New member
ועד פרטים על ביה"ס והתלמידות תוכל להשיג בוודאי אצל חברות הפורום רותם39 ו-Racheli3 שאמותיהן למדו שם

ornan

New member
צרוף מקרים - מצגת יפה "נוה צדק ושבז

קבלתי עכשיו מצגת יפה על שכונות: נוה צדק, שבזי והסביבה, כולל הסברים ומפת הסביבה. העברתי לכמה מחברי הפורום, מי שמעוניין מוזמן להעביר לי דוא"ל ואעביר גם לו. חג שמח

שרי סילבר

Active member
איזו מצגת נפלאה!!! מחזירה אותי לסיפורים עליהם גדלתי בילדותי. ../images/Emo207.gifבחלק מהמצגות שאני מקבלת, כולל בזו הנוכחית, הטקסט מופיע כהלכה, מימין לשמאל, אך הכותרות מופיעות משום מה משמאל לימין. אמנם אני מאומנת בקריאת עברית משמאל לימין, אך העניין מנג'ס קלות. האם יש דרך לפתור את הבעיה?

כוון קריאת עברית

אם יש בראש העמוד כפתור "תצוגה" או "VIEW" ואם כאשר לוחצים עליו מקבלים בתור אחת האופציות "קידוד" או "ENCODING" ואם כשלוחצים עליו מקבלים כמה מיני עברית (לוגית, ויזואלית, WINDOWS) אם כל אלה מתקיימים אפשר לנסות את כל סוגי העברית - אחד מהם אמור לסדר את כוון הקריאה.

שרי סילבר

Active member
תודה! לא לזה היתה כוונתי. את העניין של שינוי הקידוד אני מכירה, ואכן בד"כ עוזר. העניין הוא שאם אני משנה קידוד במייל שקיבלתי, זה משנה את הקידוד במייל עצמו, ולא בקובץ המצורף. במקרה הזה, אם אני פותחת מצגת, התפריט הראשי אותו הזכרת לא מופיע. בתחתית יש אמנם תפריט מצומצם, אך הוא אינו קשור לעניין הקידוד, מה גם שהבעיה כאן נראית יותר משונה: את הטקסט במצגת אני מקבלת כהלכה, זה רק הכותרות שמופיעות מימין לשמאל.

