התקפי טנטרום בגיל....8 |אייקון מתבייש|

אני רק יכולה להגיד לך מנסיון עם ילדה כזאת

שאני מזדהה איתה כי גם אני הייתי ילדה כזאת. ואני מזדהה איתך כי גם אני הייתי בדיוק ככה , נדהמת וחסרת אונים מול זה.

וזה השתפר
פלאים ,ברגע שלמדתי שזה לא נגדי, אלא רגשות גואים, שאם לא מתייחסים אליהם מלבים את עצמם - ומעבר לסף מסויים צריכים מוצא. לפעמים המוצא הוא זיהוי בשלב שזה ממש רק מתחיל, ושליחה לעשות משהו שידוע לי שעוזר לה. זה שלב שזיהיתי רק אחרי הרבה זמן. בשלב שקצת למעלה מזה - היא מתחילה לנג'ס, בודקת אם תהיה תגובה. אני חושבת שכרגע זה השלב שרלבנטי לך- אם אני תופסת את זה בשלב הזה אני יוזמת עימות.(כמו שפלגיה אמרה לך בפחות מילים...) כלומר, אני "נכנסת בה חזק"- נזיפה בטון חמור וכעוס הרבה יותר ממה שאני מרגישה באמת/מה ש"מידתי לההתגרות הנוכחית".
אם היא אלימה מילולית אני מאיימת (ומבצעת) גם בסגירה בחדר.
כי אם אני מנסה להיות מכילה ונחמדה בשלב הזה, אני אקבל טנטרום מהגהנום- כשאני כבר בעצמי בחוסר שליטה ובקצה הסבלנות שלי, כשהיא כבר בשיא ההצפה הרגשית, רגשות שהיא לביתה בלבה שעות, מותשת משעות של מאמץ להשיג את העימות הנחוץ לה, והיא כבר תעשה הכל, כולל לשבור לי ולעצמה את הפרצוף רק כדי להשיג את העימות הזה ולהתמוטט כבר אל צידו האחר של הגל שאז היא יכולה לבכות עד שתרגע.

העימות בשלב מוקדם משאיר לשתינו שוליים ליפול אליהם במקרה שהמצב מחמיר.
אני לא מחבקת ולא נוגעת אלא אם היא יזמה כי אצלנו זה רק מחריף. אבל הרבה נוכחות והרבה אהבה כשזה נגמר.
לא משתמשת ב"מסרי אני" (אני לא מוכנה ש..."ההתנהגות שלך פוגעת בי") ולא מגיבה ל"התגרויות" שלה (=נסיון להפוך את זה לעימות בין שוות) אלא מנסה מסרי "זה החוק" (למשל: "לא מדברים בצורה פוגעת". "עכשו מתקלחים". "כשאת מדברת באלימות- את הולכת לחדר", "אסור להרביץ").
כשהיא כבר בתוך זה, בטנטרום גדול- מה שהכי עובד- אני לא תמיד מצליחה כמובן- זה הרבה נוכחות, וכמה שפחות דיבורים/הוראות ובמיוחד לא תגובות לדבריה. אני מכניסה אותה לחדר שבו היא תזיק לעצמה ולאחרים כמה שפחות ומחכה שהיא תעבור לבכי. לקח לי הרבה זמן אבל עם הזמן לפעמים אני מצליחה לעשות זאת בלי כעס, אבל בתקיפות-- היי אלימה, ועכשו את נכנסת לחדר.

