והנושא הוא: שמות

perhay

New member
והנושא הוא: שמות

"לכל איש יש שם" - גורס שירה של זלדה. אין ספק שהשם שנותנים לנו ההורים הוא מרכיב מאד חשוב באישיותינו. תמיד עניינו אותי הסיפורים שמאחורי השמות.
אני חושבת שכמעט לכולנו יש סיפורים כאלה על עצמנו ועל הסובבים אותנו.
בנוסף, אם אתם מכירים בכלל סיפורים פולקלוריים או סיפרותיים על שמות, זאת ההזדמנות לחלוק אותם איתנו.
מוכנים? תתחילו להקליד!

השם ואני

השם ואני,
את שמי הראשון, העניק לי במתנה אחי כשנולדתי -
נתן לי באהבה את שמה של שחקנית צרפתיה מרשימה, כך אמר לי אחרי שנים.
את השם השני , אילה, קיבלתי בהיותי ילדה בישראל על-שם חיה אצילה ויפה,
כך אמרו לי אלה שהחליטו עבורי..
השם השלישי, השד מבגדד, ניתן לי עי בתי כשפתחה לי כרטיס בתפוז,
ואת השם שחרזדה הענקתי לעצמי כשכבר ידעתי להשתמש במחשב,
בחרתי בו ולא סתם-היא היתה נסיכה שאהבה סיפורים ,
השתמשה בסיפורים לגרום טוב לאנשים
וכמוה גם אני, רק בלי התואר, אלא עם אהבת הסיפור.
בין לבין קראו לי גברת, דודה, אמא, סבתא, ועוד שמות רבים ,
שליוו אותי בתחנות חיי.
&nbsp

כן, אם בשמות עסקינן,

מעניין גלגולו של השם, ועוד צרפתי זו שירה ממש . הכינוי שלי כאן בפורום, שרה ברנרד . שחקנית יהודייה שבילדותי
רציתי לדמות לה. איזה יופי זה מתנגן בצרפתית .בפולין שמי היה סוניה סוניצ'קה ,בעצם אני נושא את שמה של סבתי
עליה השלום שרה .במשפחתנו 5 שרות כולן על שמה של אותה סבתא ,

אז קראו לי -בלאנש

ופה החליטו שמתאים לי אילה.
בלי לדעת את פרוש ככה סתם.
בלי לשאול אותי או את הורי-
הייתי בת שמונה וחצי

תודה על גילוי נאות .

בלאנש שם נאה הוא , אבל אילה יאה ממנו,לכל בני משפחתי שונו השמות , תחילה לא הגבנו לשמות החדשים .התרגלנו,
הסתגלנו כל החדש הזה , כמו לאכול פלאפל,חומוס, חציל, סברעס, פיתה למדו רבים מאתנו לחיות עם השמות החדשים, היו ביננו שבדרך לישראליות עברתו גם את שמות המשפחה . וייס לצחור ,קליין לקטן,שוורץ לשחורי וכו' ,,אחד מבני דודיי היה פרלמוטר , עוברת לבן- צדף. הגירה , עלייה מאופיינים בהלם תרבות .

אין בי שמץ של כעס או

עלבון על קליטתנו בארץ הקודש ,כל ימי הבראשית הפכו לסיפורים מחויכים.

סברעס ביידיש?

זו הפעם הראשונה שאני רואה את המילה הזו באיות כזה
מעניין.

הכל יותר טוב ביידיש , גם הסברעס ,!

גם הצברים הקוצניים כונו בפינו סברעס . אני כזו יהודייה גלותית משהו, לא נפרדת מהרגלים וותיקים.

perhay

New member
למה לסינים שמות קצרים?

