ואני תוהה

ואני תוהה

מבין שומרי הפסח שבכם. מי בא מבית אשכנזי ואוכל קטניות (אני למשל)? יש סטטיסטיקות בנושא? ומי לא אוכל מצה שרויה (מה שלי אישית נראה ממש כמו סטיה)

שרוֹן

New member
סתם?!

זאת אומרת שאי אפשר למרוח על המצה כלום. אי אפשר לטבול אותה בכלום. אוכלים את המצה יבשה מיובש מעל ניילון מעל הצלחת, ואח"כ מסירים את הניילון בזהירות ורק אז שמים את האוכל על הצלחת (מחשש שפרורי מצה לא יגעו ברטוב של האוכל). השאלה הנשאלת האם מותר לערבב את המצה עם הרוק, או שצריך לבלוע את זה בקפסולות מחשש לחשד?

תּמר

New member
מצה - זה הכי קרוב לחמץ!

והאסון הנורא של הנוהגים כך הוא, שביום הראשון של פסח חובה לאכול מצות! אז אין ברירה, ומחזיקים את המצות עם ניילון, כדי שהזעה לא תרטיב אותם. דרך אגב, איסור אכילת קטניות זו גזירה (זאת אומרת שזה תוקן לפני המון זמן, נראה לי בתקופת התנאים) ואי אכילת מצה שרויה זה מנהג בלבד, ואין לו תוקף של דין (אם כי, בבית יעקב שיננו לי ש"מנהג בישראל - דין הוא").

hillelg

New member
ממש לא.

קטניות אינו גזירה, ולא תוקן בתקופת התנאים, אלא מנהג שנהגו (והלכו והחמירו בו עם הזמן) מימי הביניים המוקדמים ואילך. מה ששיננו בבית יעקב, צריך עיון לגבי הלכתא (התוספות הם אלה שאמרו 'מנהג ישראל - תורה', ויש לדון מהן המשמעויות, אם מקבלים את גישתם). בכולופן, יש הרבה חילופי מנהגים בנושא קטניות, וודאי שזה לא מעיקר הדין, אלא מנהג של החמרה שנהגו בו קהילות אשכנז. 'שרויה', לעומת זאת, הוא חומרה גדולה (ששאלה היא אם יש לה מקום רב). החשש הוא שמא נשאר קצת קמח, ואז הוא יתערבב עם המים וייהפך לחמץ.

תּמר

New member
בנוגע לקטניות - כך סבא שלי אמר לי

והוא בקיא מאוד. הוא אמר לי שמדובר בגזירה (ולא אמר לי ממתי), ולכן אסור לי לאכול מכלים שאכלו בהם קטניות וכו'. מצד שני, אם מדובר בגזירה מתקופת התנאים, זה אמור לחול גם על יוצאי עדות המזרח - וזה לא כך. אם תמצא לי איזה היתר לאכול קטניות, אודה לך מאוד. אני לא אוהבת לצום במשך שבוע שלם (טוב, לא לצום - לאכול בצימצום).

איסור קטניות זו המצאה אשכנזית

מימי הביניים. יש היתר - לחצי העם (ולאלה שמחליטים שהם נוהגים כמנהג הסופר = מה שבסופר כשר - אז לא בודקים למי ולמה)

or99

New member
מהי גזרה? מהו מנהג?

לא נראה לי שיש הגדרות ברורות לכל העניינים האלה. הרי גם אם חכם גוזר גזרה, אם היא לא מתקבלת בתור מנהג הציבור אין לה תוקף. (איני מדבר על גזרה של הסנהדרין שם העניין מסובך יותר). לדעתי הסיבה להבדל בין שרויה לקטניות הוא בסך הכול קבלת הגזרה/מנהג בציבור, וכמה עתיק העניין. (אאל"ט את עניין הקטניות הזכיר כבר הרמב"ן. שרויה היא מנהג של החסידים).

hillelg

New member
כשהוא אמר 'גזירה'

הוא לא התכוון לכך שפורמלית זוהי גזירה, מימי התנאים או האמוראים. ואני מכיר הרבה דעות בנוגע למהן בדיוק קטניות. יש שמקלים מאוד, ויש שמחמירים מאוד ('ערוך השולחן' רצה לאסור גם תפוחי אדמה, למשל).

אני שמעתי

שזה היה ה-"חיי-אדם" שרצה לאסור תפו"א, ואמרו לו שתפוחי אדמה זה חיי אדם. אגב, עוד שמעתי שהחיי אדם קרא כך לספרו כדי שלא יעשו לו מה שעשו לשולחן ערוך, כי מי ימלאו לבו להוציא ספר בשם "קיצור חיי אדם".

hillelg

New member
ייתכן שאתה צודק.

אגב, למרבה האבסורד, כן יצא בסוף 'קיצור חיי אדם'.

shellyland

New member
זו בדיחה ידועה.

אפילו אני שמעתי אותה. (משמחה סיאני - מכיר? מוסד ירושלמי מופלא!)

תּמר

New member
מצה שרויה

חסידים לא אוכלים. לא שמעתי על אשכנזים שאוכלים קטניות, אבל הכרתי יוצאי מרוקו שלא אוכלים.

hillelg

New member
יוצאי מרוקו

אכן הולכים אחר מנהגי בעל ה'טורים', בנו של הרא"ש (שגר בסוף ימיו בספרד), ואכן מחמירים בקטניות.

Mנטה

New member
יוצאי מרוקו גם לא אוכלים חומוס בגלל

שהשם שלו קרוב לחמץ (חימצה)

hillelg

New member
זה טוניסאים, עד כמה שידוע לי.

סיפר הרב יצחק יוסף, שהוא העביר שיעור פעם ליוצאי בוכרה. לאחר השיעור, הוא הלך עם אחד מהם, ושאל אותו, איפה יותר טוב, שם או בארץ (מבחינה דתית). אז הוא אמר: בטח ששם! למה? שאל אותו הרב. כי פה בארץ, אתה מגיע לחנות ורואה חומוס, עם תווית 'כשר לפסח בהשגחת הרבנות'! חומוס עם הכשר לפסח! בטח ששם היה יותר טוב...

למעלה