כיוון נוסף, בזמן רחוק מהטנטרום, - זה לדבר על כעס, להבהיר שמבחינתי ללמוד להתמודד עם הכעס זה למידה חיונית בחיים, חלק מלהיות גדולה, גם כשהיא נכשלת -זה חלק מהלימוד. כמו שהיא למדה איך ללכת ונפלה ונפלה ונפלה עד שלמדה. אני משתדלת לשים לב להצלחות שלה לשלוט בכעס (אני רוצה לשבח אותך, ראיתי שאחיך ממש הציק לך ואת התעצבנת אבל מצאת דרך להרגע/לפתור את זה)
לפעמים הייתי מציעה לה לדמיין איתי את הכעס שלה כמו סוס גדול, שהיא יושבת עליו, אבל אז המושכות עפות לה מהידיים והוא משתולל ורומס,מעיף אותה ודורך עליה ועושה לה הרגשה חראית בלב. לדמיין איך שהיא משתלטת עליו, מוליכה אותו.
לדבר על מה עוזר לה להרגע- בלי להטיל עליה את האחריות. (אצלנו זה- ללכת לחדר לצייר, לשכב בשקט על פוף, לעבוד בפלסטלינה וכו').

calabaza

New member
הפסקה האחרונה שלך

ובכלל מכל ההודעה השכלתי והתרשמתי עמוקות

אחד הדברים הכי חשובים שלמדתי

זה שהדבר הכי חשוב זה לדעת שאת בתוך גל.
הזיהוי שאני בתוך גל איפשר לי את התקשורת החוצה.

(וזה כמובן בנוסף לכל הדברים שכתבו מעלי בשרשור ושלמדתי מהם המון למרות שאני רחוקה (מה שנראה כ)שנות אור מהגילאים האלו)

אני חושבת שאחת הבעיות הכי גדולות היא שגם

היא וגם אני לא מזהות שזה עומד להגיע.

אני לא חושבת שהיא יכולה להצביע על מה גורם לזה. וגם אני לא ממש.

פעם חשבתי שזה עייפות הערב, אבל אז זה קרה בצהריים (הפעם היחידה שבה הוצאתי אותה מהבית לבכות בחצר. זה אולי לא היה טנטרום מאוד עוצמתי כמו שלשום, אבל בכל זאת....קרה).

זו מערבולת שאומנם מתחילה בהדרגה, אבל איכשהו שתינו מפספסות את הנקודה שבה היא הופכת למערבולת קטלנית שרומסת כל מה שבדרכה.

אני לא יכולה לומר שבכל כעס היא נכנסת לטנטרום. זה ממש לא. בעצם, אין לי שום סימני דרך אופנייניים ש...הנה, זה הולך לקרות. זה יכול להתחיל בניג'וסים קטנים (איכס, לא בא לי עוד פעם סלט...) ופתאום להתלבות למדורה ענקית של צרחות וחוסר שליטה.

בפעם האחרונה היא למשל אמרה שהיא רוצה שניקנה לה "שק אגרוף".

תריגה

New member
אבל אולי אם תמצאו כלים אחרים להתמודד עם הניג'

הניג'וסים הקטנים כמו שאת מגדירה אותם, יהיו פחות טנטרומים?
כלומר שהמפתח הוא לשנות את ההתמודדות עם הניג'וסים, כדי שלא להצטרך למצוא דרך התמודד עם הטנטרום.

זה אחד הדברים שאני חושבת לעשות בעקבות השרשור

הזה.

מצד שני, גם אני בנאדם. כלומר, גם לי יש קפיץ שאפשר למתוח עד גבול מסויים (שהיא עוברת אותו). ולא תמיד יש לי חשק/זמן/רצון/כוח/יכולת להיות אמפטית, קשובה, מבינה, תומכת, מקבלת. וכד'.

לפעמים פשוט אין לי כוח לזה.

אומי 3

New member
נראה ל שזו הבנה חשובה

הרצון שלה שתראי אותה כשאת לא מסוגלת. עד שהיא לא בטוחה שאכן ראית אותה באמצעות השגת המגע הפיסי השלילי היא לא נרגעת. איך ניתן לנהל אחרת את המפגש הזה? כי בסופו של דבר דוקא כשאין לך כוח היא משיגה המון תשומת לב (שלילית).
מעריכה אותך מאוד על הכנות אולם חייבת לומר כי נעילה של ילד בחדר, שימוש במכות ואפילו נוסח דיבור המתקף את הסמכות ההורית כל כך בתוקף נראה לא סביר וכזה ששווה וחשוב להשקיע בשינוי מהותי שלו.

