ויכוח מדושדש

ויכוח מדושדש

ויכוח מדושדש – חסר תכלית הויכוח על ריבוי הריקודים לא ממוקד , מתדיינים על הפריפריה ולא על לב הבעיה. אי אפשר לעצור יצירה. בשום אופן . הבעיה הויא השיווק הקל והנמהר, שיש בהפצת ריקודי עם . הרקדות המוניות והשתלמויות - מקור הטומאה. למה הדבר דומה, כדי להמחיש. וכי אפשר למנוע מבתי החרושת ליצור דברי מאכל? כל זמן שהמאכל עונה על הדרישות ההיגיניות והטעם - יכולים ליצור , כל מה שעולה על הדעת. הבעיה -איך לשווק. כשיש למדריך הרבה כוח, כי הוא תפס מקום מרכזי עם המון רוקדים ( בדברי מאכל – פריים טיים בטלויזיה) הוא יכול להפיץ את ריקודיו בלי מעצורים. אף ועדה או צוות השתלמות לא יכול לבטל את רצונו של יוצר הריקוד. הוא גם לא צריך את "ההשתלמות". יש לו כבר לובי , "משוגעים ומתלהבים" כל "עיטוש או הפלצה" - מעוררת הערצה הבעיה , שהסדר ההשתלמויות, יוצר הגנה על נחשלים, במקום שיהיה מכשיר ביטוי למוכשרים בלבד,, הוא מארגן תור, תפיסת מנגינות, עוד בטרם יצירה, צילומים ומתן לגיטימיות , לכל מי שנמצא "בתור". הסלקציה – לא יכולה להיות אוביקטיבית. היא גם לא הגונה. יש הרבה מיקרים של "אבן מאסו הבונים היתה לראש פינה" לכן, לדעתי – יש להפסיק את ההשתלמויות. כל מי שיחבר או ייצור ריקוד, שיצא בעצמו לשוק ולהפיץ. כל אחד וכישרונו . כוח השיווק הטוב ביותר הוא - איכות היצירה. ריקוד טוב יהיו לו הרבה קונים (כמו בדברי מאכל) "יוצר" קלוקל לא יצליח לסנוור אף אחד. תהיה לו "פעם ראשונה ואחרונה" , יוצר מוכשר יקבל שם טוב – ויעמדו בתור לקבל ממנו חומר מעולה. כמו שהרבה , חובבי זמר , סוגדים לנעמי שמר, ליהורם גאון , ומחכים "למוצא שירם". לכן , יש למקד את הויכוח – לא על הכמות, על "הייצור" - היא בלתי נשלטת – אלא על ההפצה והשיווק. לתת לרוקדים (לשוק) לקבוע מה טוב ומה רע.

ליענקל''ה

אני יודעת שלך עצמך יש הרבה מאד ריקודים מצליחים ומוצלחים שנרקדים כבר עשרות שנים. באיזו דרך הריקודים האלה הופצו והצליחו? לא ע"י הצגתם בהשתלמויות?

סתיו - אגלה לך "סוד"

