את לא מבינה אותי כנראה
ואני לוקחת את האשמה עלי, כנראה שלא הסברתי את עצמי כמו שצריך. אני מסכימה כמובן שאין שחור ולבן, אבל אני מפרידה בין דעה, אמת, וצדק (מלשון צודקת). איך אומר זאת? דעה היא נניח מסקנה של אדם בנושא מסוים (אני מאלתרת כאן). לדוגמא, דעתי בנושא הדגשת ציטוטים נבחרים בספרי פרוזה ושירה. לצורך העניין, דעתי היא או שכן, מותר ורצוי, או שלא, בשום פנים ואופן. או - אני לא יודעת. ומה זה בעצם "אני לא יודעת"? עוד לא הגעתי לידי החלטה, גיבוש דעה וכו'. אם אני אתלבט 8 חודשים, כל יום בסוגיה ולא אצליח להגיע לידי החלטה, כן זה אומר שאני חלשת אופי, כלומר יש לי בעיות בקבלת החלטות. או - שזה לא ממש מעניין אותי ואני לא מקדישה לזה מספיק זמן או מחשבה ואז זה לא משנה. ( כמובן שיש גם דעות באמצע כמו: מותר להדגיש רק משפט אחד בעמוד, או כל וריאציה אחרת, אבל גם היא דעה) אני אתמקד ב"כן" וב"לא". אם כך, נניח שדעתי היא שכן, בהחלט מותר ורצוי להדגיש ציטוטים בספרים. זוהי דעתי ולכן אני צודקת. זה לא אומר שזו האמת המוחלטת, כי האמת היא סובייקטיבית ומשתנה. אבל אני לא יכולה להגיד: דעתי היא שרצוי להדגיש, אבל אני לא צודקת. זה לא משפט לוגי, הטיעון כשל. לכן, בכל מצב שהוא, לא משנה מה תוכן אותה דעה צודקת שלי, הדעה שלי צודקת אחרת אני לא אחשוב אותה. אם מחר אקום בבוקר ואחשוב לעצמי: הממ, למען האמת, אני לא חושבת שזה בסדר להדגיש ציטוטים, אזי תוכן הדעה תשתנה, אבל אני עדיין אהיה צודקת. שוב, התוכן השתנה, אבל מידת הקשר והאמונה שלי בדעה שלי לא השתנה. ושוב לא אוכל להגיד: אני לא חושבת שזה בסדר לסמן בספרים אבל אני טועה. אם אני רוצה להיות פוליטיקלי קורקט אולי אוסיף: אולי אני טועה (אבל בעצם אני לא יכולה להיות טועה, כי מה זה בעצם טועה?) אבל זה רק בגלל שאני מודעת לכך שאולי יום יבוא ואני אקום בבוקר ואחליט לשנות את דעתי. אני מודעת לעובדה שיתכן ואני אשנה את דעתי.ולכן "אני טועה" משמעו - אולי מחר תהיה לי דעה חדשה וסותרת ואז ידמה לי שטעיתי בעבר. אבל בכל מקרה, אני תמיד צודקת, בכל דעה. ואל תבלבלי את זה עם פטרנליזם! אני לא אומרת שאני צודקת ולכן כולם צריכים לשנות את דעתם לפי מה שאני חושבת! אני טוענת שאני צודקת. ואם יש עוד אנשים שמסכימים איתי בנושא אותה דעה, אז גם הם צודקים. ואם יש אנשים שלא - אז הם טועים. והכל יכול להשתנות מחר...
הדר