ושוב שאלות על גנים...

ענתש

New member
ושוב שאלות על גנים...

במסגרת שיטוטי אחרי גן לנגה לשנה הבאה נתקלתי בשני "מבנים" שונים של גן - באחד יש הפרדה ממש בין קבוצות הגיל - הם בחדרים נפרדים ואפילו בגנים נפרדים (שנתתים עד שלוש, שלוש עד ארבע, ארבע עד חמש). במבנה השני יש גן אחד גדול ויש בו קבוצה גדולה של ילדים ש"מעורבבים" משתי קבוצות גיל בדרך כלל - שנתיים עד ארבע. הם מוגדרים כ"שתי קבוצות" אבל אני לא רואה הפרדה ממשית בינהם במשך היום (חוץ מלפעמים פעילות שונה לכל קבוצה, לא תמיד...). מישהו/מישהי יודעת מה ההבדל בין שתי השיטות ? האם יש שיטה שיש בה יותר חסרונות או יתרונות על האחרת ? או בעצם - האם יפגע בנגה, שתהיה בקבוצה הקטנה (שנתיים וחצי) להיות עם קבוצה כל כך לא הומוגנית או רק יתרום לה ?

She Dolphin

New member
גם בגן של תומר יש פעילויות משותפות

רבות במשך היום. אני מאוד בעד השיטה הזאת ולדעתי היא תורמת מאוד לילדים. תומר הסתדר מצויין עם הגדולים בשנה שעברה. אני חושבת שזה תורם לפיתוח מיומנויות חברתיות שונות בגלל השלבים השונים שכל ילד נמצא בהם בהתאם לגילו, וזה בעצם מה שקורה בחיים האמיתיים, שבהם אנחנו באים במגע עם אנשים שונים, בגילאים שונים. כמובן שצריך לקחת החשבון עוד נתונים על הגן (מספר ילדים כולל, ומספר ילדים מול גננות/מטפלות וכו'), אבל אני אישית מאוד בעד עירוב גילאים.

לאה_מ

New member
גם אני בעד עירוב גילאים

ועוד יותר מכך - בצורה "רשמית". יש לי הרגשה, ענת, שלפעמים האידאולוגיה של הגן נקבעת לפי המבנה שהם מצליחים למצוא, ולא להיפך. אני בעד גן שמאפשר לילדים בקבוצות גיל שונות להפגש במשחק חופשי ובפעילות, תוך שימת לב של הגננת להבדלים בעבודה בקבוצות, למשל. אני חושבת שזה נפלא, גם עבור הגדולים וגם עבור הקטנים. אבל אין ספק שזה דורש מהגננת יותר.

irisgh

New member
לבקר ולראות

צריך לבקר ולראות. אם בגן 'המעורב', האווירה באופן כללי היא נינוחה מספיק, אז זה יכול להיות ממש כיף. יש המון מה ללמוד מהגדולים, ויש להם יכולת ליצור עם הבת שלך אינטראקציה עשירה יותר, שתעשיר אותה. כמובן שתמיד מפחדים מקבוצת בנים גדולים קצת נמרצים מדי. אז אם האווירה בכללי נינוחה, יש מספיק אנשי צוות, וניתן 'לראות' מה קורה, אז זה יכול להיות טוב. לפעמים יש הבדל בין גנים לקטנים ולגדולים במבנה. פעוטות דורשים השגחה בכל שניה. יש לראות אותם בכל רגע ורגע על מנת לדעת שהם לא מטפסים על מקום מסוכן. ילדים קצת יותר גדולים כבר רוצים פינות, פרטיות, 'בית משלי', וכד'. איך המבנה שם בנוי? מי דמות ההתקשרות של הקטנים? ומי של הגדולים? זו אותה גננת מובילה?

