וירג'יניה וולף

אפיפני

New member
וירג'יניה וולף

בעקבות השיחות שהיו פה על הספר והסרט השעות אתמול ובכלל בימים האחרונים אני אשמח אם נכריז עליה כעל סופרת השבוע שלנו - בפינת השיששבת. וגם אני מבטיחה להתאפק עד מחר ואז לכתוב כמה מילים.

ann17

New member
גם אני חושבת

שכדאי שנכתוב עליה קצת היא סופרת עם מפעל חיים מדהים.

rannot

New member
בקשה.

בארוחת הערב של יום שישי בבית הוריי לפני כשבוע. הוזכרה ווירג'ניה וולף מאחר והסרט השעות רץ באוויר. אני התודעתי שאיני מכיר אותה והורי סיפרו שהם מכירים אותה רק בגח הסרט. אחי הצעיר שלמד בתיכון ספרות מוגבר סיפר שהם למדו עליה כמי שהיתה הראשונה שכתבה בסגנון מאד ייחודי (גל התודעה?). מה זה בדיוק אומר? הייתי שמח לדעת עוד.

אפיפני

New member
זרם התודעה לרנות

זרם התודעה הוא מונח בפסיכולוגיה שמשמעו: התודעה במכלולה עוד לפני שלבשה מילים. בספרות היא כמין זרם שגורף איתו בתהליך הזרימה שלו: זיכרונות, תחושות, אסוציאציות, דעות וכו'. בלי תכנון או סדר . שימוש המונח בספרות בא לציין את אותה טכניקה המקובלת ברומן הפסיכו לוגיסטי של המאה ה –20 בתיאור חיי הנפש. העלילה לא מתפתחת כמו במציאות מתוך: סדר והגיון מסויימים – אלא מדגישה כעיקר את הזרם השוטף של רגשות הגיבור של הרצונות שלו החוויות שהוא עוברמהצד הרגשי פנימי שלהן המשאלות והתשוקות הנסתרות הבלתי מבוטאות ובלתי סדורות שלו . בסוג כתיבה כזה הסופר רואה את עצמו בתפקיד הרשם האובייקטיבי של החיים ולא בעמדת בורא עולם והוא כמובן מוותר על הזכות לשפוט את גיבוריו. דוגמא אחרת אנקדוטיאלית שמקובל ליחס לכתיבה בזרם התודעה שמקובל לתת לדרם התודעה נמצאת בקטע מתוך יוליסס: בפרק "הסלעים הנודדים" (עמ' 372 בתרגום לעברית). ועכשיו : קצת סבלנות כי זה מתקדם כמו חידה בלשית: ......... " "מיס דאן הסתירה עמוק בתוך מגרתה את עותק "האשה בלבן", שהושאל בספריית רחוב קייפל, והכניסה גיליון של ניר-מכתבים מצועצע לתוך מכונת-הכתיבה. יותר מידי תסבוכות מסתוריות יש פה. הוא בכלל אוהב את האשה הזאת, מאריון? צריכה להחליף אותו ולקחת עוד אחד של מארי ססיל היי. הדיסקיט החליקה לאורך החריץ, קרטעה לרגע קט, חדלה וקרצה לעברם: שש. מיס דאן הלמה על הקלידים: - 61 ביוני 4091 .... " (יוליסס עמ' 372 בתרגום יעל רנן) למה בעצם ג'ויס בחר לציין את התאריך הזה? השאלה מתחדדת לאור העובדה שזה התאריך היחיד שמופיע בכל הספר . למה החליט ג'ויס הגולה שהחל לכתוב את הרומאן כעשר שנים לאחר התאריך אליו התכוון לבחור דווקא את היום של השש עשרה ביוני 4091 ולהזכירו אותו בספר במיקום אסטרטגי כזה? ג'ויס בחר יום זה שהיה עבורו יום מיוחד במינו - היה זה היום שבו פגש את מי שתהיה אשתו: נורה ברנקלה. התחלתי בוולף והגעתי לג'ויס(חחחח)

Arana

Well-known member
מנהל
ואני רוצה לחזור ולציין מה שכתב

א"ב יהושע בסיפור "הלילה האחרון" לגבי זרם התודעה: אם באמת נרצה "להקליט" את מה שמתרחש במוחו/נפשו של אדם, "לא זרם יהיה לך שם, אלא מערבולת"...

