והאשמה עלינו???

שחף -בת

New member
והאשמה עלינו???

אתמול. 2:38 בלילה. אני וחברה שלי טוחנות חומר למבחן במחשבת. ואז הגענו לקטע של: "המצוות נתנו לאדם בכדי שיהיה לו טוב. אם הוא מקצין ומחמיר על עצמו יותר מדי זה לא טוב מבחינת התורה, למשל מישהו שמחליט לא לצום כדי להקדיש את כל כולו ללמוד תורה זה אסור כי תיקון הגוף קודם לתיקון הנפש ואם הוא לא יאכל הוא לא יוכל ללמוד תורה" אני:"רגע,המצוות ניתנו לאדם כדי שיהיה לו טוב (ואז רצים לי בראש כל הפעמים שסבלתי) אבל...לא היה לי טוב". היא:"התורה טובה לאדם,אם לא טוב לך סימן שלא חיפשת מספיק" (ואז רצים לי בראש כל ההתלבטויות,השאלות,הספרים הוויכוחים וכו´) אני:"אבל חיפשתי" היא:"לא חיפשת מספיק" אז מה??? הפאק הוא שלי? משהו בי לא בסדר? אבל אני תמיד מאשימה את אלוהים,התורה, היהדות, הדתיים כווווולללםםםםם הם,לא מספיק טובים לי. מה אתם אומרים? "והאשמה עלינו" ?????????? כמו שכתב אביב גפן...

חי אדר

New member
הטוב והרע

דומני כי מקור הבעיה הוא: בהגדרת מהותו של הטוב. בספרים המציינים כי התורה היא טוב, הכוונה מבחינת מימוש התכלית של האדם היהודי. טוב הינו ערך יחסי ולא מוחלט. בנוסף לזאת, בחינת הטוב אחוזה וקשורה בנקודת המבט העיונית של האדם. אמחיש את דבריי בדוגמה הבאה: החלטתך להיתכונן למבחן מבחינה מסויימת היא תובעת ממך למנוע עצמך מעיסוק אחר, ולמקד את תשומת הלב בחומר הנדרש למבחן. ייתכן ועיסוק אחר למשל עשיית ספורט, או צפייה בסרט, היה נעים ומהנה יותר, אולם השיקול להיתכונן למבחן בשל הטוב הצפוי לבא עימו והוא התוצאה של הציון שאליו את מצפה. נמצא, כי בהגדרת הטוב או הרע, יש להתייחס אל התכלית המבוקשת, ועל פי זה לקבוע את גדריו של הטוב. בעניין זה, התורה מוגדרת כטוב, הואיל והיא מבקשת לכונן את האדם על בסיס השליטה העצמית. ייתכן, ובשעה שאדם רוצה לממש את תאותו המחסום המוצב ע"י שמירת המצוות נראה כדבר מרגיז ומעצבן, אך בסך הכולל שמירת המצווה מוגדרת כמעשה טוב לנוכח הגבורה הנדרשת מהאדם לא לילך שבי אחר הדחפים הצצים חדשים לבקרים.

חרדית

New member
הערה.

שחף הנושא שציינת זה מצוות "בל תוסיף" שאסור לו לאדם להחליט לעשות יותר ממה שאמרו לו כמו להניח 5 מינים במקום 4 וזה בגלל שהתורה סוברת שאם תניחי 5 אז תחליטי לעשות מה שאת רוצה בדבר אחר כי עשית במקום אחר ממעל מה שצריך סיבה נוספת זה שלא יום אחד תחליטי להניח 3 במקום 5 אז התורה אומרת תעשה בדיוק בלי להוסיף ובלי להחסיר. חרדית נ.ב: ההתיחסות שלי זה לגבי הנושא הזה בלבד בקשר לשאר היטיב להסביר את זה חי אדר. וסתם ככה לי נראה שפשוט לא טוב לך כל כ ואת מנסה לזרוק את הכל על משהו או מישהוא תנסי לחפש בעצמך מה את יכולה לשנות ולא לתלות את הקשיים שלך על"התורה היהדות הדתיים כווווללללםםםםםםםם" אני מאחלת לך שיהיה לך רק טוב!!! ושתהיי כבר מאושרת.

spinoza

New member
מינים נוטלים ולא מניחים

ושחף - את צודקת - והם מציגים את הדברים בצורה חלקה ונעימה. השאלה אם התורה לא מחנכת ל"מישמעת יתר", "מישמעת צבאית" אשר אינה מקובלת עוד כיום בחיים האזרחיים. ההתערבות הזאת בכל פרט בחייו של האדם- באיזו זכות , מאיזו סמכות ? שלוש תפילות ביום, 6 צומות בשנה, שביתה כללית בשבת, 50 יום ספירה, שלושת השבועות,עשרת ימי תשובה, מדים שחורים לפלג החרדי, כיפות וציציות 24 שעות ביממה - 365 יום בשנה. זה לא מוגזם ?