מניסיון די טרי

אם חלק מהזמן תצליחי (תתאמצי, תזייפי) להיות אמפטית, קשובה, מבינה, תומכת, מקבלת וכו' - הצורך שלה ירד לחצי ומטה וכך גם הדרישה.

~~~~

כבר יומיים שאני כותבת ומוחקת כי אני לא יודעת בדיוק מה.
אני בתוך תהליך עם הילד שלי או בעצם עם עצמי, תהליך שבו בחרתי ללכת לבד לטיפול (אצל פסיכולוג ילדים שמקשיב לי, פגש גם אותו) ואם המצב כאן היה לפני כמעט כמו זה שאת מתארת הרי שכחודשיים לאחר תחילת התהליך הסרט השתנה לחלוטין.

על פניו, היה לנו פה אישור לרגעים הדרמתיים: ילד מאובחן ADHD, אמא חצי חד-הורית שעובדת הרבה, אחות חדשה, בי"ס חדש, בית חדש וכו' וכו'.
כל הזמן ידעתי להסביר למה הוא מגיע לרגעים האלה עד שהבנתי שבעזרתי הטובה הם מחמירים ומתנפצים לרסיסים שחודרים את קירות השכנים ואת חדרי לבי ובעיקר לבו.
פתאום הבנתי כמה אני לא רואה אותו, כמה אני מתאמצת לא לראות אותו, כמה אני מסתתרת מאחורי הורות עקבית-נחרצת-מודעת גבולות (ועוד) במקום לעצור שניה וסתם לשים אליו לב.
הכל הפך למלחמה: היו נצחונות, הפסדים, קרבות, הפגזות.
לכל מילה שלו הגבתי - במבט נחרץ, במילה נוקשה, בהצבת גבול שאין עליו עוררין. פינג-פונג אינסופי של תגובות זה לזה, מלל שסופו ידוע מראש. כל הזמן הרגשתי שאם אעזוב קצת, ארפה, הוא "יקום עליי" (מלים שלי) - כמו להרגני.
ועכשו, הכל עוד טרי ובכ"ז, זייפתי איזה זמן עד שהאמנתי לעצמי. זייפתי אמפטיה, הקשבה. זייפתי אפילו הכלה של דברים שמה-זה אין לי כח אליהם ואיך רציתי לא לעזוב את מעט הזמן הפנוי שיש לי ולהקשיב להם. למדתי לעשות "ההאםםם" - מן קול כזה שנתן תחושה שבאמת מרתק אותי משחק הכדורגל בהפסקה או מה יובל עשה בבית ילדים או כל דבר אחר. למדתי לעצור ולהיות רגע איתו - למרות שהוא גדול ואם קבל מכה יוכל לסייע לעצמו, להקריא סיפור, להביא מגבת למקלחת או בגדים לאחריה למרות שהוא יכול לבד. כל מיני דברים שלפני רגע וחצי נראו לי כאילו אני יוצאת פארשית מולו אם אעשה.

ומה אני אגיד?
אני מרוויחה אותו בענק. יש פה "קטעים" אבל אין פיצוצים.
הוא בדק לעומק את "השינוי" שלי כי הוא מכיר אותי יותר טוב מכולם ולא קנה את זה לרגע. בסוף, כשגם אני השתכנעתי, הוא האמין לי. זה חוזר אליי כמו בומרנג של אהבה ורגש ומרחב ובטחון.

אבל אין לי מושג מה רציתי לכתוב, אבדתי במלל ויש פה שניים שרוצים אותי קרוב.

לפעמים פשוט אין לי כח לזה. גם

רונאסטל

New member
קראתי הכל, ולמדתי המון המון.

אז קודם כל, את לא לבד

ושנית תודה.