רותם39

New member
בית הספר לבנות בנווה צדק

אמי ז"ל נולדה בשנת 1912 בירושלים ולמדה בבית הספר לבנות בנווה צדק מכתה ה עד כתה ח' בשנים 1924 – 1927. לצערי אין לי את תמונת המחזור משנת 1927 ובעצם אין לי כל תמונה של אמי מאותה תקופה. כפי שנאמר לעיל, על ההיסטוריה של בית הספר לבנות בנווה צדק ועל המנהל י. יחיאלי ניתן לקרוא בספרים וכמו כן ניתן גם לקבל מידע מתוך מסמכים הנמצאים בארכיון לחינוך יהודי באוניברסיטת ת"א. אך אני מבינה שבתה של חנה הבר מעוניינת בעיקר בהווי בית הספר. אז קודם כל, אזכיר כמה מורים שמופיעים בתמונת המחזור 1934: המורה משה בן יוסף לימד תנ"ך, עברית ומשנה. לימים הייה בן יוסף למנהל של בית הספר "הכרמל" בת"א (אני נמנית על בוגריו). המורה קפלן המופיעה בתמונה היא בתו של המנהל י. יחיאלי. לאחר פטירתו של י. יחיאלי (בשנת תרצ"ו) הייתה בתו שפרה יחיאלי-קפלן למנהלת בית הספר. המורה משה דפנה היה מורה לגיאוגרפיה והמורה אברהם אלדמע לימד ציור. בספר "מתל-אביב הקטנה למוסקבה" (זיכרונות ילדות) מאת לאה טרכטמן (ילידת 1913) מופיעים קטעים שבהם תיאור של הווי בית הספר. כחמש שנים מפרידות בין חנה הבר לבין לאה טרכטמן, אך נראה לי שסיפורי זיכרונותיהן יהיו דומים. להלן ציטוט של כמה קטעים: "בית הספר לבנות בנווה צדק היה בית ספר טוב. אהבנו אותו ואת המורים המסורים. למדנו שם גם גננות, מלאכה וזימרה והיו לנו שיעורים עם אחות רחמנייה מהצוות של "הדסה". בימים ההם נהגו האחיות ללבוש חלוקים בצבע ירוק בהיר עם צווארון לבן. האחות לימדה אותנו הגיינה והסבירה איך לטפל בגוף בזמן המחזור החודשי וכיצד להגיש עזרה ראשונה. היא פתחה נקודת עזרה ראשונה. לשם היו באים גם הבנים מבית הספר לבנים ואנחנו היינו מגישות את העזרה: מושחות את הפצע במשחה הדרושה וחובשות לפי כל הכללים שהיו מקובלים אז... עבדנו בתורנות. המרפאה שלנו פעלה בבניין של הסמינר למורות ע"ש לווינסקי, שעמד בחצר בית הספר לבנות. חדר המרפאה היה בקומה הראשונה, בקצה הבניין. גם השיעור בגננות היה אהוב עלינו מאד, כי לכל תלמידה או שתיים הייתה ערוגה משלה... ..אהבנו גם את שיעורי המלאכה שהתקיימו באולם בית הספר. ישבנו שקועות בעבודה ומורתנו המבוגרת לימדה אותנו לרקום מפיות עם כל מיני אז'ורים. מה שלא אהבנו וחששנו מפניו היה הביקור במרפאת העיניים, בביתן הקטן שליד שער הכניסה לבית הספר. היינו עוברות שם בדיקות עיניים מדי פעם. הבנות היו צועקות כשהיו מטפלים בעיניהן באיזו "אבן כחולה". היו בנות שעברו טיפול ממושך. לי היו עיניים בריאות ולא נזקקתי לטיפול, אבל פחדתי מהבדיקה, שמא ירשמו לי טיפול ב"אבן הכחולה" הבלתי נסבלת". המורה להתעמלות היה יוצא איתנו לפעמים אל הים ומלמד אותנו לשחות. המורה שלנו לאנגלית הייתה אשה גבוהה ומלאה עם פני בובה. היו לה עיניים כחולות, לחיים ורודות ושיער בהיר. החיוך שלה הביע טוב לב, אבל ללמוד אנגלית – לא למדנו. משיעורי האנגלית למדתי רק את שיר ה- a.b.c., שמנגינתו לא השתנתה עד היום. למורה הזאת היה פלירט עם המחנך שלנו, אדון דפנה. המורה לציור היה המורה אלדמע. אהבתי את שיעוריו. הוא לימד אותנו ליצור צבעים מערבוב של שלושת צבעי היסוד. כן לימד אותנו לצייר מהטבע, בצבעי מים... המורה שלנו אלדמע היה ידוע בעיר, הוא היה מהמארגנים של תהלוכת הפורים. אינני זוכרת שאז קראנו לזה בשם "עדלאידע". המורים שלנו בבית הספר העממי לבנות בנווה צדק היו מחנכים אמיתיים שהתמסרו לעבודתם. הם היו מגיעים ברגל לבית הספר, בשעות אחר הצהרים, מהקצה השני של העיר, כדי להכין אותנו למופעים לפני החגים. אני זוכרת איך דינה ואני, לבושות כבר בלבוש במיועד למופע, עומדות בפני המחנך שלנו בכיתה ג', אדון דפנה, ומציגות בפניו את מה שהכנו. הוא הגיע לחזרה במיוחד מרחוב שעל חוף הים בתל אביב... המורים היו יוצאים אתנו לטיולים אל מחוץ לעיר והעבירו שיעורי טבע ממש בשדה. צעדנו ושרנו את שירינו האהובים... בית הספר ארגן גם טיולים למקומות שונים בארץ. היה לנו טיול לים המלח"... שאלה שלי: אולי מישהו יכול להסביר מהו הטיפול ב"אבן הכחולה"? ועוד משהו: אני ממליצה על הספר "הבית של סבתא בת שבע" מאת בנימין בן יוסף. הספר מכיל סיפורי זיכרונות משכונה תל אביבית בשנות ה- 30. הספר כתוב בצורה קלה, מעורר חיוך והמון נוסטלגיה ואין לי ספק שהבת של חנה תלמד ממנו על ימי הנעורים של אמה בתל אביב.