אפיפני

New member
ילדות רצופת טרגדיות, התקפי שגעון,

ועשרות שנות יצירה שמלוות במאבקים פנימים והתיסרות . חייה של וירג'יניה וולף. וירג'יניה וולף היא אחת הדמויות המסקרנות ביותר בספרות בגלל ספריה וגם בגאורח חייה , אישיותה המיוחדת והסביבה והסביבה האנושית שבה חייתה ויצרה.הביוגרפיה שלה שנכתבה על ידי אחיינה קוונטין בל מרתקת לא פחות מרומן טוב ואין בה אפילו עמוד משעמם אחד. על מנת להבין את ספריה של וירג'יניה וולף חייבים להכיר את אורח החיים המיוחד שניהלה כדי להאיר את "אורלנדו" צריך לדעת מעט על מערכת היחסים העדינה מורכבת ולא מינית שהיא ניהלה עם ויטה סקאויל ווסט ואי אפשר לקרוא ולהבין את "השנים" בלי לקבל מעט רקע על המעבר בין התקופה הויקטוריאנית לעת החדשה הליברלית. וירג'יניה וולף נולדה בלונדון בשנת 1882 אלו היו הנישואין השניים של הוריה ולכל אחד מהם כבר היו ילדים מנישואיו הראשדונים. מצד אביה הייתה לורה שהייתה חולת נפש והוחזקה בחדר בקצה המסדרון ומצד אמה היו לה שני אחים ואחות, מהנישואין האלו נולדו וירג'יניה אחותה ונסה שאליה הייתה קשורה מאוד (אימו של קוונטין בל הביוגרף של וירג'יניה וולף) ועוד שלושה ילדים. וירג'יניה גדלה בבית משכיל ועשיר והתפתחותה האינטלקטואלית הייתה בהתאם. אמה נפטרה כשהיא הייתה בת שלוש עשרה והיא עברה בכל תקופת ילדותה התעללות מינית על ידי אחיה מנישואיה הראשונים של האם אחרי מות האב הצטרף עוד אח ל"מסיבה" והם העתיקו את זירת גילוי העריות למיטות של וירג'ינה וונסה מקובל לחשוב כי הפעילות המינית הלא שגרתית הזו בגיל ההתבגרות הכתיבה את אורח חייה וקורותיה של וולף בשנות הבגרות שלה שמאפייניה היו קרירות מינית והעדפה לנשים. אביה שהיה חד עין ושתלטן הכיר בכשרונות המנטליים שלה ואפשר לה לרכוש השכלה הומניסטית רחבה ולהשתמש בספריה שלו מצד שני החיים בבית אחרי מות האם היו רדופי חרדות קיון בעיקר כלכלי (למרות שלא היה להן בסיס במציאות) והיוו את הדחיפה של וירג'ינה לכיוון האנורקסיה מחלה לא מוכרת באותה תקופה שליוותה אותה לאורך השנים ובכל פעם שמצבה הנפשי החמיר . אחרי מות אביה היא עברה לגור עם אחותה ונסה ואחר כך אצל אחיה אדריאן. אלו היו השנים שבהן התקבץ והתבסס חוג בלומסברי (שלו אקדיש הודעה נפרדת). ושם גם התבססה התפיסה הפמיניסטית שלה שבאה לידי ביטוי ב"חדר משלך" וב"שלוש גיניאות" ההמשך בהודעה הבאה כי אין לי מושג מהו אורך ההודעה המקסימלי האפשרי בפרדס :)

אפיפני

New member
נישואין ללאונרד וולף

כשהייתה בת שלושים: אשה מרשימה מוקד משיכה לגברים ונשים נישאה לוולף .הוא היה סופר אינטלקטואל יהודי שמאלני - הוריאציה האלטימטיבית. הם נישאו ובמשך 29 שנים היא הייתה במוקד מחשבותיו ורגשותיו הוא התמסר לה באופן טוטאלי: שמר עליה ותיעד את מצבה הנפשי חיוה דיעה על ספריה ובעיקר העניק לחייה את היציבות שלא הייתה בה. לא נולדו להם ילדים בעיקר בגלל מצבה הנפשי והוא אפשר בידיעה שבשתיקה את קשריה הרומנטיים עם נשים למרות שבעצמו לא היה הומוסקסואל או ביסקסואל ובעצמו נשאר נאמן לה באופן אבסולוטי. הנישואין הפכו אותה לשמאל הפציפיסטי והם היו פעילים מאוד בחוגים אלו לפני בזמן ואחרי מלחמת העולם השניה. היא התאבדה בטביעה ב28 למרץ 1941 בזמן התקף של מחלת הנפש שלה.

