ויטמין D3 מסוכן?

dan912

New member
ויטמין D3 מסוכן?

בבדיקת דם ויטמין D יצא לי 11ng/ml אולי כי יוצא לי להיות בשמש בערך פעם בשבועיים וגם אז רק לכמה דקות

יש לי את רוב הסימנים של מחסור בויטמין (עייפות חולשה נשירה עצירות ידיים/רגליים קרות תת משקל כאבי גב/מפרקים והחלמה איטית מפצעים)

הרופאה רשמה 10 טיפות ליום (2000 יחב"ל) ל 3 חודשים והמליצה להמשיך לכל החיים ושזאת ההמלצה לכלל האוכלוסיה

לקחתי 3 חודשים והפסקתי, לא עשיתי בדיקת דם חוזרת וגם ככה לא הרגשתי שינוי, עברה חצי שנה מאז ועכשיו מתלבט אם לחזור לקחת

פה אומרים שהתוסף מסוכן כי הוא משבש את האיזון עם ויטמין F וגורם לעודף סידן בדם ומחלות לב
https://medium.com/@JosephGiacona/the-current-vitamin-d-craze-is-not-harmless-39f8fb3f8960
1. יש לזה סימוכין?
2. זה באמת כימיקל סינתטי? לפי מה שהבנתי D3 מופק מצמר כבשים, מוסיפים לזה עוד משהו?

ופה יש בכלל בלבול מה רמת D תקינה (40-60 מול 12, ולי יש 11)
https://www.health.harvard.edu/blog/vitamin-d-whats-right-level-2016121910893

3. יש סיכוי להשלים את החוסר עם 20 דק בשמש ביום? או בכל מקרה חייב את התוסף לחזור לרמה תקינה?

אבו זקן

New member
הצעה כללית:

ראשית, מאד לא סביר שמחסור בויטמין D הוא שגרם לסימפטומים שאתה מתאר.
&nbsp
במקום להתלבט ולקבל עצות רפואיות ממומחים לדיקור, למה לא תחזור על בדיקות הדם ותראה איפה אתה עומד מבחינת רמת הויטמין? באותה הזדמנות בקש שיבדקו גם אם אתה סובל מעודף סידן בדם, כך שתוכל להיות רגוע בעניין זה.
&nbsp
מה איכפת לך אם מכינים אותו מצמר כבשים או מביצי כינים? מה איכפת לך אם הוא מיוצר במעבדה סטרילית ("כימיקל סינתטי") או בכבד של איזו חיה ("טבעי לחלוטין") ?
&nbsp
הרמה התקינה קשורה ליחידות בהן מודדים אותה, לכן הבלבול. בכל קופ"ח מראים לך את תחומי הנורמה בהתאם לשיטת המדידה שלהם - אבל האמת היא שגם גבולות הנורמה (בכל שיטת מדידה) אינם מקובלים על כל הרופאים, ויש מי שטוען שהיא מחמירה מדי ואפשר להסתפק בפחות. ייתכן שצריך לקבוע נורמות שונות לנשים וגברים לגילאים שונים, אבל אף אחד לא באמת יודע.
&nbsp
20 דקות ביום בשמש, כשחלק גדול מהגוף חשוף בהחלט אמורים להספיק. בדיקת דם תראה אם זה כך.
&nbsp
אזהרה כללית: אני לא רופא, כך שאל תאמין למילה אחת ממה שכתבתי בלי לבדוק אצל בעלי מקצוע אמיתיים.

