ועוד בקשר למיתוסים..

ועוד בקשר למיתוסים..

למה לדעתכם היו זקוקים בארץ ישראל ל"המצאתם" של מיתוסים כמו הקרב על תל חי וסיפור טרומפלדור, " גדוד העבודה", ומיתוסי העליות. האם מכיוון שהארץ הייתה בחיתוליה וחיפשו מסורת, פולק ושורשיות בכוח כדי לדמות לערבים ולבדואים( אח"כ נראה אף חיקוי פיזי של מלבושיהם )או שזה קשור לתקופה עצמה? או שמא לסיפורים שיצאו מהארץ החוצה לכוון הגולה.?

nitsansh

New member
כל חברה זקוקה למיתוסים

ובמיוחד חברה בהתהוות שמנסה להיות אלטרנטיבה לחברה הקיימת, כמו שהיתה הציונות בראשיתה, צריכה ליצור מיתוסים חדשים כי הישנים לא מתאימים לה...

מה מיתוס פה?

אני מקוה שאתה לא טוען שבתל חי לא היה קרב ? לגבי טרומפלדור, האיש ללא ספק היה "גבר גבר", וזה שהוא היה גידם וגם עבד ככה בשדות זה עובדה שגם צולמה ולא מיתוס. לכל היותר ייתכן שהוא לא אמר לפני מותו ש"טוב למות בעד ארצנו", ייתכן שזה הומצא (לטובת ה"מיתוס", אני לא תמים). בגדוד העבודה באמת עבדו, ועבדו קשה. העולים עלו והקימו כאן למרות כל הקשיים את ההתחלה של כל מה שיש כאן עכשיו במקום השממה מוכת הקדחת שהיתה כאן קודם (ע"ע רשמי מסעו של מרק טוויין לארץ במחצית השניה של המאה ה-19). העולים (שלא כמו החרדים כיום) התלבשו בבגדים שהתאימו למזג האויר הלא-אירופי שלנו, בין אם בגדים ערביים או "חולצה רוסית". אנשי "השומר" וראשוני אנשי הבטחון האחרים של "היישוב" באמת רצו להתלבש, להישמע, ולהתנהג (חיצונית) כמו הערבים, ובכלל רצו להבין את הערבים טוב ככל האפשר. אבל הם עשו זאת בדיוק, אבל בדיוק, מאותן סיבות שהמסתערבים וה"ערביסטים" בשב"כ ובשאר גופי הבטחון שלנו עושים זאת עד היום. זה היה צורך פונקציונלי. אז נכון, יש מיתוסים. דור המייסדים לא רק עבד ביום ושמר בלילה ושר שירים סביב המדורה. אבל ככלל לא מדובר בהמצאה של מיתוסים לשם המצאה. מה שהם עשו היה דבר גדול באמת שאת התוצאה שלו אנו רואים סביבנו, והם עשו אותו לא בשביל הגולה אלא כי זה מה שהם רצו ובזה הם האמינו, והיו ברובם אנשי מעשה. מי שזה לא התאים לו חזר לגולה או פשוט עבר לתל אביב הצעירה, ותרם את חלקו בדרכו שלו.

קוכולין

New member
רק לציין

שבין אנשי ה"שומר" והעליות היו גם מעטים (יחסית) שבאמת הזדהו עם הערבים ותרבותם, ולא למדו אותה רק בשביל העיקרון של "דע את אויבך".

