התקנון השחור - code noir

almog4

New member
התקנון השחור - code noir

קראתי לתומי חומר על ניו-אורלינס (לואיזיאנה)- הטריטוריה הצרפתית לשעבר, שנמכרה ע"י צרפת (נפוליון) לארה"ב. נתקלתי במונח "התקנון השחור" (code noir). לפי ההקשר אני יכול להסיק - שזהו תקנון ליברלי מאוד, מבית מדרשו של לואי ה- 14 (?) - או אולי כתוצאה מהמהפיכה (?) שהעניק זכויות אדם נרחבות לשחורים, ליהודים ולבני מיעוטים אחרים, בצרפת (ולכן בלואיזיאנה הצרפתית). אני מבין שהתקנון השחור, בוטל ע"י האמריקאים, מכיוון שהעניק "זכויות נרחבות מדי" לעבדים השחורים. האם אתם יודעים מה הוא בדיוק התקנון השחור (le code noir), כיצד נחקק - והאם במקור (בצרפת) היתה לו גם זיקה יהודית ? אגב, השאלה היא מסקרנות בלבד- אני לא צריך להגיש עבודה...
דני

טשאפק

New member
חיפשתי קצת בגוגל

מצורף הקוד עצמו בתרגום לאנגלית, מקווה שאתה שולט באנגלית ואם לא, תתאמן קצת לקראת הנסיעה לניו-אורלינס. הקוד נחקק במקורו ב 1685 עבור המושבות הצרפתיות בקריביים, והוחל בלואיזיאנה ב 1724. לא קראתי את הקוד. ע"פ הנאמר בפיסקת הפתיחה הוא רחוק מלהיות ליברלי, וקובע תנאים מחמירים ביחס לעבדים. אשר לשאלה האם יש זיקה יהודית, לכל דבר יש זיקה יהודית. במקרה זה היא דווקא חזקה, אך הפוכה מציפיותיך: הסעיף הראשון מורה על גירוש כל היהודים מהנחלות שעברו לידי צרפת... את השאלה למה מצאו האמריקאים לנכון לבטל את הקוד אני משאיר לאחרים.

almog4

New member
הקריאולים הם

ראשית - תודה על התשובה בעניין ה code-noir קראתי את הטקסט באנגלית - והופתעתי. האם לואי ה- 14 התייחס בצורה כזאת (=גזענית) אל היהודים גם בצרפת? ובתשובה לשאלתך, idoz בעניין הקריאולים - אני מסכים שיש פה משהו מבלבל - ואין לי הסבר לגביו. לפי מה שידעתי קודם - הקריאלים הם צאצאיהם המעורבים של המתישבים הארופאיים (הלבנים) ושל העבדים שהובאו מאפריקה (השחורים). יש תרבות קריאולית, שפה ומנהגים קריאולים, וכו'. מצד שני, לפי ההקשר של הכתבה כאן - נראה שהכותב מתייחס לצרפתים עצמם כאל קריאולים, וזאת בתקופה שבה עדיין לא סביר שהיו נישואי תערובת בין שחורים ללבנים. לא ברור לי למה, ואין לי הסבר. למישהו יש הסבר מתאים ? תודה לעונים
דני

burger k

New member
קריאולים

למה לא סביר שהיו נישואי תערובת? הקריאולים הם תוצר של נישואי תערובת של לבנים, מקומיים והשחורים שהובאו מאפריקה. בניגוד לארה"ב הפרוטסטנטית, בשטחים שכבשו מדינות קתוליות (צרפת,ספרד ופורטוגל) היו נהוגים נישואי תערובת.

almog4

New member
ואיך מסתדר ה- code noir עם זה?

כלומר - האם לפי החוק הצרפתי מתייחסים לעבדים השחורים כרכוש, או שמתחתנים איתם ? ...או שלא הבנתי את משמעות התקנון השחור - והוא כן ליברלי, באיזה שהוא אופן ?

טשאפק

New member
אין סתירה

מתייחסים לעבדים במידה רבה בתור רכוש שאפשר לסחור ולהוריש, ומותר להרוג אם הרימו יד על אדונם, אבל יחד עם זה מטבילים אותם לנצרות, נותנים להם יום חופשי, ומאפשרים להם להינשא לבני חורין. מעניין שבנה של שפחה יהיה תמיד עבד השייך לאדוניה של אמו, ואילו בנה של אשה חופשיה יהיה אדם חופשי גם אם אביו עבד. אשר למילה קריאולי, יש לה כמה משמעויות שונות לגמרי, ובכלל זה זה כינויים של המתיישבים הצרפתים באמריקה.

טשאפק

New member
זו רק משמעות אחת של המילה

קריאולי. בשם זה נקראו ונקראים עד היום גם המתיישבים הצרפתים בלואיזיאנה, שלא היו בני תערובת.

למעלה