בפעם האחרונה שזה קרה לנו - לא טנטרום, אבל שפה מאד לא יפה שמוציאה אותי מדעתי, הוצאתי שקית בלונים ואמרתי לו שכל פעם שיוצאת לו מילה מגעילה מהפה הוא ינפח בלון, עד שיגמר לו האויר... (גם רציתי להראות לו ויזואלית את הכמות).
בהתחלה הוא צחק (זה נראה לו כייף), אח"כ כתבתי את המילה על הבלון עם לורד.
אחרי יומיים זה הפריע לו בעין והוא ביקש לפוצץ אותם. סירבתי.
אני יכולה להגיד שכרגע יש ירידה משמעותית בניבולי פה שלו.

גם אני אישית צריכה ללמוד להתמודד עם כעס (אני נוטה לצרוח), בעקבות השרשור הזה אני אשב איתו ויחד אולי נמצא פתרון לשנינו.

אומי 3

New member
שולחת לך מסר ובו פרטי התקשרות של מטפלת

מעולה וממוקדת עם ניסיון רב בשרון. מכיוון שמדובר במצבים קשים חושבת שנכון יותר טיפול פרטני צמוד שבו יש הזדמנות לעשות שינוי אמיתי לטובת ולרווחת כולכם.

אומי 3

New member
ועוד שתי תןבנות ושני דברים עקרוניים

ברגע הזה שבו את לא מעוניינת לתת אמפטיה, הקשבה וכו' כי לא מתאים לך ומצד שני את מצפה ממנה להתנהג בניגוד למה שהיא מרגישה, כלומר לציית לחוקי הבית שקבעת וכו' בניגוד למה שמתחשק לה. בעצם את נותנת דוגמא של "אני עושה מה שבא לי" וגם לא מקיימת את חלקך בהסכם הלא כתוב הורה-ילד. היא בעצם דורשת בדרכה שתמלאי את חלקך וגם מבטאת את מה שבא לה בהתאם למה שאת מראה.

מציעה לך ליצור מעין חשבון חיובי של דברים טובים שאתן עושות ביחד. כזה שנותן רקע אחר למפגש ביניכן שבו יש לה גם מה להפסיד: כיף משותף... חיבוק... וכו' כרגע נראה שהיא מתנהגת כמו מי שאין ללו מה להפסיד.

כל השרשור הזה מעלה בי הרהור עמוק גם על החשיבות בביטוי רגשי קיצוני כל כך היכולת לבטא את הכעס עד הסוף יש
בו גם יתרונות.
וגם עניין אחר למה בכלל לאכוף את חוקי הבית מתוקף ההורות למה לא להסביר את החוקים. בעצם מעט פעמים נדרש לאכוף חוק. למה לא לשתף?

רק רציתי להודות לך שהעלת את הנושא

אנחנו עם התקפות עצבים של ילד בן כמעט שבע.

דווקא יודעים טוב מאוד מאיפה זה מגיע, אבל לא יודעים להתמודד.

קראתי את כל התגובות בשרשור. ואסימונים נפלו לי.

כבר כמה ימים שאני מתנהלת מולו קצת אחרת, ורואה שיפור.

אז ממש ממש ממש תודה על העלאת הנושא.

כתבתי, כדי שתדעי שיש עוד שעזרת להן, ושאין לך מה להתבייש. הנה, גם אנחנו מתמודדים עם שכזה.

BALEDIN

New member
למה לא לשלוח אותה לפסיכולוגית ילדים טובה

ברור שמשהו עובר עליה
בתור נסיון אישי וכאוב
כשאני הייתי קטנה היה לי בעיה דומה
וזה כי ילדים עשו עלי חרם
ולא ידעתי איך להסביר את הכאב או לשטף

למעלה