זה אפשרי?

lidor3160

New member
זה אפשרי?

זה אפשרי לילמוד לנגן עלי נגינה כמו בגלמה או בוזוקי בלי ספר ובלי מורה?פשוט לשבת עם הכלי כל יום ולנסות להבין אותו ולילמוד לנגן...
צריך לציין שאין לי ידע קודם במוזיקה ואין לי מורה לבגלמה באזור..
תודה רבה על הדעה שלכם:)

nadav779

New member
לא ממש

אם ללמוד בלי מורה, אז לפחות מדי וי די, או מחוברת, או מישהו שקצת מסביר לך. מסתם לשבת עם הכלי ולנסות להוציא צלילים מבלי שיש לך רקע מוזיקלי כלשהו - סביר להניח שיצא בעיקר תסכול.

אפשר בעקרון להקשיב להמון נגני בוזוקי כל הזמן, ולנסות להוציא את מה שהם עושים, אבל זה דורש ים של סבלנות ומידה לא מבוטלת של כשרון.

horsie

New member
לא מדויק ידידי

ללמידה לבד (משמיעה, ע"י חיקוי - כמו הרבה מגדולי המוזיקאים בכל כלי)
יש המון יתרונות שקשה אפילו לתאר אותם במילים.
למרות שיש גם הרבה תנאים בדרך.
זה קשה ויכול להיות מאוד מתסכל כמו ונדב ציין.
ואם לא ניגשים לזה בגישה נכונה אפשר לעשות הרבה טעויות שיהיה קשה לתקן בעתיד.
אבל לא חסר נגנים שעשו את זה והם מגדולים בגדולים

היתרון שאתה מסתמך נטו על האוזן שלך ואתה יכול מפתח חוש מוזיקלי אינטואיטיבי ברמה מאוד גבוה.
מה שהרוב הגדול של הנגנים מאבד בזה שהוא לומד מתבניות וצורות שנעשות על ידי האצבעות במקום (במיוחד בגיטרה - זה חטא שלנו)

האידיאל הוא לשלב את האינטואיציה, השמיעה והפיתוח המוזיקלי ביחד עם ידע מודרני כגון טכניקות וידע תאורטי שנותן שם לצלילים.

nadav779

New member
נראה לי שאתה מגזים

ללמוד בלי מורה זה דבר אחד, אבל בלי חוברת, בלי מישהו שיראה לך איך עושים אקורד? סתם לקחת גיטרה לידיים, לשים דיסק במערכת ולנסות לעקוב בלי שום רקע? קשה לי להאמין. איזה נגנים אתה מכיר שלמדו ככה? אפילו הנדריקס קיבל טיפים:

He learned to play by continuing to apply himself, practicing for several hours daily, watching others, getting tips from more experienced guitarists, and listening to Ernestine Benson's blues records

והוא הסמל לנגן אינטואטיבי שתמיד עולה בדיונים כאלה...לא. אני לא אומר שחייבים ללמוד בקונסרבטוריון העירוני, אבל חייבים לפחות חוברת, איזה חבר שמנגן שיסביר לך דברים בסיסיים, משהו.

אתה צודק אבל עדיין

כל הגדולים עשו את זה, פשוט הקשיבו לאחרים וניגנו, ברור שאפשר לקבל טיפים ותאוריה מוזיקלית די קשה ללמוד מזה. אבל בכל זאת, זה מקדם אותך מכל כך הרבה בחינות שאתה אפילו לא תשים לב אליהם תוך כדי. במיוחד היום כשלהריץ בלופים ולהאט זה לא מסובך אפשר דיי בקלות להגיע עד לדברים הקטנים.

TheNightcrawler

New member
יש המון מהלכים לא דיאוטניים שבלתי אפשרי להבין

בלי מורה או איזה בית ספר.

אלה מהלכים שהם בד"כ נגד מה שהאוזן שלנו מקובעת אליו, ואין לך מצב להבין מה קורה שם לבד, במיוחד בבלוז מתקדם (כמו סקוט הנדרסון) או ג'אז.

מהלכי ביבופ, דאבל 2-5.

היתרון היחיד ללמידה בלי מורה זה חיסכון בכסף, אבל בזבוז זמן עצום.

רוב הסיכויים שתעבוד על תיקון טעויות בעתיד מאשר איזשהו רווח אמיתי.

הקידמה היום כל כך גבוה, גם במוזיקה, שללמוד לבד זוהי סתם עבודה סיזיפית ומאוד מיותרת, עדיף לך ללמוד לבד ולקבל את ה"רווחים" שאתה מדבר אליהם אחרי שהידע שלך הוא כבר נרחב, בסוף תקבל תוצאה הרבה יותר "רווחית".