כוכה

New member
משה דפנא

אביו של אביטל דפנא מקיבוץ מעוז חיים, והוא שכתב לנכדו אהוד, שנפל אח"כ במלחמת יום הכיפורים את שיר הילדים האלמותי: הודי חמודי ביצוע: עממי מילים: משה דפנא לחן: נחום נרדי זה הודי חמודי הוא ילד קטן. גר הוא הרחק שם בעמק בית שאן. עיניים לו תכלת וראש לבנבן. פה לו מתוק מחייך ומקשן. שואל בלי הרף הוא: למה זה כך? "למה ולמה" מעביר הוא בסך. הודי חמודי, הוא בן אביטל, שאלה ראשונה את אביהו שאל: למה טלה עת יפתח את הפה יודע לומר לי אך מֶה ורק מֶה? ולמה צביה הפרה החומה יודעת לומר לי גם מוּ וגם מָה? הודי חמודי, הוא בן אביטל, שאלה שניה את אביהו שאל: למה העגל הרץ למרחב שולח למעלה למעלה זנב. ולמה צנונית קטנה, אדומה שולחת זנב דק אל תוך אדמה? הודי חמודי, הוא בן אביטל, שאלה שלישית את אביהו שאל: למה השמש תמיד הוא ראשון לרדת בערב לשכב ולישון. ולמה ירח הוא דווקא בליל יוצא מביתו והולך לטייל? "למה ולמה" רבות עוד שאל הודי חמודי, הוא בן אביטל; למה אוהב כה הצל את העץ? מבוקר עד ערב אצלו הוא רובץ. למה בורח הצל מהאור - השמש מציץ בו, נסוג הוא אחור. למה הרוח מכה אילנות? ולמה בוכים כה יונים ויונות? למה כנפיים ניתנו רק עוף? - ועוד הוא שואל בלי קץ ובלי סוף. אך תענהו אם כך ואם כך - ו"למה" חדש אז מפיהו יצמח.

רותם39

New member
על "א" ועל "ה"

התלבטתי אם לכתוב משה דפנא או דפנה. בתמונת המחזור 1934 כתוב "דפנא" אך במסמך שהוצאתי מארכיון וכן גם בספר של טרכטמן כתוב: דפנה. כנ"ל גם לגבי אודי או הודי. זה לא משנה. על כל פנים, השיר "הודי חמודי" מזכיר את ימי הילדות. בכל שבת בשעה 12.30 נהגנו להאזין לתכנית "כבקשתך" והשיר "הודי חמודי" היה אהוב ביותר. לא העליתי בדעתי שמי שכתב את שיר הילדים היה מורה של אמי בבית הספר לבנות...

השיר הזה מלווה גם את ה - ../images/Emo95.gif

ומנוגן באחד מן הדיסקים עם שירי הילדים שאנחנו אוהבים להשמיע לו. ארנון

שילה1

New member
"אודי חמודי הוא בן אביטל

שאלה ראשונה את אמו הוא שאל: למה ולמה ולמה....."זה השיר? והשם אודי חמודי,ולא הודי חמודי.

אכן צדקה כוכה, "הודי" ולא אודי

זאת למרות הכוונה לשם חיבה לאהוד דפנא ז"ל, נכדו. השיבוש מכוון, בכדי "שלא יבינו" שהכוונה לאודי דפנא. לאודי היה קשה עם השיר ורק במרוצת השנים הכירו והוקירו. אהוד דפנא נפל כאמור במלחמת יום הכיפורים. איש מקסים שהטרגדיות ליוו את חייו הקצרים. חג שמח, לאה

כוכה

New member
ואם כבר נוסטלגיה משפחתית....

בעקבות ולקראת הסדר: הקשר שלי לשיר הוא דרך אחי -אהוד. הדוד מדרא"פ הביא מתנה לגן את התקליט הפופולרי והילד היה סותם אוזניו ובורח מן הגן בכל פעם שהשמיעו את השיר... ממש כמו אהוד דפנא ז"ל שהיה בוגר ממנו בכמה שנים טובות., את הסיפור עליו ועל יחסו הדומה לשיר, קראתי זה עתה כשהבאתי את הלינק לכאן. חג שמח!!!!

ronrabin

New member
תודה לכל המגיבים

תודה על המידע . החומר עובר ישירות לסקוטלנד (אל הבת) ואני מקווה שזה יעזור לה לשפוך אור נוסף על ילדותה ואיזור מגוריה של האם .

למעלה