רמת ויטמין D תקינה בין 32-100 ננוגרם למיליליטר

שלום DAN912,
ויטמין D הוא ויטמין חשוב מאוד לספיגת הסידן בגוף. פחות מדי יגרום לתופעות כפי שציינת ועודף יכול לגרום להרעלה. למידע מפורט יותר נעזרתי במספר מקורות כפי שתראה בהמשך. לאחר נטילת התוסף כהמלצת הרופאה הייתי מציעה בדיקת דם נוספת כדי לבדוק כמה יש עכשיו, ופעם בשנה מומלץ לעשות בדיקות דם כדי לקבל תמונת מצב על כל הויטמינים והמינרלים בדם וכן מצב הסוכר, כולסטרול וכו'. 10 דק' חשיפה לשמש ביום זה המינון המומלץ לאוכלוסיה הבריאה, אולם קרם ההגנה לא נותן לויטמין D להגיע אלינו מספיק, מצד שני ללא קרם הגנה זה סיכון לסרטן העור, ולכן מומלץ לנקוט בדרך האמצע, מעל 32 יח'. 11 זה ממש נמוך.
כיצד נקבע מצב ויטמין D בגוף?
מצב ויטמין D בגוף נקבע על פי רמת הנגזרת 25(OH)D בפלסמה. מעבדות שונות קבעו קטגוריות שונות למצב הויטמין (כמעט ללא בסיס מחקרי כלשהו), כשבאחת מהן ערכי הייחוס הן כדלהלן:
0-10 ננוגרם למיליליטר - מחסור
10-15 ננוגרם למיליליטר - רמה נמוכה
15-32 ננוגרם למיליליטר - מצב גבולי
מעל 32 ננוגרם למיליליטר - רמה תקינה
מעל 100 ננוגרם למיליליטר - הרעלה
כמה ויטמין D צריך?
עד לפני מספר שנים רווחה האמונה שבארצנו שטופת השמש מחסור בוויטמין D הינו נדיר ולכן הסתפק משרד הבריאות הישראלי בהמלצה על צריכה של 200 יחידות בינלאומיות ויטמין D ליום. בעקבות המודעות הגוברת לנזקי קרינת השמש התמעטה החשיפה לשמש ובדיקות הדם של ויטמין D גילו שלרבים יש מחסור בוויטמין חשוב זה.
על מנת שוויטמין D יהיה יעיל לשמירה על צפיפות העצם, יש להקפיד על צריכת כמות מספקת של סידן (1000-1200 מ"ג ליום), בהתאם לגיל.
מחקר מדעי שהתפרסם זה לא מכבר מעריך שמינון יומי של 1000 יחידות בינלאומיות של ויטמין D עשוי להפחית את הסיכון לסרטן מעי הגס בכ-50%. חוקרים דיווחו שנשים עם רמות ויטמין D של 52 נ"ג/מ"ל בדם הפחיתו את הסיכון שלהן ללקות בסרטן השד ב-50%, בהשוואה לנשים שרמות הוויטמין בדמן היו נמוכות יותר מ-13 נ"ג/מ"ל.
כדי להגיע לרמות של 52 נ"ג/מ"ל יש לצרוך 4000 יחידות בינלאומיות של D3 מדי יום, או לשלב צריכת 2000 יחידות יחד עם חשיפה מתונה לשמש.
מחקרים הראו שמתן ויטמין D לקשישים (אפילו לקשישים סיעודיים), במינון של 800 יחידות בינלאומיות, עם או בלי סידן, מפחית את הסיכון לנפילות בשיעור שבין 50%-72% בהשוואה לבני גילם שקיבלו טיפול דמה.
נשים הרות
מחקרים רבים מסיקים שנטילה יומית של תוספים המכילים 400 יחידות בינלאומיות של ויטמין D (פי 2 יותר מהקצובה היומית המומלצת) אינה מספקת וכנראה נדרש מינון יומי גבוה יותר. מחקר אמריקאי שעסק במשקל היילוד הראה שלנשים שצרכו בסביבות 600 יחידות בינלאומיות של ויטמין D נולדו יותר תינוקות במשקל תקין בהשוואה לנשים שצריכת ויטמין D אצלן הייתה פחותה מ-300 יחידות בינלאומיות ליום.
אזור המחייה משפיע
ממחקרים שבדקו את ההשפעה של נטילת תוספי ויטמין D עולה שאנשים מבוגרים החיים באזורי אקלים ממוזג צריכים לקבל לא פחות מ-800-1000 יחידות בינלאומיות ביום, על מנת להגיע לרמות של 32 נ"ג/מ"ל.
המלצות משרד הבריאות
ביולי 2008 עדכן משרד הבריאות את ההמלצות ועל פיהן המינונים המומלצים ליום של ויטמין D3 לקבוצות האוכלוסייה השונות הינם:
גיל גברים (מק"ג/(יח') ליום) נשים (מק"ג/(יח') ליום)
תינוקות 0-12 חודשים 10 מק"ג (400 יח') 10 מק"ג (400 יח')
ילדים 1-13 שנים 5 מק"ג (200 יח') 5 מק"ג (200 יח')
בני נוער 13-18 שנים 5 מק"ג (200 יח') 5 מק"ג (200 יח')
מבוגרים 19-50 שנים 5 מק"ג (200 יח') 5 מק"ג (200 יח')
מבוגרים 51-70 שנים 10 מק"ג (400 יח') 10 מק"ג (400 יח')
מבוגרים מעל 71 שנים 15 מק"ג (600 יח') 15 מק"ג (600 יח')
הריון והנקה 5 מק"ג (200 יח')

