ה"גששים" והלאדינו

Sarika

New member
ה"גששים" והלאדינו

החודש לפני 40 שנה עלתה שלישיית "הגשש החיוור" לראשונה על הבמה. הגששים תבלו מידי פעם את מערכוניהם במילים בלאדינו. מתוך כתבה ב"מעריב" - "הלדינו לא זכתה לעדנה בשפת הדיבור הישראלית ומעמדה בסלנג בטל בשישים ליד היידיש, הערבית והאנגלית. גם הגששים השתמשו מעט בלאדינו, אבל במערכון "שבת שלום" הלאדניו היא חלק מהסיפור. רוב המילים לא נקלטו, אך כמה מהן, כמו נאדה, ואמוס, באסטה ועוד נשמרו בסלנג הישראלי. הנה כמה מהן - מרסי יצחק, קי נו מי מאנקיס מאדרה מיה יא קאאימוס קי איזאק, קומו סטאס? טודו בואנו סאנוס קי מי איסטיס ואתה נאדה, חולם אה? ואמוס איזאק הלוא זה לא חלום אזנו איסטה בואינו אב'לה, אב'לה באסטה, באסטה הלוא זה מה אני שואל, טרונצו אה דייו "

מואיס

New member
זהו אחד המערכונים היפים ביותר של

הגשש אפילו "לונה אישתי" מופיעה בו

may55

New member
שריקה תודה לקרא את הגששים

זו חוויה כי כאשר אני קוראת בדימיוני אני שומעת אותם אומרים את הדברים

may55

New member
קישור נחמד לסרטים לפתוח רמקולים

הקישור לסרטי שפירא ניתן לשמוע חלק מהמוסיקה ממש נחמד

רותי ב.

New member
חחח איך אהבתי ועדיין אוהבת את

הגששים. אין לה טאדרה קי אוב'ו אין חולון, מרגלית טראנלאדיזו אונה סאטירה די אפרים קישון, אה לאדינו. מוס פיש'ימוס דה ריאיר. לה בונבונירה. מי מארידו טיינה ליב'רוס די אפרים קישון, טראנסלאדיזאדוס אה אידיש. פנסי קי ב'ה סר בואנו אה טראנסלאדיזר טאמיין לאס סאטיראס די לוס גששים, או די אפריים קישון אה לאדינו.

Sarika

New member
רותי, מרגלית טראדוקסיו לה סאטירה

די אפרים קישון מוי בואנו אי לה קונטו מוי ארמוזו. מי אמציונו טאנטו אסטה מוז'יר, קון לאס קונסיז'אס אי לאס קאנטיגאס, קי קוואנדו סקאפו די קונטארה מי אסירקי אלדו די אייה אי לי דמאנדי פרמיסיון אבראסאר'לה, סי אמוציונו מונצ'ו, לדישי "מטורנאטיס פור אונה אוריקה אלה לה קאזה די מיס פריינטיס, מאיזיטיס ראיר אי יוראר, מונצ'אס גראסיאס קרידה".

אסטרלו

New member
../images/Emo6.gifמוי ארמוזו, אנדה מוזוטרוס

לוס גששים סון "פאריינטס". מי איז'ו סולו אגורה אמפסו אה בושקאר קוזאס דה איוס, אי מה דיזי קה סון דה רייאיר מאס דה לוס לוקוס (סטנדאפיסטים עלק) דה אוי.

למעלה