בתחילת דרכי , כשעוד לא הייתי מוכר, עמדתי כעני בפתח. אף השתלמות לא היתה בארץ. היה מפגש ארצי של מדריכים, בבית ספר לפעילי ההסתדרות. שם למדנו וחזרנו על ריקודים. כשמישהו לימד ריקוד חדש - היתה התרגשות רבה. התוכחו ובחנו אם הוא ראוי. לפעמים, הנגידים והאנשים החשובים, הגיבו בו במקום. "והיוצר" , היה מקבל פיד בק מידי. מאנשי סמכה. על "ערב בא" אמרה גורית קדמן ז"ל - "זה ריקוד קיטש" על "מחול הלהט", שנקרא בתחילה "דבקה להט " אמרה: "זה לא דבקה ולא להט" אבל ...... בשום אופן לא הסכימו אז לקבוע "ועדת רפרטואר". בחרו ללמד במיפגש המדריכים, ריקודים שנלמדו כבר בשטח. אחרי שהיו תגובות חיוביות. בשום אופן לא לימדו ריקוד שזה אך נוצר. גם הלימוד במיפגש המדריכים , לא הבטיח הפצה. הריקוד שמדריכים רקדו בפגישה הבאה, ומידת הפופולריות שלו, קבעו אם להפיצו. איך ? היה פלייר של"מחול החודש". פעם בחודש העבירו בדואר למדריכים , דף או חוברת עם הריקוד הרשום, כולל התוים. אנחנו ישבנו תמיד בסוף המיפגש , או בהפסקה ורשמנו במחברותינו את הריקודים ""החדשים". והאקורדיוניסט העתיק לנו לנייר תווים, את המנגינה. ראה זה פלא - הריקודים הופצו ביעף. אני קיימתי לחוגים שלי השתלמויות פנימיות, בבית כץ בקרית ביאליק, בשבת אחת ל - 3 חודשים ולימדתי את הריקודים החדשים. לשבתות אלו באו רוקדים מכל הארץ. כמו - מוטי אלפסי מדימונה, דוד סויסה מבית שאן, שלמה ממן מטבריה, ועוד. למדנו ריקודים במשך כל השבת ואחר הצהרים קיימנו הרקדה חופשית וחזרה על כל הריקודים שנילמדו. אגב , אנקדוטה נחמדה : שלמה ממן היה נער דתי, חובש כיפה, אפשרתי לו , במיוחד - לשלם במוצאי שבת. כדי לא לחלל את השבת. מכל הסיפור חשוב ללמוד לקח. בלי קורסים מיטב ריקודי נלמדו בכל הארץ , בלי קורסים רשמיים. כשהתחילו לארגן קורסים והשתלמויות, החלו התככים, החנופה, הניצול עושה ההשתלמות , העניק במה ליוצר נצרך, ולא שילם לו אגורה לעיתים התעמר בו. וכבר סופר על כך בפורום. ההשתלמויות - אם כל חטא. מהם התחיל המבול והשאיפה "לגדול עם הבנק".. היום , יש לחזור אחורה, גם ארצנו השתנתה. בהפרטה נותנים לכל אחד אפשרות להצליח לפי כשרונותיו, בלי גננת ובלי עובדת סוציאלית.

לדעתי יש הרבה מאד

צדק בקו הכללי שיענקל'ה מציג כאן כבר זמן רב. "ועדות מסדרות", "ועדות רפרטואר", "תפיסת שירים", "תור כמו בקופ"ח" ושאר סוגי הביאורוקראטיות למיניהן הינן ערובה לחנק של הדברים האמיתיים והיפים. יחד עם זאת המצב בו מי שיש לו "כח שיווק" גדול הוא זה המכתיב את טעם השוק, גם הוא אינו טוב לדמוקרטיה ולחופש הביטוי. לכן, במדינות דמוקרטיות כמו מדינתנו, מנסים ליצור איזונים כמו למשל "רשות להגבלים עיסקיים", ערוצי טלביזיה נוספים (אותם מכריחים להקצות שעות שידור ליצירה מקורית ישראלית) ועוד. כמו בכל דבר האמת, או דרך המלך, הינה שילוב בין "שוק חופשי" לבין סדר ואירגון "מטעם". בכל מקרה חשוב מאד ש"מובילי דעת הקהל" קרי המדריכים, יהיו מנהיגים מובילים ולא "עדר נגרר אחרי טעם הקהל". לשם כך הם זקוקים גם ל"עבודת ראש" ולא רק ל"עבודת רגליים וקופה רושמת" פעם היו השתלמויות בהן אפשר היה לשמוע הרצאות על מוסיקה ודידאקטיקה, היו דיונים, הועלו בעיות והוחלפו דעות. מדריכים שמעו מגוון דעות ובעיקר היו צריכים לחשוב. למדריכים היה חשוב המסר שמאחורי הריקודים, היה חשוב להם לגבש תרבות ישראלית ולא שוק. כאן צריך לבוא לידי ביטוי התפקיד והיכולת של ארגונים ומימסד ובמקרה שלנו "ארגון המדריכים", משרד החינוך וכו'. לצערי, ארגון המדריכים שם דגש דווקא על שיווק ריקודים, כפי שמכתיב ה"שוק" (עבור "רוקדים" זה דווקא עסק טוב) במקום לנסות ולבנות מסגרת שתעשיר את המדריכים בתכנים ותכריח אותם לחשוב. ממנו אני