מדידת רמות ויטמין D בגוף
בגלל ההשלכות הבריאותיות הנובעות ממחסור בוויטמין D חשוב להעריך את הרמות שלו בגוף. בצד ההסכמה שמדידת הרמות של ויטמין D בדם היא הדרך המהימנה לבדיקת כמותו בגוף, עדיין לא הוברר לחלוטין מה צריכים להיות הערכים המיטביים.
למרות שרמות של 20 נ"ג/מ"ל בדם נחשבות כערך קצה של הטווח התקין, מחקרים עדכניים מלמדים שהפרשת PTH וספיגת הסידן אינן מגיעות לרמתן המיטבית עד שהערכים לא מתייצבים סביב 32 נ"ג/מ"ל. מומחים רבים טוענים שרמות הנמוכות מ-32 נ"ג/מ"ל צריכות להיחשב כחוסר בוויטמין D ויש כאלו הסבורים שהרמות בדם הנעות בין 30-50 נ"ג/מ"ל מהוות טווח ערכים בריא.
באופן כללי, רמות הנמוכות מ-8-10 נ"ג/מ"ל בדם מצביעות על מחסור חמור בוויטמין D הקשור להתפתחות רככת או אוסטיאומאלאציה.
בהצלחה!

אבו זקן

New member
תוספת קטנה

לא כל קופות החולים משתמשים ביחידות נ"ג/מ"ל. בכללית, למשל, היחידות הן ננומול/ליטר ולכן שם הנורמה שונה - הפקטור הוא 2.5 כלומר עליך לכפול את הערכים שגב' הרטום כתבה ב 2.5 אם אתה בקופ"ח כללית ואתה גם תראה בתוצאות הבדיקה שלך שהנורמה היא 75-250 (מתאים ל 30-100 אצל גב' הרטום).

אבי519

New member
על כל בקבוק רשום כמה אחוז זה מהקצובה היומית המומלצת

אז פשוט יותר להתייחס לאחוז הזה מאשר ליחידות או למיקרוגרם וכ"ד.
בנוסף ויטמין D מקבלים לא רק מהשמש אלא גם מהאוכל במיוחד מזון מהחי : חלב ביצים בשר דגים...
לצמחונים שלא נחשפים לשמש יכולה להיות בעיה אמיתית של חוסר.
לדוגמה בטיפות של 1000 יחב"ל לטיפה יש 167% בכל טיפה , זה מעל הצריכה המומלצת שזה ביחד עם מה שמקבלים מהמזון ומהשמש מעל ומעבר למה שהגוף צריך . והרבה מתחת לתחום הרעיל.

אבו זקן

New member
זה נכון אבל לא שייך

דיברתי על רמות הויטמין שנחשבות תקינות בבדיקות דם. בכללית הנורמה היא 75-250 והגב' הרטום דיברה על נורמה 30-100.

אבל אם אתה כבר מעלה את עניין הקיצבה היומית המומלצת, זאת אחת מאותן המלצות חסרות כל טעם (כמו המלצה על כמות הנתרן היומית והמלצות דומות). אין דין גבר ששוקל 120 ק"ג ויושב כל היום במשרד אפלולי כדינה של אישה במשקל 40 ק"ג שעובדת בשדה, ואין דין מי שהספיגה אצלו מיטבית כדיונ של מי שאינו סופג את הויטמין ביעילות. הדרך היחידה לדעת מה הקיצבה היומית המומלצת לאדם מסויים היא ע"י בדיקות דם: הקיצבה שמביאה את רמת הויטמין בדם שלו לתחומי הנורמה היא הקיצבה המומלצת לאותו אדם.

מסתבר שהקיצבה המומלצת עבורי היא 2000 יחידות ליום, כלומר יותר מאשר פי 3 מ"הקיצבה המומלצת".

אבי519

New member
לדעתי יותר חשוב לא לעבור את הקצובה המירבית

במיוחד בויטמינים שנמסים בשומן כמו D ומצטברים בגוף ועלולים להגיע לרמה רעילה.
אגב לפי משה"ב קצובה מירבית של D זה 1000 יחידות . ( 25 מק"ג) אני לא מבין רופאים שממליצים על 2000 .

chrome-extension://oemmndcbldboiebfnladdacbdfmadadm/https://www.health.gov.il/LegislationLibrary/health-mazon31A.pdf

dan912

New member
אז הכמות שאני צורך רעילה?

לפי המסמך של משה"ב מומלץ עד 1000 יחבל אז איך הרופאה נתנה לי 2000 ? יכול להיות שהיא לא מודעת לנהלים האלה ונתנה לי מינון רעיל?