ענתש

New member
אז הנה תיאור יותר ספציפי של הגן

(שמאד התלהבתי ממנו בעצם... וסליחה על האורך) מדובר ב"גן טבע" - המבנה של הגן הוא בית עם 3 חדרים. חדר אחד גדול מאד מאד שיש בו גם שולחנות וכסאות (ליצירה ולאוכל) וגם "פינות" המיוחדות לנושא - פינת טבע (עכשיו ראיתי בה: פרחי חורף, שריון של צב, צלחות עם זרעים שמנביטים אותם... אלו דברים שהילדים אספו בטיולים. וגם תמונות של סתיו וחורף). יש פינת ספריה (הפריע לי קצת - הספרים במדף גבוה ולא נגיש... מוזר) ופינת משחקים וגם "פינה רכה" שם יש כריות ופופים ובריכת כדורים. הסבירו לי שבבוקר הילדים באים וכל אחד יכול לבחור מה שבא לו לעשות. אפשרויות הבחירה כוללות גם יצירה (למרות שיצירה "מלכלכת" כגון הדבקות וגואש לא כלולה בבחירה של הבוקר אלא נעשית במסגרת פעילות יצירה מוגדרת במשך היום. גם בפעילות המוגדרת הזו אפשר לבחור במה ליצור...). יש חדר קטן נוסף שהוא חדר משחקים - יש בו מטבח (פלסטיק) בית בובות ופינת רופא וזה גם החדר שישנים בו בצהרים. החדר האחרון הוא מטבח (והוא מופרד מהגן ע"י שער). יש גננת אחת בגן ושלוש סייעות (כרגע כי יש רק 14 ילדים כשהמקסימום הוא 24 בעקרון) כשהגננת נמצאת עד 13:00 ואז רק סייעות עד 16:00. מה שהכי מצא חן בעיני בגן - יש גינה ע-נ-ק-י-ת (בערך חצי דונם, אני לא מגזימה !) עם המון משחקי חצר. יש בגינה גם פינת חי (תרנגולים, ארנבות, צבים, ברווזים) שהילדים מטפלים בה. המשק שבו הגן נמצא מכיל גם פנסיון לכלבים וכלוב (אולי צריך להגיד בית ?) תוכים ענקי כך שהכל מאד מחובר לבעלי חיים... כל המבנים נמצאים בתוך פרדס. הסבירו לי שהפעילות כל היום היא משותפת לקבוצות הגיל (ולפעמים משתפים גם את הגן של התינוקות שנמצא במבנה נפרד) חוץ מאשר "ריכוז" אחד שמתרחש לקראת הצהרים שזו "פגישה קבועה" של הבוגרים עם הגננת והיא קצת יותר ארוכה וקשה לקטנים. ה"ריכוז" המוקדם יותר של היום שהוא הלימודי (למשל לומדים על חנוכה) משותף לשתי הקבוצות. מה שעוד אהבתי - הגן שם מאד דגש על יציאה החוצה ופעילויות בטבע והתבוננות בטבע. החודש למשל הם חרשו שטח אדמה קטן בתחום הגינה של הגן ועשו פעילות משותפת עם ההורים של זריעת גן ירק שהילדים מטפלים בו. הם יצאו לפרדס וקטפו תפוזים. בקיץ הם הולכים לטיולים כמעט כל יום שישי - לארווה, לרפת, ללול... לאסוף פרחים, לראות עננים ועוד ועוד... יש הרבה דגש על פעילויות משותפות עם ההורים וההורים מוזמנים כמעט כל יום שישי לקחת חלק בפעילות של הגן (גם בטיולים). בקיצור - אפשר לראות שאני מאד מתלהבת. הגננת אפילו הפתיעה אותי לטובה שלא עיקמה פרצוף מול השאלות המעצבנות שלי (שבדרך כלל זוכות לעצבנות מצד הנשאלת) על ביקורת מבנה ובטיחות אש ועזרה ראשונה... היא אמרה שאלו שאלות טובות ושיש לה אישורים לכל דבר ממה ששאלתי (כולל ביקורת של משרד הבריאות על איכות המזון ורענון של קורס עזרה ראשונה לסייעות כל שנה). ה"בעיה" היחידה שלי כרגע עם הגן זה העניין עם הקבוצה הגדולה (שנניח ותהיה מלאה - 24 ילדים) והתהיה אם זה טוב או רע לילד להיות בכזו קבוצה.... אבל זה נראה לי (ככל שאני כותבת) כבעיה מאד קטנה לעומת יתרונות הגן - לא ? יש משהו ששכחתי לבדוק ?

לאה_מ

New member
נשמע מצויין ../images/Emo13.gif

הקבוצה באמת קצת גדולה, אבל אם המקום גדול - זה סך הכל פחות מורגש, וגם השאלה היא כמה אנשי צוות יש לקבוצה הזו. אני מזכירה לך את הרשימה הזאת, שתוכל לתת לך רעיונות לדברים נוספים שכדאי לבדוק. בנוסף, אני הייתי בודקת מה הם אוכלים ואיפה (כדאי לזכור שזמן ארוחת הצהרים הוא זמן מאד לחוץ ורועש בהרבה גנים)? מה המדיניות שלהם לגבי אכילה עצמאית של פעוטות (זה כרוך לעתים בהרבה לכלוך)? כמה אנשי צוות יש ואיך החלוקה שלהם בין הקבוצות והמטלות בגן? כמה מהם נמצאים בכל שעה נתונה? מה המדיניות שלהם לגבי שנת צהריים בגן? לגבי גמילה מחיתולים? מה המדיניות שלהם לגבי ביקורי הורים ושהיית הורים בגן? איך מתבצעת ההתסגלות לגן? האם מאפשרים להורים להשאר עם הילדים במהלך תקופת ההסתגלות? שימי לב גם האם הצעצועים וחומרי היצירה נגישים לילדים, האם יש בשרותים ישבנון או אסלות נמוכות והאם יש כיורים נמוכים או שרפרפים שמאפשרים לילדים עצמאות בעשיית צרכים / נטילת ידיים.