תשובה לירון מישר

‏02/04/03 10:47 במושג "שוק" - התכוונתי לכל הצרכנים. ביניהם גם גורמי מימסד, ארגון, הבתדרות, משרד החינוך, בתי ספר וכדומה. כולם יבחרו , כמובן - לפי טעם המדריכים, שהם שוכרים. - את מה שמתאים להם. יצליח - יישאר . ייכשל - יעוף מן העןלם. חייבת להיות מוטיבציה לבחור את הטוב והמתאים ביותר לקבוצה הספציפית. לא מפני הריקוד נלמד באיזו הרקדה המונית. אני חולם על מדריכים, בעלי "צבע" , עם יכולת לבטא עצמם באופן מקורי. גם אם כל הסביבה , תלעג להם בתחילה. צוחק מי שצוחק אחרון. ההתחלה - בלי בוכתה אבל הסיום - עשיר מאוד. בהתחלה , עשיר נפשית .בסיום גם בדרך אל הבנק. כך עבדתי בצעירותי. מה שאהבתי - העברתי. יצרתי קבוצת מעונינים, חברים , ידידים. הייחוד של הקבוצה משך הרבה מן הסביבה. ההכרה הרשמית באה הרבה יותר מאוחר. לכן , אני מתפעל מדריכים , עצמאיים, בעלי אופי. שיש להם כבר לובי ורוקדים ונאמנים. מרגישים בכוחם העולה. כל שיתחזקו - יוכלו לברור ריקודים, לפי אופים וכשרונותיהם. במקום להיות נגררים - יהפכו למובילים. המימסד חייב לטפח בהם מחשבה וכושר הערכה והבחנה , כמו שהזכיר ירון מיששר, האולפנים, מיפגשי המדריכים, השיחות, ההערכות הספונטניות, הבחירה החופשית - אלה יביאו את הגאולה. חופש , חופש ועוד פעם חופש. יביאו לאיכות ולדילול העשבים השוטים. לחסל את החיקוי והכפיה. ועדות סדר וחברות באירגון - מירשם לכישלון. מדריכים - חזקו את "עמוד השידרה" שלכם. "הכוכבים" - מנצנצים למעלה, הנגררים והנרפסים - נמצאים ביון הביצה - למטה. בהצלחה יענקלה לוי

קראתי את תשובתך לשאלתי, יענק'לה.

יש בה הרבה הגיון וצדק. אבל אני - קטונתי מלהשפיע בעניין. אני לא מדריכה, ולא חברה בארגון, רק רוקדת מן השורה. מה שכן, אני מקווה מאד שדבריך יגיעו לאוזניים הנכונות, ושם ניתן יהיה אולי לעשות משהו. מבול הריקודים שיש כרגע, והתככים המכוערים הנוצרים בין המרקידים על רקע זה פוגעים במפעל ריקודי העם שאנו מנסים לשמרו ולטפחו, ובהנאת הרוקדים הבאים להרקדות, וחבל!

טיפת מים הזולפת

על אותה נקודה - תחורר סלע. אין מה להתיאש. ההרגשה שלך ושל כל הרוקדים , שמואסים בריקודים הרבים, (לא כל הריקודים גרועים - יש יפים מאוד) זו תחילתה של התיראפיה. הקוראים את הדיון בפורום יבינו , שיש בעיה ויחשבו על מציאת דרכים לפיתרונה יענקלה

יענקל'ה - אין לך פתרון אמיתי !

