ה"תוספות " של יד ושם

נאוהג

New member
ה"תוספות " של יד ושם

בהודעה שהייתה בפורום לפני מספר ימים דברנו על התוספות שנוספו ליד ושם כתוצאה מהמידע של מוזיאון השואה בבודפשט וגם על השגיאות של יד ושם. נכנסתי לאתר יד ושם ובדקתי את משפחת GESMAI ( כי בזה פחות או יותר אני שולטת ....) וחשכו עיני , אין אף עיר לידה או עיר מגורים נכונה. יש בעיות גם בשנות לידה וחלק מהשמות גם הם שגויים . מאידך גיסא יש תוספות של אנשים שלא הכרתי קודם - וכידוע כל GESMAI הוא קרוב משפחה אז אולי כדאי לבדוק את הכיון ....
השאלה הנשאלת היא על מה ניתן לסמוך? אם בכלל?
לגבי אנשים שאני מכירה - אני יודעת מה הטעות . אבל לגבי אנשים שאני לא מכירה איך אדע שאני לא עוקבת אחר טעות ומחפשת משהו שאינו קיים? או לפחות לא במקום הנכון ובזמן הנכון.
לגבי אנשים שאני מכירה , להעיר להם על הטעויות? מצד אחד זמן התגובה שלהם הוא איטי מאד ולא בטוח שהתיקונים נכנסים . מצד שני , אני עוד יודעת מה הנתון הנכון , מה יקרה אם השגיאה הזאת תגיע למישהוא שלא יודע מה האמת ?

אימות נתונים

הנתונים של יד ושם נלקטו מדפי עד, או מרשימות מהמחנות וכדומה. תמיד יכולה להיות טעות בידי נותן העדות ובחומר שהוקלט על ידי מתנדבי או אנשי יד ושם נוספת אפשרות לטעות בהקלדה. אם יש סתירה בין שני סטים של נתונים, הכניסו את העובדה למחקר שלך עם סימן שאלה, או שתחפש מקור שלישי. נתקלתי בדפי עד שהנתונים בהם היו בהחלט שגויים, זאת מפני שנותני העדות היו מאד מבוגרים וחלפו הרבה מאד שנים מאז.

עב

New member
נאוהג, המקרה שלנו אחר

לדעתי הם "קפצו" שורה או כמה שורות או שיש בעיה בתכנה ולכן הטעויות במקום הלידה. מצד שני יש גם בעיה של הבנת השפה. נמצאים בידי דפי הזיכרון שלקחתי מהמוזיאון בבודפשט. על משפחתי היקרה כתוב שהם נספו אחרי 10 במאי 1944 (ראי מצ"ב). ההיגיון ידוע לי - זה היום בו הוקם הגטו באזור מגוריהם. ביד ושם הפכו את התאריך ליום הפטירה. שלחתי את התיקונים שלי ואני מניחה שייקח להם כמה שבועות להגיד תודה סטנדרטית ועוד חצי שנה עד שנה כדי לתקן אם בכלל. ככה זה במוסד שמנהל מליוני רשומות. לגבי הדף שצרפתי - רשום שם גם מקומו של הנספה על גבי קיר הזיכרון וזאת המשמעות של הטור והשורה.

נאוהג

New member
זהו שאת יכולה להוכיח שהייתה טעות

הקלדה - ואז יד ושם לבטח יתקנו מתישהוא את הטעון תיקון. אבל , אני מסתמכת על דפי עד שנתנו ע"י דודתי ז"ל ליד ושם ושאני סומכת על המידע שלהם ב100% בגלל אימות שיש לי עם דברים שגם אמא שלי יודעת - אבל אני לא יכולה להוכיח ע"י משהו ממשי שדפי העד והרישומים של מוזיאון השואה מדברים על אותו אדם .... ואני כבר משוכנעת שהם לא ישמחו לקבל את התיקונים . ( יד ושם סירבו לבקשת אבי להוסיף נתון לדף עד שהוא מילא בעצמו ודרשו שימלא דף עד חדש ואז יש דפים כפולים !!!!) זה בעניין התיקון... - אבל זו בעיה קטנה. אני מפחדת ממה שאני לא יודעת למשל הדודה מנישואין של אימי אשת ד"ר JOZEF GESMAI . הדודה כתבה ששמה יוליאנה בדף העד על בן הדודה . ( אמא שלי לא זוכרת אותה בכלל, לא שם ולא פנים כי היא נפטרה לפני המלחמה) מצויין זה מופיע גם ברישום של מוזיאון השואה בבודפשט רק ששם יש גם שם משפחה לפני הנישואין . עכשיו השאלה היא האם לא טעו בהעתקה? איך אפשר לסמוך על זה?. ואולי זה נתון שדווקא שווה לחפש עליו. אותו דבר , נוספה שם גברת חדשה ששם משפחתה GESMAI - רק שאני לא סומכת על העיר שבה היא נולדה ( לפי הנסיון של העתקת ערים ברשומות אחרות) איפה לחפש אותה עכשיו? על פני כל הונגריה? או אולי בשורה הזאת דווקא לא טעו? איזה תסכול ....

עב

New member
יש סתירות

נאוה, אני ממליצה לעשות שני דברים: אם יש לך קרובים בבודפשט בקשי מהם שיגשו, יוציאו את דפי הזיכרון וישלחו לך. אין קרובים? חכי בסבלנות, אני מניחה שיד ושם יתקן את הטעות בתוך כמה חודשים. בדפי הזיכרון ההונגרים של משפחתי המורחבת שהועתקו ליד ושם אין טעויות בשמות הנעורים אלא במקום הלידה ובמועד הפטירה.

למעלה