אבו זקן

New member
אל תתרגש

ראשית, המסמך ההוא מלפני 20 שנה, כשהחת היסוד היתה שאנשים סופגים די הרבה קרינת שמש, והוא מבוסס על המלצות ישנות עוד יותר משנת 1989. שנית, הוא מדבר על הקצובה ב*תוספי תזונה* שמטבע הדברים אינם בהכרח נלקחים בהשגחת רופא כך שהרגולטור זהיר לגביהם. למשל, מישהו עלול לקחת תוסף תזונה וגם 2000 יחידות ויטמין D שרשם לו הרופא, וזה מצב לא רצוי. שלישית, הרעלה של ויטמין D היא משהו נדיר ביותר ודורשת כמויות הרבה יותר גדולות מאלה שאנחנו מדברים עליהן (מהאתר של מוסד רפואי מכובד מאד בארה"ב: Taking 60,000 international units (IU) a day of vitamin D for several months has been shown to cause toxicity(*). הדגשה שלי) ורביעית אם אתה עושה בדיקות דם מפעם לפעם עודף ויטמין D יתגלה הרבה לפני שהוא יגיע למצב רעיל.

אתה רשאי כמובן לקבל את דעתו של אבי שהקצובה היומית היא הדבר החשוב (למרות שקשה לי להבין את ההגיון), אבל אני מציע לך בחום לא להעניק יותר משקל לדעתם של אנשים ברשת - כן, כולל דעתי שלי - מאשר למה שהרופאה שלך אומרת. אני מבטיח לך שהיא קבעה את המינון שלך על משהו קצת יותר משמעותי מתקנות משרד הבריאות לתוספי תזונה מהמאה הקודמת. אם אתה לא סומך עליה תחליף רופא, אבל את תחליף אותו בחצאי אמיתות מהאינטרנט.
- - - - - - - - - - -
(*) ותרגום חופשי אם אתה מתקשה באנגלית:

נטילת 60,000 יחידות של ויטמין D ליום במשך מספר חודשים הוכחה כגורמת לרעילות.

trilliane

Well-known member
מנהל

אבו זקן

New member
אל תתרגש

ראשית, המסמך ההוא מלפני 20 שנה, כשהנחת היסוד היתה שאנשים סופגים די הרבה קרינת שמש, והוא מבוסס על המלצות ישנות עוד יותר משנת 1989. שנית, הוא מדבר על הקצובה ב*תוספי תזונה* שמטבע הדברים אינם בהכרח נלקחים בהשגחת רופא כך שהרגולטור זהיר לגביהם. למשל, מישהו עלול לקחת תוסף תזונה וגם 2000 יחידות ויטמין D שרשם לו הרופא, וזה מצב לא רצוי. שלישית, הרעלה של ויטמין D היא משהו נדיר ביותר ודורשת כמויות הרבה יותר גדולות מאלה שאנחנו מדברים עליהן (מהאתר של מוסד רפואי מכובד מאד בארה"ב: Taking 60,000 international units (IU) a day of vitamin D for several months has been shown to cause toxicity. הדגשה שלי),
ורביעית אם אתה עורך בדיקות דם מפעם לפעם יתגלה עודף של ויטמין הרבה לפני שהמצב יהיה רעיל. זה שאבי חושב שמה שהכי חשוב זאת הקצובה היומית אומר רק שזה מה שאבי חושב. אגב, אפשר לקחת את כל הכמות החודשית ביום אחד וזה הרבה יותר נוח!

אבל הכי חשוב: אל תייחס לאף אחד ברשת - כולל לי - יותר ידע ממה שיש לרופאה שלך. אני בטוח שהיא קבעה את המינון שלך בהסתמך על משהו קצת יותר לבנטי ממסמך שמבוסס על המלצות מלפני 30 שנה. אם יש לך ספק בכך, תחליף רופאה, אבל אל תחליף אותה בעצות מהאינטרנט.

