ויסות חושי ו-ADHD

אמא36

New member
ויסות חושי ו-ADHD

שלום, אני אמא לילד בן 6.5 שהיה תינוק בכיין, רגזן ובעל מזג קשה. היום אנחנו יודעים שהוא סבל מרגישות תחושתית למגע. כיום המצב יותר טוב מהבחינה הזו, אך ישנם קשיים נוספים. אנחנו בבירור לגבי אבחנה של ADHD. הקשיים שלו בעיקר מתבטאים באימפולסיביות וקושי בויסות עצמי. הוא אובחן בעבר ע"י מרפאה בעיסוק ותוצאות האבחון שנשען בחלקו על הדיווחים שלנו ההורים ומילוי שאלון סנסורי, היו שיש לו קושי בויסות חושי. שאלתי, האם ייתכן שהקשיים של בני נובעים למעשה מהבעייה בויסות? שני רופאים שראו אותו נירולוג ילדים ורופא התפתחותי התלבטו לא נתנו אבחנה חד משמעית של ADHD. אנחנו רואים רגישות מסויימת למגע, רגישות גדולה לקולות מסויימים, עומס של גירויים חזותיים יוצרת אצלו קושי גדול בהתמודדות. יש קטעים של תנועתיות וצורך גדול במגע עמוק. הילד עושה לעצמו מסאגי'ם ע"י לחיצת הגוף לפעמים לרהיטים. אני חושבת שיש לו גם קושי בעיבוד השמיעתי. איך למעשה ניתן לדעת האם התנהגויות שנראות תואמות ADHD מקורן בהפרעה או בבעיה בויסות ועיבוד מידע? לי נראה שיש הקבלה בין חלק מהקריטריונים. חשוב לי לדעת את מקור הבעיה כדי לטפל בה נכון. אשמח להתייחסותכם.

שאלה שגם אני שואלת לאחרונה

ככל שההידע שלנו על קשיי מודולציה סנסורית מתבש, ונוצרים כילים שמסייעים לנו לאבחן את המצבים האלה משתפרים. ואז עולה השאלה שלנו לאפשרות ש- ADHD הוא בעצם קושי בויסות חושי... כי הרי ילד עם קשיי ויסות חושי, נותן תמונה די דומה ... שניהם מתקשים לסנן גירויים, לשניהם קושי בויסות התנהגות, שניהם יכולים להיות אימפולסיביים ומוסחים בטח ובטח ... נראה שההבדל יהיה ביכולת לגייס קשב כשחסר ה"גירוי" המפריע ... זאת אומרת שהיינו מצפים שילד הרגיש לרעשים ומוסח מהם, יגלה יכולת טובה יותר למיקוד בסביבה נטולת רעשים ... או שאם נסיר גרוי מגע מציק, יהיה רגוע יותר וקשוב ... קיימים מצבים שנראה שהילד מסוגל להתרכז ולהתמקד "פיקס" בסביבה מסויימת ובאחרת לא ... עדיין התמונה התפקודית היא המשמעותית ביותר, ב"עין בלתי מזויינת" ברור שמדובר ב"משהו נוירולוגי" ,אך לא מסיקים מסקנות מדעיות על בסיס "אינטואיציה" והמחקר בנושא עדיין בחיתוליו. לדעתי ה"עניה" ( ותסכימי איתי שאם לרפואה אין תשובה, אז מותר לי ...) יקח זמן עד שנלמד על ההבדל בין התופעות. בקליניקה אני שואלת את עצמי פעמים רבות, אז מה ההבדל ? אבל עוצרת ולא מאבחנת, לא לי הרשות לאבחן מצב רפואי שכזה. בנתיים נאלץ למדוד את ה"מצב" בהתאם לקשיי התפקוד שעולים....

מקור הבעיה

שלום וברכה, שאלת שאלות חשובות ולא פשוטות, בעיות ויסות חושי יכולות ליצור תמונה דומה מאוד לזו של בעיות קשב וריכוז, ולהיפך. למעשה, ניתן לחלק את האוכלוסיה לשלשה: 1. הסובלים מבעיית קשב וריכוז אורגנית, המלווה בקשיי ויסות האופינים לתסמונת זו, או קשיים סנסוריים נוספים, נלווים. 2. הסובלים מבעיית קשב וריכוז אורגנית, ללא מאפיינים בולטים של קושי סנסורי. 3. הסובלים מקשיים בעיבוד סנסורי ללא בעיית קשב וריכוז אורגנית. איך יודעים מי שייך לאיזו קטיגוריה? בחלק מהמקרים, מי שמתמצא היטב בשתי התסמונות יכול לערוך אבחנה מבדלת על סמך אבחון מקיף, ובחלק מהמקרים האבחנה המבדלת מתבצעת על סמך נסיונות טיפוליים, או טיפול סנסורי או טיפול תרופתי. לעיתים כדי להגיע לתוצאות תפקודיות טובות, יש להשתמש בשיטות שונות במשולב, ולעיתים ניתן להיעזר רק בחלק משיטות הטיפול. בכל מקרה, כדי להבין מה מקור הבעיה יש לפנות לאיש מקצוע המכיר היטב הן בעיות קשב וריכוז והן בעיות ויסות חושי. בברכה שרון