אם אתה חושב שאני מדבר שטויות, פתח סכימה חשמלית ונסה לנתח את המעגל, ידע של חשבון בכיתה ח' מספיק לפתור את רוב המשוואות באלקטרוניקה בסיסית, אם אתה חושב שזה לא אותו דבר, אתה משלה את עצמך

TheNightcrawler

New member
אז כמה היית מתקדם מתוך ספרים לבד ?

כמה ידע היה נופל בין השורות בגלל שאין לך מורה ?

כך את אותה דוגמא ותעביר אותה למוזיקה

rolere

New member
טומי אמנואל למד משמיעה

ובזכות זה הוא מסוגל לנגן בס, ליווי וליד על גיטרה אחת. אבל הבנאדם בא ממשפחה מוזיקאלית מאד והתחיל בגיל 4 לנגן אם אני זוכר נכון את מה שהוא אמר בהופעה..

הבעיה שלי של ללמוד לבד היא בעיקר צורת הפקת צליל נקי, או ליתר דיוק - למידת הרגלים של טעויות באיך להפיק צליל נקי ונוח.

horsie

New member
גםגאת'רי גובן - לני ברואו- ורבים רבים אחרים

למדו לבד משמיעה וחיקוי

ולא מדובר רק על גיטרה
אלה גם כלים אחרים

אף אחד לא אמר שזה קל
ושאין לזה חסרונות (ואפילו גדולים בהרבה מהמקרים)
אבל עם מצליחים לעשות את זה כמעט מובטח יכולת מוזיקאית הרבה מעל הממוצע

nadav779

New member
אבל העניין הוא

שכל הדוגמאות האלה מתייחסות לאנשים שגדלו במשפחות מאד מוזיקליות והתחילו לנגן בגיל ממש, ממש מוקדם. זה כמו עם שפות: ילד שגדל במשפחה דו לשונית (נניח של ישראלי ואמריקאית) ידע את שתי השפות באופן שוטף עד גיל 4. הוא לא צריך ללמוד אנגלית, מספיק שאמא שלו מדברת אנגלית לידו כשהוא בגיל הנכון, והוא קולט את השפה לבד. לעומת זאת אם הוא גדל בבית שמדברים בו עברית בלבד, כשהוא יתחיל ללמוד אנגלית בגיל 10 הוא יצטרך לירוק דם במשך שנים ארוכות וכנראה לעולם לא יגיע לרמה של שפת אם. ככה זה, המוח ננעל בגיל מסויים והכל הופך להיות הרבה יותר קשה ללמידה. הדרך הכי טובה ללמוד שפה היא פשוט להוולד לתוכה - וככה גם במוזיקה.

לא יוד מה הסיפור של גות'רי ולני בראו, למרות שאני מאמין שהם כן קיבלו איזושהי הדרכה מינימלית, אבל בכל אופן לא הייתי מיישם את שיטת הלמידה של אנשים כאלה, שמגיל 0 שמעו מוזיקה חיה בבית ואחת התמונות הראשונות שהם זוכרים זה לראות את ההורים שלהם מנגנים - על פותח האשכול, שאין לו שום רקע מוזיקלי. אני בטוח בסבירות די גבוהה שזה יוביל להרבה תסכול ולפרישה שלו ממוזיקה.

סילברדו

New member
בקיצור אין אחד שלקח גיטרה והתחיל לנגן

כאילו הוא מעולם אחר...אין אחד שסתם ככה התחיל לנגן משמיעה ונהיה הנדריקס..אפילו אם הראו לו כמה אקורדים זה כבר התחלה של הדרכה.

nadav779

New member
אתה כנראה לא זוכר נכון:)

כי באותה הופעה הוא אמר שאמא שלו לימדה אותו לנגן כדי שיוכל ללוות אותה בשירי הסלאק קי ההוואיים שהיא שרה.

rolere

New member
זה נשמע יותר הגיוני :)

למרות שהוא כן הוציא משמיעה תפקידים, וככה פיתח את הסגנון המוסיקאלי וצורת הפריטה שלו.

בכל מקרה, אני איתך בעניין שעדיף ללמוד עם מורה, או לפחות לקבל טכניקה בסיסית שתאפשר התקדמות לבד. אפילו לא בהיבט של הזמן והתסכול, אלא שלא יהיות טעויות מגבילות בנגינה.

byrdparis

New member

למעלה