אפיפני

New member
חוג בלומסברי

הכוחות התרבותיים שעמדו מאחורי וירג'יניה וולף לאורך שנותיה היו בעלה וחוג בלומסברי: גוף מוזר ולא ברור שהורכב מאנשי רוח שהתגוררו ברובע בלומסברי (אזור טאוויסטוק למי שמכיר את לונדון). המפגשים התקיימו בכיכר גורדון הלונדונית (בית מספר 46) בחדר גדול מלא כורסאות וספות עם חבורה של משוחחים .וירג'יניה ואחותה וונסה היו מרכז החבורה אבל איתן בחדר שהו מיטב המוחות של אנגליה באותה תקופה: מיינרד קיינס הכלכלן , הביוגרף לייטון סטרצ'י דורה קרינגטון - אהובתו ורלף פרטרידג' שהיה המאהב שלו ובעלה של דורה . הסופר א"מ פורסטר (מסע בהודו וסיפורי אהבה מפירנצה) ט"ס אליוט המשורר וקלייב בל בעלה של ונסה אחותה של וירג'יניה ואביו של קוונטין בל הביוגרף שלה. ההשקפה שאיחדה את החוג הזה הייתה של חופש מוחלט בחיים ובביטוי ללא פרות קדושות. וירג'יניה וולף הפכה במובהק לגיבורת התרבות של שנות השבעים והשמונים שנים רבות אחרי מותה ודווקא היום עם ההתפתחויות החברתיות שהיא חוותה ואולי השפיעה על תחילתן - היא יותר מעניינת מאי פעם.

אפיפני

New member
ואחרון: מועדוני מעריצים :)

מסביב לדמותה של וירג'יניה וולף נוצרה תעשיה ספרותית של ביוגרפיות זכרונות מחקרים והתקפות. הקבוצה המעניינת ביותר מבחינה אנתרופולוגית היא אגודה שנקראת : VIRGINIA WOOLF MISCELLANY האגודה מפרסמת ארבע פעמים בשנה חוברת קטנה הנוגעת בספריה עבודתה ורכילות מחייה. אחת לשנה נערך כינוס של חברי האגודה. מי שמעוניין בקשר עם חברי האגודה צריך לפנות לחנות הספרים פוילס בדרך צ'רינג קרוס בלונדון רחוב חנויות הספרים מיד שניה .

אפיפני

New member
האינפורמציה באדיבות הביוגרפיה שלה

שנכתבה על ידי קוונטין בל ותורגמה לעברית והוצאה לאור ע"י הוצאת שוקן 1988. שבתש לום

rannot

New member
תודה ../images/Emo142.gif

תודה על התגובה! ולגבי וירג'ניה וולף? זו גם דוגמא לסופרת שהשתמשה בכתיבה שכזו או שהיא עושה בה שימוש מיוחד? אחי טען שהיא הראשונה שכתבה כך ואני מיד התחלתי לחשוב על ספרים מן המאות שעברו שגם נכתבו באופנים דומים, אבל הוא לא ידע להגדיר טוב כל כך מהו זרם התודעה (עכשיו כן).

אפיפני

New member
וולף בניגוד למיתוס עממי מקובל

לא הייתה הראשונה לכתוב בזרם התודעה אבל היא בהחלט הייתה כותבת בולטת בו. גם סימון דה בובואר בפריז אגב. את סימון דה בובאר שווה נורא לקרוא לדעתי . אני אוהבת את כתיבתה יותר משל וירג'יניה וולף יש בה משהו מהצרפתי המתובלן. ואולי שווה להקדיש לה לסארטר בן זוגה את יום שישי הבא.

Rivendell

New member
אפיפני, המון תודה על ההשקעה ../images/Emo140.gif

הוספתי הכל למאמרים.

דוסטו

New member
עשיתן לי את זה, בנות

'חדר משלך' של ו.ו. חוזר לשידה שלמראשותי לקריאה נוספת. (אחרי שאסיים את 'אמא של הכלב' שהוא אכן טוב מאד)

אפיפני

New member
שימחת אותי. זו הייתה המטרה להשקעה

ליצור חשק לקריאה חוזרת או ראשונית. :)

rannot

New member
הבחילה?

אני כבר לא בטוח בשם הספר, אך כשסיפרת על זרם התודעה, זה הזכיר לי את הבחילה של סארטר. זה לא דומה לתיאור של ג'ויס שנתת וזה לא מבטא את מה שהסברת אך בכל זאת צץ לי הספר הזה בראשי.

למעלה