"זה" מיותר

tapuztapuz6

New member
"זה" מיותר

שלום.
אני יודע שלפעמים "זה" מיותר אבל האם ה"זה" כמו במשפטים האלה מיותר?
"זו לא טעות לומר ש..."
"זה לא סוד ש..."
ושאלה נוספת- יש דבר כזה "היטב יותר"? למשל, "לישון היטב יותר" או או שצריך לומר "לישון טוב יותר"?
תודה.

trilliane

Well-known member
מנהל
נראה לי שמדובר בדגם תחבירי שאול מאנגלית וכו'

ואכן אפשר לוותר על "זה" (באנגלית לא) וכך מתקבלת פסוקית נושא במקום ש"זה" יהיה הנושא.
&nbsp
אכן אין "היטב יותר".

tapuztapuz6

New member
עוד שאלות

1)למה שין הזיקה מחליפה גם את "אשר" וגם את "כי"?
2)קראתי ש-"לקח לי שעתיים" הוא תרגום שאילה. מה הביטוי הנכון יותר? יש דבר כזה "ארך לי שעתיים"? הוא נשמע מוזר.

trilliane

Well-known member
מנהל
חסר הקשר...

1) שי"ן הזיקה הפכה להיות מילת הקישור המובילה מאז לשון חז"ל ובימינו. היא מצטרפת לצירופים שונים בקשרים לוגיים שונים (מפני ש, כדי ש, בזמן ש, בתנאי ש ועוד) ומשמשת גם במקרים שבהם לא ניתן (או לא מקובל) להשתמש ב"אשר" או ב"כי" (בפתיחת פסוקיות תוכן, לא לפתיחת פסוקית תיאור סיבה). לצערי אין לי מידע היסטורי/אטימולוגי להוסיף; אם לא ידעו אחרים, נסה לגגל או הפנה את השאלה לאקדמיה ללשון.

2) אכן, It] took me two hours] (ואולי גם בשפות נוספות). למעשה ברור ש"לקח לי" בלשון הדיבור, אין כאן "לקיחה" וגם ה"לי" מאפיין את המושא הלא מוצרך שנידון כאן בעבר. עם זאת "לקחת ת'זמן" (בהקשר זה ובכלל) השתרש היטב בעברית מזה כמה וכמה עשורים ואין לו ניסוח חלופי גורף שמתאים בדיוק, ודאי שלא בשפת הדיבור.

בחירת ניסוח הולם צריכה להיעשות בהקשר (תמיד). באופן כללי לא חייבים להשתמש ב"לי", למשל אם אני אומרת "הנסיעה ארכה שעתיים" ואני מתייחסת לנסיעה שלי. אפשר גם "נזקקתי לשעתיים כדי..." או "נדרשו שעתיים ל..." ועוד ועוד. תן משפט מלא ואנסה להציע אפשרויות.

למעלה