קראתי בתשומת לב את עמדתך ודעתך שעליה אתה חוזר בפורום פעמים רבות. אני לא מסכים איתך, לא עם עמדתך וגם לא עם מסקנותיך. אני גם לא חושב שיש פתרון קל ופשוט לבעיית ה"ייצור" המוגבר של הריקודים החדשים וגם לא לשיטת השיווק. אתה כותב : "לכן, לדעתי – יש להפסיק את ההשתלמויות". "כל מי שיחבר או ייצור ריקוד, שיצא בעצמו לשוק ולהפיץ. כל אחד וכישרונו" יענקל'ה - גם בתקופתך היו "השתלמויות" ו"ועדות" ולא חסרו אז אינטריגות, הם היו שקבעו את גורל הריקוד - משום מה אתה בוחר להתעלם מזה. לו היינו מקבלים את המלצתך שכל אחד יצא בעצמו לשוק להפיץ את ריקודו, היה נוצר מצב הרבה יותר גרוע ומסוכן מאשר השתלמות מאורגנת הקיימת היום, רשומה ומפוקחת על ידי הגוף ששמו "ארגון היוצרים והמרקידים". מחבר ריקוד לפי שיטתך, ייאלץ לפנות אל המרקידים הגדולים בעלי ההרקדות הגדולות, לנסות לשכנע אותם למכור את "מרכולתו". ולמה שיסכימו ? מדוע שיסכים אבי פרץ או גדי ביטון למשל, לשלב בזמן הרקדתו לימוד ריקוד של אלמוני לא ידוע ולא מוכר ? היכן שוויון ההזדמנויות כאן ? שמא יצטרכו מחברי הריקודים, אם חלילה שיטתך תתקבל, לשחד את המרקידים הגדולים כדי ל"שווק" את ריקודם ? לסיכום יענקל'ה, הרעיון שלך לביטול ההשתלמויות ולתת ל"כוחות" השוק לפעול בעצמם, נראה לי על פניו כרעיון גרוע ביותר. בכל הכבוד. דבל'ה.

דבל'ה - אני מכבד את עמדתך אבל..

הגענו למצב אבסורדי. המון יוצרים וריקודים. להלן לקט של מדריכים "חזקים" בשטח, שיש להם הרקדות גדולות ואיכותיות, הם לא צריכים את ההשתלמויות: ישראל שיקר מישאל ברזילי דודו ברזילי אבנר נעים גדי ביטון אבי פרץ יוסי פרץ אבי אמסלם מאיר אמסלם יאיר הראל זאב ניסים ירון כרמל בתיה קרוננברג יום טוב אוחיון, יענקלה זיו דדה לוסקי אלי שטמר דודו זילכה שוכר שמעון מרדכי שמעון עשור יקטור גבאי שלום עמר ספי אביב חיים מילשטיין זאב מלוך בועז כהן ועוד ועוד..... זו רשימה מיקרית שעלתה בזכרוני, אם יש לך עוד מרקידים כאלה צרף לרשימה. האחריות שלהם תגבר , אם יהיו אחראים על כל ריקוד שילמדו.בחוגים ובהרקדות שלהם. לא יהיה בית חרושת לייצור המוני , דוגמת "השתלמות יום שישי" עם וידיאו ותקליטור. שכל אחד יכול ללמוד וללמד ריקודים חדשים. המרקידים צריכים לשבץ - כמו בתשבץ או בעבודת מוזאיקה, את היצירות ,שיגיעו אליהם. לפי כישרונם - הצלחתם. במבול היצירה שיש היום - מי צריך "יצירות" של רוקדים , אשר אין להם חוגים, בלי הכשרה מיקצועית? אשר מונעים מרגש נחיתות. מספיק להפיץ ריקודים של יוצרים מוכרים בשטח, אשר יש להם קנה מידה לבחירת יצירה טובה ומתאימה לקבוצתם. יש להם שוק - פרטי אישי , לבחינת הריקודים. בלי לחץ וכפיה חברתית, שמקורה בהשתלמויות. צדיך לחשוב אחרת. אנחנו נעולים על נוהג, שפשט את הרגל.

גם אני מכבד את עמדתך

אך שולל אותה מכל וכל. במיוחד איני מסכים עם שורותיך אלו : "מספיק להפיץ ריקודים של יוצרים מוכרים בשטח, אשר יש להם קנה מידה לבחירת יצירה טובה ומתאימה לקבוצתם". "יש להם שוק - פרטי אישי, לבחינת הריקודים. בלי לחץ וכפיה חברתית, שמקורה בהשתלמויות". לפי השיטה שלך יענקל'ה, רק בעלי חוגים, שלהם יש "שוק" פרטי אישי, הם הם שיקבעו איזה מחבר יזכה לחשיפה ואיזה מחבר יוחרם. ואז כל חוג יהפוך למעין "מועדון חברים", כל מרקיד ישתף בהרקדותיו רק את "הקליקה" שלו והבלאגן והתיסכול רק יחריפו. צר לי יענקל'ה - איני מקבל את הגישה שלך. אני בעד המשך השתלמויות - גם שם יש הרבה מה לשפר - יש להרכיב צוות מקצועי וקפדן (יוצרים בדימוס) שיבחן במקצועיות יתר את הריקוד החדש, ויתן אור ירוק רק לריקודים איכותיים לפני הפצתם בהשתלמות. דבל'ה.

dw2322

New member
כרוקד מן השורה...