אבו זקן

New member
אל תתרגש

ראשית, המסמך ההוא מלפני 20 שנה, כשהנחת היסוד היתה שאנשים סופגים די הרבה קרינת שמש, והוא מבוסס על המלצות ישנות עוד יותר משנת 1989. שנית, הוא מדבר על הקצובה ב*תוספי תזונה* שמטבע הדברים אינם בהכרח נלקחים בהשגחת רופא כך שהרגולטור זהיר לגביהם. למשל, מישהו עלול לקחת תוסף תזונה וגם 2000 יחידות ויטמין D שרשם לו הרופא, וזה מצב לא רצוי. שלישית, הרעלה של ויטמין D היא משהו נדיר ביותר ודורשת כמויות הרבה יותר גדולות מאלה שאנחנו מדברים עליהן (מהאתר של מוסד רפואי מכובד מאד בארה"ב: Taking 60,000 international units (IU) a day of vitamin D for several months has been shown to cause toxicity. הדגשה שלי),
ורביעית אם אתה עורך בדיקות דם מפעם לפעם יתגלה עודף של ויטמין הרבה לפני שהמצב יהיה רעיל. זה שאבי חושב שמה שהכי חשוב זאת הקצובה היומית אומר רק שזה מה שאבי חושב. אגב, אפשר לקחת את כל הכמות החודשית ביום אחד וזה הרבה יותר נוח!
אבל הכי חשוב: אל תייחס לאף אחד ברשת - כולל לי - יותר ידע ממה שיש לרופאה שלך. אני בטוח שהיא קבעה את המינון שלך בהסתמך על משהו קצת יותר לבנטי ממסמך שמבוסס על המלצות מלפני 30 שנה. אם יש לך ספק בכך, תחליף רופאה, אבל אל תחליף אותה בעצות מהאינטרנט.

אבו זקן

New member
נפלאות "תפוז"

אחרי שהודיעו לי על תקלה טכנית שמונעת את שליחת ההודעה, מתברר שההודעה הגיעה כך שכל עבודת השחזור שעשיתי היתה מיותרת. אני מצטער על השכפול המיותר אבל חדי העין יגלו שהגרסאות אינן זהות לחלוטין כך שאפשר לשחק "מצא את ההבדלים".

trilliane

Well-known member
מנהל
מרגיז בהחלט, ולהבא ממליצה

א. תמיד לחזור לעמוד הפורום ולרענן כדי לבדוק אם ההודעה לא נקלטה בכ"ז (קרה לא פעם במשך השנים שקיבלתי הודעת שגיאה אף שההודעה פורסמה. אגב, במסרים זה קורה לי קבוע; יש הודעת שגיאה אף שהמסר נשלח).
&nbsp
ב. להשתמש בתוסף לדפדפן ששומר את הטקסטים שאתה מזין (אפשר לכבות אותו בכל אתר שאתה לא מעוניין שישמור). למשל Typio לכרום או לזרוס לשועל (היה בעבר גם בכרום, אבל הם הסתכסכו).
&nbsp
ג. לשמור ידנית (בפנקס הרשימות או במעבד תמלילים כלשהו) הודעות מושקעות, שמא יאבדו (יעיל גם למקרה שהדפדפן נסגר / המחשב נתקע / נגמרה הסוללה וכיו"ב).

אבי519

New member
זה נכון אבל יש אינטרסנטים שדוחפים לקחת ויטמינים גם כשלא צריך

והם שוטפים את המוח גם לרופאים . (זה נכון גם בתרופות וגם בתוספי תזונה)
במקרה הנדון אמנם זה מאד רחוק מסף הרעילות ולכן לא קריטי, אבל כאשר יש דילמה כזאת אני חושב שכדאי לקבל דעה נוספת של רופא מומחה.
אני מכיר מקרוב ( קרוב מאד) מישהו שקיבל כמה שנים ויטמין A בעודף גדול מידי מרופא, וסבל מתופעות לואי ( די קשות) עד שהלך לרופא אחר שהורה לו להפסיק לקחת את הויטמין הזה.
בקשר לנטילת כל הכמות החודשית בבת אחת , זה נכון לשני הכוונים - כלומר הכמות היומית שנלקחת מצטברת בגוף גם לאורך חודש ימים , כל הויטמין D שמקבלים מהשמש ומהמזון גם מצטבר.
&nbsp

אבו זקן

New member
אל תתרגש

תקלות טכניות גרמו להעלמות תגובה מושקעת שלי. הסבלנות שלי פוקעת.

dan912

New member
אין בעיה

גיביתם את מה שהרופאה המליצה מלכתחילה אז אמשיך עם ה2000 לפחות עד שיחזור לרמה תקינה (לפי מכבי 32-100) ואז אראה אם זה נשאר יציב גם בלי התוסף ורק מהאוכל ושמש

אבי519

New member
מעל הקצבה המקסימלית המומלצת זה לא מינון רעיל

המינון הרעיל בכמה סדרי גודל יותר גבוה מזה.
את הקצבה המקסימלית קובעים עבור תוספי תזונה וזה בהנחה שאנשים מקבלים גם את הויטמין באופן טיבעי .

למעלה