אבחנה מבדלת

מרפאה בעיסוק יכולה לתת אבחנה רק לגבי DCD ובעיות עיבוד סנסורי. (שכחתי משהו?), ולא שום דבר אחר... לכן ניתן לומר אם לדעתי כמרפאה בעיסוק מדובר בבעיות עיבוד סנסורי, אם כן, באילו מהן, ואם הבעיות בעיבוד סנסורי מסבירות באופן משביע רצון, לדעתי, את התמונה התפקודית. במידה ולא, אני יכולה לומר אילו קשיים תפקודיים אני רואה, ולהמליץ על המשך אבחון על ידי איש המקצוע המתאים. האם באופן מהותי אני מצליחה לזהות בין שלושת הטיפוסים שפירטתי והזיהוי אמנם עומד במבחן הנוירולוג/פסיכיאטר/ רופא התפתחותי? בדרך כלל כן, עוד לא היה מקרה של ויכוח מהותי, ובכל מקרה, לעיתים הדרך היחידה לאבחנה מבדלת היא התערבות טיפולית, כך שמדובר בשיתוף פעולה יותר מכל דבר אחר. האם זה מה ששאלת?

אמא36

New member
אבחנה

שלום ותודה על ההתייחסות, לצערי הרב לא הצלחנו להגיע עם בני לרופאים שמתמצאים בשני התחומים, וביקרנו כבר אצל רופא התפתחותי, ניורולוג ילדים ושני פסיכאטרים. אני נתקלת בתגובות -מחוסר בקיאות בתחום הסנסורי ועד להתיחסות מזלזלת כאילו מדובר ברפואה אלטרנטיבית לא מבוססת מדעית. לגבי אבחנה על סמך טיפול התרופתי (ריטלין על סוגיו השונים) בהנחה שבני משתייך לקטגוריה 1 או 3 - האם תגובה לריטלין מהווה אינדיקציה ל-ADHD בנוסף לקושי התחושתי? אני מתעסקת בשאלות האלה כי אני מתלבטת לגבי מספר דברים: בני לא עונה על הקריטריונים של ה-DSM4 בתחום של חוסר קשב למעט מוסחות בקלות ע"י גורמים חיצוניים. בתחום ההיפראקטיביות- הוא לפעמים בבית מתרוצץ וקופץ על הספות ומקיף את השולחן בריצה. לי זה נראה כמו חיפוש גרייה עצמית. בתחום האימפולסיביות - הוא לפעמים מתקשה לחכות בתור מתפרץ לשיחה או למשחקים. התחלתי לקרוא את ספרו של גרינספן וככל שאני ממשיכה ללמוד את הנושא גוברים אצלי סימני השאלה. תודה על תגובתך.

כל כך הרבה רופאים...

מדוע לא תנסו לטפל בקשיים התפקודיים אצל מרפאה בעיסוק המתמצאת בטיפול סנסורי? במידה ואמנם מדובר בבעיה על רקע ויסות או עיבוד סנסורי, טיפול כזה יכול לסייע מאוד. לא הבנתי את השאלה "האם ריטלין מהווה אינדיקציה לADHD " לעיתים, כשיש חוסר בהירות לגבי האבחנה, ניתן לתת ריטלין לנסיון ולבדוק כיצד הילד מגיב. למעשה, בדיקת TOVA , המהווה לעיתים קרובות חלק מהבטריה האיבחונית לADHD מבוססת על ביצוע משימה עם וללא ריטלין. האם קראת את מאמרו של דוקטור ג'יי צוקרמן? אשמח לעזור לכם למצוא מרפאה בעיסוק מומחית בתחום הסנסורי באיזור מגוריכם בברכה שרון

אמא36

New member
לגבי הריטלין

התכוונתי לשאול האם תגובה טובה לריטלין תומכת בקיום ADHD (קראתי דיעות של רופאים שטוענים שרוב האוכלוסיה תגיב לריטלין בלי קשר לקיום ההפרעה). בתחילת יוני נעשה הערכה ואיבחון מחודש בתל השומר במרפאת קשב וריכוז (כן, עוד רופאה ועוד אנשי מקצוע..) אני מתכוונת להעלות את נושא הויסות החושי ולשים עליו את הדגש, כי בתחושה שלי אין התיייחסות כלל לעניין והטיפול היחיד שהוצע לנו עד כה הוא תרופתי. לגבי ריפוי בעיסוק, התחלנו טיפול ואנחנו מחכים לחופש הגדול להתחיל דיאטה סנסורית (אנחנו לא ערוכים לזה עכשיו). קראתי את המאמר של ד"ר צוקרמן ואני מבינה את הקושי במתן אבחנה מבדלת. פניתי למרפאה של ד"ר מירי כץ ואני מקווה ששם הגישה באמת תהיה רב-מערכתית כמו שהוא מציין. תודה

פעם שאלתי שאלה מאוד דומה לשלך

את ד"ר ג'רי צוקרמן (כשהתארח בפורום ADHD ) והוא אמר שאם הילד מגיב טוב לריטלין אז כנראה זה אכן ADHD...

למעלה