טרה10

New member
לגבי טרומפלדור-

הוא שהקים את תנועת 'החלוץ' כתשובה למפלגות הקיימות והמפולגות שפלגו את הציבור עד שלא ידעו אפילו מה מפרדיי- והציע הקמת הסתדרות כללית ללא מפלגות. הענין הוא שההסת' שהיתה באמת רעיון שלו-ושלטה כאן על חצי מדינה-הוקמה רק לאחר שנהרג. לגבי 'החלוץ אלפי צעירים בחו"ל שם הקים את התנועה - הגיעו לארץ ונדמה לי שהארגון קיים עד היום. עשרות גרעינים עלו לארץ-אם כי זה לא היה משהו שונה מהאחרים. המיתוס של ט' הוא כמובן הוא בגלל פרשת תל חי. עד שגם הרביזיוניסטים שהיו בעימות ימין-שמאל-עם מפלגות הפועלים- קראו את תנועת בית"ר ע"ש טרומפלדור. בשינוי האות טית לתיו. המיתוס של טרומפלדור החל עוד בעת העליה השניה- בגלל שהוא לחם במלחמת רוסיה-יפן שם איבד את זרועו. ב-1915 התגייס והקים את 'גדוד נהגי הפרדות' ויצא עם הגדוד להילחם בגליפולי- עם הבריטים ונגד התורכים ששלטו אז בארץ. נראה שהיה אדם משכמו ומעלה. הערה- זה שזקוקים למיתוסים..זה אנחנו יודעים-אבל צריכים אישיות יוצאת דופן..לכך. ולמי שמתעניין במיתוסים- יש ספר של רחל בן-ררור-אם איני טועה בשמה-על המיתוסים.

אישיות יוצאת דופן

אני מסכים איתך. מיתוסים קמים סביב אדם או מעשה גדול. הם מאדירים אותו עוד יותר, אבל הבסיס אמיתי ומרשים דיו. טרומפלדור, בן גוריון, מלחמת ששת הימים, וכו' וכו'...

סמיאגול

New member
אני שמעתי את הגירסה ה"אמיתית"

הבן אדם בסך הכל קילל ברוסית ("יובטפויומאט"). מישהו כנראה חשב שזה לא מספיק הרואי (ובצדק) ושיפץ קצת את ההיסטוריה.

מיתוס הוא לא בהכרח משהו שלא התקיים

מיתוסים הם לא בהכרח אירועים שלא היו קיימים והמציאו אותם לטובת אידאולוגיה מסויימת או תרבות מסויימת. המיתוסים יכולים להיות אירועים היסטוריים אמיתיים לחלוטין, שהתרחשותם הועצמה והודגשה מעל לאירועים היסטוריים אחרים שהתרחשו בעבר, וזאת לטובת רעיון מסויים שבה לשרת את החברה. מיתוסים נוספים שקשורים לציונות ניתן למצוא בספרו של עוז אלמוג, הצבר - דיוקן.

שינובי5

New member
המיתוסים האלו

לא הומצאו. יש אולי מחלוקת לגבי המילים האחרונות של טרומפלדור. כל עם המשחרר את אדמתו ואת עצמו מכיבוש, עינוי, ניצול והשפלה, זקוק בעיקרון למיתוסים. מאחר ודי עצבנת אותי בשאלה הנ"ל אינני רוצה להמשיך לענות לך, בכל מקרה יש לי 2 המלצות אליך - הספרים של לשק קולקובסקי ושל רון ברקאי בעברית. אולי הם יענו על התהיות שלך.

תותח9

New member
זה די ברור

כמי שעבודת המאסטר שלו היא על מיתוס מצדה, אני חייב להסתייג מהמילה "מיתוס" הנפוצה בציבור הרחב, שמשמעותה היא בדרך כלל דבר שלא התקיים. למשעה, מיתוס הוא אירוע, מקום או אדם שהתקיימו ושניתנה להם משמעות מיוחדת ובעלת השפעה על חברה מסויימת (זו רק אחת משפע הגדרות של מיתוס). כל עם, בעיקר עם שקם, מתהווה או נלחם על קיומו, זקוק למיתוסים ולהאדרת אירועים, אנשים ומקומות. זה קרה בארצות הברית, בגרמניה, בצרפת, בברית המועצות ובעצם בכל מקום. לכן, מיתוס תל חי לא :הומצא", אלא נוצר והתפתח מאירוע שקרה במציאות. ההזדהות ה"חיצונית" עם ערבים לא קשורה לזה בכלל, ויש לדון בה בנפרד, לדעתי.

למעלה