גזרות אנטיוכוס הוטלו בשנת 167 לפנה"ס ונועדו בעצם להגביל את הדת היהודית. היו הרבה גזרות שהטילו הגבלות או הכריחו יהודים לבצע מעשים שונים. למשל: קריאת ביהמ"ק על שם זאוס איסור על קיום ברית מילה חילול שבת וחגים הפסקת הקרבת קורבנות בביהמ"ק וכו'. מי שלא היה מציית לחוקים האלה היה מסתכן בעונש מוות. לכן הן נקראו גזרות דת. למה הוא גזר את הגזירות האלה? יש כל מיני סיבות. אנטיוכוס נודע כאדם קצת משוגע. יש כאלה שאומרים שלאחר שהוא חזר ממצרים מושפל על ידי הרומאים חלק מהשגעון שלו הוא הפנה ליהודים, יש כאלה שאומרים שהוא פשוט רצה לאחד את כל הממלכה תחת התרבות ההלניסטית. אבל יש עוד 2 תשובות הגיוניות יותר לכך. המתיוונים ומנלאוס בראשם שכנעו אותו להטיל גזרות אלו כדי לסלק מדרכם את האנטי מתיוונים שהפריעו להם וסיבה אחרונה היא שאנטיוכוס פשוט רצה לדכא את היהודים שהחלו למרוד. כל הסיבות האלה הן השערות ולא יודעים בדיוק מה הסיבה למתן הגזרות. ובנוגע לגורמים לפריצת מלחמה"ע ה-1. אני לא זוכר, עוד לא התכוננתי על זה למבחן, על זה המורה בטח יענה. מקווה שעזרתי, ואיסקרה, אתה מוזמן לתקן אותי אם אני צודק
1. גידול דמוגרפי מהיר, וצפיפות אוכלוסין. (בריבוי הטבעי גדל, פחות אנשים מתים) 2. הצורך בשווקים חדשים, וכן הצורך בחומרי גלם זולים ומחצבים. 3. שאיפה לפרסום, רצון להיות אימפריות גדולות וכוחניות וגם שיקולים אסטרטגיים (רצף טריטוריאלי, עורקי תחבורה יבשתיים וימיים וכו') 4. הרצון להביא את הנצרות אל העולם כולו. 5. מסע האדם הלבן בלה בלה בלה.. (כמו כן זו גם ה"הצדקה" לאימפריאליזם- לקדם ולפתח ארצות "נחשלות מבחינה כלכלית ותרבותית") יש עוד כמה סיבות, אבל נראה לי שזה מספיק. אימוץ המידע שכתוב בהודעה זו - על אחריותכם!!
טוטאלית.. ואיך זה מתבטא בתחומים השונים כמו צבאי חברתי וכלכלי.. אם תרצי אני ארשום פה את הסיכום שלי על זה.. וגם צריך על הסכם סייקס פפיקו אגרות חוסיין מקמהון וזהו נראה לי..
אני רואה שבאמת לא צריך לדעת מה הסיבות אלא רק מאפיינים. וסייקס פיקו ואגרון חוסיין-מקמהון זה קשור למזרח התיכון בתקופת המלחמה ולא למלחמה עצמה. אני לא חושב שהמאפיינים קשורים לאגרות.
גזרות אנטיוכוס היו גזרות דת מכיוון שהוא חייב את היהודים לעבוד אלילים יוונים. הגורמים לגזרות היו תגובה למהומות שפרצו ביהודה לאחר עזיבתו של אנטיוכוס למצרים.