חי אדר

New member
חינוך למצוינות

השאלה אינה מה טיבה של המשמעת, השאלה היא מה טיבו של האדם? באיזו מידה הוא רואה את מימוש התכליות העומדות בבסיס זהותו היהודית. הקושי ביישום המשמעתי, אינו הוכחה כי זה לא נכון. מכל מקום, רשות לכל אדם נתונה, אם רצה אדם להטות עצמו ולהיות שומר מצות באורח המושלם, אזי משימה זו היא בבחינת אתגר מדרבן ומחשל מאין כמוהו. ברם, אם האדם מרגיש שאין לאל ידו, לעמוד בגבורה של היישום המושלם, אזי אין מי שכופה אותו. רשאי הוא לצעוד אט אט. עובדה פסיכולוגית היא: כי ההערכה לדבר נובעת דוקא מהמאמץ הכרוך בהשגה. והדברים אמורים כלפי כל דבר. בבחינת "ומושל ברוחו מלוכד עיר"

שחף -בת

New member
אז לא הבנת אותי

ממש לא. לא שלא טוב לי בחיים אז השלכתי הכל על הדת ומה שקרה זה שהיום אני לא דתייה. אמרתי שכשכן הייתי אז בכל זאת לא היה לי טוב עם זה מהרבה בחינות וזה סותר את מה שלמדתי מהרמב"ם. אז חיפשתי מה אני יכולה לשנות בעצמי וטטם- הנה אני היום - יוצאת בשאלה. לא תליתי את הקשיים שלי בכולם,התכוונתי לזה שבתכלס´ צורת החשיבה הייתה שהדרך המסויימת הזאת אינה מתאימה לי ולא טוב לי איתה בגלל איך שהיא ולא בגלל איך שאני. בכל מקרה חרדית - אני כבר מאושרת אבל תודה בכל מקרה (קצת יותר אף פעם לא יזיק :) ותנסי להבין....

חי אדר

New member
מוסבר לעיל

אוקיי, תודה לך על הבהרתך. מכל מקום, כפי שציינתי בהודעתי לעיל, המושג טוב הוא מאוד יחסי, והשאלה היא באיזה הקשר הוא מוצג. מכל מקום, איני יודע באיזה מקום הרמב"ם כותב את מה שאליו את מתכונית.

שחף -בת

New member
נכון,

טוב הוא מושג יחסי. נראה לי שזה מ"מורה נבוכים" אני לא זוכרת, אם אתה מתעקש אני אבדוק.

spinoza

New member
מה עם המבחן במחשבת?

אם תופיע שאלה במבחן "הסבר את הדעות השונות בעניין טעמי מצוות" שחף עלולה לכתוב "חי אדר טוען שהם חינוך למצוינות, ואילו שפינוזה רומז על קיומו של מכניזם מישמעתי, אשר מטיל ספק בכל השיטה כולה..." לא ניראה לי נכון לנהל את הדיון הזה מעל ראשה של שחף הצעירה.

שחף -בת

New member
שפינו´??????????????

קודם זה היה:"צריך לחנך קצת את הצעירה" ועכשיו- "מה עם המבחן במחשבת???...לא נראה לי נכון לנהל את הדיון הזה מעל ראשה של שחף הצעירה" שלום אבא! חוץ מזה ש- החלטה שלי על הבוקר לגשת לעוד יחידה ספרות במקום (מצטערת,הרמב"ם לא עושה לי את זה :) אז יש אישור לדון בזה מעל ראשי -חופשי בשביל זה כתבתי את זה,כדי לשמוע מה אתם חושבים בנושא ולא ליופי.

ולא אמר האלוקים כי טוב

על האדם... כיוון שרצה כי לאדם אמורה להיות נפש אצמעית לקיים מצוות או להפר אותן... ועל מנת למנוע בלבול או חוסר הבנה אציין בהדגש כי זו אינה קריאה לכפור בדת אני סך הכל אבקש אותך לתמוהה לגבי הסיבות לאמונתך בדת אם תימצאי כי יפות הן מה טוב הרי חיזקת את אמונתך בקב"ה אם תימצאי כי לא יפות הן אזי גילית על עצמך דבר חזק ואמיץ בכל מיקרה אבקשך להיזהר מעצותיהם של אנשים המיומנים במתן עיצות לא לכאן ולא לכאן אלה מורגלים להגיין(להכניס הגיון) את הלא הגיוני

למעלה