עירית ל

New member
וואו

זה נשמע באמת מופלא, למרות גודל הקבוצה הפוטנציאלי. חבל שמטיילים רק ביום שישי וחבל שבעיקר בקיץ. דווקא בחורף כשיציאה לשחק במתקנים בחצר היא בעייתית לעיתים קרובות (לא כי יורד גשם, אלא כי ירד בלילה למשל והחצר רטובה), טיול הוא אופציה מצויינת. לגבי החצר הגדולה - האם כל הפינות שלה גלויות? האמת שהשאלה שלי מושפעת מחווייה שעברתי אתמול. טיילתי עם התינוקת ליד גן עיריה די מוערך בסביבתנו וראיתי הצקה מתמשכת של שני ילדים לילדה שנעשתה בחלק של החצר שלא היה גלוי לגננת שישבה בחצר. לא פינה חבוייה, פשוט חצר בצורת ר'. הילדה לא היתה פסיבית והחזירה מלחמה, אבל הם היו שניים ודחפו אותה, זרקו עליה חול, קללו אותה. לא כל כך הזדעדעתי מהסיטואציה הספציפית, זה לא היה קרב סוער והיא כנראה "התקרצצה" עליהם, אבל התעצבתי מאוד מאוד מהתחושה שנתנה לי הצצה לחייה של ילדה דחויה מבחינה חברתית, שאין גננת שתלווה אותה בצמידות. אולי אני מדמיינת דמיונות וזו לא היתה אפיזודה שגורה (הלוואי), אבל גם כמשהו חד פעמי - זה לא מסוג הדברים שהייתי רוצה אפילו לאפשר בגן. בגיל הרך חשוב שהחצר תהיה גלוייה בעיקר בגלל הסכנה הפיזית ובגן רב גילי גם בגלל סיטואציות כאלה.

ענתש

New member
../images/Emo5.gif נקודה טובה...

כל החצר גלויה למעט פינה קטנה אחת (ריקה, מובילה לקיר אחורי של המטבח. הלכתי לשם כדי לבדוק שאין בלוני גז...) יש יותר טיולים בקיץ אבל לא רק. כמו שסיפרתי בשבוע האחרון הם יצאו (במגפיים קטנות) לפרדס לקטוף קלמנטינות ותפוזים...

אפרתש

New member
תלוי בילד, תלוי בגן, תלוי בילדי הגן

יש ילדים, וכמו שאמרת - גנים וגננות - שאצלם הצירוף הרב-גילאי הוא מצוין. הייתי עדה למעט מיקרים בהם הצירוף בעייתי בעיני. יש ילדים קטנים שעדיין לא מסוגלים להתמודד עם מה שקורה בגן - הרעש, האנרגיה, ילדים רצין ןצועקים ודוחפים. הם צריכים ללכת לסביבה יותר קטנה, תומכת. סביבה שבה יוכלו לפתח יותר את הכישורים החברתיים שלהם והבטחון העצמי. נגה (איזה שם מקסים
) אוהבת להיפגש עם ילדים אחרים? מסתדרת כשיש הרבה ילדים? יש לה בטחון עצמי? אם ילד לוקח לה משהו - היא יודעת להגיב, או נבהלת? המשחקים של ה"גדולים" ימשכו אותה? הפעילות של ה"קטנים" נראית לך משעממת עבורה? אני ממליצה שתצפי בגן, ותנסי לשער מה יעבור על ביתך בגן הזה. תסתכלי על הילדים. האם תאמרי לעצמך "כמה שהיא תהנה לראות את הילדים האלה שמשחקים בתופסת ובטח תנסה להשתלב!" או שתעבור לך בראש המחשבה "רק שהחבורה הזו לא תתקרב אליה עם הרובים שלהם! הם נראים כלכך מאיימים!" ?

מסכימה, עידו נמצא בגן כזה, על

יתרונותיו וחסרונותיו, ומאוד ברור לי שהשאלה הכי גדולה היא איך נראית לך השתלבות אפשרית שלה בגן. מצד אחד אפשר לראות מחזות מקסימים של ילדה בת 3 שמשחקת בבבצק עם תינוקת בת שנה וחצי, ומתחשבת בשיגעונות שלה, קטנים וגדולים משחקים תופסת ומצד שני, ילד כמו עידו שקצת לוקח הצידה מכל ההמולה מתעסק בעניניו ולא כל כך יוצר אינטרקציות. ובעצם זה דבר שיכול לקרות בכל גן, רק שכאן טווח האינטרקציות האפשריות גדל. זה יכול לפתוח אפשרויות, אבל ילד רגיש עלול להרגיש לא בנוח בסביבה כזו.

למעלה