ויכוח עם שותף שלי

ויכוח עם שותף שלי

השותף החביב שלי נוהג להניח תפילין כל בוקר. כשקראתי לו "דוס" הוא לא הסכים עם דבריי, וגם את אבא שלו הוא לא מחשיב כדתי אפילו שהוא לא נוסע בשבת והולך עם כיפה. למיטב ידיעתי, אף אחד ממכרי החילוניים/מסורתיים וגם רבים שאני לא מכירה, לא נוהגים להניח תפילין כל בוקר (למעט אולי בשנה של הבר מצווה), והוא לא מסכים איתי. מה דעתכם?

masorti

New member
יש הרבה מסורתיים המניחים תפילין...

ויש כמובן מסורתיים רבים שלא נוסעים בשבת. אבל חבישת כיפה היא סממן מובהק של דתיות. הרי כל הפואנטה בכיפה היא הצהרה חברתית שאתה מקבל עליך עול תורה ומצוות. אז האבא הוא כנראה דתי, והבן מסורתי (או מה שלפעמים מכנים "מסורתי-דתי" שזה מסורתי על גבול הדתיות).

ולגבי התפילין?

יש מסורתיים רבים שמניחים תפילין כל בוקר? אני לא מכירה. אגב, הוא טוען שאבא שלו גם "רק" מסורתי ולא דתי.

masorti

New member
אני נתקלתי בכמה שמניחים תפילין.

דרך אגב, בד"כ הם בני עדות המזרח.

cibamagli

New member
פני בובה-האם מפריע לך עניין התפילין

לידיעתך ישנם הרבה בחורים לא דתיים עם עגילים ופירסינג אפילו שמניחים תפילין בין 4 קירות כי הם מתפדחים מתגובות כשלך... את בכלל יודעת מה משמעות המילה "דוס" שפלטת ומה מקורה? ישנם המונים של חילונים שהולכים די בקביעות לסליחות בחודש הרחמים. זה שאת לא מודעת לנושא...זה משהו אחר. אן יוודע לך שבן זוגך לדוגמה מניח תפילין-זה רע?

דוס זה דתי באידיש

זה הפירוש המילולי, אחכ הכינוי הזה דבק בחרדים אשכנזים במיוחד ובינם לבין עצמם הם מכנים את עצמם דוסים ואת החרדים הלא אשכנזים הם מכנים בדר`כ בשמות גנאי. שמעתי אתמול את הביטוי סתם טמא לספרדי טהור ס``ט , דוסיות היא השתיכות חברתית ולבוש וכיפה הם הסממנים החיצונים שלה. . שאני דוס . . אצל החילונים הביטוי קיבל קונוטציות שלילית . . זאת קללה להיקרא דוס, וכנראה בצדק כי האידיאולוגיה פנאטית . גזענית וגם הורסת משפחות. רק המסורתים הם לא דוסים בעני, כי הם לא משייכים עצמם לקהילה ספציפית, הם חיים בין העולמות. בקיצור דוסיות היא הישתיכות חברתית ספציפית, זה הכול.

אני לא מתכוונת לזה בתור גנאי

מבחינתי דוס היא מילה נרדפת לדתי, לא בהכרח חרדי. אגב, לחרדים בלי קשר למוצאם העדתי יש לי הגדרה נפרדת אבל אני לא אכתוב אותה פה. היו תקופות שהייתי יותר חזקה שהחברים שלי כינו אותי דוסית (ואמא שלי קראה לי "הרבנית"), וממש לא נעלבתי כי הכוונה הייתה שיש לי נטיות דתיות ולא ככינוי גנאי. אגב, הניק שלך מאוד לא מוצא חן בעיני.

למה שיפריע לי?

נתחיל בזה שהוא ממש לא בן זוגי אלא השותף שלי ואם למישהו הדבר הזה צריך להפריע זה לחברה שלו ולא לי. בלי קשר, לא רמזתי אפילו שום דבר על זה שהעניין מפריע לי או צריך להפריע והשאלה ששאלתי כאן (כשהוא יושב לידי דרך אגב) נועדה לפתור את ה"ויכוח" שלנו, אם יש עוד בחורים שלא מגדירים את עצמם כדתיים שמניחים תפילין כל יום. מה עשית מזה. אגב - את המילה דוס הסביר כאן מישהו ובלי קשר, למיטב ידיעתי חילונים רבים משתמשים במילה דוס לתאר דתי כיפה סרוגה ובינתיים אף דתי כזה לא התעצבן שקראתי לו דוס, וחלקם מעידים על עצמם שהם דוסים.

קודם כל הכבוד לו על ההתמדה!

ועל זה שהוא עושה את זה עם כל הלב,אבל פה אין חוכמות הוא עושה כי הוא ראה את זה בבית,מה שמוכיח שהחינוך הכי טוב הוא דוגמא אישית שההורים נותנים לילדים וזה אצל הרבה חילונים ומסורתים שהיו רגילים בבית שאבא או סבא מניחים תפילין. שלכם חנה גונן

cibamagli

New member
המילה דוס ליתר דיוק היא

המילה דוס ליתר דיוק היא שיבוש בהגייה האשכנזית למילה "דָת". כיוון שהגיית הקמץ מבוטאת כמו העיצור O באנגלית והאות 'ת' ללא דגש המילה הייתה צריכה להיות מבוטאת "DOTH". אבל כיוון שהאשכנזים מבטאים 'ת' ללא דגש כמו 'ס' יוצא "DOS" במקום "DOTH". אין פה תיאור לפלג כלשהוא בדת,אבל בגלל אנשים שמחפשים כינויים כגון "ז'יד" שהיו מכנים ברוסיה נדמה לי או "יוּדֵן" בגרמניה למי שהו יהודי או מראה סממני יהדות חיצוניים בעיקר-נוצר כינוי גנאי כביכול מאוצר המילים היהודי אשכנזי. לא התכוונתי בשאלתי שהשותף שלך הוא בן זוגך-שאלתי שאלה עניינית והשתמשתי בדוגמה של בן זוג. מקווה שלא פגעתי בך אם העליתי דוגמה שבן זוגך יניח תפילין חס ושלום מבחינתך.ה' ישמור. הזכרת לי בדיחה: 2 אמהות חילוניות משוחחות.האחת אומרת:"אל תשאלי-הבן שלי התחיל להניח תפילין ולהתפלל כל בוקר-מה לעשות? בסוף הוא יהיה דוס" אז השניה עונה "באמת בעיה.אולי תבדקי את המזוזות???" רק תהיי בריאה.

לא יודעת מה גורם לך לחשוב ככה

אבל בהתחשב בכך שאני כותבת בפורום מסורתיים אפשר להבין שאני לא אנטי דת ושהתקרבות לדת של בן זוג לא תהווה בשבילי גורם מפריע או סיבה להיפרד ממנו, האמת שיותר יפריע לי אם הוא לא ישמור כשרות ויהיה אנטי דת בעצמו. אגב, השאלה שלך הייתה ממש, אבל ממש לא עניינית ולא קשורה בכלל לתהייה שהעלתי.

lady h

New member
דווקא זה לא מוזר לי בכלל

אני מכירה כמה במשפחתי שמניחים תפילין מדי יום והם בכלל לא דתיים או שומרים שבת.

למעלה