נראה לי שגישתם של דב וירון עדיפה, גם אם יותר מורכבת לביצוע. ההשתלמות מהווה איזשהו סנן מסויים, איזשהו חותם של איכות שקיבל את ברכתם של מדריכים אחרים. מעין "מכון התקנים". למשל, ההשתלמות מהווה חסם בפני הצפה של ריקודים כפולים, נושא שדוסקס פה קודם. היוצר יודע שבהשתלמות, בה יש בעלי מקצוע, "יצלבו" אותו אם לא יהיה לו קייס משכנע מדוע ראוי להוציא ריקוד שני. בהרקדה רגילה, אני לא הייתי בונה על בקיאותם של הרוקדים (במקרה שלי לפחות, כרוקד בינוני, אני בכלל לא בטוח שאני מכיר את חלומות גירסה 1.0
) ולו הנושא לא היה עולה כאן אז לא היה לי שמץ.

לדב - מזדהה עם הצעתך

לגבי השיפור בהשתלמויות, יש לעשות דבר בנדון שכן מכאן יוצאים אלינו הריקודים החדשים, יש לבחור וועדה מקצועית שתבחן ללא משוא פנים, את הריקודים המוצלחים ביותר, מבחינת צעדי הריקוד היושבים היטב או מבוייתים על המוסיקה, שיעלו את הקריטריונים לבחירת הריקודים ויצמצמו את הכמויות, זו בהחלט גם דעתי.

יתר על כן

הייתי ממנה לאלתר ועדה מקצועית המורכבת מאנשי חינוך ואנשי מקצוע בתחום המחול וריקודי העם, הידועים בעשייתם ומוכרים בהגינותם. לא הייתי משלב בהרקדה אף לא יוצר אחד שחיבר בחמש השנים ריקוד כלשהו. לא יתכן לדעתי, שב"וועדת הרפרטואר", יהיו חברים כאלה שריקודיהם מועמדים להשתלב בהשתלמות הבאה - זו שערוריה. הייתי מבקש למנות לוועדה מקצועית כזו אנשי מקצוע כמו מדריכתי הגב' עדנה קווה שהיא מקצוענית אמיתית, את מנהלת האולפן ליאורה סלוצקי, חברים מהגברדייה הוותיקה כמו סעדיה עמישי, יענקל'ה לוי, מושיקו הלוי ועוד רבים וטובים. זו לדעתי הכיוון והצעד הראשון הנכון, להעלאת רף האיכות של המוצר הקרוי "ריקוד-עם", וצעד חשוב ביותר להפחתת הכמות הניתכת עלינו. דבל'ה.

דבל'ה - כל מילה בסלע ../images/Emo45.gif

אני בדעתך אלא ש.. הייתי מוסיפה לועדה הנ"ל גם רוקדים ותיקים מכל אזור - אחד ולא יותר.. כדי שלא יהיה סירבול. כשכתבת "לא הייתי משלב אף יוצר"... התכוונת - שילוב בוועדת הרפרטואר ולא בהרקדה...

דבל''ה-אם באמת המצב יהיה כזה

אולי באמת וועדת הרפרטואר תהיה אובייקטיבית, ותאשר ריקודים חדשים ללא "פוילע שטיעק" ומשוא פנים, אלא לפי איכות הריקוד. אולי בדרך זו נוכל להגיע לכך שרק ריקודים איכותיים ולא כפולים יצליחו לעבור את הוועדה הנ"ל, ולקבל את אישורה להפצתם. אם באמת תוקם וועדה אובייקטיבית כזו, - יש לאסור על לימוד ריקוד שטרם קיבל את אישור הוועדה, וגם להקפיד על כך... ואכן טוב יהיה אם הוועדה תכלול גם רוקדים, שיחוו דעה גם הם על הריקוד! אמנם דעה כזו מקצועית פחות, אך אין טובה ממנה לקבלת מושג האם הריקוד החדש יהיה אהוב ומקובל על קהל הרוקדים אם לאו.