תרגמה ועיבדה: דקלה צם
ניתן לקרוא את הסיפור כאן

השם הבשום , אגדה

&nbsp
השם הבשום
ילדה אחת היתה חולה מאד, אלוהים פקד על מלאך לבוא ולרקוד לפניה ולשעשע אותה.
חשב המלאך: לא נאה לי לרקוד לפני בני אדם. ראה אלוהים את מחשבות המלאך וענש אותו.
הפך את המלאך לתינוקת שרק נולדה, למלך ולמלכה, שכח המלאך את השמיים ואת כל אשר היה לפני שהפך לילדה,
גם את שמו שכח. שמו של המלאך היה זך וטהור, שם זוהר ונותן אור וריח טוב נודף ממנו.
לבני האדם אין שמות כאלה.
&nbsp
לתינוקת שנולדה נתנו שם של בני אדם, שם ללא אור וללא ריח טוב. גדלה בת המלך והיתה תמיד עצובה,
היא רצתה לזכור משהו ולא ידעה מה ולכן כל הזמן שאלה שאלות ושקעה במחשבות.
פעם אחת היא שאלה את אביה:
&nbsp
מדוע רואים את אור השמש ולא שומעים את קולו? צחק האב ולא ענה.
&nbsp
ופעם אחרת שאלה את אמה המלכה: ריח טוב יש לשושנים , מדוע לא רואים את הריח? צחקה המלכה ולא ענתה.
&nbsp
הילדה נעשתה יותר ויותר עצובה. ופעם שאלה את האומנת מדוע השמות לא נותנים אור ולא ריח? צחקה האומנת ולא ענתה.
&nbsp
בממלכה החלו לדבר על הנסיכה שהיא טיפשה ומשונה. המלך הצטער מאד כי ביתו היתה חריגה מכל הילדות, תמיד רק חושבת ורק שואלת, והשאלות שלה משונות ושונות, לא מועילות, לא מובנות. גדלה הנסיכה עצובה וחיוורת וכולם מדברים בה סרה, מכוערת היא וטיפשה, ומי יתחתן איתה?...
&nbsp
יום אחד בא אליה נסיך, ואליו דיברה הנסיכה, ואמרה לו: עצובה אני, הכל פה מפורד, והשמות פה סתם שמות ללא ריח וללא צליל, המילים נותנות קול בלבד, הפרחים נותנים ריח בלבד, ולכן אני כה עצובה. שאל הנסיך: ומה את רוצה? שקעה הנסיכה במחשבות ואמרה: אני רוצה בשם זך וטהור, ושהשם שלי ייתן אור וריח טוב. ענה הנסיך: מגיע לך שם כזה, אבל, אין שם כזה אצל בני האדם. עצמה עיניה הנסיכה ובכתה. הנסיך ריחם עליה ואהב אותה אהבת אמת, ואמר לה: אל נא תבכי , נסיכה יפה, אני אעזור לך למצוא שם כזה. חייכה אליו הנסיכה ואמרה לו: אם תמצא לי את השם אתן לך נשיקה, והנסיך שאל: התנשאי לי? כן, ענתה אם תרצה בי.
&nbsp
יצא הנסיך לחפש לה את השם, הלך מעיר לעיר , ומכפר לכפר ושאל , היכן השם הזך והטהור, היכן השם הבשום? אך אף אחד לא ידע, והתחילו האנשים ללעוג ולצחוק לו. החליט הנסיך לחזור לנסיכה ולספר לה שלא מצא את שמה, אך בדרך עבר ביער, וביער מצא בקתת עץ ובחוץ יושב סבא, חשב הנסיך אולי זה הסב יוכל לעזור, ושאל על השם הבשום, ענה הסב בשמחה ואמר: אכן, יש שם כזה, אך אני לא יודע אותו, אולי הנכדה שלי יודעת, נכנס הנסיך לבקתה וראה ילדה חולה שוכבת, אמר לה הסב, שליווה את הנסיך פנימה: האדון מבקש את השם הזך והטהור, הזכרי נא ,ילדה ואמרי לו. שמחה מאד הילדה, צחקה ואמרה: אך את השם לא זכרה. אך את החלום שחלמה זכרה.
ובחלום אמרו לה שיום אחד יבוא מלאך לרקוד ולשעשע אותה ואפילו את שם המלאך אמרו, והשם: קרן אור גדול ויש בו ריח טוב וימלא את הלב בשמחה, ואז, אמרה הילדה: טוב לי ושמחה אני, אבל את השם איני זוכרת, אילו זכרתי הייתי מבריאה..
הודה הנסיך לילדה החולה והלך להביא את הנסיכה העצובה לבקתה. כשראתה הנסיכה את הילדה החולה, ריחמה עליה, והחלה לשמח אותה, שרה לה ורקדה בפניה. נמלאו עיני הילדה אור והחלה לשמוע נגינה ערבה, ליבה נמלא שמחה, והבקתה כולה התמלאה אור, וריח בושם מילא אותה. ואז נזכרה הנסיכה בשמה ונזכרה בשליחותה. הילדה החולה הבריאה, הנסיכה נישאה לנסיך וחיה באושר שנים רבות , עד שהגיעה לשיבה טובה ואז חזרה להיות מלאך.

dagmluach2

New member
יוסף (יוסי)

כשנולדתי, בן ראשון אחרי שתי בנות, השמחה הייתה רבה. כשהגיע הזמן לתת שם לתינוק, פרץ ויכוח בין אימי לאבי. אימי רצתה לקרוא לי ע''ש אביה ואבי רצה לקרוא לי ע''ש סבו. התברר שאין כאן שום ויכוח. לאבא של אימי קראו יוסף ולסבא של אבי קראו יוסף. כך קיבלתי את השם יוסף, או בחיבה יוסי. השם הוכיח את עצמו. אחרי 9 שנים נוסף למשפחתנו בן נוסף, אחי האהוב רוני.

perhay

New member
הלוואי לכל הוויכוחים היה פתרון כל כך קל!

הרבה פעמים שם הילוד מהווה אחד מחילוקי הדעות הכי גדולים בחיי זוג.

למעלה