זה הוא או זהו

זה הוא או זהו ../images/Emo35.gif

שלום, רציתי לדעת איך כותבים נכון: זה הוא \ זהו ? אודה לכל מי שיענה! - שירלי.

lordgino

New member
../images/Emo79.gifזהו זה, ולא אחרת../images/Emo79.gif

אבל אפשר גם "זה הוא".

ElinorL

New member
אפשר לכתוב...

"זה הוא" ואפשר לכתוב "זהו" אבל לכל מילה יש משמעות אחרת.... או שלא ירדתי לסוף דעתך?

../images/Emo51.gif ועוד משהו קטן אם אפשר:

רציתי לשאול עוד שאלה קטנה: בקשר למילה "עגבניה": צריך להגיד את המילה עם דגש באות ב' (עגבּניה)? או ללא דגש? כי באות ג' יש שווא נח ואז צריך להיות שם דגש קל (בגד-כפת). אודה למי שיגיד לי מה נכון להגיד. תודה- שירלי.

double O S

New member
זה שווא נע אם אני לא טועה../images/Emo96.gif

כי עגבניה זה מהשרש ע.ג.ב ומהמילה עוגב או משהו כזה
אז אמממ, או שזה באמת שווא נח ולא שמו דגש כדי שיהיה ניתן לדעת את המקור או שזה שווא שמקורו בתנועה...

תודה, אבל:

באמת מעניין כי לפי מה שאני למדתי (אני בכיתה ח'- שנה ראשונה ללימודי לשון
) אז למדנו שכדי לדעת את המקור של השווא (נח\נע) צריך להחזיר את זה לזכר-יחיד. אז עגבניה זה בנקבה... אבל אין לזה זכר. ועגבניה זה יחיד (יחידה). ככה שאני לא יודעת. זה מה שאני חושבת. קראתי גם פעם בספר אחד (שם הספר "מישהו לרוץ איתו" של דויד גרוסמן) שהייתה שם אישה זקנה שכאילו דיברה עברית עתיקה והיא הדגישה במיוחד במילה עגבניה את הב'- ככה שזה היה עגבּניה. מקווה למצוא לזה תשובה!
ואם כבר פה, אז עוד נצל"ש קטן וחביב: איך אומרים "עשרים שקל" או "עשרים שקלים"? כי אני יודעת שאומרים "עשרה שקלים" (ולא כמו שרוב האנשים אומרים "עשר שקל"). אז האם זה גם תקף על זה?
תודה רבה-רבה = שירלי!

407

New member
שאלה מעניינת בקשר לעגבנייה

לא מצאתי תשובה לשאלתך אך מצאתי משהו אחר. אחרי חיפוש בגוגל מצאתי שלפני יותר ממאה שנה, חידש יחיאל מיכל פינס את המילה עגבנייה. אליעזר בן יהודה הציע את המילה "ברורה" (למה הוא התכוון?). בקשר לשאלה השנייה, את יכולה להגיד "עשרים שקל" או "עשרים שקלים". אם המספר המונה הוא 11 ומעלה, את יכולה להגיד את שם העצם שאותו את מונה ביחיד או ברבים. אר ורק "עשרה שקלים" ולא "עשרה שקל",אך "אחד-עשר שקל/שקלים".

uriozmor

New member
שפה ברורה

הכוונה כנראה ל"בדורה" בדל"ת ולא ל"ברורה", והשווה "בנדורה" בערבית.

or99

New member
עגבנייה היא מילה מודרנית...

ראי כאן סעיף 1.2.2 סעיף קטן ה' לדעתי מי שהמציא אותה לא בדיוק התחשב בכללי הדקדוק, אלא רצה שאכן יבינו שהיא באה מן המילה עגבים, בה אין דגש בב'. ודאי שמדובר בשווא נח בג'. לגבי הנזירה מהספר (ספר מעולה, אגב), אני לא חושב שהכוונה היא שהיא הדגישה את הב' דווקא במילה עגבנייה. אני יודע שבאלג'יריה לדוגמה לא היה להם במבטא ב' רפה כמו שלנו, אלא ב' דגושה בלבד. נראה לי שכך היה בעוד מקומות במזרח ואולי גם בא"י. נראה לי שפעם קראתי שכך היה גם בגליל, ואת המילה זבובים למשל הם קראו זבּובּים.

uriozmor

New member
לגבי השווא

יפה ומשמח שאת מתעניינת. לא כל כך סביר שמילה כמו "עגבנייה" תופיע לך במבחן, אלא אם כן ילמדו אתכם איך להתמודד עם שכמותה. השווא שם אינו נח, ונראה שתצורת המילה היא לא שורש ומשקל, אלא בסיס ("עגבן") ומוספית (-ִיָּה של נקבה, כמו ב"עברייה" ו"בוכייה") - כלומר לא "עגבנייה" היא צורת היסוד אלא "עגבן". ב"עגבן", כמו בשאר השמות ממשקל קַטְלָן, השווא מרחף עד כמה שאני יודע, ולכן הבי"ת רפה.

407

New member
אני לא בטוח אם זה מרחף

אבל ישנן עוד מילים רבות שבהן לא בא דגש קל בלה"פ: כַּלְבָן, נַקְדָן, צַלְבָן, צַרְכָן, חַלְבָן. אולי בהשפעת השמות:דַּבְּרָן, דַּכְּאָן, וַכְּחָן, חַבְּלָן, טַפְּסָן ועוד ,שבהם השווא הוא נע (כי יש דגש חזק תבניתי), ואחרי שווא נע לא יבוא דגש קל.

../images/Emo27.gif

חלק אומרים לי שהשווא באות ג' במילה עגבניה הוא נח וחלק אומרים לו שהוא לא נח. וזה לא למבחן או משהו... סתם לידע אישי, כי זה עניין אותי
תודה- שירלי.

407

New member
אני חושב שהשווא הוא נח

אך אין אחריו דגש קל כי זה משקל מיוחד (מעניין למה) כמו בדוגמאות שהבאתי מקודם.

uriozmor

New member
חביבי

לשווא נח שאחריו בגדכפ"ת רפות יש בדקדוק שם: שווא מרחף.

uriozmor

New member
התכוונתי

לכך ששווא מרחף הוא (בין השאר לפחות) תוצאת ההתמודדות עם שווא נח שאחריו בגדכפ"ת רפות.

or10cohen

New member
לא משנה

אם יש מעל ל10 נספרים אז אפשר לומר גם ביחיד וגם ברבים. 1-9 נספרים- חובה לומר ברבים........... שיהיה לך יום מצוין.....

למעלה