To del or not to del

קשה לי להסכים עם דעתך על "ועדה" לבחינת ריקודים. (א) ייפתחו יותר מועדה אחת: "ועדת הארגון", "ועדת כרמיאל" ואסור לשכוח את "ועדת מרקיד זה או אחר" (כל אחד יוכל לבחור מרקיד רב עוצמה). (ב) פוליטיקה על גבי פוליטיקה בתוך חברי הועדה (כוח גורם לשחיתות). (ג) מי ימנה את חברי הועדה? מי ימנה את הממנים? (ד) נו, ומי ימנע מיוצר ללמד ריקוד בלי ה"ועדה"? נוציא חוק למאסר בפועל? לדעתי, המצב היום נובע מתאוות הבצע והכבוד. אינני חושב שההצעות של יענקלה או של דב ישפרו את המצב. הפתרון יצטרך לבוא מבפנים. כמות נכבדה של רוקדים שיתאחדו, שיימאס להם, שינטשו את האלילים, ויחזרו בתשובה (אופס, עניין של הרגל
). ואז יצביעו ברגליים, וילכו לרקוד אצל מרקידים שלא מלמדים כל שטות שמייצרים. עד שזה יקרה, וכולם בינתיים בוחרים לרקוד אצל המבול של האלילים, נמשיך כולנו לאכול את התבשיל. "ותמלא ארצו אלילים למעשה ידיו ישתחוו ... ביום ההוא ישליך האדם את אלילי כספו" (ישעיהו ב, 8, 20)

"ועדות מסדרות"

והחלטות אדמיניסטרטיביות יועילו דבר (דני יש רק אחד" מסביר זאת היטב). התקוה שאיזה "כח רב עוצמה" (הועדה המסדרת) יעשה לנו סדר בבלגן הינה תקוות שווא. אין לכך פתרון אלא העלאת הרמה והמודעות של המדריכים והרוקדים. חוש ביקורת, ידע והבנה מוסיקאלית, איכפתיות, דעת קהל וכו' כל אלה (וגם מה שאנחנו כותבים כאן בפורום) הינם הדרך לשינוי. בנוסף אני חוזר על הצעתי מהעבר: כל מחבר ריקוד יצטרך לקבל את ברכת הדרך מהזמר ו/או המלחין (עדיף משניהם). אין כאן ערובה לריקודים טובים יותר, אך יש כאן סינון נוסף והגבלת יכולת ה"השפרצה". יש כאן צדק רב עם אלה שבזכותם השירים והריקודים קיימים ויש כאן ערובה של 100% שלא יהיו ריקודים כפולים כי לא יתכן שזמר אחד יתן לשניים בעת ובעונה אחת את "ברכת הדרך". אישור כזה, בכתב, הינו מוסרי וחוקי ואותו צריך לדרוש מכל מי שמעונין לרשום ריקוד באתר של הארגון.

הפוך בה והפוך בה דכלה בה ../images/Emo63.gif

פרושו של דבר : הפוך בה והפוך בה בתורה שהכל תמצא בה.. ואני הופכת את המשפט על פיהו ואומרת : הפוך בה והפוך בה ומאום אין בה.. ועדה אולי תשפר את המצב, אלא מה? מי יבחר בועדה זו? מה תהא התקפות שלה? את מי זה יחייב? ולמה שיחייב? ןכמו שאמר דני מרוב "ועדות" לא רואים את רגלי הרוקדים... אולם אני עדיין בדעתו של דבל'ה שצריכה להיות ועדה כזאת והיא חייבת לבוא - כי הכל תלוי בהם - מצד המרקידים/מדריכים. הם המלמדים את הרקודים, הם המחליטים מה ירוץ ומה לא ועל פיהם יישק דבר. ואשר להצבעה ברגליים של הרוקדים -דני, אני עדיין סבורה שאם עשרים שלושים רוקדים ייצאו ממעגל ההרקדות ויישבו בבית - זה לא יזיז לאיש אלא לרוקדים שפרשו - הם יהיו המפסידים העיקריים.

לא אמרתי שישבו בבית

או שיבחרו ריקודים לרקוד לפי האיכות של הריקוד ולא לפי האופנתיות של הריקוד (כולל "ברצלונה"
) או שיבחרו חוג עם מרקיד שמלמד מעט מן הריקודים החדשים (האיכותיים שבהם).

למעלה